شاید تا به حال دیده یا شنیده باشید که برخی از مادران حتی در ماه اول و یا دوم بارداری اطلاعی از حاملگی خود ندارند . اغلب در هفته های اول بارداری هیچ نشانه ای از بارداری وجود نداشته و به همین دلیل نه تنها اطرافیان او بلکه خود فرد نیز متوجه بارداری خودش نمی شود .
در هفته اول حاملگی خانم ها باردار محسوب نمی شوند ، در واقع هفته اول بارداری از آخرین روز پریودی زن حساب خواهد شد و به همین دلیل از این شیوه پزشک متخصص زنان برای تعیین هفته ها و ماه های بارداری استفاده خواهد کرد .
در هفته اول بارداری بدن خانم ها با تعداد بسیاری زیادی از هورمون روبرو شده اما باز هم در اوایل هفته های بارداری تغییرات خیلی زیادی در بدن خانم ها قابل مشاهده نیست و هیچکس متوجه بارداری او نخواهد شد .
تغییرات دوران بارداری
علائم بارداری و یا برخی از تغییرات زنان در از هفته سوم و چهارم حاملگی یعنی زمانی که در قاعدگی تاخیر رخ می دهد یا به طور کلی قاعدگی اتفاق نمی افتد ، مشخص خواهد شد . اغلب زنان تا هتفه چهارم هیچ احساس متفاوتی ندارد و فقط متوجه پریود نشدن خود خواهند شد .
اما تا به این میزان هفته های اول بارداری بدون نشانه نیست ، از جمله اولین نشانه های دوران حاملگی می توان به درد و حساسیت سینه ، تهوع ، تکرر ادرار و یا خستگی و بی حالی اشاره کرد .
جنین در هفته اول بارداری چه وضعیتی دارد
می توان گفت در هفته اول حاملگی که مادر نیز متوجه جنین نمی شود ، به این دلیل می باشد که هنوز جنین شکل نگرفته است . در واقع زمانی که عمل لقاح انجام می شود یعنی سلول جنسی اسپرم و تخمک باهم برخورد می کنند سلول تخمک شروع به تقسیم شدن می کند .
نکته مهم این است که اولین تکثیر سلولی تخمک بارور ، طولانی است و تا حدود 30 ساعت پس از لقاح نیز تکثیر انجام نمی شود و در نتیجه به تدریج سلول های تازه ای با سرعت بیشتر اضافه خواهند شد . سپس در روز چهارم 60 تا 70 سلول وجود دارند که سلول هایی همچون گوی تو خالی و پر از مایعی به نام بلاستوسیست ( Blastocyst ) را تشکیل خواهند داد .
سلول که در درون بدن قرار دارند ، دیسک های رویانی نام دارند که به ارگانیزم تبدیل خواهند شد و همچنین حلقه بیرونی سلول ها به نام تروفوپلاست که پوشش محافظتی داشته و همچنین تامین کننده غذا نیز می باشد .
وضعیت مادر در هفته اول بارداری و علائم او
همانطور که گفتیم حتی خود مادر نیز در هفته اول حاملگی متوجه باردار شدن خودش نمی شود و به همین دلیل اغلب مادران حتی ممکن است برخی از واجبات حاملگی را نیز به جا نیاورند . در هفته اول بارداری سینه های مادر سفت و محکم شده و یا ممکن است در سینه های خود احساس سوزش کند .
به طور کلی می توان گفت علائم بدنی ای که مادر در هفته های اول بارداری تجربه می کند ، در سه ماهه اول حاملگی ، یعنی تا آخر هفته دوازدهم بارداری ادامه خواهند داشت . این علائم شامل احساس خستگی کند ، حالت تهوع و استفراغ می شود ، همچنین ممکن است برخی از مادران دچار سردرد شده و یا طعم فلز را در دهانشان احساس کنند .
در هفته اول بارداری تغذیه مادر باید چگونه باشد
در دوران بارداری تغذیه و رژیم غذایی نقش حیاتی داشته و به سلامت و رشد جنین کمک بسیاری خواهد کرد . همچنین توصیه می شود زنان باردار سه ماه پیش از حاملگی ویتامین های قبل از زایمان از جمله اسید فولیک ( folic acid ) را مصرف کنند .
رژیم غذایی در طی هفته های اول بارداری نقش مهمی در سلامت جنین داشته که مادران نیز باید با دقت هر چه بیشتر آن را رعایت کنند . در ادامه برخی از مواد غذایی را معرفی خواهیم کرد که حتما باید در رژیم غذایی خود داشته باشید :
- مواد غذایی غنی از اسیدفولیک
در واقع اسید فولیک برای رشد لوله عصب کودک ضروری بوده که به مغز و نخاع تبدیل خواهد شد . از جمله مواد غذایی حاوی اسیدفولیک می توان به سبزیجات تیره مانند اسفناج ، مارچوبه ، مرکبات ، کلم ، لوبیا ، نخود ، کلم بروکلی و آووکادو اشاره کرد .
- لبنیات
محصولات لبنی سرشار از کلسیم ، پروتئین ، چربی های سالم و ویتامین بوده است که از جمله آن می توان به ماست ، شیر و پنیر سفت اشاره کرد .
- تخم مرغ
مصرف تخم مرغ در ماه های اول بارداری توصیه می شود ، تخم مرغ منبع خوبی از پروتئین ها و ویتامین های E ، D ، B6 ، B2 ، B5 ، A و K و همچنین مواد معدنی نظیر سلنیوم ، کلسیوم ، فسفر و روی می باشد .
- دانه ها
غلات و دانه ها سرشار از کربوهیدارت ، فیبر رژیمی ، مواد معدنی همچون آهن ، منیزیم و سلنیوم هستند . از جمله دانه ها که برای رشد کودک ضروری است می توان به جو ، برنج ، برنج قهوه ای ، گندم ، گندم سیاه ، ماکارونی و بلغور دو سر اشاره کرد .
- میوه
مادر باید در هفته های اول بارداری میوه هایی همچون انار ، موز ، لیمو ، آووکادو ، پرتقال ، لیموشیرین ، توت فرنگی و سیب که حاوی ویتامین ، موادمعدنی و آنتی اکسیدان هستند را مصرف کند .
- سبزیجات
مصرف سبزیجات این امکان را به شما می دهد که بیشترین مواد مغذی را برای کودک خود فراهم کرده اید ، از جمله سبزیجات مغذی می توان به اسفناج ، هویج ، فلفل دلمه ای ، کدوتنبل ، سیب زمینی شیرین ، گوجه فرنگی ، فلفل دلمه ای ، بادمجان ، کلم ، بروکلی و دیگر سبزیجات اشاره کرد .
- آجیل
آجیل ها و مغز ها منابع عالی چربی های سالم ، پروتئین ها ، مواد معدنی ، ویتامین ها و همچنین فیبر رژیمی هستند ، لازم است بدانید که انواع آجیل ها را باید در هفته های اول بارداری مصرف کنید .
- ماهی
بهترین نمونه پروتئین کم چرب با کیفیت بالا ماهی است که منبع بسیار خوبی از اسید های چرب ، امگا 3 ، ویتامین های D ، B2 و E را داشته و همچنین مواد معدنی ضروری مانند کلسیم ، پتاسیم ، روی ، ید ، منیزیم و فسفر را نیز شامل می شود
- گوشت
لازم است در اوایل دوران بارداری گوشت را در برنامه غذایی خود جای دهید اما از مصرف خام آن خودداری کنید . گوشت حاوی ویتامن ها ، پروتئین ، روی و همچنین آهن می باشد که برای کودک و مادر ضروری است .
در نهایت
لازم است بدانید که پیش از آنکه تصمیم به بارداری گرفتید ابتدا به پزشک مراجعه کرده و از وضعیت سلامت جسمی خود با خبر شوید و سپس اقدام به بارداری کنید . اغلب زنان ایرانی دچار کمبود ویتامین ، پروتئین و دیگر فاکتورهای اساسی که برای بدن نیاز است ، هستند .
در نتیجه بهتر است پیش از بارداری این مشکلات خود را حل کرده و سپس حامله شوید زیرا پیشگیری از کمبود ویتامین ها در پیش از بارداری بهتر از درمان در زمان حاملگی می باشد .
سوالات متداول
1- ✔️ آیا مراقبت های بارداری از هفته اول شروع خواهد شد ؟
✔️ بی شک بله اما مادر ممکن است از وجود جنین خبر نداشته باشد و به همین دلیل مراقبت نیز نداشته باشد که در متن مقاله بیشتر به جزئیات آن می پردازیم .
2- ✔️ جنین در هفته اول بارداری چه وضعیتی دارد ؟
✔️ عمل لقاح تازه انجام شده و جنین هنوز شکل نگرفته برای اطلاعات بیشتر می توانید به متن مقاله مراجعه کنید .
3- ✔️ تغذیه در هفته اول بارداری باید چگونه باشد ؟
✔️ مادر باید از مواد غذایی ، سبزیجات ، میوه جات و غیره استفاده کند که البته موارد منع مصرف نیز توضیح داده شده است .
» قرص های قوی بخورید تا پریود شوید
» یائسگی پایانی بر بچه دار شدن