خشونت علیه زنان یکی از معضلات هر جامعه ای است که تا سال های سال به آن توجه نمی شد و روزانه زنان زیادی قربانی این خشونت بودند ، در حال حاضر در سراسر دنیا به این مسئله توجه بیشتری می شود ولی همچنان زنان بسیاری مورد خشم و خشونت واقع می شوند و به دلایل مختلف مثل ترس و قضاوت مردم سکوت می کنند و فرد مرتکب شونده به جزای اعمال خود نمی رسد .
طبق آمارهای ارائه شده و تعریف خشونت علیه زنان ، زنان زیادی در طول زندگی خود حداقل یک بار یکی از انواع آن را تجربه کردند و بسیاری جان خود را از دست داده اند .
سازمان ملل متحد روز 25 نوامبر ( 4 یا 5 آذر ) را روز مبارزه علیه خشونت زنان نام گذاری کرده است و سازمان های مختلف سعی دارند با این معضل مبارزه کنند و جلو آن را بگیرند . عوامل موثر بر خشونت علیه زنان در جوامع و فرهنگ های مختلف متفاوت است و دانستن این ریشه ها و انواع مختلف آن در پیشگیری بسیار موثر می باشد .
خشونت علیه زنان عواقبی دارد که گاهی جبران ناپذیر است و زنان قربانی جان خود را از دست می دهد ، گرچه این خشونت ها علیه مردان نیز رخ می دهد ولی زنان به دلایل مختلف بیشتر قربانی هستند ، در این مقاله تعریف خشونت علیه زنان ، عوامل موثر و عواقبی که در پی دارد ارائه شده است .
تعریف خشونت علیه زنان و عوامل موثر بر آن
هرگونه عمل خشونت آمیز که توسط جنس مخالف ، هم جنس ، اعضای خانواده و دولت که منجر به آسیب فیزیکی ، جنسی یا روانی زنان بشود را خشونت علیه زنان می نامند ، تهدید به انجام این امور و گرفتن آزادی از زنان نیز شامل این تعریف می شود ، ریشه این خشم و خشونت به مردسالاری تاریخی بر می گردد ، البته قابل ذکر است که اخیرا خشونت زنان علیه مردان نیز گزارش می شود .
در جوامع و فرهنگ های مختلف عوامل متفاوتی موجب خشونت علیه زنان می شود که در این جا برخی از عوامل تاثیر گذار در ایران را آورده ایم ، قابل ذکر است که میزان هر کدام در شهر های مختلف متفاوت است ولی وجود فرهنگ مردسالاری در خانواده ها از مهم ترین عوامل بروز خشونت علیه زنان می باشد .
1. فردی : سن زن ، محل تولد و زندگی
2. خانوادگی : آداب و رسوم خانواده خود و همسر ، مرد سالاری و یا پدر سالاری ، میزان آزادی بیان و رفتار در خانواده ، نوع تربیت
3. اقتصادی : میزان درآمد و مستقل بودن زن
4. فرهنگی : اعتقادات خانواده زن یا همسر ، فرهنگ موجود در محل زندگی
5. اجتماعی : میزان تحصیلات زن و همسر و خانواده آن دو ، نوع شغل آن ها
انواع خشونت علیه زنان
در سراسر دنیا انواع مختلفی از خشونت علیه زنان رخ می دهد و صرفا محدود به خشونت فیزیکی نیست که بسیاری از آن ها به دلایل ترس از آبرو و قضاوت شدن و ترس از فرد مرتکب شونده گزارش نمی شوند و پنهان می مانند ، برخی از عوامل خشونت علیه زنان را در اینجا مشاهده می کنید .
خشونت فیزیکی : درگیری فیزیکی و آسیب به زنان که منجر به شکستگی عضلات ، کبودی ، درد و ... می شود ، گاهی این خشونت به دلیل عصبانیت همسر صورت می گیرد .
ازدواج اجباری : مجبور کردن و تحت فشار قرار دادن زنان برای ازدواج با وجود مخالفت آن ها
تجاوز به همسر : ارتباط جنسی اجباری توسط همسر که دلخواه زن نباشد .
تجاوز : این عمل توسط فردی غریبه و یا آشنا رخ می دهد .
روحی و روانی : تحقیر و توهین ، فریاد زدن ، منع رفت و آمد ، منع کار کردن و ...
فضای مجازی : از جدیدترین خشونت ها ، خشونت در فضای مجازی می باشد ، که به صورت تهدید ، توهین ، اظهارات جنسی و ... صورت می گیرد .
از انواع دیگر این خشونت می توان ، اسید پاشی ، خشونت اقتصادی ، قوانین نابرابر ، خشونت خانگی توسط محارم و قاچاق زنان به عنوان برده داری را نام برد .
عواقب خشونت برای زنان قربانی
خشونت علیه زنان ، عواقب و تاثیرات منفی چشمگیری بر فرد و حتی اطرافیان او می گذارد ، برای مثال قضاوت اطرافیان ، ضغیف دیده شدن و فشار خانواده باعث سکوت فرد شده که این خود عواقب بسیاری در پی دارد . این عواقب می تواند جسمی و یا روحی روانی باشد و گاهی منجر به مرگ زنان توسط فرد مرتکب شونده می شود ، برخی از قربانیان به دلیل عدم تحمل فشار خودکشی می کنند و یا درگیر مصرف مواد مخدر می شوند ، در این جا برخی عواقب خشونت علیه زنان ارائه شده است .
مرگ : برخی زنان قربانی به دلیل خشونت و آسیب فراوان توسط مجرم ، جان خود را از دست می دهند و برخی دیگر به دلیل عدم تحمل فشار وارد شده اقدام به خودکشی می کنند .
درد های جسمی : آسیب های جسمی وارد شده به دلیل خشونت فیزیکی مانند شکستگی و کبودی روی بدن به وجود می آیند .
بیماری : در پی خشونت بیماری های زیادی به سراغ فرد می آید ، مثل بیماری های قلبی ، سرطان و فشار خون ، قربانیان تجاوز جنسی گاهی دچار بیماری های مقاربتی مثل ایدر می شوند .
بارداری : گاهی تجاوز جنسی منجر به بارداری زنان می شود .
اختلالات : از مشکلات رایج پس از خشونت خلق پایین ، بی انگیزگی و افسردگی ، اضطراب و استرس ، اختلالات در خواب و به هم ریختن رژیم غذایی می باشد .
مصرف مواد مخدر ، سیگار و الکل : گاهی زنان برای تسکین درد روحی و جسمی خود به سمت مواد مخدر ، الکل و سیگار می روند و به آن ها اعتیاد پیدا می کنند .
گاهی زنان قربانی تجاوز جنسی به دلیل آسیب روانی وارد شده دیگر قادر به برقراری ارتباط جنسی با همسر خود و فرزندآوری نخواهند بود و گاهی به دلیل برچسب ننگی که به آن ها وارد می شود توسط خانواده و همسر و یا اطرافیان طرد می شوند و مورد تحقیر قرار می گیرند .
زنان قربانی خشونت سکوت نکنند
بسیاری از زنان قربانی خشونت به دلیل برچسب هایی که از سوی جامعه بر آن ها وارد می شود راه سکوت و پنهان کردن این موضوع را انتخاب می کنند و به فرد مرتکب شونده فرصت خشونت دوباره نسبت به خود و یا دیگران را می دهند .
امروزه سازمان های مختلف از این زنان حمایت کرده و جلو افرادی که دست به خشونت می زنند را می گیرد ، زنان قربانی می توانند از افرادی که به آن ها اعتماد دارند درخواست حمایت کرده و مشکل خود را با آن ها در میان گذارند . هم چنین آن ها می توانند به روانشناس مراجعه کرده و جلو عواقب جبران ناپذیر خشونت را بگیرند ، در صورتی که فرد مرتکب شونده همسر یا فرد نزدیک قربانی باشد می توان در زمان هایی که خشم او فروکش کرده است او را دعوت به اتاق درمان کرد و یا اگر قربانی شرایط ترک موقعیت و یا مکان را دارد در اسرع وقت این کار را انجام دهد .
کلام آخر
در سراسر دنیا امروزه به خشونت علیه زنان و راه های پیشگیری از آن توجه بیشتری می شود ، افراد در یک جامعه باید آگاه باشند که زنان قربانی نیاز به حمایت دارند و لکه ننگ بر آن ها نزنند و خشونت علیه زنان را بشناسند . زنان قربانی باید بدانند زمانی که مورد خشونت واقع می شوند نباید سکوت کرده و آن را گزارش دهند و هر چه سریعتر به روانشناس مراجعه کنند و از عواقب آن جلوگیری کنند و خانواده افراد قربانی حمایت و همدلی خود را از این افراد سلب نکنند .
سوالات متداول
1- ✔️ تعریف خشونت علیه زنان چیست ؟
✔️ هر گونه اعمال خشونت آمیزی که توسط فردی به زن وارد شود خشونت علیه زنان است که عوامل مختلف آن در متن ارائه شده است .
2- ✔️ انواع مختلف خشونت علیه زنان چیست ؟
✔️ خشونت علیه زنان انواع مختلفی مانند خشونت فیزیکی ، تجاوز و ازدواج اجباری دارد که در متن بالا انواع دیگر آن ارائه شده است .
3- ✔️ عواقب خشونت علیه زنان چیست ؟
✔️ خشونت علیه زنان عواقب بسیار و جبران ناپذیری دارد که در متن برخی از آن این عواقب ارائه شده است .
» مراقب کودک آزاری های جنسی فرزندتان باشید
» همسر آزاری و پیامد های جبران ناپذیر آن