ترس از ازدواج یکی از معضلاتی است که امروزه ذهن بسیاری از جوانان را مشغول کرده است. این موضوع می تواند به افراد، خانواده ها و جامعه در سطح وسیع تری تاثیر منفی می گذارد. ترس از ازدواج اگر به صورت افراطی باشد با نام فوبیای ازدواج یا گاموفوبیا شناخته می شود.
افرادی که فوبیای ازدواج دارند، از ازدواج می ترسند و خیلی سخت می توان آن ها را قانع کرد که گفتن یک "بله" سر سفره عقد قرار نیست زندگی و آینده شان را به نابودی بکشاند. در این مقاله ترس از ازدواج و علت های بروز آن توضیح داده شده و برای افرادی که از این افکار رنج می برند، راهکار ها و درمان هایی توصیه شده است تا بتوانند واقع بینانه تر با پدیده ازدواج رو به رو شوند.
ترس از ازدواج و علائم آن
گاموفوبیا (Gamophobia) به معنی ترس از ازدواج یا تعهد است. فوبیای ازدواج یک هراس غیرمنطقی است که سالانه زندگی بسیاری از افراد را تحت تأثیر قرار می دهد. مردان اغلب بیشتر از زنان به این نوع فوبیا دچار می شوند. افرادی که از ازدواج می ترسند علائمی دارند که عبارتند از:
-
احساس اضطراب هنگام فکر کردن در مورد ازدواج و تعهد
-
دوری کردن از زوج های متاهل
-
عدم شرکت در مراسم عروسی
-
قطع رابطه مکرر و نداشتن سابقه رابطه طولانی با جنس مخالف
-
در موارد شدید تر، فکر کردن به ازدواج باعث ایجاد حملات وحشتزدگی و تعریق و تنش می شود.
علت زیربنایی ترس از ازدواج
ریشه مشکل ترس از ازدواج هنوز به طور کامل مشخص نیست. موارد مختلفی می توانند در گاموفوبیا نقش داشته باشند، از جمله محیط ، تربیت و آسیب های دوران کودکی. در این بخش از مقاله موارد تاثیر گذار احتمالی را بیان کرده ایم که عبارتند از:
داشتن پدر و مادر مطلقه
داشتن سابقه خانوادگی در اختلالات روانی، به خصوص اختلالات اضطرابی
ترس از اعتماد به دیگران یا پیستانتروفوبیا (pistanthrophobia) که اغلب در نتیجه تجربه شکست عشقی در رابطه قبلی به وجود می آید.
چرا بعضی افراد از ازدواج می ترسند
ازدواج یک تصمیم سخت و سرنوشت ساز در زندگی هر فردی بوده و چالش های بسیاری دارد. بعضی از افراد به شدت از قرار گرفتن در موقعیت ازدواج می ترسند. اگر نامزد شما هم هر زمان صحبت ازدواجتان می شود، دچار اضطراب شده و طفره می رود یا سعی می کند موضوع بحث را عوض کند، شاید دچار فوبیای ازدواج شده است.
اگر دوست دارید بدانید که در آن لحظه چه چیزی در ذهن نامزدتان می گذرد، مطالعه این قسمت از مقاله می تواند بسیار مفید باشد. در این بخش از مقاله به شما می گوییم که دقیقا چه افکاری درباره ازدواج، برای این افراد ایجاد ترس می کند.
از دست دادن استقلال
در نظر سنجی هایی که از افراد مجرد به عمل آماده، اصلی ترین دلیل ترسشان از ازدواج، از دست دادن استقلال بوده است. در نظر آنان متاهل بودن به معنای دخالت همه جانبه یک شریک زندگی در تمامی امور ریز و درشت زندگیشان است. این افراد فکر می کنند که با ازدوج آزادیشان به طور تمام و کمال از بین خواهد رفت.
عدم اعتماد به نفس
همه چیز در زمان دوستی دختر و پسر ها خوب است زیرا هیچ کدام مسئولیتی در قبال دیگری ندارند اما ازدواج داستان متفاوتی دارد. ازدواج مسئولیت هایی به همراه دارد و افرادی که از ازدواج می ترسند، عمدتا اعتماد به نفس لازم برای قبول این مسئولیت ها را ندارند.
مسئولیت های اضافی
همانطور که بیان کردیم مسئولیت های بعد از ازدواج با روابط دوستی بسیار متفاوت است و همین موضوع می تواند برای دختر و پسر ها ایجاد ترس کند. مسئولیت های اضافی ازدواج باعث می شود که زن و مرد وقت کمتری صرف فعالیت های مورد علاقه شان کنند. بنابراین، فکر از دست دادن خود در انبوهی از مسئولیت های زناشویی چیزی است بسیاری از افراد از آن می ترسند.
هزینه های هنگفت زندگی متاهلی
حساب و کتاب های مربوط به هزینه های بعد از ازدواج، فوبیای ازدواج را چندین برابر می کند. مخارج یک زندگی زناشویی با مخارج زندگی مجردی بسیار متفاوت است و فکر کردن به این که مبادا نتوانند از پس هزینه ها بربیایند و از لحاظ مالی زندگیشان در مذیقه قرار بگیرد، باعث ایجاد واهمه در افراد می شود.
ترس از پایان عاشقانه ها
بعد از ازدواج روابط دوست پسر و دوست دختری که سرشار از عاشقانه ها بوده اند، تبدیل به روابط همسری می شوند و همواره این ترس در افراد وجود دارد که مبادا آن دختر یا پسری که با او ازدواج می کنم در مقام همسری، رفتارش تغییر کند یا احساساتش فروکش کند.
ترس از زندگی جنسی کسل کننده
تعهد در روابط زناشویی گاهی باعث ایجاد این تصور می شود که روابط جنسی با یک نفر تا پایان عمر کسل کننده خواهد بود و همین مسئله علاقه افراد را به ازدواج و زندگی مشترک کمرنگ می کند.
تقسیم دارایی ها
بعد از ازدواج همه چیز بین شرکای زندگی مشترک تقسیم می شود. خانه من به خانه ما تبدیل می شود و دارایی من به دارایی ما. این موضوع برای برخی از افرادی که از ازدواج می ترسند، بسیار ناخوشایند است. این افراد دوست ندارند که عزیزترین دارایی هایشان را با کسی سهیم شوند.
ترس از طلاق
طلاق کابوسی است که باعث ترس از ازدواج می شود. افرادی که از ازدواج می ترسند، با دید بدبینانه ای به ازدواج نگاه می کنند. آن ها در واقع پایان تلخی برای ازدواج خود متصور می شوند و چیزی که باعث ترسشان می شود واژه مخوف طلاق است.
ترس از ناشناخته
ازدواج یک هندوانه سر بسته است، این را از قدیمی تر ها بسیار شنیده ایم. افرادی که فوبیای ازدواج دارند از هر چیز غیر مترقبه ای که ممکن است بعد از ازدواج پیش بیاید می ترسند. آن ها نمی دانند که دقیقا قرار است به چه کسی تبدیل شوند و اهدافشان در زندگی چه تغییراتی خواهد کرد.
نحوه غلبه بر ترس از ازدواج
در صورتی که ترس خفیف تا متوسط از ازدواج داشته باشید می توانید از مواردی که در این بخش از مقاله برای غلبه بر ترس از ازدواج بیان شده، بهره ببرید و به کمک این توصیه ها از بروز ترستان جلوگیری کنید و یا از شدت آن بکاهید. اما در صورتی که ترس افراطی یا گاموفوبیا داشته باشید نیاز به مراجعه به روانشناس دارید و باید تحت رواندرمانی قرار بگیرید.
خود را با زوج های متاهل خوشبخت محاصره کنید.
برای جلوگیری از گاموفوبیا، اگر زوج هایی در اطراف خود می شناسید که از زندگی زناشوییشان خوشحال و راضی هستند، سعی کنید که بیشتر با آن ها مراوده داشته باشید و از زن و مردهایی که مدام از زندگی مشترکشان شکایت می کنند و باعث ترس بیشترتان می شوند دوری کنید. اطرافیان به راحتی می توانند ذهنیت افراد را تحت تاثیر خود قرار داده و شما را به سمت ازدواج یا ترس از ازدواج سوق دهند.
به خودتان بقبولانید که بعد از ازدواج واقعاً چیزی تغییر نمی کند.
بخصوص اگر فردی که با او ازدواج می کنید، دوست دختر یا پسرتان باشد، به جز نام خانوادگی و نقشی که به عنوان همسر می پذیرید، قرار نیست چیز زیادی تغییر کند. واقعیت این است که بسیاری از جنبه های رابطه شما بعد از ازدواج تغییری نخواهد کرد، همسرتان همان آدمی است که می شناسید و احتمال این که به فرد دیگری تبدیل شود بسیار ناچیز است.
ریشه ترس های خود را پیدا کنید.
با خودتان فکر کنید که از کدام قسمت ازدواج واهمه دارید و سپس علت این ترس ها را پیدا کنید. شاید لازم باشد نگاهی به اطراف خود بیندازید و بررسی کنید که آیا ممکن است ترس شما از ازدواج، نتیجه درونی شدن همه روابط ناموفقی باشد که در اطراف خود مشاهده کرده اید.
شاید مشکلات زناشویی والدینتان بر شما تاثیر منفی گذاشته و هر بار که به ازدواج فکر می کنید تصویر شکست خورده آنان جلوی چشمتان ظاهر می شود و با خود می گویید که هرگز نمی خواهید مانند آن ها شوید. یا شاید تجربه منفی شکست مربوط به خودتان و روابط قبلیتان باشد. در هر صورت علت ترس هایتان هر چه که باشد، کشف منبع اصلی ترس، یک گام مهم برای حل آن است.
انتظارات و دیدگاه خود را نسبت به ازدواج بررسی کنید.
انتظارات خودتان از زندگی مشترک را یادداشت و بررسی کنید. بسیاری از افرادی که به دلیل ترس از ناشناخته ها و طلاق فرصت برقراری یک زندگی زناشویی مناسب را از دست می دهند، از انتظاراتشان آگاه نیستند. آن ها نمی دانند که دقیقا از زندگی مشترکشان چه می خواهند و هدف هایشان چیست.
کلام آخر
هیچ جای تردیدی نیست که بعضی از افراد ترس واقعی از ازدواج دارند. چندین چیز می تواند باعث ترس از ازدواج شود ، اما با روش های صحیح مدیریت رفتار و ذهن می توان بر بسیاری از آنها غلبه کرده و از این طریق یک زندگی مشترک موفق و شاد را پایه ریزی کنید.
سوالات متداول
1- ✔️ گاموفوبیا چیست؟
✔️ گاموفوبیا ترس افراطی از ازدواج و تعهد است که نشانه های آن در متن مقاله عنوان شده است.
2- ✔️ علت های زیربنایی مشکل ترس از ازدواج چیست؟
✔️ این نوع ترس دلایل متفاوتی می تواند داشته باشد، از جمله طلاق والدین، تجربه شکست عشقی قبلی و دیگر مواردی که در متن مقاله بیان شده است.
3- ✔️ چگونه می توان بر ترس از ازدواج غلبه کرد؟
✔️ برای غلبه بر ترس از ازدواج می توان با زوج های متاهل خوشبخت مراوده داشت، انتظارات از ازدواج را مشخص کرد و دیگر مواردی که در مقاله به طور کامل بیان شده اند.
پاسخ مشاور: با سلام همانطور که بیان کردیم ترسی که افراطی و بیش از حد باشد فوبیا و اختلال روانی است وگرنه در شرایط اقتصادی حال حاضر بسیاری از جوانان از ازدواج و مشکلات بعدی آن می ترسند.