احتمالا تا به الان بار ها بابت موفقیت در تحصیل، حرفه شغلی و انواع دستاورد های دیگر احساس غرور و به خود افتخار کرده اید، این نوع حس غرور و افتخار در مواقع بسیاری برگ برنده افراد است. اما در مواقعی غرور تبدیل به خود بزرگ بینی و نگاه از بالا به پایین در افراد می شود. بنابراین غرور برای انسان تا حدی متعادل و مناسب بوده و بیش از مقدار آن تبدیل به غرور منفی و تکبر می شود.
بسیاری افراد غرور را منفی دانسته و آدم مغرور را فردی یاد می کنند که خود را بزرگ تر از دیگران دانسته و فخر می فروشد، این مسئله غیر قابل انکار بوده و وجود آن در افراد معایبی به همراه دارد، در این مقاله به تعریف معنی غرور، سالم و ناسالم بودن آن و تفاوت با تکبر مطرح شده است.
معنی غرور چیست
برای غرور معانی مختلفی تعریف شده است، یکی از آن ها همراه با حس های مثبت و خوب نسبت به خود و قابل احترام بودن توسط دیگران است. و اما دیگری به معنی احساس برتری و بهتر بودن نسبت به دیگری است.
در معنای اول تعریف غرور فرد هنگام موفقیت در امور مختلف این حس را تجربه کرده که معمولا همراه با زبان بدن خنده ملایم، سر رو به بالا و عقب و سینه را به عقب بردن شناخته می شود. این نوع غرور منجر به احساس ارزش و عزت نفس در مواقع مختلف می شود اما در صورت ادامه دار بودن فرد را از اهداف و موفقیت های بعدی دور می کند.
غرور در معنای دوم با خودشیفتگی ارتباط زیادی داشته و منجر به عدم همدلی و درک دیگران می شود. این نوع غرور که جزو هفت گناه کبیره نیز می باشد برای فرد و اطرافیان او ضرر داشته زیرا کاذب است و فرد را شکننده می کند. غرور کاذب بر خلاف آن چه که نشان می دهد ناشی از احساس بی ارزش بودن در فرد است که با نشان دادن غرور و اعتماد به نفس کاذب آن را پنهان می کند.
چرا باید غرور در حد تعادل باشد
غرور در حد تعادل در افراد مناسب بوده و بهتر از نبود آن در همه زمینه ها است زیرا این مسئله ارتباط نزدیکی با اعتماد به نفس و عزت نفس فرد دارد اما در صورت غیر سازنده بودن عواقب زیر را به همراه دارد.
به خطر انداختن عزت نفس با غرور
همانطور که ذکر شد غرور منجر به حس ارزشمندی و عزت نفس در افراد شده اما لزوما موفقیت های بیرونی ما تعیین کننده ارزش درونی ما نیست زیرا در این صورت فرد با تجربه شکست احساس بی ارزشی داشته در حالی که دستاورد های ما نشان دهنده تعریف ما به عنوان یک انسان نیستند.
تاثیر غرور در ارتباط با دیگران
غرور کاذب در آدم های مغرور منجر به خودشیفتگی، دوری از دیگران، بی اهمیت بودن و عدم همدلی با اطرافیان است و به آن ها حس مورد قضاوت واقع شدن می دهد که این مسئله مغایر با حقوق برابر انسان ها است.
مشکلات در روابط عاطفی ناشی از غرور
کسانی که غرور منفی و کاذب دارند، در روابط عاطفی نیز آدم موفقی نبوده و عموما خود را برتر از دیگران می دانند و در قبول اشتباهات خود بسیار مقاومت دارند، بنابراین در بسیاری مواقع با شکست رو به رو شده و ازدواج آن ها نیز به طلاق ختم می می شود.
تفاوت غرور و تکبر
بسیاری از محققان و صاحب نظران غرور و تکبر را از هم جدا می دانند به این صورت که غرور بخش مثبت احساس با ارزش بودن و عزت نفس است که گاهی منجر به فعالیت و تلاش فرد شده و تکبر به معنی خود را بالاتر از دیگران دیدن است که در این جا تفاوت آن ها را مشاهده می کنید.
افراد مغرور معمولا اعتماد به نفس خوبی داشته در حالی که افراد متکبر شکننده بوده و اعتماد به نفس کاذب دارند.
غرور منجر به صحبت با عقل و دانایی شده در حالی که در تکبر فرد از کلمات و جملات سنگین اما بی معنی استفاده می کند.
غرور در حد متعادل منجر به احساس برابری و لیاقت در همه افراد برای به دست آوردن موفقیت می شود، در صورتی که افراد متکبر خود را برتر از دیگران می دانند و می خواهند.
در غرور احساس آرامش بوده در حالی که در تکبر فرد درگیر خشم است.
افراد مغرور دارای اراده قوی بوده و سخت تلاش می کنند در حالی که افراد متکبر فرصت طلب هستند.
غرور مناسب منجر به شناخت دقیق خود و توانایی های فردی شده در حالی که در تکبر افراد شناخت کامل از خود ندارند.
در غرور افراد توانایی تحمل انتقاد را داشته و از آن برای پیشرفت استفاده می کنند در حالی که افراد متکبر توانایی انتقاد ندارند.
افراد مغرور از موفقیت دیگران خوشحال شده اما فرد متکبر نسبت به خوشحالی و موفقیت آن ها حسادت می ورزند.
کلام آخر
همانطور که ذکر شد غرور در افراد مانند شمشیر دو لبه بوده که در مواقعی منجر به پیشرفت شده و در مواقع دیگر منجر به تکبر می شود که جزو گناهان کبیره است و آسیب های زیادی به جامعه وارد می کند بنابراین همچنان موضوع قابل بحث در بین محققان بوده و اختلاف نظر بین آن ها وجود دارد.
آخرین اخبار مرتبط با غرور چیست
بابی یک روانشناس معروف پیشنهاد می کند که اگر در رابطه خود و طرف مقابلتان, به سرعت متوجه وجود غرور و خودخواهی شدید این رابطه را به هم بزنید و بدنبال آن, این روانشناس میگوید: «رفتار خودخواهانه را بسیار جدی بگیرید و اشتباهی که افراد زیادی به خصوص عده ای از زنان مرتکب میشوند را نکنید چرا که آن ها بر این تصور هستند که قرار است با خوشبینی همه چیز درست شود.»
سوالات متداول
1- ✔️ معنی غرور چیست؟
✔️ برای غرور معنی های مختلفی تعریف شده است که یکی از آن ها احساس خوب نسبت به خود و قابل احترام بودن توسط خود و دیگران است که در متن مقاله توضیحات آن ارائه شده است.
2- ✔️ چرا باید غرور در حد تعادل باشد؟
✔️ غرور در حد تعادل در افراد مناسب بوده و بهتر از نبود آن در همه زمینه ها است زیرا این مسئله ارتباط نزدیکی با اعتماد به نفس و عزت نفس فرد دارد که در متن مقاله توضیح آن ارائه شده است.
3- ✔️ تفاوت غرور و تکبر در چیست؟
✔️ بسیاری از محققان و صاحب نظران غرور و تکبر را از هم جدا می دانند به این صورت که غرور بخش مثبت احساس با ارزش بودن و عزت نفس است که در متن مقاله تفاوت آن ها ارائه شده است.
پاسخ مشاور: سلام دوست عزیز بله اگر آسیب به روابط وارد کند مضر است