طبق تحقیقات انجام شده 96% تا 98% کودکان ظاهرا از دروغگویی خوششان نمی آید اما 96% آن ها به پدر و مادر خود دروغ می گویند . رفتار والدین در برخورد با کودکانی که زود شروع به دروغ گفتن می کنند ، مهم است و باید آن را مورد بررسی قرار دهیم .
روانشناسان عقیده دارند که دروغ ، با آگاهی تغییر دادن واقعیت و بیان کردن موضوعی که با حقیقت فاصله دارد و دروغگو کسی است که قصد دارد با نگفتن واقعیت دیگران را فریب دهد . می توان گفت تمایل به پنهان کردن و دروغگویی موضوعی است کودک کم کم با آن آشنا می شود و در شرایط مختلف از آن استفاده می کند .
یکی از مشکلاتی که برخی از والدین با آن روبرو هستند دروغگویی فرزندان آن ها است و این کار کودکان ، والدین را نگران و ناراحت می کند اما نکته مهم این است که چرا کودکان تصمیم به دروغگویی می گیرند ، نقش والدین در دروغ گفتن کودکان چیست ؟ و چگونه باید دروغگویی کودکان را درمان کنند ؟
از اصلی ترین دلایل دروغگویی کودکان می توان به شرایط خانوادگی و والدین آن ها اشاره کرد و به همین دلیل برای درمان آن نیز باید از خانواده کمک گرفت زیرا تنها کسانی هستند که هم نقش مهمی در دروغگویی کودکان دارند هم در درمان آن . در این مقاله دروغگویی در سن دو تا هفت سالگی در کودکان و راهکارهایی برای درمان دروغگویی کودکان را بیان می کنیم .
دروغگویی در دو تا هفت سالگی
همانطور که گفتیم 96 % تا 98 % کودکان ، می دانند دروغگویی از نظر اخلاقی درست نیست اما تحقیقات نشان می دهند 96% کودکان به والدین خود دروغ می گویند . در ادامه مقاله دروغگویی از سن دو تا هفت سالگی کودکان را بررسی خواهیم کرد .
- دروغگویی در دو تا سه سالگی
اغلب کودکان حتی در این سن نمی توانند به درستی صحبت کنند در نتیجه از مفهوم دروغ نیز آگاهی ندارند و اگر چیزی رو به زبان بیاورند که ما فکر کنیم آن ها دروغ می گویند به دلیل این است که هنوز با مفهوم هایی همچون واقعیت و خیال آشنایی ندارند و آن ها را درک نمی کنند .
- دروغگویی در چهار تا پنج سالگی
کودکان در سنین چهار سالگی به این دلیل که قدرت تخیل و خیال پردازی بالایی دارند ، وقتی می خواهند موضوعی را تعریف کنند ، آن را با توجه به افکار خیالی خود می گویند حتی اگر از آن ها بپرسی که راست می گویند ، غیر واقعی بودن این حرف ها را تاکید می کند .
آن ها تصورات خود را به این دلیل که دیگران را فریب دهد ، تعریف نمی کند بلکه فقط می خواهد از تصوراتی که خودش لذت می برد را برای دیگران تعریف کند تا دیگران نیز لذت ببرند . همچنین می توان گفت بعد از شنیدن داستان های خیالی و دیدن فیلم های تخیلی این نوع دروغ گفتن و خیال پردازی در بچه ها افزایش می یابد .
اما کودکان 5 ساله درک درستی از واقعیت و خیال پیدا می کنند به همین دلیل دروغگویی آن ها دلیلی بر رویا پردازی نیست و بر اثر تربیت نادرست والدین و عوامل محیطی دروغگویی در کودکان شکل می گیرد و گاهی تا آن جا پیش می رود که به یک مشکل و عادت کودکان تبدیل می شود .
- دروغگویی در شش تا هفت سالگی
کودکان در سن هفت سالگی کارهای خوب و بد را درک می کنند ؛ کارهایی بدی همچون تنبیه کردن ، مجازات ، پاداش ، جنایت ، مردم آزاری و ... و از اینکه دروغ بگویند می ترسند زیرا در صورتی که والدین هم آن ها را تنبیه نکند آن ها از مجازات خدا می ترسند . در هفت سالگی کودک نسبت به دروغگویی حس بد پیدا می کند حتی اگر کسی متوجه دروغ گفتنش نشود .
راه حل درمان دروغگویی کودکان
همانطور که گفتیم دروغگویی در کودکان از جمله مشکلاتی است که بسیاری از والدین با آن روبرو شده اند و برای حل آن درمانده اند . در ادامه مقاله راهکارهای درمان دروغگویی کودکان را ارائه می دهیم .
- والدین دلایل دروغ را بررسی کنند
اینکه بدانید چرا کودکان دروغ می گویند خیلی مهم است زیرا به درمان دروغگویی آن ها کمک می کند؛ ممکن است دلایل آن ها ترس از پدر و مادر یا برای جلب توجه باشد . بنابراین سعی کنید دلیل دروغگویی آن ها را شناسایی کنید زیرا راه حل هر کدام از دلایل متفاوت است .
- از تفاوت دروغ و واقعیت به فرزندان خود بگویید
به کودکتان کمک کنید تا تفاوت بین خیال و واقعیت را تشخیص دهد و بداند آن چه که ما به آن فکر می کنیم و آرزوی آن را داریم همگی به واقعیت تبدیل نمی شوند . پس از اینکه علت دروغ گفتن کودک را فهمیدید باید شروع به درمان آن کنید .
- مراقب رفتار خود در خانه باشید
کودکان به این دلیل که ارتباط زیادی با والدین خود دارند ، بیشترین الگوگیری را از پدر و مادرشان می کنند . در نتیجه شما باید بدانید که به عنوان پدر و مادر ، الگوی خوبی برای کودکتان باشید . همچنین می توان گفت اگر خودتان دروغ می گویید آن ها نیز یاد می گیرند بنابرین با توجه به اهمیت نقش خودتان به عنوان الگو در خانواده ، محیط خانه باید بدون هرگونه دروغ و خیال پردازی باشد .
- راه را برای درغگویی کودکان ببندید
برای مثال اگر چایی روی فرش ریخته است از کودک خود نپرسید که آیا تو چایی را روی فرش ریخته ای ؟ کودک شما به احتمال زیاد قبول نمی کند که او این کار را کرده است . شما باید با راهکار های مختلف باعث شوید کودک دروغ نگویید . وقتی اتفاقی می افتد از او سوال نکنید و به جای سوال کردن از یک جمله خبری استفاده کنید . بگویید : واقعا از دستت ناراحت هستم زیرا بی دقت چایی خوردی و آن را روی فرش ریختی .
به این که کودک کار اشتباهش را گردن نمی گیرد توجه نکنید و اگر مطمئن هستید کودک این کار را کرده است به او بگویید فکر نمی کنم کار برادرت باشد به نظرم تو این کار را کردی .
- دوست داشتن کودک حتی در زمانی که دروغ می گوید
کودک باید مطمئن شود که اگر هر اشتباهی بکند باز هم والدینش او را دوست دارند و اشتباهاتش را می بخشند و پذیرای احساساتش هستند . بنابراین کودک می داند والدین او را تنبیه نمی کنند ، به دلیل کار بد ، او را مجازات نمی کنند ، کودک خود را سرزنش نمی کنند و کار اشتباه او را در همه جا عنوان نمی کنند . این کار زمینه دروغگویی در کودکان را از بین می برد و باعث می شود کودک از گفتن حقیقت نترسد .
- راز دار خوبی برای کودکان خود باشید
اگر والدین رازدار کودکان باشند و اشتباه او را در جمع های مختلف بیان نکنند ، کودکان حرف خود را به پدر و مادرش می زند اما اگر حس کند آن ها رازدار نیستند و آبروی کودک را ببرند ، کار اشتباه زیاد می کند و مدام دروغ می گوید .
- از عواقب دروغگویی به کودک خود بگویید
والدین می توانند با تعریف کردن داستان و گفتن قصه هایی که در آن به عواقب دروغگویی اشاره شده است کودکان را از بد بودن دروغ و نتایج دروغ گفتن آگاه نمایند .
- ناراحتی خود از دروغ گفتن او را نشان دهید
شما با صحبت ها و رفتارتان باید به کودک نشان دهید که دوست ندارید او دروغ بگوید و از اینکه در جمع دروغ بگوید اصلا خوشحال نیستید . باید ناراحتی خود را نشان دهید تا او از دورغ گفتن دست بردارد .
سوالات متداول
1- ✔️ چرا برخی از کودکان عادت به دروغگویی دارند ؟
✔️ هیچ کودکی از ابتدا تصمیم به دروغگویی نگرفته و تنها رفتار و اخلاق والدین سبب خواهد شد تا کودک شروع به دروغ گفتن کند که در متن مقاله بیشتر توضیح داده شده است .
2- ✔️ دروغگویی از چه زمانی در کودکان شروع خواهد شد ؟
✔️ شاید عجیب به نظر برسد اما از زمانی که کودک شروع به صحبت کردن کند می تواند دروغ نیز بگوید که به عوامل مختلفی بستگی دارد که در متن مقاله بیشتر توضیح داده شده است .
3- ✔️چطور می توان دروغگویی کودکان را درمان کرد ؟
✔️ ابتدا والدین باید دلایل دروغگویی کودک خود را بررسی کرده و سپس تفاوت دروغگویی و راست گفتن را به او بگویند که البته در متن مقاله راه حل های دیگری نیز بیان شده است .