هنگامی که سن انسان ها به چهل سالگی می رسید، دنیا برایشان جور دیگری می چرخد. آن ها بین جوانی و پیری خود گیر کرده اند! مابین سنین 35 الی 50 سالگی بحرانی سر به جان آدم ها می کند که همه ی نداشته های زندگی شان در برابر دیدگانشان تداعی می شود.
بحران میانسالی، معضلی است که انسان به گذشته خود سفر کرده و تصمیم می گیرد که کمبودها و نقص های آن دوران را در این دوره میانسالی جبران کند. طبیعتا چنین امری یا ممکن نیست یا اینکه اگر هم محقق شود با مصائبی همراه خواهد بود. به همین منظور بایستی افراد توجه داشته باشند، که در این دوران مدیریت ها و کنترل های لازم را انجام دهند.
بحران میانسالی چیست
همانطور که گفتیم حوالی سن چهل سالگی، حالتی بر انسان مستولی می شود که در این حالت، او به دنبال مقایسه شرایط فعلی خود با دوران جوانی خود می باشد. به عنوان مثال مردی در جوانی خود آرزوی یک ویلای چند هزار متری را داشته و چون این آرزو در مقایسه با میزان تلاش او بسیار بزرگ بوده، به نوعی خواسته دست نیافتنی تبدیل شده است، به همین منظور او روز به روز از این آرزو فاصله گرفته تا اینکه کاملا از فکر آن خارج شده است.
حال در سن میانسالی این خواسته به ذهن او خطور کرده و حس افسوس و ناامیدی از زندگی در او شکل می گیرد که چرا به این آرزو نرسیده است. فرد با توجه به چنین افکاری تلاش می کند تا با انجام دادن اقدامات نه چندان مطلوبی، این مهم را به وقوع برساند. شاید نتواند تمامی این افکار را به منصه ظهور برساند، اما عملکردهای او به گونه ای خواهد بود که افراد پیرامون خود را متوجه این امر کند.
بحران میانسالی اغلب به صورتی است که افراد به دنبال جلب توجه و خودنمایی می روند. افراد درگیر شده با این بحران خود را از آرزوهای دوره جوانیشان دور دیده و برای جبران این موضوع کارهای خارج از عرف سن خود انجام می دهند.
به عنوان مثال مردی که آرزوی خودروی لوکس و گران قیمتی را در زندگی خود داشته است، اقدام به اسپرت کردن خودروی خود کرده به گونه ای که این دیزاین اصلا با سن و شخصیت او سازگار نیست! یا خانمی که همیشه در آرزوی زیبایی بی حد و حصر بوده است، در سن میانسالی اقدام به جراحی زیبایی با متد دخترانه و فانتزی می کند تا به نوعی کمبود دوران جوانی خود را ارضا کند!
تمامی این موارد که شاید همه ما در افراد میانسال اطراف خود به کرات مشاهده کنیم، از نشانه های بحران میانسالی است که بایستی با مدیریت مناسب، این مشکل را مرتفع کرد.
علائم میانسالی در زنان و مردان
بحران میانسالی معمولا با تغییرات قابل توجهی در سبک زندگی اشخاص میانسال همراه است. از مهمترین علائمی که در این افراد به وقوع می پیوندد، این است که آن ها دست به اقدامات خارج از عرف سن خود می زنند. به عنوان مثال یه آقای 45 ساله، رفتارهای جوان 20 ساله را انجام می دهد.
از نشانه های میانسالی در موارد حادتر نشانه های بحران میانسالی این است که افراد تندخو تر شده و در مواقع مشکلات به سرعت از کوره در رفته و پرخاشگر می شوند. تا حدودی این علائم را می توان مربوط به پاگذاشتن افراد در دوران کهنسالی دانست، اما اینکه در برابر ناملایمات سریعا اقدام به پرخاشگری می کنند، نشان از این است که فرد میانسال به شدت از اینکه در دوران جوانی خود نتوانسته آرزوهایش را محقق کند عصبانی است و به دنبال هر بهانه ای دچار خشم شده و نفرت خود را تخلیه می کند.
تغییر در روابط از دیگر نشانه های بحران میانسالی است. در موارد معمولی افراد دوستان قدیمی خود را کنار گذاشته و به دنبال این هستند که با دوستان و رفقای جدیدتری رابطه برقرار کنند. ترجیح افراد این است که این دوستان از خودشان جوان تر و کم سن تر باشند. در موارد حادتر، افراد مبتلا به این بحران تصمیم به تغییر همسر خود می گیرند! این افراد به دنبال این هستند که با ازدواج با همسری جوان تر از خودشان، از خشم های درونی خود بکاهند که معمولا هم آتشی در خانواده ها می اندازند و عده ی زیادی از افراد را درگیر می کنند.
پیامدهای میانسالی
همانگونه که پیشتر گفتیم، دوره ی میانسالی دوره ی ویژه ای است که شخص نه جوان است و نه پیر! در چنین شرایطی شخص دچار یک دوگانگی می شود که آیا مسیر کهنسالی را شروع کند یا مسیر جوانی را ادامه دهد؟ البته پاسخ صحیح این است که راه میانسالی را بپیماید که این راه تلفیقی از دو راه پیری و جوانی می باشد.
در دوره ی میانسالی که در بسیاری از افراد، بحران میانسالی هم به وجود خواهد آمد، شخص اقدام به تصمیمات ناگهانی و پرخطر خواهد گرفت. شخص که از گذشته ی خود دلگیر و آزرده است، رویه ای را در پیش خواهد گرفت که دیگر دست به عصا و با احتیاط تصمیم نگیرد؛ بلکه با تصمیمات ناگهانی خود را به سمت و سوی جوانی روانه کند.
افراط و تفریط در خواب هم از جمله علائم میانسالی است که فرد میانسال یا به کرات در خواب خواهد بود و یا اینکه به میزان قابل توجهی ساعات خواب خود را کاهش خواهد داد. هر دوی این علائم مضر بوده و علائمی را به دنبال خواهد داشت. فرد میانسال اگر بیش از حد استاندارد بخوابد، درگیر افسردگی خواهد شد و روتین زندگی اش راکد و کسالت بار خواهد شد. فردی هم که ساعات خواب کمی دارد، در معرض انواع بیماری های جسمانی از جمله سکته و فشار خون قرار دارد.
مورد دیگری که برای افراد این سنین پیش می آید و نشان دهنده بحران میانسالی است، ترس از مرگ است. افراد مبتلا به بحران میانسالی خود را فارغ از جوانی دیده و هر لحظه خود را به مرگ نزدیک و نزدیک تر می دانند، به همین خاطر کمتر از زندگی خود لذت می برند.
راه های بهبود بحران میانسالی
خواه ناخواه دوره و بحران میانسالی برای همه افراد وجود داشته و گریز ناپذیر است اما می توان با برخی راهکار های این دوره را راحت تر گذراند که در این جا برخی از آن ها را مشاهده می کنید.
برای درمان و بهبود این مشکل، بهتر است ابتدا شخص با واقعیت زندگی خود مواجه شود. اینکه او در دوره میانسالی پا گذاشته است و بایستی فصل جدید از زندگی را آغاز کند. اینکه او هر چقدر هم زندگی خود را دستخوش تغییرات گوناگون کند، نمی تواند به دوران جوانی خود بازگردد.
نکته دیگر اینکه بحران میانسالی، خیلی مورد بدی نیست! البته اگر با نگرش صحیحی آن را دنبال کنید. شخص در این سنین، در نهایت پختگی و تجربه قرار دارد و با کمی صبر و حوصله می تواند ایده های جدیدی را از خود بروز دهد.
برای اینکه شخص میانسال دچار بحران نشود، بهتر است که همواره در بطن جامعه حضور داشته باشد. افراد میانسالی که سریعا خود را بازنشسته کرده و با خانه نشینی به استراحت می پردازند، بیشتر در معرض این بحران و افسردگی بعد از بازنشستگی هستند. پس بهتر است که شخص همواره در گروه ها و دورهمی ها شرکت کرده و به تبادل نظر و صحبت بپردازد.
هدف گذاری جدید می تواند موجب بهبود پیامد میانسالی شود. شخص میانسال بهتر است که در این دوره به تجدید نظر در مورد خواسته ها و رویاهای خود بپردازد. هدف گذاری صحیح و مدیریت زمان اصولی، با توجه به سن فرد و اینکه در آن واحد چه رویاهایی در سر دارد، می تواند بسیار در معضلات دوره میانسالی مثمر ثمر باشد.
تحرک کافی و ورزش قطعا در بهبود این دسته از مشکلات تاثیرگذار خواهد بود. فرد میانسال با ورزش می تواند گردش خون خود را نرمال کرده و اکسیژن رسانی به بدن خود را مطلوب کند. این عامل سبب می شود که کمتر درگیر مشکلات هورمونی شوید. مشکلات جسمانی، به مرور زمان سبب بروز معضلات روحی می شوند.
کلام آخر
در مجموع برای پیشگیری یا بهبود بحران میانسالی، بهتر است که خود را سرزنش نکرده و با همراه شدن با ریتم عادی جامعه، زندگی روتین خود را داشته باشید. دوران جوانی گذشته است و دوران پیری هم هنوز فرا نرسیده است، پس بهتر است که امروز را زندگی کنید، در لحظه بوده و از تک تک فرصت ها بهره جویید.
سوالات متداول
1- ✔️ بحران میانسالی چیست؟
✔️ در میانسالی حالتی بر انسان غالب می شود که در این حالت، او به دنبال مقایسه شرایط فعلی خود با دوران جوانی خود می باشد که در متن مقاله شرح داده شده است.
2- ✔️ علائم میانسالی در زنان و مردان چیست؟
✔️ بحران میانسالی معمولا با تغییرات قابل توجهی در سبک زندگی اشخاص میانسال همراه است که در متن مقاله اراده شده است.
3- ✔️ پیامدهای میانسالی چیست؟
✔️ در میانسالی شخص دچار یک دوگانگی می شود که آیا مسیر کهنسالی را شروع کند یا مسیر جوانی را ادامه دهد که در متن مقاله توضیح داده شده است.
پاسخ مشاور: سلام دوست عزیز نیاز به نگرانی نیست چون خود نگرانی نیز منجر به آسیب در این دوران می شود