ممکن است متوجه شده باشید که کودک شما هنگام خواب، سر و صداهای ناخوشایندی از خود ایجاد می کند، شاید هم صدایی به همراه نداشته باشد، اما شما تاثیر دندان قروچه را به دلیل فشار آوردن دندان ها روی یکدیگر، به صورت سائیدگی و حتی ترک های جزئی روی دندان های کودکتان دیده باشید، و یا ممکن است کودک با شکایت از درد در فک و دندان از خواب بیدار شود.
این ها همه نشانه هایی است که ممکن است کودک شما دندان قروچه داشته باشد. دندان قروچه که در کودکان خصوصا در هنگام خواب بسیار شایع است، زیرا در هنگام خواب عضلات فک منقبض میشوند. این کار به صورت کاملا غیر ارادی توسط کودک انجام می گیرد و کودک نمی داند در خواب این کار را انجام می دهد. در این مقاله توضیحاتی در خصوص اینکه دندان قروچه در کودکان چیست، علت های دندان قروچه در کودکان چیست و روش های درمان دندان قروچه در کودکان ارائه شده است.
دندان قروچه چیست
دندان قروچه یا براکسیسم (Bruxism) یک پدیده شایع در دوران کودکی و فعالیتی غیر ارادی که به دلایل مختلفی می تواند در طول زندگی اتفاق بیفتد. دندان قروچه به ساییدن و فشار دادن دندان ها بر روی یکدیگر به غیر از زمان هایی که فرد عمل جویدن و یا بلع را انجام می دهد، اطلاق می شود، دندان قروچه به صورت دوره ای در اکثر کودکان بویژه در شب وجود دارد و بعد از رویش دندان های دائمی متوقف می شود.
دندان قروچه از 3 سالگی معمولا شروع می شود و تا آخر عمر ممکن است دیده شود ولی در سنی که دندان های مختلط (هم شیری و هم دائمی) وجود دارد، بیشتر بروز می کند. چون بیشتر در حین خواب رخ می دهد، بیشتر افراد متوجه آن نمی شوند و فرد مبتلا توسط فرد دیگری مانند خواهر یا برادر یا مراقبی که در اتاق کنار او می خوابد از این مسئله آگاه می شود. از جمله علائم و نشانه های آن می توان به موارد زیر اشاره کرد:
۱سایش دندان ها
۲درد در ناحیه فک و صورت و دندان ها در صبح روز بعد
۴گاز گرفتن داخل گونه ها
۵جویدن مداد و یا اسباب بازی ها
۶مکیدن دست و انگشت شست
۷محدودیت در بازکردن دهان
۸سردرد مداوم
۹صدای ایجاد شده از سایش و یا کوبیدن دندان ها بر روی یکدیگر
۱۰آرواره (فک) زخمی
علت های دندان قروچه در کودکان در خواب
دندان قروچه علل بسیار زیادی دارد و هرگز برای هیچ کودکی یکسان نیست. عوامل دندان قروچه باید شناسایی و سپس جهت رفع آن ها اقدامات لازم صورت بگیرد. از جمله علت های دندان قروچه عبارتند از:
قرار نگرفتن درست دندان ها روی هم
گوش درد، عفونت گوش یا دندان در آوردن
فشار روانی و استرس کودکان
خشم درونی کودک و عصبانیت کودکان
وجود آلرژی
درگیری ذهنی
بیماری های انگلی یا کرمک
مصرف نامناسب دارو بخصوص آمفتامین
کمبودهای تغذیه ای یا کم آبی بدن
بی نظمی و نامرتبی دندان ها
داشتن سابقه خانوادگی
اگر دندان قروچه علت روانی دارد حتما به روانشناس مراجعه نمایید.
روش های درمان دندان قروچه
فشردن فک ها و دندان ها به هم اغلب خود به خود و با رشد فک ها یا ورود به دوران نوجوانی درمان می شود، سایش متوسط مینا و گاهی عاج دندان های نیش و آسیای شیری از معمولی ترین پیامدهای دندان قروچه است، اما به دلیل آسیب های غیر قابل برگشتی که به دندان و مفاصل فک ممکن است بزند، نیاز به درمان دارد. اولین کاری هم که باید انجام دهید مراجعه به دندانپزشک است. سایر اقدامات درمانی عبارتند از:
رفتار درمانی و رعایت بهداشت خواب
روش های آرام سازی، مدیتیشن و کاهش استرس
تمرین های ورزشی
درمان های دارویی
محافظ دهان
محافظ دهان، وسیله ای مخصوص که توسط دندانپزشک به کودک شما داده می شود تا موقع خواب از سایش دندان جلوگیری شود.
دندان قروچه نه تنها باعث خرابی و از دست دادن دندان ها می شود، بلکه باعث کاهش شنوایی، مشکلات فک صورت و مفاصل و عضلات آن و حتی تغییر شکل ظاهری صورت نیز می گردد، از این رو در جهت درمان از روانشناس و دندانپزشک کمک بگیرید.
سوالات متداول
1- ✔️ دندان قروچه چیست؟
✔️ دندان قروچه یا بروکسیسم (Bruxism) یک پدیده شایع در دوران کودکی، به ساییدن و فشار دادن دندان ها بر روی یکدیگر اطلاق می شود، توضیحات کامل تر در متن مقاله ارائه شده است.
2- ✔️ علت های دندان قروچه چیست؟
✔️ دندان قروچه علل بسیار زیادی دارد و هرگز برای هیچ کودکی یکسان نیست،مانند قرار نگرفتن درست دندان ها روی هم، دندان در آوردن، اضطراب و استرس سایر موارد در متن مقاله ارائه شده است.
3- ✔️ روش های درمان دندان قروچه چیست؟
✔️ به دلیل پیامدها و آسیب هایی که عدم درمان دندان قروچه به دنبال دارد، اولین کاری که باید انجام شود، مراجعه به دندانپزشک است. سایر اقدامات درمانی در متن مقاله ارائه شده است.
» طلاق خطری برای آینده فرزندان
» بی ادبی فرزند و نحوه برخورد با آن
پاسخ مشاور: سلام بله دندان قروچه در طول روز و بیداری هم ممکن است اتفاق بیفتد، ریشه این مشکل در استرس، خشم و عصبانیت، غم و اندوه است، دندان قروچه مضرات زیادی دارد حتما از متخصص روانشناسی کمک بگیرید.
پاسخ مشاور: سلام بهترین راه مراجعه به دندانپزشک است. دندانپزشک با بررسی دقیق دهان، زخم ها وآسیب دیدگی های احتمالی فک و دندانها و علائم خرد شدگی و یا سائیدگی در دندانها می تواند در این مورد بطور قطعی نظر دهد.