همه والدین دوست دارند نوجوانانشان در آینده به بزرگسالانی مسئولیت پذیر و مستقل تبدیل شوند.خود نوجوان نیز در پی کسب استقلال است و این به خودی خود بد نیست بلکه امری طبیعی و شایع است. در واقع استقلال طلبی نوجوان را برای ورود به اجتماع و آمادگی او برای پذیرفتن مسئولیت های اجتماعی آماده می کند. کودکی که به مرحله نوجوانی می رسد، در واقع دیگر نه کودک است و نه بزرگسال مانند موج های بلند دریا که نه حرکت اقیانوس وار دارند و نه به ساحل رسیده اند که آرامش داشته باشند موج های پر تلاطمی هستند که باید والدین موج سوار آن باشند تا از آن لذت ببرند.
نگرانی که والدین از دیدن استقلال طلبی دوران نوجوانی فرزند خود دارند، به دلیل این است که نمی دانند دوره نوجوانی چیست، دارای چه ویژگی هایی است و چگونه باید با آن برخورد کنند. در این مقاله درباره استقلال طلبی در نوجوانی چیست، مزیت های استقلال در نوجوانان و راه های تقویت استقلال در نوجوان، مطالبی به طور کامل ارائه شده است
استقلال طلبی در نوجوانان چیست
دوران نوجوانی، دوران گذر از کودکی به بزرگسالی است که مانند هر دوره سنی دیگری ویژگی های رفتاری و نیازهای رشدی خاص خود را دارد، استقلال از خانواده یکی از تکالیف نوجوان است، نوجوان کم کم از بستر خانواده فاصله می گیرد و به سمت گروه های اجتماعی متشکل از همسالان خود می رود و در نتیجه این تعاملات، مهارت های اجتماعی را یاد می گیرد و به مهارت خودشناسی و شناخت نقاط قوت و ضعف شخصیت خود دست یابد.
استقلال از نیازهای روانی انسان است و همه انسان ها به دنبال مستقل شدن هستند، استقلال به معنای انجام کارها بدون کمک گرفتن از دیگران است، نوجوان هم دوست دارد خودش تصمیم بگیرد، روش زندگی خودش را انتخاب کند، مرتکب اشتباه شده و مهارت کسب کند. اما در عین حال نیز همچنان وابستگی در آن ها وجود دارد، و زمانی که می گوییم نوجوان تمایل به استقلال دارد به این معنا نیست که به خانواده وابسته نیست.
والدین مقتدر، حق انتخاب و مسئولیت پذیری در نوجوان را به رسمیت می شناسند و با این کار احساس استقلال طلبی را در او می پرورانند. والدینی که سبک های فرزندپروری مستنبدانه دارند و یا سهل گیر و یا بی اعتنا و بی توجه هستند، نوجوان خود را در آینده با مشکلات بسیاری روبرو می کنند. استقلال طلبی زمینه ورود نوجوان به اجتماع را فراهم کرده و او را برای پذیرفتن مسئولیت های اجتماعی آماده می کند.
مزیت های استقلال در نوجوان
در دوره نوجوانی، نوجوان دائما به خانواده می گوید خودم می دانم، خودم تصمیم می گیرم، خودم تجربه می کنم و این صحبت ها به نوعی اعلام استقلال طلبی نوجوان است. والدین در این طور مواقع، به سبب نگرشی که از قبل از فرزند خود دارند و با توجه به وابستگی های دوران کودکی، دایما به نوجوان خود گوشزد می کنند که این کار را بکن و آن کار را نکن، این کار خوب است، این کار بد است و ...و این رویه را ادامه می دهند و به همان شیوه عمل می کنند و در این صورت با نوجوان به مشکل برخورده و درگیری اتفاق می افتد.
درست است که نوجوان هنوز تجربه کافی را کسب نکرده و به قدر کافی پخته نیست و به اندازه والدین تجربه ندارد تا بتواند تصمیم بگیرد، اما والدین اگر از نوجوان انتظار داشته باشند که تصمیمات آن ها را اتخاذ کند، پس سعی دارند با کنترل کردن اوضاع همان شیوه ای را به کار ببرند که زمانی که کودک بود به کار می بردند، در حالی که در مورد نوجوان باید شیوه دیگری را اخذ کرد. والدین با کسب آگاهی از مزیت های مستقل بودن فرزندشان نه تنها این احساس استقلال طلبی در نوجوان را به رسمیت می شناسند بلکه او را به سمت مستقل شدن نیز سوق می دهند. از جمله مزیت های استقلال در نوجوان عبارتند از:
نوجوان حتی اگر بپذیرد تا تصمیمات اتخاذ شده توسط والدین را بپذیرد درست است که کم تر دچار مشکل و آسیب می شود و خطرات کمتری او را تهدید می کند، اما توانایی های نوجوان در اینجا نادیده گرفته شده و این باعث می شود، نوجوان در صورت عدم حضور پدر و مادر اعتماد به نفس لازم را نداشته و تصمیم گیری برای او دشوار باشد. در نتیجه دادن استقلال به نوجوان موجب افزایش اعتماد به نفس در او می شود.
نوجوان به سبب مستقل شدن در تصمیم گیری های خانواده دوست دارد نقش داشته باشد و مسئولیت برخی امور را به عهده بگیرد، که این امر او را در بزرگسالی تبدیل به فردی مسئولیت پذیر و توانمند می کند.
افراد مستقل توانایی ها و محدودیت هایشان را به خوبی می شناسند و از قدرت تصمیم گیری بالاتری برخوردار خواهند شد.
افرادی که استقلال دارند، بر عکس شخصیت های وابسته اند و توجه شان بیشتر معطوف به خودشان است تا دیگران، اهل فکر کردن و اندیشیدن هستند و چون خود را قبول دارند دائم دنبال کسی نیستند که به جای آن ها تصمیم بگیرد و مسئولیت را از گردن آن ها سلب کند.
راه های تقویت استقلال در نوجوان
به نوجوان خود بگویید هر زمان توانست به شما ثابت کند که می تواند تصمیمات درستی بگیرد، آن زمان شما نیز آزادی عمل بیشتری برای تصمیم گیری به او می دهید. کارهای زیادی وجود دارد که برای تقویت استقلال در فرزندتان می توانید انجام دهید
عشق و حمایت را به فرزندتان نشان دهید
روابط حمایتی و قوی به نوجوان کمک می کند تا بیشتر احساس امنیت کند و در این صورت اعتماد به نفس بیشتری برای امتحان کردن چیزهای جدید دارد و کشف می کند که چه کسی است و می خواهد در زندگی خود چه کند و در واقع هویت یابی در نوجوانان به شکل بهتری صورت می گیرد و همین طور راحت تر از اشتباهات خود درس می گیرد.
به احساسات و نظرات فرزندتان احترام بگذارید
در دوران نوجوانی به دلیل تغییرات فیزیکی، اجتماعی و عاطفی که پشت سر می گذارد و احساسات شدیدی را تجربه می کند، زمانی که والدین با احساسات نوجوان خود هماهنگ می شوند، در واقع به او یاد می دهند که این احساسات خودش را بفهمد و آن ها را مدیریت کند، و این موضوع بخش مهمی از مستقل شدن است.
مرزهای واضح تعیین کنید
قوانین روشن و واضح خانواده در مورد رفتار، ارتباطات فرزند به شما کمک می کند تا او به محدودیت های خود پی ببرد و بفهمد انتظار از او چیست. قوانین به حفظ امنیت نوجوان شما در هنگام امتحان کردن چیزهای جدید کمک می کند. قوانین را بهتر است براساس اینکه فرزندتان چقدر با استقلال پیش می رود تنظیم کنید، برای مثال زمان بیرون رفتن با دوستانش و اینکه کجا می توانند بروند را تعیین کنید.
صبور باشید
فعالیت هایی را ایجاد کنید، صبور باشید تا در آن نوجوان بتواند اعتماد شما را به دست آورد.
به نوجوان کمک کنید تا مهارت های تصمیم گیری را پرورش دهد
گام بزرگ در جهت آماده سازی نوجوان برای استقلال این است که مهارت تصمیم گیری را یاد بگیرد و با حل کردن مسائل توانایی بیشتری را برای شناسایی و حل مسائل پیدا می کنند.
به آن ها یاد بدهید پول خود را مدیریت کنند
نوجوان همان طور که استقلال خود را به کار می برد و یادگیری مسئولیت پذیری در برابر پول می تواند او را در مسیر درست مدیریت مالی در زندگی سوق دهد.
سوالات متداول
1- ✔️ استقلال طلبی در نوجوان چیست؟
✔️ همه نوجوان ها به دنبال مستقل شدن هستند، استقلال به معنای انجام کارها بدون کمک گرفتن از دیگران است، جهت کسب اطلاعات بیشتر درمورد استقلال طلبی نوجوان به متن مقاله مراجعه نمایید.
2- ✔️ مزیت های استقلال طلبی در نوجوانان چیست؟
✔️ استقلال داشتن در نوجوان مزیت های فراوانی دارد از جمله اینکه افراد مستقل توانایی ها و محدودیت هایشان را به خوبی می شناسند و از قدرت تصمیم گیری بالاتری برخوردار خواهند شد، سایر مزیت ها در متن مقاله ارائه شده است.
3- ✔️ راه های تقویت استقلال در نوجوان چیست؟
✔️ کارهای زیادی برای تقویت استقلال در نوجوان می توان انجام داد، مانند یادگیری مهارت تصمیم گیری سایر موارد در متن مقاله ارائه شده است.
پاسخ مشاور: سلام والدین باید نیاز به استقلال را در نوجوان به رسمیت بشناسند اما استقلال نوجوان بدون نظارت غیرمستقیم و همراهی والدین پیامدی جز آسیب ندارد. شما با داشتن سبک فرزندپروری مقتدر و قاطعانه می توانید از مسائل و مشکلاتی که ممکن است برای شما و فرزندتان ممکن است اتفاق بیفتد جلوگیری کنید.
پاسخ مشاور: سلام نوجوان از سن دوازده سالگی شروع به اعلان استقلال می کند، باید با حفظ حرمت و احترام نسبت به این احساس به او کمک کنید که استقلال در فرزندانتان خوب مدیریت و شکوفا شود.