در جهان امروزی آمار افزایش وزن و چاقی افراد رو به افزایش بوده و به دنبال آن آسیب های زیادی همراه شده است، افراد و کودکان به خصوص با درگیر شدن در فضای مجازی و افزایش غذاهای آماده و شامل مواد افزودنی به سمت افزایش وزن رفته و سلامتی خود را به خطر می اندازند.
بد غذایی کودکان یکی از معضلات امروزی است، برخی بی اشتها بوده و برخی نیز تمایل به غذاهای چرب و مضر مثل تنقلات، فست فود و چیپس و پفک دارند. بنابراین اغراق نیست اگر بگوییم در رژیم غذایی کودکان بحران بسیار بدی وجود دارد. بنابراین باید علت آن را ریشه یابی کرده و در مورد آسیب های آن به والدین اطلاع رسانی کرد. در این مقاله در مورد بدغذایی کودکان اطلاعات کاملی ارائه شده است.
کودک بد غذا
در حال حاضر سلامت در رژیم غذایی کودکان، به ویژه چاقی دوران کودکی، به طور گسترده به عنوان یکی از مهم ترین مشکلات بهداشت عمومی ما شناخته شده است. گزارش ها در مورد بدغذایی کودک پیش بینی های بسیار وخیمی کرده اند، مگر این که والدین زودتر اقدام به حل آن کنند. بحران بد غذایی کودکان منجر به مشکلات جدی در حوزه سلامتی بدن و روان می شود.
این بحران آن قدر زیاد بوده که برخی متخصصین در حوزه استاندارد های غذایی هشدار داده اند که امید به زندگی در حال کاهش بوده و ممکن است والدین از فرزندان خود بیشتر زنده بمانند. مهم ترین مشکل سلامتی، افزایش چشمگیر چاقی در کودکان است که اگر جلو آن گرفته نشود، بحران بدی در نسل آینده به وجود می آید.
کودکان و همه افراد برای سلامت مغزشان به مواد مغذی زیادی در رژیم غذایی خود نیاز دارند. اینها شامل ویتامین ها، چربی های ضروری و اسیدهای آمینه (موجود در پروتئین) است. بهترین راه برای دریافت آنها، خوردن یک رژیم غذایی متنوع است. یک مطالعه بزرگ و طراحی شده روی نوجوانان نشان داد که الگوهای غذایی سالم تر به خلق و خوی بهتر کمک میکند و الگوهای غذایی ناسالم منجر به خلق وخو ضعیف میشود. بنابراین بد غذایی کودکان می تواند مشکلات رفتاری را ایجاد کند.
در دراز مدت، بد غذایی کودک و رژیم غذایی سرشار از چربی و قند می تواند منجر به چاقی، دیابت، بیماری های قلبی و عروقی و طیف وسیعی از بیماری های جسمی دیگر شود. و در کوتاه مدت، یک رژیم غذایی نامناسب و فاقد مواد مغذی می تواند کودک بد غذا را خسته و بی حال کرده و توانایی تمرکز آن ها را مختل کند. بنابراین بد غذایی بر روی کودکان و نحوه عملکرد آن ها در مدرسه تاثیر بسیار دارد. علائم بد غذایی کودکان شامل موارد زیر است.
-
کمبود وزن، اضافه وزن یا چاقی
-
یبوست یا تغییر در عادات روده
-
رنگ پریدگی یا بی حال بودن
-
پوسیدگی دندان
-
رشد فیزیکی ضعیف
علت بدغذایی کودکان
بدغذایی کودکان شامل بی اشتهایی کودک و یا پر خوری او است، علت این بدغذایی عوامل متعددی از جمله نداشتن مقدار کافی از غذا های سالم مورد نیاز روزانه، مصرف بیش از حد انواع غذا ها و نوشیدنی ها که دارای فیبر کم یا پرچرب، نمک و قند هستند، می شود. معمولا علت این عوامل نیز سبک فرزندپروری غلط والدین است که یا به طور مداوم کودک را در معرض غذاهای ناسالم قرار داده و یا به عنوان تنبیه او را مجبور به مصرف غذا می کنند. برخی دلایل عمده برای بد غذایی کودک وجود دارد که در این جا مطرح شده است.
زیاد خوردن یا کم خوردن غذا
انتخاب غذایی نامناسب
درآمد کم
مشکل در تهیه غذا
بیماری هایی که باعث تهوع می شوند یا خوردن یا بلعیدن را مشکل می کنند
مصرف داروهایی که خوردن را دشوار می کنند
اسکیزوفرنی
بی اشتهایی عصبی
عوارض بد غذایی کودک
بد غذایی کودکان آسیب های بسیاری در زمینه جسمی و روانی به همراه دارد، برای همین ریشه یابی و درمان این مسئله بسیار مهم است. تعداد زیادی از پزشکان این نظریه را پذیرفته اند که افسردگی و سایر مسائل مربوط به سلامت روان مستقیماً با رژیم غذایی مرتبط است. برای مثال افرادی که تقریباً از عدم مصرف میوه و سبزیجات به خوردن هشت وعده در روز روی آوردند، افزایش رضایت از زندگی را گزارش کرده اند. در این جا برخی عوارض بدغذایی کودک مطرح شده است.
کمبود تمرکز و توجه
مشکلات حافظه
مشکلات رفتاری
افسردگی
مشکلات معده
کاهش شادی و خوشحالی
پوسیدگی دندان
فشار خون بالا
بیماری قلبی و سکته مغزی
سرطان های مختلف
اگر متقاعد شده باشیم که رژیم غذایی و بد غذایی کودکان بر بسیاری از جنبه های سلامت جسمانی وی تأثیر می گذارد، منطقی است که باور کنیم می تواند بر عملکرد شناختی و سلامت روان آن ها نیز تأثیر بگذارد. اگر به طور منظم کودک شما ورزش می کند و گاهی اوقات مقداری غذای ناسالم می خورد، احتمالاً بر ترکیب بدن یا عملکرد ورزشی آن ها تأثیر زیادی نخواهد گذاشت. اما اگر به طور منظم از این نوع محصولات استفاده کنید، عواقب طولانی مدت خواهد داشت، زیرا بر سرعت بهبودی تأثیر می گذارد، می تواند خطر آسیب دیدگی و خستگی را افزایش دهد، چون به بدن سوخت کافی نمی رسد.
با کودک بد غذا چه کنیم
متخصصان در زمینه تغذیه معتقدند، تغییرات زیادی برای حل مشکل بد غذایی در کودکان لازم است و والدین نقش بسیار تاثیرگذاری در این زمینه دارند. در این جا برخی از راه های درمان بدغذایی کودک مطرح شده است.
هر روز تنوع غذایی خوبی از غذاهای سالم در پنج گروه غذایی برای کودک فراهم کنید.
روزی دو وعده میوه و ترجیحا پنج وعده سبزیجات برای کودک بدغذا مناسب است.
فقط گاهی اوقات غذای شیرین، چرب یا همراه با نمک زیاد تهیه کنید و مقدار زیاد به کودک ندهید.
تنقلات و چیپس و پفک و یا مواد غذایی شامل مواد افزودنی زیاد را در دسترس کودک قرار ندهید و تنها برای پاداش دادن و یا تفریحی در فاصله زمانی مناسب در اختیار او قرار دهید.
به آرامی غذای او را کم کنید، ابتدا از آب میوه شروع کنید تا به مرور آب بدن کودک بد غذا بیشتر شده و شیرینی کمتری وارد شود.
ورزش برای کودکان به مرور کمک کرده تا وزن اضافی را کاهش دهد.
غذا های سالمی که دوست دارد را بیشتر درست کنید.
برای ترک بد غذایی کودک می توانید برای او پاداش تعیین کنید، برای مثال اگر یک هفته تعداد مشخصی میوه مصرف کند و غذای ناسالم کمتری بخورد، وسیله ای که دوست دارد برای او می خرید.
مطمئن شوید ویتامین های لازم برای بدن کودک در غذای وی وجود داشته باشد.
خواب کافی برای کودک منجر به بهبود بد غذایی می شود.
حتما صبحانه سالم برای او تهیه کنید.
در نهایت اگر توانایی رفع بد غذایی کودک را نداشتید، با پزشک متخصص مشورت کنید.
سوالات متداول
1- بد غذایی کودکان چیست؟
بد غذایی کودکان یکی از معضلات امروزی است، برخی بی اشتها بوده و برخی نیز زیاد غذا می خورند که در متن مقاله شرح داده شده است.
2- علت بدغذایی کودکان چیست؟
علت این بدغذایی عوامل متعددی از جمله نداشتن مقدار کافی از غذا های سالم مورد نیاز روزانه است که در متن مقاله مطرح شده است.
3- عوارض بد غذایی کودک چیست؟
بد غذایی کودکان آسیب های بسیاری در زمینه جسمی و روانی زیادی به همراه دارد که در متن مقاله توضیح کامل داده شده است.
پاسخ مشاور: سلام تنها کافی است کمی سرگرمی را چاشنی کارتان کنید. بشقابی را پر از سبزیجات کوچک کنید(مانند هویج های ریز و یا گوجه فرنگی های کوچک) و یا با آنها صورتک بسازید. از نخود فرنگی به جای چشم، هویج به جای بینی و جوانه های گندم به جای موها استفاده کنید. فقط مطمئن شوید که تکه ها زیاد بزرگ نباشند.
پاسخ مشاور: سلام برای بدغذایی کودک دلایل مختلفی وجود دارد و که در متن مقاله این دلایل آورده شده و کودک را به هیچ وجه مجبور به غذا خوردن نکنید. جهت شناسایی دلایل بدغذایی در کودکتان و درمان آن با ما در تماس باشید.