نوجوانی دوره ای از زندگی که حدفاصل کودکی و بزرگسالی است و در این دوران نوجوان به استقلال بیشتری نیاز دارد و دوست دارد با او به مانند یک فرد بزرگسال رفتار شود، اما خانواده هنوز همانند دوران کودکی با او رفتار می کنند و نگران او هستند و دائم او را کنترل می کنند تا از او محافظت کرده باشند، در این حالت نوجوان شروع به مخفی کاری و پنهان کاری می کند.
ارتباط سالم با نوجوان نیازمند کسب آگاهی از ویژگی های دوران نوجوانی و یادگیری مهارتهایی در خصوص نحوه برخورد مناسب با فرزند در سنین نوجوانی است. در این مقاله در مورد مخفی کاری و پنهان کاری نوجوان چیست، علل و نحوه برخورد با مخفی کاری و پنهان کاری نوجوان چگونه باید باشد، توضیحاتی ارائه شده است.
مخفی کاری و پنهان کاری نوجوان چیست
بسیاری از والدین، دوره نوجوانی فرزند خود را مرحله ای بسیار گیج کننده می دانند در این مرحله نوجوانان دچار تغییرات جسمانی ، افزایش میزان رشد، نوسانات روحی و بی ثباطی عاطفی هستند. استقلال در نوجوانان از ویژگی های بارز این مرحله است نوجوانان به دنبال استقلال بیشتری هستند و می خواهند کم کم از والدین جدا شوند.
نوجوان بیشتر از هر زمان دیگری نگران این هستند که دیگران به ویژه همسالانشان در مورد آن ها چطور فکر می کنند. استعدادها و علایق متعددی را نوجوان دنبال می کند و حتی ظاهر متفاوتی را برای خود انتخاب می کند و عده ای از نوجوانان انتقادپذیری یا تحمل شنیدن امر و نهی دیگران خصوصا والدین را ندارند، این در حالی است که والدین نگران نیز دائما در حال نصحیت کردن، انتقاد و یا تعیین تکلیف کردن برای نوجوان هستند.
لازم است والدین ابتدا نگرانی های خود را بشناسند و این مسئله را ارزیابی کنند که چند در صد این نگرانی ها منطقی و چند درصد آن ها غیر منطقی هستند. منطقی از آن جهت که پنهان کاری بخش طبیعی از رشد نوجوان نیز محسوب می شود و نوجوان رازهایی را مانند هر انسان دیگری می تواند برای خود داشته باشد و پنهان کاری در واقع گامی سالم در جهت توسعه حس هویت در این دوران است، به همین خاطر نیاز به حفظ اسرار از والدین خود را دارند، و والدین نیز لازم است در حد معقول به حریم خصوصی نوجوان خود احترام بگذارند.
همینطور نوجوانان تحت تاثیر تغییراتی که در ساختار مغز و جسم، مشکلات دوران بلوغ، و حتی همسالان قرار دارند ممکن است پنهان کاری در آن ها مشکلات و آسیب های فراوان و جبران ناپذیری را برای آن ها به همراه داشته باشد، از جمله آنها می توان به اینکه پنهان کاری فاصله ها را بیشتر می کند و اعتماد به نفس را کاهش می دهد اشاره کرد.
علل مخفی کاری و پنهان کاری نوجوان
مخفی کاری در نوجوان دلایل بسیار زیادی دارد که شناسایی این علت ها در دختران و پسران در سنین نوجوانی به درک بهتر والدین از شرایط فرزندشان منجر می گردد. از جمله علل مخفی کاری و پنهان کاری در نوجوان عبارتند از :
عدم رابطه دوستانه و صمیمانه با نوجوان
عدم درک رفتارهای نوجوان
نظارت مستقیم بر رفتار نوجوان
عدم اطلاعات از آسیب های تکنولوژی های نوین
عدم هماهنگی پدر و مادر در رفتار با نوجوان
ترس و نگرانی از تنبیه
گرایش بیشتر نوجوان به گروه همسالان
مخفی کاری ابزاری برای اعلام استقلال
نیاز به داشتن حریم خصوصی فرزندان
راه های مقابله با مخفی کاری و پنهان کاری نوجوان
در نحوه برخورد یا مقابله با مخفی کاری نوجوان والدین بهتر است از روش های زیر استفاده کنند تا از پنهان کاری نوجوان جلوگیری کنیم. از جمله این روش ها عبارتند از:
حمایت کردن
حامی و پشتیبان باشید تا لازم نباشد از شما چیزی را پنهان کند که حتی در مواقع لزوم بداند هر مشکلی هم که پیش بیاید خانواده آن ها را حل می کند.
تجسس نکردن
تجسس نکردن از جمله راهکارهای مفید جهت مقابله با مخفی کاری در نوجوان است. تجسس کردن باعث ایجاد احساس ناامنی در نوجوان می شود و در این صورت نوجوان بیشتر دست به مخفی کاری می زند.
عدم ایجاد احساس گناه و یا ترس
گاها برخی از والدین با مقصر جلوه دادن فرزند خود و ایجاد احساس گناه در آن ها سعی دارند از پنهان کاری نوجوان خود جلوگیری کنند که این رفتار کاملا غلط است و نتیجه عکس می دهد و باعث می شود پنهان کاری در نوجوان بیشتر شود.
داشتن گوش شنوای خوب
یکی از مهم ترین راه ها برای برقراری ارتباط موثر با نوجوان داشتن گوش شنوا در والدین است یعنی والدین به خوبی به حرف های نوجوان خود گوش بدهند اینکه دائما والدین در حالت نصیحت کردن و یا قضاوت کردن نوجوان خود هستند باعث می شود از والدین خود فاصله بگیرند و این فاصله پنهان کاری را در آن ها افزایش می دهد.
نظارت غیر مستقیم
کنترل مستقیم والدین کار درستی نیست و حتی ممکن است، نوجوان در برابر آن واکنش های تندی از سوی نوجوان شود، چرا که احساس می کند به حریم خصوصی او تجاوز شده است و در نهایت مخفی کاری در او بیشتر هم می شود. پس والدین به طور نامحسوس اعمال آن ها را زیر نظر داشته باشند.
سرزنش نکردن
بسیاری از والدین برای اینکه از تکرار اشتباه در نوجوان خود جلوگیری کنند با سرزنش های زیاد سعی در تنبیه او دارند و این کار جلوی خطاها و پنهان کاری در او را نمی گیرد و بهتر است از راه دوستی با او وارد شوند و در برابر اشتباهات نوجوان انعطاف بیشتری از خود نشان دهند.
نداشتن اطلاعات کافی والدین در مورد نوجوانی و چالش های آن
بسیاری از والدین با ویژگی های نوجوانان نسل امروز آشنا نیستند و این آشنا نبودن باعث می شود حس استقلال نوجوان در تصمیم گیری ها را نتوانند درک کنند و برای آن ارزش قائل شوند و با نوجوان جر وبحث می کنند و همین تنش ها و نبود روابط صمیمی بین والد و فرزند نوجوان را در معرض خطرات مخفی کاری قرار می دهد.
مچ گیری ممنوع
رفتارهای مچ گیرانه مانند کارآگاه بازی در آوردن، دور ریختن سیگاری که در جیبش پیدا کردید، تنها باعث می شود نوجوان به مخفی کاری بیشتری دست بزند.
سوالات متداول
1- ✔️ مخفی کاری و پنهان کاری نوجوان چیست؟
✔️ نوجوان به استقلال بیشتری نیاز دارد و دوست دارد با او به مانند یک فرد بزرگسال رفتار شود، اما خانواده هنوز همانند دوران کودکی با او رفتار می کنند و نگران او هستند و دائم او را کنترل می کنند، در این حالت نوجوان شروع به مخفی کاری می کند، جهت کسب اطلاعات بیشتر به متن مقاله مراجعه نمایید.
2- ✔️ علل مخفی کاری چیست؟
✔️ مخفی کاری در نوجوان دلایل بسیار زیادی دارد، از جمله آن ها عدم رابطه دوستانه و صمیمانه با نوجوان است، جهت کسب اطلاعات از سایر علل به متن مقاله مراجعه نمایید.
3- ✔️ راه های مقابله با مخفی کاری و پنهان کاری نوجوان چیست؟
✔️ روش های مختلفی برای مقابله با مخفی کاری و پنهان کاری در نوجوان وجود دارد از جمله آن ها می توان به تجسس نکردن، حمایت کردن، نارت غیر مستقیم سایر راه های مقابله در متن مقاله ارائه شده است.