دعوا و لجبازی بین خواهران و برادارن امری طبیعی و اجتناب ناپذیر است، همانطور که دعوای گهکاه بین مادر و پدر طبیعی است، اما گاهی این لجبازی ها زیاد بوده و منجر به تنش و کلافگی دیگر اعضای خانواده می شود. بنابراین والدین باید لجبازی بین فرزندان خانواده را ریشه یابی کرده و با راه های مناسب جلوی آن را بگیرند.
گاهی این دعواها ناشی از لجبازی یکی از خواهران و برادران بوده که دارای یک مشکل رفتاری است، اما گاهی از هر دو سمت دیده می شود. در صورتی که لجبازی ها افزایش پیدا کرد، والدین برای جلوگیری از طبعات بعدی و ادامه دار شدن این رفتار باید به مشاوره و روانشناس کودک و نوجوان مراجعه کنند. در این مقاله در مورد لجبازی بین فرزندان یک خانواده و راه های رفع آن اطلاعاتی ارائه شده است.
لجبازی بین فرزندان یک خانواده
لجبازی کودکان و فرزندان یک خانواده بسیار شایع و طبیعی است، به خصوص زمانی که فرزندان سن پایین تری دارند، معمولا دعوا و لجبازی بینشان رخ می دهد. اما گاهی این لجبازی زیاد بوده و منجر به آسیب روابط خواهر و برادری می شود. معمولا وقتی کودکان بزرگ تر می شوند، به مرور یاد گرفته که اگر حق با دیگری است عذر خواهی کنند و یا از بحث عقب نشینی کنند. اگر چه گاهی مهم نیست چه کسی اشتباه می کند، بلکه مهم است که چه کسی اول عقب نشینی کرده و برای اتمام بحث و آشتی پا پیش می گذارد.
این لجبازی کودکان و یا حتی خواهر و برادر های بزرگ به این صورت بوده که هر یک از فرزندان تصور می کند که حق با او است، یکی از طرفین به دیگری حسادت کودکانه کرده و به همین دلیل مدام خشم خود را به صورت لجبازی و دعوا بروز می دهد. این برخورد به مرور به الگوی رفتاری فرد تبدیل شده و در بسیاری مواقع دیده می شود که خواهران و برادران در سنین بزرگسالی نیز به لجبازی، مخالفت های بی دلیل، ایرادگیری و دعوا یر سر کوچک ترین مسائل می پردازند.
گاهی لجبازی بین فرزندان یک خانواده به دلیل سندرم فرزند وسط است، این سندرم بر این باور است که کودکانی که در ترتیب تولد، فرزند وسط هستند احساس کمبود توجه و نادیده گرفته شدن پیدا کرده و طبق روایات، برخی از کودکان ممکن است در نتیجه فرزند وسط بودن، ویژگی های شخصیتی و رابطه خاصی با دیگر فرزندان داشته باشند. این کودکان معمولا حس ساندویچ شدن بین برادران و خواهران بزرگ تر و کوچک تر داشته و همین امر گاهی منجر به لجبازی آن ها برای جلب توجه و بروز خشم می شود.
علت لجبازی بین فرزندان
عوامل زیادی از جمله فرزند پروری والدین می تواند در لجبازی بین فرزندان تاثیر گذار باشد، بنابراین لزوما نمی توان همه انگشت اتهام را به سمت کودک دراز کرد. این که چگونه نیاز ها و شخصیت فرزندان شما شکل می گیرد، می تواند به طور قابل توجهی بر نحوه ارتباط خواهر و برادران با یکدیگر تأثیر بگذارد، حتی می تواند درگیری آنها را تشدید کند. در این جا علت دعوا و لجبازی بین فرزندان ارائه شده است.
دفاع از عقاید خود
هر یک از فرزندان ممکن است احساس کند که نظرات و عقاید آن ها مورد پسند خواهر و برادر وی و والدینشان نیست. به همین دلیل است که آن ها سعی می کنند فقط با تحمیل نظر خود به دیگری، خود را برای دیگران مهم جلوه دهند.
دانستن حقیقت
خواهر و برادر شما ممکن است به این باور برسد که هر چیزی که فکر می کند یا باور دارد حقیقت نهایی است. بنابراین او عادت دارد که با هر کسی که با وی موافق نیست مخالفت کند. همین امر منجر به لجبازی بین فرزندان می شود.
غرور
خواهر یا برادر سرسخت شما با هر کسی که فکر می کند، اشتباه می کند مخالفت دارد. افراد لجباز معمولاً به خاطر غرور خود به هر چیزی که فکر می کنند می چسبند.
احساس حقارت درونی
خواهر یا برادر شما ممکن است لجباز باشد زیرا در اعماق درون آن ها احساس می کنند که در مقایسه با دیگران حقیر هستند. به دلیل عقده حقارت، آنها سعی می کنند این ضعف را فقط با فریاد زدن بپوشانند و نظر خود را به دیگران تحمیل کنند. این باعث می شود آنها احساس کنند که از همه اطرافیانشان بهتر هستند.
نیاز خاص داشتن یکی از فرزندان
اگر یکی از فرزندان شما نیازهای ویژه یا بیماری مزمن دارد، به توجه و زمان بیشتری از شما نیاز دارد. این می تواند باعث ایجاد رقابت و لجبازی بین فرزندان شما شود.
نداشتن مهارت حل اختلاف
گاهی والدین توانایی حل اختلافات زناشویی به روش درست را نداشته و همین امر منجر به یادگیری رفتار نادرست و لجبازی بین فرزندان در صورت وجود تعارض می شود.
سبک فرزند پروری اشتباه
تحقیقات نشان داده یکی از عوامل لجبازی بین فرزندان سبک فرزند پروری کنترل کننده و بی توجه والدین است، این سبک منجر به لجبازی و رقابت بین خواهر و برادر می شود. در حالی که حمایتگر بودن والدین و دعوت به حل اختلاف منجر به لجبازی و دعوای کمتر می شود.
نحوه برخورد با لجبازی بین فرزندان یک خانواده
برای حل لجبازی بین فرزندان یک خانواده ابتدا باید علت این رفتار را پیدا کرد، گاهی مشکل از یکی از فرزندان بوده و نیاز به تمرکز بیشتر برای درک و بهبود او است. شما می توانید از راهکار های هوشمند برای حل لجبازی کودکان استفاده کنید. در این جا برخی از آن ها را مشاهده می کنید.
از خواهر و برادر خود بپرسید که چرا آن ها چنین رفتار می کنند. آنها ممکن است دلایل خود را داشته و امکان دارد، اگر آنها از شما کوچکتر باشند، بخواهند که زمان بیشتری را با بزرگترهای خود بگذرانند. بنابراین باید با محبت آمیزترین حالت با آن ها صحبت کنید.
با احتیاط سعی کنید مسائل را با والدین خود در میان بگذارید. مطمئن باشید که آن ها را ناراحت نمی کنید. از آنجایی که ممکن است خواهر و برادر شما کوچکتر از شما باشند، ممکن است والدینتان بیشتر از آنها محافظت کنند. شما باید شرایط آن ها را نیز درک کنید.
شما به عنوان والد باید به فرزندان حل اختلاف از راه درست را یاد دهید، به آن ها بگویید که اگر مشکلی هست با لحن آرام با هم مطرح کنند.
در صورتی که خواهر یا برادر کوچک تر شما لجبازی می کند، با آن ها مهربان باشید و احساس خاص بودن بدهید. برای آنها کتاب بخوانید، در انجام تکالیف به آنها کمک کنید و بسیاری کارهایی که به کاهش لجبازی او کمک می کند.
برای حل لجبازی بین فرزندان خانواده به آن ها یاد دهید که یکدیگر را نادیده نگیرند، زمان هایی که مشغول هستند را به هم گزارش دهند و یکدیگر را پس نزنند.
به عنوان فرزند بزرگتر اگر نمی توانید فوراً به فرزند لجباز رسیدگی کنید، به او بگویید که وقتی آزاد هستید با هم بیرون می روید، با هم بازی کنید یا تلویزیون تماشا کنید. این امر احساس خاص بودن را در آنها ایجاد خواهد کرد.
به عنوان والدین همیشه طرف یک نفر را نگیرید، به جای این امر آن ها را برای گفتن افکار و نظرشان تشویق کنید.
می توانید برای کاهش لجبازی بین کودکان، قوانینی وضع کنید. برای مثال هنگام مطالعه مزاحم یکدیگر نشوند.
در صورتی که یکی از فرزندان مدام لجبازی می کند، یک مدت رفتار او را نادیده بگیرید، زیرا گاهی کودکان برای جلب توجه والدین یا فرزندان دیگر دست به لجبازی می زنند.
سعی کنید که به عنوان خواهر و برادر همدیگر انعطاف پذیر بوده و سعی نکنید دیدگاه خود را به خواهر یا برادر خود تحمیل کنید. به محض اینکه نظر خود را به آنها تحمیل کنید، منجر به بحث و جدل می شود. سعی کنید منطق مشترک در بحث بین هر دو را شناسایی کنید و ثابت نکنید که بیشتر از آنها می دانید.
وقتی یک خواهر یا برادر لجباز در اطراف دارید، حتما باید آرامش خود را حفظ کنید. شما هرگز به آنها این فرصت را نمی دهید که شما را عصبانی و ناراحت کنند. اگر به خواهر یا برادر لجباز خود این فرصت را بدهید که شما را عصبانی کند، قطعاً بر روحیه شما تأثیرات منفی می گذارد.
سوالات متداول
1- علت لجبازی بین فرزندان یک خانواده چیست؟
عوامل زیادی از جمله فرزند پروری والدین می تواند در لجبازی بین فرزندان تاثیر گذار باشد که در متن مقاله توضیح داده شده است.
2- راهکار برای لجبازی بین فرزندان یک خانواده چیست؟
برای حل لجبازی بین فرزندان یک خانواده ابتدا باید علت این رفتار را پیدا کرد و سپس راهکار های ارائه شده در متن مقاله را پیش گرفت.
3- لجبازی بین کودکان په آسیبی دارد؟
گاهی این لجبازی زیاد بوده و منجر به آسیب روابط خواهر و برادری می شود بنابراین باید هر چه سریع تر جلو آن را گرفت که در متن مقاله شرح داده شده است.
پاسخ مشاور: سلام ابتدا باید علت رو پیدا کنید، حتما از یک متخصص کودک کمک بگیرید.
پاسخ مشاور: سلام ممنون بابت بازخوردی که می دید، مقالات زیادی در حوزه تربیت فرزند در سایت هست مثل مقاله تاثیر تولد فرزند دوم که میتونید مطالعه داشته باشید.