اولین بار آلفرد آدلر، از روانشناسان بنام قرن گذشته، اصطلاح سبک زندگی را به کار برد و پس از او جامعه شناسان، تحقیقات گسترده ای در مورد اینکه سبک زندگی چیست، انجام دادند. به مرور پی بردند که هر فرد عادات غدایی، رفتاری و افکار و نگرش های خاص خود را دارد. سبک زندگی هر شخص منحصر به فرد و خاص او است، اما می تواند خلاق بودن را یاد بگیرد و برای افزایش این خلاقیت لازم است، آن را در سبک زندگی خود به کار بگیرد.
زندگی خلاقانه، زندگی کردن به گونه ای است که توسط دیدگاه های بیرونی تعیین نمی شود، بلکه زندگی است که براساس باورهای خود تعریف می کنید، و تفکر خلاق هنر شکستن عادت ها، روزمرگی ها و الگوهای موجود است. در این مقاله سبک زندگی خلاق چیست، موانع سبک زندگی خلاق و راه های رسیدن به سبک زندگی خلاق ارائه شده است.
سبک زندگی خلاق چیست
افراد به طور معمول الگوی قابل تشخیصی از رفتار را در زندگی روزانه خود به نمایش می گذارند که به آن سبک زندگی گفته می شود. خلاقیت را می توان به عنوان سبکی از زندگی دانست که در جهان پر از تلاطم قرن بیست و یکم به انسان ها کمک می کند تا از راه خلاقیت با ارائه روش های نوین برای حل مسئله بتوانند جایگاه نسبتا محکمی را برای خود بسازند.
سبک زندگی خلاقانه بی نهایت جالب، سرشار از رضایت و موفقیت است. هر زمان که تصمیم بگیرید که خلاق باشید، در واقع تصمیم به تغییر سبک زندگی تان گرفته اید. خلاقیت توانایی دیدن چیزها به شیوه ای نو، آموختن از تجربه های قبلی و ارتباط دادن این یادگیری با موقعیت های تازه، تفکر انعطاف پذیر، شکستن محدودیت ها و استفاده از روش های غیر سنتی برای حل مشکلات است.
اغلب ما در زندگی با روشی که محیط مان خانواده، دوستان، همکاران و... تعیین کرده اند پیش می رویم، این دیدگاه های بیرونی زندگی ما را دچار راکدی کرده و خلاقیت را در ما از بین می برد. با آموختن تفکر خلاق هنگام مواجهه با مشکلات و دشواری ها، احساسات منفی خود را به مثبت تبدیل می کنیم. هنگامی که تفکر خلاق را می آموزیم دیگر مشکلات زندگی مزاحم نیستند، بلکه هر کدام فرصتی برای یافتن راه حل های متفاوت و جدید برای حل کردن مشکلاتمان است.
موانع سبک زندگی خلاق
بسیاری از موانع سبک زندگی خلاق، مانع از سلامت روانی و حتی جسمانی برای فرد می شوند. اختلالات روانی و یا نداشتن سلامت روان موانع بزرگی بر سر راه داشتن سبک زندگی خلاقانه به شمار می آیند. در این بخش از مقاله تنها به چند نمونه از این موانع که می توانند بر خلاقیت ما تاثیرات منفی را بر جای بگذارند اشاره می شود.
ترس از شکست
ترس از شکست باعث می شود فرد به دنبال ریسک که لازمه خلاقیت است نرود.
عدم انعطاف پذیری
اگر فرد برای حل مسائل زندگی خود تنها از یک روش و در یک چهارچوب خاص و قالب مشخصی اقدام کند، به زوایای مختلف مسئله توجه نکند، تعصب و یا پیش داوری داشته باشد مانع ارزیابی درست می گردد.
عادت ها
اگر فرد همیشه مشکلات خود را طبق الگویی از پیش تعیین شده ای که در چهارچوب خاصی قرار دارد بخواهد حل کند و بدون فکر و تعمق به راه حل های دیگر به حل مسائل بپردازد، در نتیجه فکر را محدود کرده و به خلاقیت نخواهد رسید.
عدم اعتماد به نفس
در برخی مواقع با وجودی که فرد توانمندی بالایی هم دارد ولی جرات، شجاعت، شهامت و اعتماد به نفس کافی را جهت شکوفا کردن استعدادهای خود ندارد، بنابراین ایده ها و نظرات خود را اشتباه می دانند و چون خود را باور ندارند احساس خودکم بینی ، حقارت دارند.
حذف باورهای منفی و کاذب
اگر در گذشته کاری را انجام داده اید که حتی به ضررتان تمام شده این موضوع را از ذهنتان بیرون کنید و نشخوار فکری نکنید، با قدرت بر روی اهدافی که برای زندگی خود در نظر گرفته اید، برنامه ریزی کنید و اجازه ناامید شدن را به خود ندهید، چرا که فشار روانی از ادامه دادن راه شما را منصرف کنند.
ریسک ناپذیری
در بسیاری از موارد انسان ها به دنبال راه هایی می روند که روش ها و راه حل های مطمئن و بدون دردسری داشته باشد و از موقعیت هایی که ریسک بالایی دارد دوری می کنند.
اضطراب و استرس
یک ذهن خلاق بدون داشتن استرس و اضطراب های بی جهت، سعی می کند مسائل زندگی را بهتر مدیریت کند و از زوایای مختلف به یک مسئله نگاه کند و از این طریق با شک و تردیدها مقابله می کند.
راه های رسیدن به سبک زندگی خلاق
افرادی که سبک زندگی خلاق دارند، راه هایی را جستجو می کنند که از آن طریق بتوانند فکر خود را به سوی ایده های نو و تازه هدایت کنند. روش های متنوعی برای خلاق تر شدن سبک زندگی افراد وجود دارد از جمله آن ها عبارتند از:
به همه جوانب یک مسئله و موضوع توجه داشته باشید.
به استقبال خطر و زیان بروید.
از قدرت تصویر سازی ذهنی بالا برخوردار شوید، تا حدی که به تفکرات خود عینیت ببخشید.
اتصال و ارتباط با دیگران برقرار کنید.
شجاعت داشته باشید.
تشخیص راه حل های جدید برای حل مشکلات تا بتوان فکر خود را به سوی ایده های نو و تازه هدایت کنید.
مثبت نگر و پر انرژی باشید.
تمرکز حواس بیشتری در حل مسائل داشته باشید.
خود را محدود به آرای دیگران نکنید.
از ربط ایده ها و تجربیات مختلف به همدیگر نتایج جدیدی را کسب کنید.
افکار و عقاید خود را به راحتی طرح کرده و از مواجهه با عقاید مختلف استقبال کنید.
برای حل مسائل راه های مختلف را بررسی و تا رسیدن به نتیجه دلخواه تلاش کنید، پشتکار و سماجت داشته باشید.
همواره کنجکاو و در جست و جوی اطلاعات نو و جدید باشید.
اطلاعات و تجارب خود را در موقعیت های مختلف گسترش دهید.
رفتارها و الگوهای افراد خلاق را سرمشق زندگی خود قرار دهید.
سوالات متداول
1- ✔️ سبک زندگی خلاق چیست؟
✔️ سبک زندگی خلاقانه بی نهایت جالب، سرشار از رضایت و موفقیت است، جهت کسب اطلاعات بیشتر به متن مقاله مراجعه نمایید.
2- ✔️ موانع سبک زندگی خلاق چیست؟
✔️ موانع خلاقیت بسیاری وجود دارند که می توانند بر خلاقیت ما تاثیرات منفی را بر جای بگذارند، از جمله آن ها ترس از شکست است، سایر موانع در متن مقاله ارائه شده است.
3- ✔️ راه های رسیدن به سبک زندگی خلاقانه چیست؟
✔️ روش های متنوعی برای خلاق تر شدن سبک زندگی افراد وجود دارد، از جمله آن ها می توان به اینکه به همه جوانب یک مسئله و موضوع توجه شود اشاره کرد، سایر روش ها در متن مقاله ارائه شده است.
پاسخ مشاور: سلام با تلاش و پشتکار و تمرین و تکرار راه های رسیدن به سبک زندگی خلاق که در متن مقاله ارائه شده می توانید این سبک را در زندگی خود داشته باشید.
پاسخ مشاور: سلام یک ذهن خلاق استرس و نگرانی های بی جهت ندارد، و تلاش می کند مسائل زندگی را بهتر مدیریت کند و به جای اینکه از یک دیدگاه معمولی به وضعیت های موجود بنگرد، زوایای مختلف مشکلات را نیز در نظر داشته باشد.