کودکان برعکس آن چه تصور می شود، به صورت شهودی متوجه خیلی از مسائل در زندگی می شوند. بنابراین هنگام رخداد یک اتفاق حتی اگر به آن ها اطلاع ندهید، تغییر رفتار والدین و اطرافیان، آن ها را تحت تاثیر قرار می دهد. تغییر رفتار والدین می تواند برای فرزندان ناراحت کننده باشد و تاثیرات بسیاری بر روان آن ها بگذارد.
خیانت یکی از والدین به دیگری اگر چه مسئله ای تلخ است اما گاهی فرزندان درگیر آن شده و دچار مشکلات بسیار می شوند، به خصوص اگر والد خیانتکار توقع پنهان کردن آن را از والد دیگر از فرزند داشته باشد. به طور کلی خیانت یک تجربه تلخ بوده که عموما همه افراد خانواده را درگیر تبعات خود می کند، در این مقاله در مورد تاثیر خیانت بر فرزندان اطلاعاتی ارائه شده است.
صحبت در مورد خیانت با فرزندان
هیچ ازدواجی کامل نیست، و در حالی که اکثر زوج ها با انتظار وقوع خیانت وارد ازدواج نمی شوند، حقیقت سخت این است که بیشتر از آن چیزی که بیشتر مردم تصور می کنند این اتفاق روی می دهد. از آن جایی که خیانت اغلب مخفی نگه داشته می شود، تعیین این که چه تعداد از افراد متاهل در نهایت خیانت می کنند دشوار است، اما کارشناسان تخمین می زنند که بین 2 تا 33 درصد از زوج های متاهل خیانت می کنند. و خیانت یکی از دلایل طلاق زوجین است.
بسیاری از والدینی که طلاق میگیرند از خود میپرسند که آیا باید در مورد این رابطه به فرزندان خود بگویند یا خیر. پاسخ درست به این سوال برای هر خانواده ای متفاوت به نظر می رسد و تا حد زیادی به انگیزه های شما، تعداد سوالاتی که کودک می پرسد، نوع رابطه شما با فرزندتان، سن و سطح بلوغ کودک و چندین عامل دیگر بستگی دارد و تاثیر خیانت بر فرزندان می تواند بسیار مخرب باشد.
در حالت کلی بهتر است به کودکان و نوجوانان زیر 16 سال راجع به خیانت اطلاع ندهید، بسیاری از کودکان زیر 16 سال در سطح بلوغی نیستند که بتوانند همه عواملی را که منجر به یک رابطه عاشقانه می شود درک کنند و بتوانند آن را از رابطه خود با والدینشان جدا کنند.
جدای این مسئله همیشه قبل از اعلام هر خبری در مورد اتفاقات ازدواجتان به کودک، این را در نظر گرفته که انگیزه شما از آن حرف چیست. طبیعی است که از همسر خود عصبانی شوید، اما عاقلانه نیست که سعی کنید به رابطه فرزندتان با والدین دیگرش به خاطر چیزی هیچ ربطی به کودک ندارد، مانند خیانت، آسیب بزنید. اما اگر فرزندانتان سوالاتی می پرسند که نمی خواهید به آن ها پاسخ دهید، به آن ها دروغ نگویید. باز نگه داشتن راه های ارتباطی و اعتماد با فرزندانتان مسئله حیاتی است.
اگرچه این مسئله به معنی مطرح کردن موضوع نیست، زیرا همانطور که ذکر شد تاثیر و آسیب خیانت بر فرزندان بسیار زیاد است، اما شما می توایند به جای دروغ گفتن به او بگویید که آمادگی جواب دادن نداشته و یا به نظر شما مطرح کردن این مسئله برای کودک واجب نیست.
در ضمن اگر کودک خود به تنهایی متوجه مسئله خیانت شد، بهتر است یکسری دلایل و توضیحات قانع کننده آماده کنید و به او این اطمینان را بدهید که این مسئله تقصیر او نبوده و هر دوی والدین همچنان او را دوست دارند و رفتار و حمایتشان به عنوان یک والد تغییر نمی کند.
تاثیر خیانت بر فرزندان چیست
همه افراد یک خانواده به نوعی تحت تاثیر خیانت یکی از زوجین قرار می گیرند. چه دیدن والدینی که عصبانی و ناراحت از آن خیانت شده است، چه دیدن شریک خیانتکار که احساس گناه می کند، مهم است که به خاطر داشته باشید که این ها برای همه، به خصوص بچه های کوچک، احساسات بزرگی هستند. مهم است که در همه مراحل این اتفاق و بدون در نظر گرفتن دلیل خیانت و سایر مسائل، شما والد هستید و مراقبت از فرزند در اولویت است. در این جا آسیب و تاثیر خیانت بر فرزندان شرح داده شده است.
خجالت
کودکانی که یکی از والدینشان درگیر خیانت شده است، عموما به خاطر موقعیت دچار خجالت می شوند. یکی از والدین کاری انجام داده است که به شدت والد دیگر را آزار می دهد و جامعه آن را به شدت بد می پندارد. بنابراین کودک نگران قضاوت دیگران بوده و دچار خجالت می شود.
گیجی
کودکان به خصوص در سنین پایین تر تصور کرده که همه از قوانین پیروی می کنند و وفادار هستند، بنابراین زمانی که والدین زیر قول خود می زنند، آن ها دچار گیجی می شوند.
عصبانیت
یکی از رایج ترین تاثیرات خیانت بر کودکان، خشم از هر دوی والدین است. قاعدتا پرخاشگری کودک نسبت به والدی که خیانت کرده و منجر به طلاق یا سایر اتفاقات در خانواده شده بیشتر است. همچنین غیر عادی نیست که والدی را که خیانت نکرده نیز سرزنش کند، با این باور که او می توانست کاری انجام دهد که از خیانت جلوگیری کند، مانند محبتکردن بیشتر، تلاش بیشتر برای جلب رضایت همسر دیگر و غیره.
احتمال خیانت در آینده
نه تنها یک خیانت می تواند یک رابطه را تا هسته اصلی آن پاره کند، بلکه می تواند بر روی روابط آینده فرزند شما نیز تاثیر بگذارد. مطالعات نشان میدهد که کودکانی که والدینشان خیانت کرده اند، دو برابر بیشتر احتمال دارد که خودشان خیانت کنند. البته این مسئله به نحوه برخورد والدین در زمان خیانت بستگی دارد.
بی اعتمادی
بی اعتمادی نیز از تاثیر خیانت بر فرزندان است، زمانی که یکی از والدین خیانت می کند، کودک نسبت به این که از این به بعد به چه کسی می توان اعتماد کرد، دچار سوال و چالش می شود. بنابراین یکی از دلایل ایجاد طرحواره بی اعتمادی نیز خیانت یکی از والدین است.
احساس رها شدگی
حتی اگر هر دو والدین هنوز در یک خانه زندگی کنند، این امر مانع از بروز احساسات منفی نمی شود، رایج ترین این حس ها و تاثیر خیانت بر کودک احساس رها شدن است. این احساس در طرحواره رها شدگی دیده می شود.
افسردگی
قاعدتا زمانی که کودک با این حقیقت مواجه شده و می فهمد که آن زندگی فوق العاده ای که برای والدین تصور می کرده، حقیقت ندارد، سوالات زیادی در ذهن او ایجاد شده و گاهی منجر به افسردگی در کودکان می شود. مطمئن شوید که فرزندتان را از نظر علائم افسردگی یا تغییرات شخصیتی زیر نظر بگیرید و تا حد امکان به او محبت، مهربانی و مراقبت کنید تا احساس امنیت و محافظت کند.
سرخورده از عشق
یکی دیگر از تاثیرات خیانت بر فرزندان این بوده که باعث سرخورده شدن کودک از عشق می شود، اگر بچه ها دلیل واقعی دعوا ها یا درگیری های والدین را بفهمند، ممکن است از عشق و روابط زناشویی نا امید شوند. بنابراین در روابط عاطفی آینده و ازدواجشان به مشکل می خورند.
کمک به فرزندان پس از خیانت
کنار آمدن با خیانت شریک زندگی هرگز کار جالب و دوست داشتنی نیست، و اگر درگیر آن باشید، احتمالا احساس آسیب، غرق شدن و سردرگمی خواهید داشت. ممکن است مطمئن نباشید که ازدواج شما دوام می آورد یا خیر. شما احتمالا تمام انرژی خود را صرف اصلاح ازدواج خود می کنید، یا اینکه چگونه به آن پایان دهید. مهم است که اجازه ندهید فرزندانتان در این مواقع سخت رها شوند، زیرا همانطور که ذکر شد تاثیر خیانت بر فرزندان زیاد است.
بنابراین احساسات آن ها مهم است و خواه آنها دقیقا بدانند چه خبر است یا ندانند، تحت تأثیر خیانت قرار خواهند گرفت. بسیاری والدین نمی دانند چه قدر می توانند به کودک خود اطلاع دهند، هیچ پاسخ مشخصی برای این سوال وجود ندارد. اکثر متخصصان موافق هستند که نیازی نیست به کودکان جزئیات زیادی در مورد آنچه اتفاق افتاده است داده شود، اما با این وجود صداقت مهم است. راه های زیر به فرزندان کمک می کند تا کمترین آسیب را ببینند.
اگر شما با یک مشاور خانواده و یا کودک و نوجوان ارتباط بگیرید، قطعا او می تواند بهترین کمک را برای جلوگیری از تاثیرات خیانت بر فرزندان مثل اضطراب کودک، افسردگی و عصبانیت وی ارائه دهد.
به یاد داشته باشید که صرف نظر از خیانت همسر و آسیب هایی که وارد کرده، کودکان در هر سنی نیاز به حفظ ارتباط مثبت با هر دو والدین دارند. بنابراین به خاطر خشم خود مانع این ارتباط نشوید.
هرگز فرزندتان را تشویق نکنید که طرف کسی را بگیرد یا نسبت به والدین خیانتکار احساس خصومت کند، حتی اگر خودتان این احساس را داشته باشید.
اگر نیاز دارید که احساس خشم و خصومت خود را نسبت به همسر خیانتکار خود تخلیه کنید، این کار را با یک دوست یا درمانگر مورد اعتماد انجام دهید، نه در حضور فرزندانتان.
به احساسات خشمگین فرزندتان با احترام گوش دهید، حتی اگر به معنای کنار گذاشتن ناراحتی عاطفی خودتان باشد.
برای بچههای کوچک تر، فقط گفتن اینکه مامان یا بابا کار اشتباهی انجام دادند که آزارد هنده بود ممکن است اطلاعات کافی باشد. کودکان می توانند بدانند که والدینشان کامل نیستند. اگر آن ها ببینند که شما در حال حل اشتباهات خود هستید، این در واقع می تواند یک درس مثبت و مهم زندگی باشد.
سوالات متداول
1- آیا صحبت در مورد خیانت با فرزندان درست است؟
بسیاری از والدینی که طلاق می گیرند از خود می پرسند که آیا باید در مورد خیانت همسر به فرزندان خود بگویند یا خیر که در متن مقاله شرح داده شده است.
2- تاثیر خیانت بر فرزندان چیست؟
همه افراد یک خانواده از جمله فرزندان به نوعی تحت تاثیر خیانت یکی از زوجین قرار می گیرند که در متن مقاله توضیح آن ارائه شده است.
3- کمک به فرزندان پس از خیانت چگونه است؟
خواه ناخواه کودکان تحت تاثیر خیانت زوجین قرار گرفته و آسیب هایی را به دنبال آن تجربه می کنند که برای گذر از آن ها نیاز به کمک دارند که در متن مقاله مطرح شده است.
پاسخ مشاور: سلام به والدین توصیه می شه مراقب سلامت روان فرزندان خود باشند در این خصوص حتما از یک روانشناس کمک بگیرید چون می تونه باعث تاثیرات منفی در مراحل دیگه زندگی اش هم بشه.
پاسخ مشاور: سلام اینکه همسرتان تصمیم گرفتن با این مسئله کنار نیان تصمیم شخصی ایشان است اما این تصمیم که کودکان را از شما محروم کنن به دلیل خشمی که از شما دارند می تواند تاثیرات بسیار منفی بر روی فرزندان داشته باشد، بنابراین از راه های دیگه و یا با واسطه گری سایرین تاثیرات این محرومیت برای مادر فرزندان توضیح داده شود تا تجدید نظر کنند.