دلایل اختلافات در خانواده متفاوت می باشد برای مثال زمانی که اعضای خانواده با یک دیگر نظرات و عقاید یکسانی نداشته باشند اختلافات خانوادگی ممکن است رخ دهد. از دلایل اصلی اختلافات خانوادگی می توان به زمانی اشاره کرد که گاهی افراد یکدیگر را اشتباه می فهمند و با افکار خود به نتیجه اشتباه می رسند.
اختلافات خانوادگی و درگیری ها طبیعی بوده و بخشی از زندگی است و ممکن است افراد با یکدیگر اختلاف نظر داشته باشند ولیکن اختلافات مداوم استرس زا و آسیب زننده هستند. بنابراین بهتر است که علت اصلی اختلاف خانوادگی را متوجه شوید و راه حل اختلافات را نیز پیدا کنید. در ادامه این مقاله دلایل اختلاف در خانواده و راه حل اختلافات شرح داده شده است.
علل اصلی اختلافات خانوادگی
دلایل متعدد و زیادی وجود دارد که سبب اختلافات خانوادگی می شود ولیکن توجه داشته باشید که اختلافات بخشی از زندگی می باشد اما شما باید دلایل آن را پیدا کنید تا این اختلافات سبب استرس و مشکلات بزرگ تر نشود. در ادامه علل اصلی اختلافات خانوادگی مطرح شده است.
ارتباطات ضعیف
یکی از دلایل اصلی اختلافات خانوادگی ارتباط ضعیف افراد با یکدیگر می باشد. زمانی که افراد ارتباط کافی نداشته باشند اغلب این موضوع منجر به سوء تفاهم و اختلاف می شود. انتقاد مداوم، سرزنش، شکایت و کنایه زمانی بین افراد حاصل می شود که نتوانند منظور و حرف خود را بیان کنند. بنابراین سعی داشته باشید تا ارتباط خود را در خانواده افزایش دهید و به صحبت های یکدیگر به خوبی گوش دهید زمانی که اعضای یک خانواده به صحبت های یکدیگر به طور کامل گوش دهند مشکلات یکدیگر را درک خواهند کرد و این موضوع سبب می شود تا شما بتوانید به کمک و همدلی با یکدیگر مشکلات را بدون دعوا و پرخاشگری پشت سر بگذارید.
مشکلات مالی
دومین دلیل دعوا های خانوادگی مشکلات مالی می باشد که در بیش تر خانواده ها این موضوع مطرح می باشد. اگر اعضای خانواده احساس کنند که با آن ها در این زمینه ناعادلانه رفتار شده است این موضوع سبب رنجش و اختلاف می شود. برای همه ما پول مسئله مهمی می باشد و سبک زندگی ما به این موضوع بستگی دارد. اختلافات خانوادگی بر سر این موضوع می تواند ویران گر باشد به همین علت این نوع اختلافات در اسرع وقت باید حل شود. سعی کنید تا مشکلات خود را بیان کنید اگر به مشکل مالی برخورده اید بهتر است تا از افراد مطمئن کمک بگیرید.
دخالت آشنایان
درست است که کمک گرفتن از دوستان و آشنایان سبب می شود تا شما با مشکلات راحت تر کنار بیاید ولیکن گاهی دخالت نادرست دوستان و آشنایان سبب اختلافات خانوادگی و یا شدت بخشیدن به آن می شود. بهتر است که برای کمک گرفتن در مشکلات خانوادگی از یک روانشناس به جای آشنایان کمک بگیرید.
جنگ قدرت بین والدین و فرزندان
همه ما به عنوان والدین می خواهیم از فرزندانمان محافظت کنیم و آن ها را از خطرات دور نگه داریم و از سوی دیگر فرزندانمان دوست دارند تا تجربیات خود را داشته باشند و به آزادی شخصی برسند. زمانی که فرزندان بخواهند استقلال خود را ابراز کنند والدین سعی می کنند تا با آن ها مبارزه کنند که این کار سبب دعوا میان فرزندان و والدین می شود و در نتیجه ارتباط شما کم رنگ تر می شود. بهتر است که به فرزندان خود با توجه به شرایط اجازه آزادی بدهید و سعی کنید تا فرزندان خود را به درستی راهنمایی کنید. اگر که رابطه میان شما و فرزندتان کمرنگ شود نمی توانید در مشکلات به او کمک کنید شما باید به فرزندان خود نزدیک باشید و در تمام مراحل زندگی آن ها را راهنمایی کنید.
حسادت و ناامنی
حسادت قاتل ارتباطات می باشد و از دلایل اختلاف در خانواده نیز می باشد. یک همسر حسود حتی زمانی که دلیلی برای حسادت وجود نداشته باشد سبب استرس و دعوا می شود. شریک زندگی شما باید به شما احساس امنیت و آرامش انتقال دهد تا در خانواده شما دچار اختلاف نشوید زمانی که شما احساس نا امنی داشته باشید هرگز احساس خوشی نخواهید داشت و حسادت و ناامنی دو علل اصلی اختلافات در خانواده می باشد.
رقابت خواهر و برادر
در طول دوران کودکی خواهر و برادر چه در زمان بازی و چه در زمان توجهات پدر و مادر رقابت خواهند کرد و لجبازی بین فرزندان خانواده امری است که پیش می آید. اگر که یکی از فرزندان شما خلق و خوی سخت گیرانه تری داشته باشد اوضاع بدتر خواهد شد. زمانی که فرزندان شما دعوا می کنند بهتر است با آن ها صحبت کنید.
بهتر است زمانی را برای فرزندان خود اختصاص دهید و به صحبت ها و نیاز های آن ها گوش دهید تا این موضوع سبب اختلاف نشود. توجه داشته باشید که به یک میزان به دو فرزند خود توجه داشته باشید چرا که اگر تمام توجهات به سمت یک فرزند باشد سبب می شود فرزند دیگر بدخلقی کند و به احساسات آن صدمه وارد شود.
سبک های مختلف فرزند پروری
در یک دنیای ایدهآل، والدین همیشه یکسان هستند، اما در واقعیت همیشه اینطور نیست. از آنجایی که ما از نظر عاطفی روی فرزندان خود سرمایه گذاری می کنیم، درگیری ها در مورد فرزندپروری می تواند به سرعت داغ شود. زمانی که شما برای تربیت فرزند خود دچار اختلاف شوید این موضوع به سرعت سبب اختلاف در خانواده می شود. بهتر است که یک سبک فرزند پروری را انتخاب کنید و با یک دیگر مشورت داشته باشید شما با این کار نه تنها فررند خود را به بهترین شکل بزرگ خواهید کرد بلکه سبب ایجاد اختلاف نیز نخواهید شد.
تاثیر اختلافات خانوادگی بر کودکان
اختلافات در خانواده ها از راه های مختلف بر روی کودکان تاثیر می گذارد. اگر کودکان شما طولانی مدت در این شرایط قرار بگیرند تاثیرات منفی و آسیب زا بیش تر می شود بنابراین بهتر است سعی کنید هرچه سریع تر راه حلی برای اختلافات پیدا کنید و همچنین از دعوا کردن جلوی کودکان خود پرهیز کنید.
1برخی از کودکان ممکن است پرخاشگری و عصبانیت نشان دهند، توجه داشته باشید که در این شرایط با کودک پرخاشگر خود نباید با عصبانیت صحبت کنید.
2کودک شما ممکن است علائم افسردگی و یا احساس تنهایی داشته باشد و یا مدت طولانی را در اتاق خواب خود به تنهایی سپری کند سعی کنید با کودک خود صحبت کنید و تلاش کنید تا کودک شما زمان بیش تری را با دوستان خود سپری کند.
3کودکانی که در اختلافات خانوادگی بزرگ می شوند احساس اضطراب زیادی خواهند داشت که این موضوع بسیار ناخوشایند می باشد و در بزرگسالی سبب مشکلات بزرگ تری می شود و بهتر است در زمان کودکی اضطراب کودک خود را کنترل کنید.
4تعارض والدین نیز می تواند منجر به کاهش در دسترس بودن عاطفی نسبت به فرزندان شود. به طور کلی، هر چه سطح تعارضات در روابط زوجین کمتر باشد، روابط والدین و فرزند مثبت تر می شود.
5گاهی کودکان در دعوا های خانوادگی خود را مقصر پنداشته و تصور می کنند که آن ها والدین یا خواهر و برادر بزرگتر را به دعوا انداخته اند. این سرزنش ها می تواند منجر به احساس گناه کودک یا کاهش عزت نفس او در آینده شود.کودکانی که نمی توانند جلوی دعوای والدین خود را بگیرند ممکن است احساس شکست کنند و این احساس را تا سال ها با خود همراه داشته باشند.
راه حل اختلافات خانوادگی
اختلافات خانوادگی بخشی از زندگی همه افراد می باشد، همانطور که ذکر شد علت اختلافات خانوادگی متفاوت است، ولیکن برای این اختلافات شما باید راه حل پیدا کنید چرا که در دراز مدت اگر این اختلافات ادامه دار باشد آسیب های جدی به خانواده وارد می کند در ادامه چند راه حل برای اختلافات خانوادگی توضیح داده شده است.
سعی کنید آرام بمانید و احساسات را کنار بگذارید. وقتی طرف مقابل در حال صحبت کردن است حرفش را قطع نکنید.
وقتی طرف مقابل در حال صحبت کردن است گوش بدهید. فعالانه به آنچه می گویند و منظورشان هست، گوش دهید و با پرسیدن سوال نشان دهید که آنها را درک می کنید.
اگر فکر می کنید به کمک نیاز دارید، با یک درمانگر متخصص ارتباط گرفته و مشکلات خود را با وی در میان گذارید.
به یاد داشته باشید که طرف مقابل موظف نیست همیشه در مورد همه چیز با شما موافق باشد.
پس از تصمیم گیری در مورد حل اختلافات خانوادگی به آن پایبند باشید. در صورت لزوم آن را به عنوان قرارداد بنویسید.
سعی کنید از مشاجره در حضور کودکان خودداری کنید، یعنی وقتی بحثها شدید میشوند سعی کنید تا بحث خود را به زمان دیگری موکول کنید و وقتی بچهها در اطراف نیستند، بحث را ادامه دهید.
زمانی را برای گفتگو در زمانی که بچه ها حضور ندارند (مانند زمانی که در رختخواب هستند، در مدرسه، دیدن پدربزرگ ها و مادربزرگ ها و غیره) اختصاص دهید.
پیشگیری از اختلافات خانوادگی
همیشه پیشگیری بهتر از درمان است، در مورد خانواده نیز همین است، پیشگیری از اختلافات خانوادگی بهتر از حل چالش ها و مشکلات بزرگ است. در این جا برخی راه های جلوگیری از اختلاف مطرح شده است.
مشکل را بیان کنید و مشخص کنید چه کسی باید برای ایجاد راه حل با دیگری همکاری کند. هنگامی که اعضای خانواده به وضوح مشکلی را شناسایی می کنند، می توانند شروع به حل مسئله برای آن کنند. با این حال، زمانی که مردم مشکل را تصدیق نمی کنند، یا به طور کلی از بحث در مورد آن اجتناب می کنند، حل موفقیت آمیز آن غیر ممکن می شود.
قوانینی برای حل مشکل ایجاد کنید، قبل از بحث در مورد راه های حل مشکل، قوانینی را برای بحث تعیین کنید. به عنوان مثال، موافقت کنید که هیچ کس کسی را به اسم صدا نکند، یا فریاد زدن را ممنوع کنید. در صورت شعله ور شدن عصبانیت، وقفه های کوچک بین بحث را لحاظ کنید و بر اهمیت حل و فصل مسالمت آمیز اختلاف تاکید کنید.
نظر و افکار همه افراد را در بحث پرسیده و مطرح کنید، حتی می توانید یک لیست در این مورد تهیه کنید.
خطرات و مزایای هر راه حل بالقوه را ارزیابی کنید. به نظرات هر یک از اعضای خانواده در مورد مزایا و معایب راه حل ها گوش دهید.
به عنوان یک تیم به یک راه حل برسید. سعی کنید در مورد اینکه کدام راه حل بهترین راه حل اختلافات خانوادگی است،به اجماع برسید. مایل به مذاکره باشید و اعضای خانواده را تشویق کنید که برای راه حل های جدید پذیرا باشند.
مشخص کنید هر فرد در خانواده چه کاری باید در جهت حل این مسئله انجام دهد و همه باید در برابر وظایف خود مسئولیت پذیر باشند.
سوالات متداول
1- علل اصلی اختلافات خانوادگی چیست؟
دلایل مختلفی برای اختلافات خانوادگی بین فرزندان و والدین وجود دارد که دانستن آن به حل این مسئله کمک می کند که در متن مقاله مطرح شده است.
2- تاثیر اختلافات خانوادگی بر کودکان چیست؟
اختلافات در خانواده ها از راه های مختلف بر روی کودکان تاثیر می گذارد و خلق آن ها را دگرگون می کند که در متن مقاله شرح داده شده است.
3- راه حل اختلافات خانوادگی چیست؟
برای این اختلافات باید راه حل پیدا کرد چرا که در دراز مدت اگر این اختلافات ادامه دار باشد آسیب های جدی به خانواده وارد می کند که در متن مقاله شرح داده شده است.
پاسخ مشاور: سلام در رابطه زوجی هر کس سهمی دارد و باید سهم خود را در رابطه زوجینی بداند. بنابراین حتما از یک متخصص روانشناسی کمک بگیرید تا با همکاری همدیگر بتونید روش های درست حل تعارضات خود را یاد بگیرید و سطح رضایت از زندگی را در خود بالا ببرید.
پاسخ مشاور: سلام وقتی شما سکوت می کنید در اصل تعارضی حل نمی شود، بنابراین روش درست حل و فصل تعارضات و اختلافات را باید یاد بگیرید و بیان خواسته ها و نظرات خود را هم داشته باشید. از متخصص روان شناسی کمک بگیرید.