پوشک تا دوسالگی همراه همیشگی کودک است. یکی از دغدغه های والدین گرفتن کودک از پوشک بعد از 2 سالگی کودکشان با روشی درست است. از پوشک گرفتن یک نقطه عطف بزرگ در دوران کودکی است و از آنجایی که هر کودکی با سرعت خاص خود رشد می کند، سنی که کودک استفاده از پوشک را می تواند متوقف کند، از هر کودکی به کودک دیگر فرق دارد.
از پوشک گرفتن، یکی از سخت ترین مراحل تربیتی به حساب می آید و برای کودکان موقعیتی استرس زا به شمار می رود. حتی والدین نیز استرس و فشار روانی زیادی را متحمل می شوند، اما با علم و دانش و با آگاهی از زمان مناسب و بهترین شیوه از پوشک گرفتن به راحتی این مرحله را سپری کنید. در این مقاله نشانه های آمادگی کودک برای از پوشک گرفتن، بهترین زمان از پوشک گرفتن و راهکارهایی برای از پوشک گرفتن کودکان ارائه شده است.
نشانه های آمادگی کودک برای از پوشک گرفتن
بسیاری از مادران در آ غاز مسیر از پوشک گرفتن فرزند خود دچار تردید و سردرگمی می شوند و نمی دانند باید چگونه این کار را انجام دهند. ابتدا باید ببینیم کودک آمادگی از پوشک گرفتن را دارد یا خیر، به گفته الیزابت گرهاردسن، روانشناس و نویسنده کودک، والدین باید تا زمانی که کودک شروع به سیگنال کند، منتظر آموزش باشند. آمورش پیش از زمان مناسب مشکلاتی مانند شب ادراری، استرس، احساس ناامنی و اعتماد به نفس پایین را برای کودک می تواند به همراه داشته باشد. از جمله علائم و نشانه های اینکه کودک تقریبا آماده است و ما می توانیم آموزش هایمان را شروع کنیم و کودک را از پوشک بگیریم عبارتند از:
توانایی پیروی از دستورالعمل های ساده را دارد.
هر بار به مدت دو ساعت پوشک خشک می ماند.
به استفاده از صندلی توالت علاقه نشان می دهد.
توانایی نشستن بر روی صندلی توالت را دارد.
با اشاره و یا گفتار از شما جهت تعویض پوشک کثیف درخواست می کند.
کودک می تواند لباس خود را در بیاورد و بپوشد.
وقتي كه كودک را سر پا مي گیریم دستشویی می كند (این یعني اسفنگترهایش ارادي شده اند).
در حدود 2 تا 5 دقیقه می تواند به آرامی در یک وضعیت بنشیند.
كودک از پوشک كردن فرار مي كند و هنگام پوشک شدن گریه و مقاومت مي كند یا اینكه پوشک خودش را باز می كند.
بلافاصله پس از کثیف کردن پوشکش از شما می خواهد که او را عوض کنید.
به هنگام دیدن استفاده دیگران از توالت، کنجکاوی و علاقه نشان می دهد.
تمایل دارد تا در کارهایش مستقل عمل کند.
در صورت انجام یک کار جدید به خود افتخار می کند.
لجبازی یا مقاومت در برابر آموزش توالت رفتن از خود نشان نمی دهد.
بهترین زمان از پوشک گرفتن کودکان
هر کودکی روند رشدی خاص خودش رو طی می کند، و همان طور که سن ثابت و مشخصی برای راه رفتن نداریم، برای کنترل ادرار و مدفوع هم سن مشخص و قطعی نداریم. برای آنکه بتوانیم کودک را از پوشک بگیریم، ابتدا نیاز است که مغز او تکامل یابد و سیستم عصبی مرکزی او بتواند مثانه را کنترل کند.
اکثر مطالعات نشان داده است که کودکان از لحاظ جسمی و روانی آماده هستند، بین سنین 18 تا 2/5 سالگی، و اغلب تا قبل از پایان سه سالگی آمادگی از پوشک گرفتن را دارند، اما سن تنها عاملی نیست که بسته به آن در مورد زمان مناسب از پوشک گرفتن تصمیم بگیرید و لازم است علائم و نشانه های آمادگی کودک را در نظر بگیرید. بهترین زمان از پوشک گرفتن عبارتند از:
فصل تابستان فرصت مناسبی است تا کودک را از پوشک بگیرید زیرا کودک می تواند تنها شورتک بپوشد و این دست لباس ها به دلیل راحتی که دارد در آن کودکان زودتر متوجه داشتن ادرار یا مدفوع در خود می شوند.
کمتر از ۲ سال به ندرت پیش می آید کودک قادر به کنترل ادرار و مدفوع شود، اگر هم اقدام کنید به سختی این اتفاق می افتد و با زود گرفتن کودک از پوشک سلامت روان او را به خطر نیندازید.
در شرایط و موقعیت های بحرانی مانند شرایطی که فرزندان طلاق دارند و یا هنگام جابجایی محل زندگی و مهاجرت زمان مناسبی برای از پوشک گرفتن کودک نیست و بهتر است به زمان دیگری این کار را موکول کنید، حتی گاهی خود مادر شرایط روحی مناسبی ندارد، پس زمانی اقدام به از پوشک گرفتن کودک کنید که هر دو آرامش و آمادگی های لازم را داشته باشید.
راهکارهایی برای از پوشک گرفتن کودکان چیست؟
گاهی اوقات شکست در این امر کمتر به دلیل مهارت یا آمادگی کودک است و بیشتر به عملکرد شما به عنوان والدین مربوط می شود. روند آموزش دستشویی یک اتفاق یکباره نیست و به صورت تدریجی و آرام آرام باید با کودک پیش برویم. بنابراین لازم است، والدین نکات و راهکارهای زیر با دقت در نظر بگیرند تا روز به روز به موفقیت در از پوشک گرفتن کودک خود نزدیک تر شوند.
برای کودک یک صندلی توالت کوچک به سلیقه خودش بخرید و به او یاد بدهید که هر زمان احساس نیاز کرد روی آن بنشیند. می توانید این صندلی را در حمام، دستشویی یا اتاق خود کودک قرار دهید. آموزش استفاده از توالت فرایندی وقت گیر است و نیاز است والدین صبور باشند و به کودک زمان بدهند.
اجازه ندهید بیش از ده دقیقه بر روی صندلی توالت بنشیند، اگر 10 دقیقه گذشت و کاری نکرد، مجبورش نکنید صندلی توالت را جمع کرده و ساعتی بعد دوباره از او بخواهید این کار را انجام دهد.
نگه داشتن پوشک در اطراف کودک به او این علامت را می دهد که شما در آموزش استفاده از صندلی یا لگن جدی نیستید و واقعا انتظار ندارید که او از صندلی توالت استفاده کند، همینطور با در دسترس بودن پوشک کودک از آنجایی که با استفاده از پوشک راحت است و با صندلی توالت آشنا نیست بچه ها ترجیح می دهند به استفاده از پوشک ادامه دهد، اگر کودک واقعا آمادگی لازم را دارد، پوشک ها را در جایی نگهداری کنید که آن ها را نبیند و به آن ها دسترسی نداشته باشد.
ابتدا روزی یک بار کودک با پوشک روی لگن یا صندلی توالت بنشیند تا به این کار عادت کند. زمانی که عادت کرد و او را بدون پوشک روی صندلی توالت قرار دهید.
پوشک یا شورت آموزشی بخرید، هنگامی که احساس کردید، کودک با استفاده از لگن و صندلی توالت مشکلی ندارد و به راحتی با این موضوع کنار آمده پوشک را کنار بگذارید و از شورت های آموزشی استفاده کنید.
شاید کودک برای چند روز اختیار مدفوع و ادرارش را بدست بیاورد و عملکرد خوبی داشته باشد اما ممکن است، دوباره نتواند خود را کنترل کند، در این صورت او را سرزنش نکنید. آرامش مادر کلید موفقیت در این امر است.
ترس از شکست در کودک، پرخاشگری از طرف والدین به خاطر کنترل نکردنش، باعث مشکلات روحی و روانی دیگری در کودک می شود پس با آرامش برای کودک توضیح می دهیم و صبر به خرج می دهیم تا بتواند این مرحله از زندگی اش را به خوبی پشت سر بگذارد.
آموزش به طور مداوم و منظم باشد تا کودک سردرگم نشود.
اسباب بازی های کودک را به دستشویی ببرید تا تشویق شود به دستشویی برود.
هیچگاه در مورد پوشک از کلمات منفی مانند کثیف یا بد استفاده نکنید تا کودک بتواند عمل دفع را به عنوان یک روند طبیعی در نظر بگیرد.
بهترین روش تشویق برای کودکان استفاده از جدول جایزه است، این جداول به اشکال مختلفی توسط والدین تهیه می شوند که هر زمان کودک حتی یک ذره ادار کرد، یک استیکر به او بدهید، در جدول قرار دهد یا با ماژیک اکلیلی یک ستاره یا دایره تو جدول برایش بکشید، از قبل توافق کنید و برایش توضیح دهید که اگر برای مثال3 امتیاز کسب کنی یا اگر این ردیف از جدول پر شود جایزه دریافت می کند. در اینجا لازم است، کودکان را تشویق کنید. جایزه از قبل تهیه کنید مانند سی دی، کارتون، کتاب، لگو کوچک یا حتی پاداش های غیر مادی مانند نوازش، لبخند زدن و ... کودک به هر طریقی میخواد جدول و پر کند، این اجازه را به کودک نمی دهیم.
سوالات متداول
1- ✔️ نشانه های آمادگی کودک برای از پوشک گرفتن چیست؟
✔️ علائم و نشانه هایی مبنی بر این که کودک تقریبا آماده است وجود دارد و ما می توانیم آموزش هایمان را شروع کنیم و کودک را از پوشک بگیریم، مانند اینکه هر بار به مدت دو ساعت پوشک کودک خشک می ماند، سایر نشانه های آمادگی کودک برای از پوشک گرفتن در متن مقاله ارائه شده است.
2- ✔️ بهترین زمان از پوشک گرفتن چیست؟
✔️ هر کودکی روند رشدی خاص خودش رو طی می کند، و تمام کودکان در سن ثابت و مشخصی قادر به کنترل ادرار و مدفوع خود نمی شوند، درباره بهترین زمان از پوشک گرفتن کودک در متن مقاله توضیحاتی ارائه شده است.
3- ✔️ راهکارهایی برای از پوشک گرفتن کودکان چیست؟
✔️ نکات و راهکارهایی وجو د دارد که والدین با در نظر گرفتن آن ها می توانند روز به روز به موفقیت در از پوشک گرفتن کودک خود نزدیک تر شوند، این راهکارها در متن مقاله ارائه شده است.
پاسخ مشاور: سلام حتما بررسی کنید که آمادگی از پوشک گرفتن را داشته باشه برای این کار از روانشناس کمک بگیرید.
پاسخ مشاور: سلام بله به همین دلیل قبل از بررسی آمادگی های لازم در کودکتان براساس صحبت ها و نظرات دیگران اقدام به این کار نکنید.
پاسخ مشاور: سلام بچه شما دچار مقاومت در توالت رفتن شده بنابراین لازمه تکنیک هایی رو به کار ببرید که این مقاومت از بین بره می تونید از مقاله ما با عنوان مقاومت کودک در برابر آموزش توالت رفتن استفاده کنید.