اغلب افرادی را که به طور همزمان به چند کار می پردازند، تحسین می کنیم و دوست داریم ما هم با انجام دادن همزمان و سریع چندین کار، با صرفه جویی در وقت بازدهی خود را نیز بالا ببریم، اما در این صورت هیچ نتیجه مهم و قابل افتخاری به دست نمی آید. در دنیای امروزی، روز به روز به تمرکز و دقت بیشتری نیاز داریم و اگر بتوانیم تمرکز در کار را حفظ کنیم، می توانیم به موفقیت های قابل توجهی در زندگی و کسب و کار خود شویم.
در واقع تمرکز کردن به معنای حفظ ذهن و تفکرات بر روی یک چیز است و لازمه موفقیت ما توانایی تمرکز کردن انرژی ذهنی و جسمی بدون وقفه بر روی یک مسئله است، بدون آنکه دچار خستگی شویم. در این مقاله تمرکز در کار چیست، علت های شایع از دست دادن تمرکز در کار، راهکارهای افزایش تمرکز در کار پرداخته شده است.
تمرکز در کار چیست
زندگی ما پر از بهانه هایی برای حواس پرتی است، موبایل، ایمیل، اینترنت و حتی فکر کردن درباره چگونه گذراندن تعطیلات. کلید موفقیت در کار و زندگی شخصی، تقویت قدرت ذهن و تمرکز است. انسانی که تمرکز دارد، دارای توانایی هدایت اندیشه و تفکر روی یک هدف در زمان مشخص است. تمرکز با تمرین زیاد و اجرای عملی حاصل می شود.
البته لازم به ذکر است که همیشه عواملی وجود دارد که حواس ما را پرت کند، که بعضی از آن ها منشا ذهنی و درونی دارند و از اندیشه خود ما ناشی می شوند و بعضی دیگر منشا بیرونی و محیطی دارند و از محیط اطراف ما نشات می گیرند. برای مثال یادآوری خاطرات از عوامل حواس پرتی درونی و عواملی مانند سرو صدا یا مزاحمت دیگران از عوامل بیرونی به حساب می آیند.
بنابراین حواس پرتی واقعیتی انکار نشدنی است، و تنها می توانیم عوامل حواس پرتی را به حداقل برسانیم تا بتوانیم با تمرکز بر کار عملکرد بهتری داشته باشیم. تمرکز در کار امری ذاتی نیست، بلکه اکتسابی است. باید هر روز آن را پرورش داد و هر کس با هوش معمولی نیز می تواند به آن دست یابد. عدم تمرکز در کار باعث بروز مشکلاتی در کار و زندگی فرد می شود و زمانی که مهارت هایی را در جهت حفظ تمرکز در کار یاد می گیریم می توانیم راحت تر، سریع تر و بهتر کار کنیم.
علت های شایع از دست دادن تمرکز در کار
اولین قدم در بهبود و اصلاح تمرکز در کار شناسایی دقیق اموری است که مخل تمرکز هستند. تمرکز در محیط کار، مطالعه یا خواندن، گوش دادن به صحبت های دیگران و... اغلب دشوار است. همان طور که گفته شد، میزان برقراری تمرکز در کار به میزان کاهش عوامل حواس پرتی بستگی دارد. یعنی هر چقدر ما بتوانیم عوامل حواس پرتی و مزاحم را کمتر کنیم، تمرکز بیشتری خواهیم داشت و بر عکس. علت های شایع از دست دادن تمرکز در کار عبارتند از:
صندلی راحت
خانواده و دوستان
تلفن
گرسنگی
خستگی و عدم علاقه
نگرانی ها
خیال پردازی
افکار منفی
اهداف مبهم و یا بی هدفی
پذیرش مسئولیت های متعدد
عدم انگیزه برای بهبود تمرکز
کمبود اراده کافی
سلامتی
راهکارهای افزایش تمرکز در کار
تمرکز حواس یک تلاش ذهنی برای انسجام بخشیدن به فکر و جمع و جور کردن آن است. هر چه به این تلاش بیشتر ادامه دهیم تمرکز در کار بهبود می یابد، و هر چه این تلاش را کمتر داشته باشیم، تمرکز کاهش پیدا می کند. تمرکز خوب موجب آرامش روحی و روانی و اعتماد به نفس، یادگیری و حافظه بهتر، می شود. به طوری که بدون تمرکز قادر نخواهیم بود، مطالب و مهارتهای جدیدی را یاد بگیریم، بنابراین باید راهکارهایی از جمله موارد زیر را برای افزایش تمرکز خود بکار ببندیم.
ایمیل ها، پیامک ها و پنجره های رسانه های اجتماعی را تنظیم کنید. این سه، وقت بسیاری از ما می گیرند. برای آنکه بتوانیم، تمرکز خود را از دست ندهیم، لازم است برای برخی پنجره های خاص مشخص کنید که تا چه زمانی می توانید از آن ها استفاده کنید و چه زمانی از آن نباید استفاده کنید.
مدیتیشن داشته باشیم
تاثیر موسیقی بر ذهن بر هیچ کس پوشیده نیست، پس موسیقی مناسب گوش بدهیم.
رژیم غذایی مناسب و ورزش منظم و همچنین خواب کافی و دوش آب سرد نقش موثری در افزایش تمرکز در کار و آرامش ذهنی دارند.
در زمان های خاصی از روز افراد بازدهی های متفاوتی دارند، این زمان ها را در خود شناسایی کرده و کارهای مشکل را در این ساعات انجام دهیم.
یک برنامه ریزی منظم و منسجم داشته باشید و از تردید و تعلل در کارتان خودداری کنید.
تمرینات مناسب، جهت تقویت اراده و نظم و انظباط داشته باشیم.
در طول روز به فواید کسب توانایی تمرکز ذهن فکر کنیم تا انگیزه لازم برای اقدام و بهبود این توانایی را داشته باشیم.
تکرار جملات و کلمات مثبت، مانند اینکه من می خواهم تمرکز خود را بهبود ببخشم، من آرزو و انگیزه دارم که تمرکز خود را بهبود ببخشم، طولانی شدن مدت توجه من بسیار عالی است، و کمک می کند تا میل و انگیزه ما تقویت شده و تمرکز بیشتری در کارهایمان داشته باشیم.
اجازه ندهید که افراد و حوادث بیرونی بر روحیه و وضعیت روحی ما تاثیر بگذارند و یاد بگیریم از تاثیرات آنها در زندگی مان کم کنیم.
یادداشت کردن افکاری که باعث عدم تمرکز در ما می شوند و قرار گذاشتن با خود که در زمان مشخص و مناسب دیگری برای آن ها وقت خواهیم گذاشت باعث می شود، روش فشار افکار از ذهن ما برداشته شود.
هیپنوتیزم و یا گوش دادن به سی دی های خاص ممکن است کمک کند تا نتایج سریع تری به دست بیاید.
در طول روز زمانی را برای تمرینات تمرکز اختصاص دهید.
سعی کنیم هر روز بدون توجه به اتفاقاتی که افتاده آرام باشیم و چند تمرین تمدد اعصاب را انجام بدهیم.
تقسیم فعالیت های خود به بخش های کوچک تر باعث می شود، تا انجام کارها ساده تر به نظر بیاید و تمرکز بیشتری داشته باشیم.
تکنیک های تنفسی بر سیستم اعصاب مرکزی اثر گذار است و هنگامی که دچار عدم تمرکز در کار شدید از این تکنیک استفاده کنید هوا را با 3 شماره به داخل ریه ها بفرستید، سپس بازدم را به مدت 5 ثانیه انجام دهید. تمام ذهن خود را روی تنفس و دم و بازدم خود متمرکز نگه دارید.
سوالات متداول
1- ✔️ تمرکز در کار چیست؟
✔️ انسانی که تمرکز دارد، دارای توانایی هدایت اندیشه و تفکر روی یک هدف در زمان مشخص است. تمرکز با تمرین زیاد و اجرای عملی حاصل می شود، جهت کسب اطلاعات بیشتر به متن مقاله مراجعه نمایید.
2- ✔️ علت های شایع از دست دادن تمرکز در کار چیست؟
✔️ از جمله علت های شایع از دست دادن تمرکز در کار می توان به فضای مجازی، صندلی راحت، خانواده و دوستان و تلفن اشاره کرد، سایر موارد در متن مقاله ارائه شده است.
3- ✔️ راهکارهای افزایش تمرکز در کار چیست؟
✔️ بدون تمرکز قادر نخواهیم بود، مطالب و مهارتهای جدیدی را یاد بگیریم، بنابراین باید راهکارهایی را برای افزایش تمرکز خود بکار ببندیم که در متن مقاله این راهکارها به طور کامل ارائه شده است.
پاسخ مشاور: سلام کتاب های زیادی از جمله کتاب کار عمیق ترجمه ناهید ملکی نشر نوین در بازار وجود دارد که میتونه به شما کمک کنه.
پاسخ مشاور: سلام شاید دچار وسواس مطالعاتی شده اید بخاطر همین مقاله ما در این خصوص و مطالعه کنید از راهکارهای داده شده در این مقاله استفاده کنید اگه باز هم نتونسنید جلوی تکرار مجدد را در خود بگیرید از یک متخصص روانشناسی کمک بگیرید.