معمولا کمتر کسی اولین عشق خود در نوجوانی را فراموش می کند، با وجود ترشح هورمون ها و هیجان زیاد این تجربه معمولا در یاد افراد می ماند. و به دلیل ناپختگی افراد عموم این عشق ها پایان خوشی نداشته و شاید تا سال ها غم آن، فرد را همراهی کند. در عین حال عشق در نوجوانی دلنشین است، احساس این که عاشق شده اید، به خصوص اگر اولین بار باشد، می تواند هم هیجان انگیز و هم ترسناک باشد.
عشق در نوجوانی نشانه هایی داشته و در بسیاری مواقع منجر به شکست عشقی طرفین می شود، بنابراین والدین باید فرزندان خود را در این سنین آگاه کرده و حمایت کامل را داشته باشند تا کمترین آسیب به نوجوان وارد شود. در این مقاله در مورد عشق در نوجوانی و نشانه ها و سایر اطلاعات مربوط صحبت شده است.
عشق در نوجوانی
وقتی نوجوانان عاشق می شوند، یا حرف از عاشق شدن می زنند، معمولا به این معناست که درگیر یکسری احساسات شدید و پیچیده با یک فرد شده اند که لزوما هم دلیل خاصی برای آن پیدا نمی کنند. زیرا معمولا وقتی این روابط بررسی می شوند، اصول اولیه عشق و یا یک رابطه سالم را ندارند. این اصول می تواند شامل مثلث عشق استرنبرگ باشد که درون خود جذب جنسی، لذت متقابل، شناخت عاطفی، سازگاری اجتماعی، ملاحظات، محبت فیزیکی، احساس دوستی و هیجان عاشقانه را به همراه دارد، اما عموما عشق در نوجوانی این موارد را به همراه ندارد.
معمولا وقتی نوجوانان عاشق می شوند، احساس تغییر در روند زندگی با گذشته را داشته، زیرا این رابطه بسیار تکان دهنده و قانع کننده تر از آن چیزی است که جوانان قبلا تجربه کرده اند. زمانی که نوجوانان وارد رابطه عاطفی یا همان رابطه دوست پسر دوست دختری می شوند، معمولا نسبت به یکدیگر حساس بوده و به دلیل عدم شکل گیری هویت به طور کامل، هر یک خود را بخشی از دیگری می داند. بنابراین نسبت به رفتار هم حساس بوده و به راحتی از ضربه های کوچک یکدیگر آسیب می بینند. در بسیاری مواقع در این روابط ممکن است یک حس دلبستگی نا امید
کننده وجود داشته باشد، بنابراین لذت داشتن یکدیگر با ترس از دست دادن یکدیگر همراه است.
بنابراین بسیار مهم است که والدین نسبت به این پیچیدگی احساسات در نوجوانان آگاه بوده و او را درک کنند، زیرا معمولا والدین به محض فهمیدن این موضوع، دچار اضطراب و نگرانی می شوند که اگر به نوجوان انتقال یابد، سازنده نیست. شاید آنها به عشق انتخابی پسر یا دختر خود اعتماد ندارند، احساس راحتی نمی کنند یا آن را تایید نمی کنند. شاید آن ها مشکوک هستند که ممکن است برخی بد رفتاری ها در این رابطه رخ دهد. شاید آن ها از اتفاق رابطه جنسی دختر و پسر خود می ترسند. بنابراین گاهی آن ها سعی کرده که عشق نوجوانی و رابطه را منع کنند، اما این امر در بسیاری مواقع منجر به لجبازی نوجوان و یا حتی تشدید رابطه او می شود.
علائم عشق نوجوانی
اگر نوجوان برای بار اول عشق را تجربه کند، احتمالا به دلیل عدم تجربه توانایی تشخیص درست این احساس را نداشته و در مواقعی پیش آمده که نوجوانان دچار سردرگمی می شوند. در این جا راه های تشخیص عاشق شدن نوجوان برای فرد و والدین وی ارائه شده است.
بررسی احساسات
بهترین راه برای تشخیص عشق، بررسی هیجانات و احساسات است، احساس استرس و تنش داشتن طبیعی بوده و احساس ترس برای هر کسی که عاشق می شود نیز کاملا طبیعی است. قطعاً فرد مقابل ترسناک نیست، اما آسیب پذیری که آن ها در شما ایجاد میکنند میتواند اعصاب تان را خرد کند. دوست داشتن کسی به او این توانایی را می دهد که به شما صدمه بزند. این می تواند ترسناک باشد، اما ممکن است شما این امر را عادی بپندارید.
درگیری فکری
ارزیابی کنید که چند بار از ذهن شما عبور می کنند. اگر اغلب به آن شخص فکر کنید، نشانه عشق است. فکر کردن و دلتنگی واقعی برای آن شخص در زمانی که از هم جدا هستید می تواند به این معنی باشد که عاشق هستید.
تهیه لیست برای تشخیص
فهرستی از تمام چیز هایی که در مورد آن شخص دوست دارید تهیه کنید. همه چیز های مثبت در مورد شخصی که ممکن است عاشق او باشید را بنویسید. فهرست دیگری از همه چیز هایی که در مورد آنها شما را آزار می دهد نیز تهیه کنید. باید چیزهایی وجود داشته باشد که شما آنها را دوست نداشته باشید. عاشق بودن به معنای ناقص دانستن شخص در کنار دیوانه بودن برای او است.
بررسی رابطه
زمانی که وارد رابطه دوست دختر دوست پسری می شوید و احساس عاشق شدن دارید، باید رابطه خود را آنالیز کنید، مطمئن شوید که احساسات متقابل هستند. اگر مطمئن نیستید، به سادگی از فرد درباره احساسش بپرسید. بعد از مدتی که با هم بودید، احساسات خود را بررسی کنید.
احترام متقابل
اگر هرگز با آن شخص رابطه نداشته اید یا فقط یک هفته است که او را می شناسید، احساساتی که تجربه می کنید ممکن است عشق نباشد. ارزیابی کنید که آیا آن شخص با شما محترمانه رفتار می کند یا خیر، شما نمی توانید به کسی که عاشق او می شوید کمک کنید، اما نباید عشق خود را به کسی بدهید که با شما مهربانانه رفتار نمی کند.
مزایا و معایب عشق در نوجوانی
عاشق شدن یک تحول عاطفی در هر سنی است، اما برای نوجوانان معمولا مدیریت احساسات حتی دشوارتر است. بدن و مغز نوجوانان با سرعتی بالغ می شوند که از دوران کودکی تجربه نشده است. در سنین نوجوانی بلوغ در دختران و پسران رخ داده و هرومون های زیادی ترشح می شوند، یکی از مشکلات دوران بلوغ هیجانات نوسان دار نوجوانان است که گاهی منجر به عشق در نوجوانی می شود.
با این وجود، در مواقعی نوجوانان از طریق روابط عاشقانه خود پتانسیل رشد روانشناختی را دارند، زیرا در مورد خود و سایر افراد یاد می گیرند که چگونه احساسات خود را مدیریت و کنترل کرده و مهارت ارتباطی خود را نیز تقویت می کنند. در ادامه مزایا و معایب عشق دوران نوجوانی شرح داده شده است.
مزایا و دستاورد عشق نوجوانی
اریک اریکسون، نظریه پرداز معروف معتقد بود که عشق در نوجوانی عامل مهمی در درک خود و شکل گیری هویت نوجوان است، نوجوانان که با رشد قوای شناختی خود آگاهی بیشتری پیدا می کنند، به مرور با عاشق شدن، تصور درست تری از خود و خواسته ها پیدا می کنند. و به مرور با شناخت بیشتر خود نوجوان عزت نفس خود را نیز افزایش می دهد.
این روابط می توانند به جوانان در مذاکره درست و ایجاد روابط بالغانه تر و وابستگی عاطفی کمتر به والدین خود، به عنوان پیش زمینه ای برای زندگی مستقل، کمک کنند. روابط عاشقانه نوجوانان، به طور کلی زمینه آموزشی برای صمیمیت در بزرگسالی، یادگیری مدیریت قوی احساسات، توانایی ارتباط گیری، صحبت در مورد اختلاف ها و نیاز ها و درک نیاز های طرف مقابل را فراهم می کند.
معایب و چالش های عشق نوجوانی
از جنبه منفی می توان گفت که روابط عاشقانه گاهی اوقات می تواند منجر به نتایج ناسالم شود. جوانان زمانی که با هم جفت می شوند می توانند بیش از حد منزوی شوند و خود را از دوستی و شبکه های حمایتی جامعه، قطع کنند. اگر نوجوانی خود را از اجتماع و دوستان دور کند و یا در روابط ناسالم پا بگذارد، شکل گیری هویت او به خطر می افتد.
گاهی نوجوانان می توانند در معرض تعاملات خشونت آمیز و خشن یا فعالیت جنسی ناخواسته یا اجباری در روابط عاشقانه خود قرار گیرند، پرخاشگری بین شرکای عشقی رایج است، به طوری که پسرها به اندازه دختران سواستفاده جنسی را گزارش می کنند. توهین و تحقیر نیز در بین روابط زیاد دیده می شود. متاسفانه برخی از نوجوانان این موقعیت ها را بیشتر از وضعیت سالم می پذیرند، برای مثال حسادت و رفتار های بیش از حد مالکانه را به عنوان بازتابی از عشق نوجوانی تفسیر می کنند.
از دیگر مشکلات عشق نوجوانی، زمانی است که نوجوان دچار شکست عشقی و رابطه نافرجام می شود. شکست عشقی می تواند فرد را به سمت پرخاشگری، انتقام جویی، افسردگی در نوجوانی و یا اعتماد به نفس کم ببرد. زیرا نوجوان نحوه برخورد درست با شکست عشقی را بلد نبوده و تجربه نیز ندارد.
راه های تشخیص عشق نامناسب در نوجوان
گاهی نوجوانان به دلیل بی تجربگی در دام روابط اشتباه افتاده و به دلیل عشق نوجوانی آسیب های آن را متوجه نمی شوند. بنابراین والدین باید برخی نشانه های رابطه ناسالم در نوجوانان را بلد باشند تا در صورت مشاهده به کمک نوجوان عاشق بپردازند. در این جا برخی نشانه ها شرح داده شده است.
نوجوان شما با دوستان قدیمی خود وقت نمی گذراند و تنها با دوست پسر یا دوست دختر خود بیرون می رود. گاهی این موضوع به معنی کنترلگری فرد مقابل است.
سعی داشته تا شخصیت خود را برای طرف مقابل تغییر دهد.
بر روی بدن و صورت او علائم خشونت می بینید.
شریک عاطفی دختر یا پسرتان، او را از اهدافش دور می کند.
فرزند شما مدام روابط خود را عوض می کند.
رابطه را خیلی سریع جدی و ماندگار می پندارد.
راه های کمک به نوجوان عاشق
به عنوان یک والد شما وظیفه مراقبت از فرزند را دارید، اما این به معنی کنترلگری و تجاوز به حریم شخصی نوجوان نیست. شما باید نوجوان عاشق را حمایت کنید تا نتیجه عکس نگیرید. در این جا راه های کمک به نوجوانی که عاشق فرد اشتباهی شده است را شرح داده ایم.
1در مورد رابطه نوجوان خود کنجکاوی به اندازه و مناسب داشته باشید. برای مثال هدف و دستاورد او از رابطه را بپرسید.
2از او تقاضای اطلاع دادن راجع به رابطه خود را داشته باشید. برای مثال هنگام بیرون رفتن ها به شما خبر دهد.
3او را درک کرده و همدلی داشته باشید. برای مثال زمان ایجاد مشکل به حرف های وی گوش دهید.
4در صورت ضروری محدودیت و قوانین درست و کاربردی تعیین کنید. برای مثال محدودیت استفاده از گوشی برای جلوگیری از آسیب به تحصیل او.
5با نوجوان خود در مورد اینکه چه چیزی یک رابطه سالم را تشکیل می دهد صحبت کنید، مانند احترام و اعتماد متقابل.
سوالات متداول
1- عشق در نوجوانی چیست؟
نوجوان عاشق درگیر یکسری احساسات شدید و پیچیده با یک فرد شده است که لزوما هم دلیل خاصی برایش ندارد که در متن مقاله شرح داده شده است.
2- مزایا و معایب عشق در نوجوانی چیست؟
عشق در نوجوانی دارای معایب و مزایایی است که والدین باید از آن مراقبت کنند، در متن مقاله توضیح کامل این موضوع ارائه دشه است.
3- راه تشخیص عشق در نوجوان چیست؟
والدین باید برخی نشانه های رابطه ناسالم در نوجوانان را بلد باشند تا در صورت مشاهده به کمک فرزند خود بپردازند که در متن مقاله ارائه شده است.
پاسخ مشاور: از هر طریقی که امکان برقراری ارتباط دارین باهاش میتونین بهش بگین
پاسخ مشاور: یکی از پایه های ارتباط اعتماد است، اگر به او اعتماد ندارید، باهاش صحبت کنید و یا رابطه را تمام کنید
پاسخ مشاور: سلام دوست عزیز تجربه این احساس در سنین پایین طبیعی است، حتما با یک درمانگر متخصص صحبت کنید تا به شما کمک کند
پاسخ مشاور: احتمالا اگر وارد رابطه هم بشید آسیب میبینید چون فرد مقابل حد و مرز نداشته و تعهد برای او تعریفی نداره
پاسخ مشاور: با فرد بزرگسالی که راحت هستید در میون بگذارید
پاسخ مشاور: با یک بزرگتر یا مشاور حتما مشورت کنید.
پاسخ مشاور: این احساسات معمولا گذرا هستند، خود را سرگرم کار های دیگری کنید
پاسخ مشاور: میتونه هر معنی رو داشته باشه ولی ترجیحا در این سنین با افراد سن بالاتر ارتباط عاشقانه نگیرید بهتر هست
پاسخ مشاور: سلام عشق و عاشقی در نوجوانی اغلب مورد بی توجهی والدین و یا سرزنش آن ها قرار می گیرد و جدی گرفته نمی شود بهتره مزایا و معایب عشق در نوجوانی را مطالعه بفرمایید و سعی کنید تصمیم درست بگیرید.
پاسخ مشاور: سلام احساساتی که تجربه می کنید به احتمال زیاد عشق نیست. اجازه دهید کمی زمان بگذرد و سریع به احساسات خود اعتماد نکنید.
پاسخ مشاور: سلام نباید عشق خود را به کسی بدهید که با شما مهربانانه رفتار نمی کند. شخصی که لیاقت عشق شما رو داشته باشه باید با مهربانی با شما صحبت کند، در مواقع نیاز در کنار شما باشد و هرگز کاری را که توهین آمیز تلقی شود انجام ندهد.حتما از یک متخصص روانشناسی کمک بگیرید.