همه ما گاهی اوقات ممکن است از پذیرش و تایید اطرافیان خود برای کارهایی که انجام می دهیم لذت ببریم. اما در صورتی که تایید دیگران برای شما خیلی مهم بوده و بر تصمیمات مهم زندگی و بسیاری از رفتار های شما تاثیر می گذارد، احتمالا دچار تله تایید طلبی یا پذیرش جویی هستید. نکته مهم این است که وقتی این تایید داده می شود، می تواند روز شما را فوق العاده جلوه دهد، در حالی که اگر حتی کمی تایید نگیرید، ممکن است از نظر احساسی آشفته شوید.
بنابراین به دنبال طرحواره تایید جویی عزت نفس پایین آمده و کار های شما به شدت به نظرات و تصمیمات دیگران وابسته است. بنابراین در بسیاری مواقع تناقض را تجربه می کنید. در این مقاله در مورد طرحواره تایید طلبی یا پذیرش جویی اطلاعات کاملی ارائه شده است.
طرحواره تایید جویی یا پذیرش طلبی چیست
افراد با طرحواره تایید جویی زمانی خود را ارزشمند می دانند که دیگران آن ها را تایید و تحسین کنند. هنگامی که این طرحواره فعال می شود، ممکن است به طور قابل فهمی بر حسب آن چه دیگران در مورد ما می گویند، خلق و خوی ما تغییر کند، یا سعی کنیم در زمینه هایی که برای ما مهم هستند، در تلاش برای کسب تایید، دستاوردهای بالایی داشته باشیم. در نتیجه، ممکن است دچار ناامیدی و اضطراب یا احساس بی اعتباری نسبت به خود واقعیمان شویم. همچنین ممکن است نسبت به هر نوع انتقاد یا رد شدن بسیار حساس شویم.
تله پذیرش طلبی می تواند منجر به هویت های آشفته یا احساس پوچی شود و به دنبال آن عزت نفس پایین است. این افراد به جای تمرکز بر واکنش های خود بر واکنش دیگران متمرکز هستند. افراد تایید جو کسانی هستند که دوست دارند همه آن ها را دوست داشته باشند یا به دنبال احترام و به رسمیت شناخته شدن هستند. این افراد برای احساس خوب و افزایش اعتماد به نفس خود نیاز به پذیرش و تایید دیگران دارند.
این تله با طرحواره هایی مثل طرحواره نقص و شرم، مجرومیت هیجانی و انزوای اجتماعی همخوانی دارد. معمولا افراد با طرحواره تایید طلبی به دیگران سرویس می دهند تا مورد پذیرششان واقع شوند. اما اطرافیان آن ها به دلیل رفتار های آن ها اذیت شده و احساس ناراحتی می کنند. معمولا افراد پذیرش جو بر روی موقعیت اجتماعی، مالی و سایر موفقیت های خود تاکید زیادی می کنند. افراد با اختلال شخصیت خودشیفته در بسیاری مواقع این طرحواره را با شدت زیادی در خود دارند.
علائم طرحواره تایید طلبی
افراد با تله های زندگی نشانه هایی دارند که شناخت هر تله را راحت تر می کند. در این جا علائم و نشانه های طرحواره تایید جویی شرح داده شده است، در صورتی که بیش از 5 مورد درباره شما صدق می کند، احتمال زیاد شما دچار این تله به صورت آسیب زا هستید.
من خیلی نگران این هستم که مردم در مورد من چه فکری می کنند.
بسیاری از تصمیمات من بر اساس نظر دیگران بوده است.
در موقعیت های اجتماعی، از اینکه مردم مرا قضاوت می کنند یا دوستم ندارند، مضطرب می شوم.
من تمایل دارم بسته به اینکه با چه کسی هستم، نحوه رفتار و صحبتم را تغییر دهم.
من احساس نمی کنم که هویت قوی دارم.
تحسین و توجه زیاد دیگران باعث می شود که من احساس ارزشمندی کنم.
می خواهم همه مرا دوست داشته باشند.
داشتن پول و موقعیت برای من واقعا مهم است.
عزت نفس من بسیار به آنچه دیگران در مورد من فکر می کنند بستگی دارد.
من تمایل دارم در مورد آنچه گفته ام یا انجام داده ام تمرکز کنم و نگران باشم که ممکن است با کارم به کسی توهین کرده باشم.
دستاورد و موفقیت، زمانی ارزشمند است که دیگران متوجه آن شوند.
علت تله تایید جویی یا پذیرش طلبی
مانند دیگر تله های زندگی، تله تایید طلبی نیز وابسته به سبک فرزند پروری والدین و نحوه رفتار آن ها در کودکی است. این افراد در کودکی تلاش برای تایید دیگران را یاد گرفته اند و والدین این رفتار را در آن ها نهادینه کرده اند. در بسیاری مواقع جلب توجه کودک منجر به توجه والدین شده و آن ها این رفتار را درونی کرده اند. بنابراین به مرور از خواسته ها و خویشتن خویش دور شده و هویت آن ها آشفته می شود.
والدینی که خود این طرحواره را زیاد داشته و مدام به دنبال تایید و توجه دیگران هستند، طرحواره پذیرش جویی را در کودک رشد می دهند. زیرا کودکان در سنین پایین الگو گیری و تقلید را زیاد انجام می دهند و مانند یک دستگاه ضبط رفتار می مانند. به طور کلی در خانواده هایی که حفظ ظاهر و نظر دیگران مهم است، والدین بسیار کنترل می کردند که فرزندانشان چه سرگرمی ها و علایقی داشته باشند و چه مسیری را در مدرسه طی کنند، جایی که محبت و توجه فقط زمانی صورت میگرفت که بچهها به نحوی والدین خود را راضی کنند، به احتمال زیاد فرزندان دچار طرحواره تایید طلبی می شوند.
اساسا در دوران کودکی، تایید جویان تشویق نمی شدند که ایده ها، نظرات، علاقهمندی ها، دوست نداشتن ها یا مسیر زندگی خود را توسعه دهند و بنابراین احساس واقعی و پایداری از خود ایجاد نمیکنند. این کودکان، بزرگ شده و زمان هویت یابی در نوجوانی دچار مشکلات بسیار می شوند.
تاثیر تله تایید جویی
مانند هر طرحواره دیگری، طرحواره تایید جویی نیز اگر زیاد باشد، بر حوزه های مختلف زندگی افراد تاثیر منفی می گذارد. برای مثال روابط او با افراد را به دلیل طلب تایید و پذیرش از دیگران تحت تاثیر قرار می دهد. در اینجا تاثیر تله تایید طلبی شرح داده شده است.
روابط بین فردی
همانطور که ذکر شد اطرافیان افرادی که دارای طرحواره تایید جویی هستند، به دلیل تایید جویی و رفتار هایی که این افراد برای گرفتن اعتبار از خود نشان می دهند، اذیت و ناراحت می شوند. این افراد در روابط بین فردی خود مدام مانند آفتاب پرست تغییر می کنند تا با افرادی که وقت می گذرانند همانند بوده و تایید آن ها را جذب کنند. بنابراین این روند خسته کننده می شود، زیرا پس از انجام بسیاری از کارها شروع به نشخوار فکری می کنند، تا مطمئن شوند به کسی با رفتار خود آسیب نرسانده باشند.
برخی افراد که این طرحواره را دارند می گویند که وقتی با دیگران هستند هرگز نمی توانند واقعا آرامش داشته باشند زیرا دائما نگران هستند که ممکن است چیزی بگویند که دیگران را ناراحت کرده، احمقانه یا خسته کننده به نظر برسد. این می تواند باعث اضطراب اجتماعی زیادی شود.
روابط عاطفی
افراد با این تله زندگی در روابط عاطفی مدام به فکر ارضای نیاز های همسر یا شریک عاطفی خود بوده و به نیاز های خود بها نمی دهند. به مرور زمان نیاز ها و علایق خود را فراموش کرده و حتی دچار سرخوردگی در رابطه می شوند. این طرحواره همچنین باعث حساسیت بیش از حد به طرد می شود، که تاثیر زیادی بر روابط و وضعیت عاطفی دارد. از آنجا که فرد واقعا نمی داند چه کسی هست، نمی تواند واقعا در سطح عمیق صمیمیت با دیگران ارتباط برقرار کند و نیاز او به ارتباط واقعی به ندرت برآورده می شود.
مشکلات روانی
با این طرحواره تایید طلبی، یکی از مشکلات اصلی از دست دادن حس واقعی خود و حتی هویت است. در این طرحواره ما آنقدر زمان و انرژی صرف می کنیم تا بفهمیم چه چیزی باعث می شود دیگران ما را دوست داشته باشند که به کلی نیازها، احساسات و خواسته های واقعی خود را نادیده می گیریم. ظاهر برای ما بسیار مهم است، بنابراین می توانیم به بدن، مو، لباس و دارایی های مادی خود کاملا وسواس پیدا کنیم. ما همچنین واقعا در زندگی خود احساس رضایت نمی کنیم زیرا اکثر انتخاب ها با در نظر گرفتن نیازها و خواسته های خودمان انجام نمی شوند.
به طور کلی با تله تایید جویی میتوانیم در نهایت به مشاغلی برسیم که دوست نداریم، وارد روابطی که سطحی و کم عمق اند شویم، و سرگرمی هایی را صرفا به این دلیل که باحال هستند و برای دیگران خوب به نظر میرسند، انجام دهیم.
درمان طرحواره تایید جویی یا پذیرش طلبی
در درمان تله تایید جویی فرد باید متوجه شود که هویت او جدا از شخصیتی است که دیگران آن را تایید می کنند و او باید نسبت به هویت خود آگاه بوده و در پذیرش اش باشد. به مرور در طرحواره درمانی به فرد کمک شده تا کمتر به دنبال توجه و تایید دیگران باشد. به مرور عزت نفس فرد تقویت شده و بیشتر بر خود اتکا می کند، تا بر ارزش و تایید دیگران. راه های بسیاری برای درمان این تله وجو دارد، اما باید تحت نظر فرد متخصص و طرحواره درمانگر باشد. راه های زیر در درمان تایید جویی استفاده می شود.
-
به جای اینکه به دنبال تایید دیگران باشید، خود واقعی خود را بیان می کنید. این کار را با یادگیری و استفاده از روش های ارتباط قاطعانه انجام دهید.
-
تهیه لیست از مزایا و معایب طرحواره تایید جویی به شما کمک می کند.
-
مزایا و معایب کشف اینکه شما چه کسی هستید و نحوه زندگی مورد علاقه خود را فهرست کنید.
-
به تاکید بر پول، موقعیت یا محبوبیت پایان دهید. این چیزها انسان را از لذت کامل از زندگی باز می دارد.
-
آزمایش هایی را برای یافتن و کشف تمایلات طبیعی خود انجام دهید. به افکار و احساسات مثبت ناشی از این کاوش توجه کنید. تمرین کنید که این تمایلات را به زندگی خود اضافه کنید.
-
به زمانی که مردم رفتارهای شما را تایید نمی کنند توجه کنید و سپس یاد بگیرید که این عدم تایید را تحمل کنید. پذیرش این موقعیت ها به عنوان بخشی از زندگی روزمره به شما کمک می کند.
-
بیاموزید که احساسات کناره گیری را که با کنار گذاشتن رفتارهای تایید جو به وجود می آید را تحمل کنید. سایر روش های لذت بردن را پیدا کرده و جایگزین کنید.
سوالات متداول
1- طرحواره تایید جویی چیست؟
افراد با طرحواره تایید جویی زمانی خود را ارزشمند می دانند که دیگران آن ها را تایید و تحسین کنند که در متن مقاله توضیح آن ارائه شده است.
2- علائم طرحواره تایید طلبی چیست؟
افراد با تله های زندگی نشانه هایی دارند که شناخت هر تله را راحت تر می کند در متن مقاله علائم طرحواره تایید طلبی یا پذیرش جویی شرح داده شده است.
3- علت تله تایید جویی یا پذیرش طلبی چیست؟
مانند دیگر تله های زندگی، تله تایید طلبی نیز وابسته به سبک فرزند پروری والدین و نحوه رفتار آن ها در کودکی است که در متن مقاله توضیح داده شده است.
پاسخ مشاور: سلام ممکنه این طرحواره رو داشته باشه ممکن هم است دچار وسواس فکری باشه و یا فقط عزت نفسش پایین باشه، جهت هر گونه تشخیص گذاری نیاز به بررسی های بیشتر توسط روانشناس داره.
پاسخ مشاور: سلام بله ممکنه ولی باید توسط یک روانشناس بررسی های کامل تری انجام بشه.