آیا تا به حال به این فکر کرده اید که نوجوان تحریک پذیر یا ناراضی شما شاید واقعا دچار افسردگی نوجوانی شده است؟ یکی از شایع ترین اختلالات روانی افسردگی است، این اختلال دامن گیر همه سنین بوده و صرفا برای گروهی از افراد نیست. سالانه آمار افسردگی در نوجوانان و کودکان افزایش یافته و نیاز به مراقبت بیشتری دارد. والدین باید نسبت به افسردگی نوجوانان اطلاعات کسب کرده و با نوجوان خود در مورد این موضوع صحبت کنند و در صورت ابتلا او را حمایت کنند.
البته اغلب نوجوانان گاهی اوقات احساس ناراحتی می کنند. و هنگامی که تغییرات هورمونی را به بسیاری از تغییرات دیگری که در زندگی یک نوجوان اتفاق می افتد اضافه کنید، به راحتی می توان فهمید که چرا خلق و خوی آن ها مانند یک آونگ نوسان می کند. در این مقاله در مورد افسردگی در نوجوانان اطلاعات کاملی ارائه شده است.
افسردگی نوجوانی چیست
برای افراد نوجوان گذراندن فراز و نشیب در خلق و خوی طبیعی است، زیرا در سنین نوجوانی بحران های زیادی وجود داشته که منجر به نوسان خلق در افراد می شود. افراد در نوجوانی، دچار مشکلات دوران بلوغ، پریود زنانه، تغییرات هورمونی، عشق نوجوانی، احساس و عواطف مختلف می شوند. احساسات غم انگیز آنها می تواند چندین روز طول بکشد و وقتی نوجوانان غمگین هستند، گاهی اوقات در خواب، غذا خوردن، تمرکز یا ایجاد انگیزه مشکل پیدا می کنند.
اما افسردگی در نوجوان چیزی بیش از غم و اندوه یا بدخلقی است، این یک اختلال جدی در سلامت روان است. تشخیص تفاوت بین غم و اندوه عادی و افسردگی می تواند دشوار باشد. یکی از راه های تشخیص استفاده از تست های افسردگی نوجوانان است.
از راه های دیگر آن می توان به سه مورد اشاره کرد. اول این که احساسات و تغییرات رفتاری چقدر طول کشیده است، اگر نوجوان شما احساسات خاصی مانند غم و اندوه یا رفتاری مانند خستگی بیش از حد و اغلب تحریک پذیر برای بیش از دو هفته نشان می دهد، ممکن است دچار افسردگی نوجوانی باشد. دوم این که احساسات چقدر قوی هستند و آیا آنها همیشه آنجا هستند یا می آیند و می روند. و سوم این است که تا چه اندازه احساسات و رفتار فرزندتان بر تکالیف مدرسه، روابط، سلامت جسمانی، لذت یا فعالیت های روزمره کودک شما تاثیر گذار است.
در صورت عدم اقدام برای درمان، افسردگی نوجوانان این موضوع می تواند عواقب طولانی مدت و جدی داشته باشد. اگر نگران فرزندتان هستید، مهم است که به دنبال علائم افسردگی باشید. همچنین برای رشد نوجوان شما حیاتی است که در اسرع وقت به دنبال کمک حرفه ای باشید. افسردگی می تواند با سطوح بالای استرس، اضطراب و در جدی ترین موارد خودکشی نوجوان همراه باشد. همچنین می تواند بر جنبه های مختلف زندگی نوجوان از جمله تحصیل، کار، خانواده، روابط اجتماعی و رفتار و احساسات او تاثیر منفی بگذارد.
علائم افسردگی در نوجوانان
گاهی اوقات تشخیص علائم افسردگی نوجوانان ممکن است سخت باشد. اما برخی از افکار، احساسات، رفتار ها و تغییرات فیزیکی رایج هستند که نشانه افسردگی و تشخیص را راحت تر می کنند. البته بهترین راه تشخیص مراجعه به یک روانشناس متخصص است. در ادامه علائم مختلف افسردگی نوجوانان شرح داده شده است.
1علائم فکری افسردگی نوجوان
-
در تمرکز و حل مشکلات روزمره مشکل دارند.
-
تصمیم گیری برایشان سخت است.
-
فراموشکار به نظر می رسند و در به خاطر سپردن اطلاعات مشکل دارند.
-
افکار منفی دارند که تغییر یا نادیده گرفتن آنها سخت است، از جمله افکاری در مورد آسیب رساندن به خود، مرگ یا خودکشی.
2علائم رفتاری و احساسی افسردگی نوجوان
-
احساس غمگینی، گریه داشته و بد اخلاق یا تحریک پذیر است.
-
به فعالیت هایی که قبلا دوست داشتند علاقه نداشته باشند یا از آنها لذت نبرند.
-
طغیان های عصبانیت خارج از شخصیت خود داشته باشید.
-
احساس بی ارزشی می کند، یا احساس گناه دارد و خود را به خاطر موارد مختلف سرزنش می کند.
-
تماس یا دیدن دوستان یا رفتن به فعالیت های اجتماعی را متوقف می کند.
3علائم فیزیکی افسردگی نوجوان
-
احساس خستگی، بی انگیزگی یا کم انرژی بودن دارد.
-
کم غذا خوردن یا پرخوری که باعث تغییر در وزن آن ها می شود.
-
مشکلات جسمی مبهم یا غیر قابل توضیح برای مثال، معده درد، حالت تهوع یا سردرد تجربه می کند.
-
مشکلات خواب مثل بی خوابی، پرخوابی یا ماندن در رختخواب در بیشتر اوقات روز را تجربه می کند.
-
بعد از خواب همچنان احساس خستگی دارد.
نوجوان شما ممکن است بیش از یک نشانه افسردگی داشته باشد. علائم ممکن است ادامه داشته باشند، یا به نظر می رسد که در طی چند هفته یا حتی ماه ها می آیند و می روند. همه این ها توسط متخصص بهتر تشخیص داده می شود.
علت افسردگی نوجوانان
علت مشخص و واحدی برای افسردگی نوجوانان وجود ندارد، در بسیاری مواقع عوامل مختلف در ترکیب با هم افسردگی را در افراد رقم می زنند. سال های نوجوانی نیز دوره ای از تحولات جسمی، عاطفی و اجتماعی است. این به تنهایی می تواند باعث نوسانات خلقی و خلق افسرده در نوجوان شود. استرس ناشی از بزرگ شدن و افزایش مسئولیت ها می تواند باعث غم و اندوه و افسردگی شود. در این جا علت افسردگی در نوجوانان شرح داده شده است.
تغییرات در مغز
منبع معتبر تحقیقات نشان داده است که مغز نوجوانان از نظر ساختاری با مغز بزرگسالان متفاوت است. نوجوانان مبتلا به افسردگی نیز می توانند تفاوت های هورمونی و سطوح مختلفی از انتقال دهنده های عصبی داشته باشند. انتقال دهنده های عصبی مواد شیمیایی کلیدی در مغز هستند که بر نحوه ارتباط سلول های مغز با یکدیگر تاثیر می گذارند. آن ها نقش مهمی در تنظیم خلق و خو و رفتار دارند.
رویداد های اولیه زندگی
بیشتر کودکان مکانیسم های مقابله ای توسعه یافته ندارند، بنابراین یک رویداد آسیب زا می تواند تاثیر ماندگاری از خود بر جای بگذارد. از دست دادن والدین یا آزار جسمی، عاطفی یا جنسی می تواند اثرات ماندگاری بر مغز کودک داشته باشد و منجر به افسردگی در کودکان و نوجوانان شود.
ژنتیک
نقش ژنتیک و ویژگی های ارثی در افسردگی نوجوان بسیار زیاد است. طبق تحقیقات بسیاری از کسانی که مبتلا به اختلال افسردگی می شوند، والدینشان نیز یکی از شاخه های افسردگی را داشته اند.
یادگیری پرورش افکار منفی
نوجوانانی که به طور منظم در معرض تفکر بدبینانه، به ویژه از سوی والدین خود قرار می گیرند، نیز می توانند به افسردگی مبتلا شوند. آنها ممکن است فاقد رفتار های مثبت در مورد چگونگی غلبه بر چالش ها باشند.
علت های رایج دیگر برای ابتلا به افسردگی:
-
یک بحران خانوادگی، مانند مرگ یا طلاق
-
مشکل در سازگاری اجتماعی
-
بدون حمایت اجتماعی یا عاطفی
-
زندگی در یک خانواده خشن
-
مورد آزار و اذیت قرار گرفتن در سنین پایین
-
داشتن یک بیماری مزمن
درمان افسردگی در نوجوانان
روش های مختلفی برای درمان افسردگی استفاده می شود، از جمله دارو و روان درمانی. اگر تعارضات خانوادگی در افسردگی نوجوان نقش داشته باشد، ممکن است خانواده درمانی نیز مفید باشد. نوجوان همچنین به حمایت خانواده یا معلمان برای کمک به مشکلات مدرسه یا همسالان نیاز دارد. گاهی اوقات، بستری شدن در بخش روانپزشکی برای نوجوانان مبتلا به افسردگی شدید ممکن است مورد نیاز باشد.
طبق گزارشات قرص های ضد افسردگی به ندرت می توانند خطر تفکر و رفتار خودکشی را در کودکان و نوجوانان مبتلا به افسردگی و سایر اختلالات روانپزشکی افزایش دهند. بنابراین، استفاده از داروهای ضد افسردگی در بیماران جوان تر، به طور ویژه نیاز به نظارت و پیگیری دقیق توسط پزشک دارد. به طور کلی بهترین راه برای درمان افسردگی نوجوانی مراجعه به یک متخصص است.
علاوه بر درمان حرفه ای، اصلاح شیوه زندگی مانند برنامه خواب سالم، ورزش منظم و رژیم غذایی مغذی می تواند به نوجوانان کمک کند تا احساس بهتری داشته باشند. والدین در تمام مدت باید حامی نوجوان باشند.
وظیفه والدین برای کاهش افسردگی نوجوان
فرزندپروری و سر و کله زدن با نوجوانان می تواند بسیار چالش برانگیز باشد. با این حال، برخی از تکنیک های فرزندپروری و ارتباط موثر وجود دارد که می توانید برای کمک به کاهش سطح استرس در نوجوان و بهبود افسردگی نوجوان از آنها استفاده کنید. برخی از این راه ها را در این جا شرح می دهیم.
هنگام تنبیه نوجوان خود، برای پرورش رفتار خوب، شرم و تنبیه را با تقویت مثبت جایگزین کنید. شرم و تنبیه می تواند باعث احساس بی ارزشی و بی کفایتی در نوجوان شود. به نوجوان خود اجازه اشتباه کردن دهید. محافظت بیش از حد یا تصمیم گیری برای نوجوانان می تواند به عنوان عدم ایمان به توانایی های آن ها تلقی شود. این می تواند باعث شود آنها احساس اعتماد به نفس کمتری داشته باشند.
به نوجوان خود اجازه تنفس بدهید. توقع نداشته باشید که نوجوانان همیشه همان کاری را که شما می گویید انجام دهند. در ضمن نوجوان خود را مجبور نکنید تا راهی را که شما می خواهید دنبال کنند. از تلاش برای جبران کمبود های دوران جوانی خود از طریق فعالیت ها و تجربیات نوجوان اجتناب کنید.
اگر مشکوک هستید که نوجوان شما افسرده است، برای گوش دادن به نگرانی های او وقت بگذارید. حتی اگر فکر نمی کنید مشکل واقعا نگران کننده است، به یاد داشته باشید که ممکن است برای شخصی که در حال رشد است بسیار واقعی باشد. برای مثال عشق نوجوانی برای بسیاری از والدین پیش پا افتاده است اما نوجوان درون آن غرق می شود.
راه های ارتباطی را برای نوجوان افسرده باز نگه دارید، حتی اگر به نظر می رسد نوجوان شما می خواهد کناره گیری کند. خیلی به نوجوان خود امر و نهی نکنید. در عوض، با دقت به او گوش کنید زیرا ممکن است در مورد مسائلی که باعث ایجاد مشکلات می شوند، بیشتر بفهمید. اگر دوست صمیمی یا عضوی از خانواده وجود دارد که نوجوان شما با او نزدیک است و با او راحت است، ممکن است به نوجوان خود پیشنهاد دهید که با این فرد در مورد نگرانی هایش صحبت کند.
سوالات متداول
1- افسردگی نوجوانی چیست؟
رای افراد نوجوان گذراندن فراز و نشیب در خلق و خوی طبیعی است و گاهی منجر به افسردگی در آن ها می شود که ر متن مقاله شرح داده شده است.
2- علائم افسردگی در نوجوانان چیست؟
گاهی اوقات تشخیص علائم افسردگی نوجوانان ممکن است سخت باشد زیرا به طور کلی در این سن پایین بودن خلق رخ می دهد، اما در متن مقاله علائم آن ذکر شده است.
3- علت افسردگی نوجوانان چیست؟
علت مشخص و واحدی برای افسردگی نوجوانان وجود ندارد، در بسیاری مواقع عوامل مختلف در ترکیب با هم افسردگی را در افراد رقم می زنند که در متن مقاله توضیح داده شده است.
پاسخ مشاور: سلام بزرگ جلوه دادن شکست ها و ناکامی ها، باعث در خود فرو رفتگی، منزوی شدن و افسردگی نوجوان می شود. اما لازم است حتما توسط یک متخصص روانشناسی علت های دیگر این رفتارها در پسرتان شناسایی شود تا مداخلات لازم صورت بگیرد.
پاسخ مشاور: سلام باید علائم دیگه رو هم داشته باشه صرفا براساس اینکه خوش بین نیست نمی توان تشخیص داد دچار افسردگی شدن یا نه و اینکه شاید اعتماد بنفس و عزت نفسش پایین باشه در هر صورت از یک متخصص روانشناسی کمک بگیرید.
پاسخ مشاور: سلام بله ممکنه فرزند شما دچار افسردگی شده باشه، چون در نوجوانی از علائم افسردگی پرخاشگری هست اما به دلایل دیگری هم پرخاشگری در نوجوان ایجاد می شود که لازم است بررسی های لازم توسط متخصص روانشناسی انجام بشه.