افراد در سراسر جهان با ترس های مختلفی دست و پنجه نرم می کنند، برخی ترس ها بیرونی است، برای مثال ترس از مار یا ترس از ارتفاع اما برخی ترس ها درونی بوده و در ذهن ما وجود دارد. ترس از صمیمت از ترس های درونی است. افرادی که ترس از صمیمی شدن دارند ممکن است از فکر صمیمی بودن با شخص دیگری دچار ناراحتی یا اضطراب شوند.
صمیمیت می تواند اشکال مختلفی داشته باشد، از جمله صمیمیت جنسی، صمیمیت عاطفی، صمیمیت فکری، صمیمیت تجربی، و صمیمیت معنوی و لزوما هر کس که ترس از صمیمت دارد، دچار همه انواع آن نیست. ترس از صمیمی شدن می تواند از دلایل مختلفی ناشی شود، از جمله تجارب خاص دوران کودکی و بر حوزه های مختلف زندگی فرد تاثیر بگذارد. در این مقاله در مورد ترس از صمیمیت، علت و راه های درمان آن مطالبی ارائه شده است.
صمیمیت چیست
صمیمیت به توانایی به اشتراک گذاشتن قسمت واقعی خود با شخص دیگر اشاره دارد و به تجربه نزدیکی و ارتباط گیری مربوط می شود. صمیمیت انواع مختلفی دارد که ترس از صمیمت می تواند یک یا چند مورد از آن ها را در بر بگیرد. در اینجا انواع آن را مشاهده می کنید.
۱فکری: توانایی به اشتراک گذاشتن افکار و ایده های خود با دیگری
۲عاطفی: توانایی به اشتراک گذاشتن عمیق ترین احساسات خود با دیگری
۳جنسی: توانایی به اشتراک گذاشتن خود از نظر جنسی و برقراری رابطه جنسی
۴تجربی: توانایی به اشتراک گذاشتن تجربیات با دیگری
۵صمیمیت معنوی: توانایی به اشتراک گذاشتن باور های فراتر از خود، در یک قدرت بالاتر، یا ارتباط فردی با دیگران و جهان
ترس از صمیمیت چیست
صمیمیت پیچیده است، یک احساس است و به اشتراک گذاشتن احساسات با یکدیگر است. ترس از صمیمیت اغلب ناخود آگاه است و بر توانایی فرد برای ایجاد یا حفظ روابط نزدیک تاثیر می گذارد. افراد با این ترس به طور عمد عشق دیگری را رد نمی کنند، در عوض آن ها ممکن است به گونه ای رفتار کنند که باعث ایجاد استرس در یک رابطه شود و در نتیجه قبل از ایجاد صمیمیت عمیق تر، به پایان زود هنگام و شکست عشقی منجر شود. این نه تنها بر روابط عاشقانه بلکه بر روابط دوستانه و خانوادگی نیز تاثیر می گذارد. برای کسی که از صمیمیت می ترسد، مشکل اغلب زمانی شروع می شود که فرد متوجه می شود روابط خیلی نزدیک و صمیمی شده است.
این ترس می تواند به دلایل زیادی ایجاد شود. اما برای بسیاری از افراد، ممکن است ناشی از رابطه دوران کودکی آنها با افراد مراقب باشد. نوزادان برای بیان نیاز های خود گریه می کنند و برخی از مراقبان ممکن است پاسخی بی احساس داشته باشند یا اصلا پاسخ ندهند. این اولین وابستگی اجتماعی است که نوزادان دارند و به الگویی تبدیل می شود که از آن درس می گیرند. در طول سال ها، این دلبستگی اولیه به شیوه ای تبدیل می شود که ما به واسطه آن روابط را درک می کنیم و بر نحوه رفتار ما در روابط بزرگسالی تأثیر می گذارد.
علائم ترس از صمیمیت
افرادی که ترس از صمیمیت دارند معمولا می توانند روابطی از جمله وابستگی های عاشقانه و دوستی ایجاد کنند، اما زمانی که تحت فشار قرار می گیرند تا آسیب پذیری خود را نشان دهند یا به روش های دیگر صمیمیت را به اشتراک بگذارند، ممکن است با بی تفاوتی، سرد شدن رابطه دوستی یا رفتار های دیگری که هدف آنها رانده کردن دیگران است، واکنش نشان دهند. در این جا علائم ترس از صمیمت شرح داده شده است.
خرابکاری در روابط:
کسی که ترس از صمیمی شدن دارد ممکن است روابط خود را با دیگران خراب کند، برخی ممکن است از حفظ روابط اجتناب کنند یا از تعارضات عقب نشینی کنند. دیگران ممکن است به موقعیت ها واکنش متفاوت تری نشان دهند، برای مثال کنترلگری کرده، انتقاد کند یا احساس گناه به طرف مقابل منتقل کند.
روابط کوتاه مدت:
برخی از افراد با ترس از صمیمیت مدام روابط مختلف برقرار کرده و پس از چند قرار به این نتیجه می رسند، که فرد مورد نظر نیست. بنابراین مدام روابط کوتاه مدت داشته و از صمیمی شدن دوری می کند.
کمالگرایی:
ایجاد روابط صمیمانه برای افراد با کمال گرایی دشوار است. آن ها توقعات زیادی از خود و گاهی از دیگران دارند. آن ها در مورد اینکه دیگران چگونه آنها را می بینند بسیار نگران هستند. ممکن است شریک خود را به عنوان فردی بینند که انتظارات غیر ممکن از رابطه داشته و این موضوع منجر به خشم و درگیری در آن ها می شود.
عدم اشتراک گذاری:
افکار خصوصی افراد با ترس از صمیمی شدن، فقط در صورت درخواست یا موارد بسیار ضروری به اشتراک گذاشته می شود. اینطور نیست که نمی خواهند در مورد چیز های مهم صحبت کنند، بلکه غریزه آن ها این است که خودداری کرده و از خودشان مراقبت کنند. معمولا افرادی که طرحواره بازداری هیجانی دارند نیز دچار این موضوع می شوند.
کناره گیری در صورت صمیمیت:
شما می خواهید یک رابطه داشته باشید و ممکن است به طور فعال خود را در موقعیت قرار داده تا آن را محقق کنید، اما وقتی شریک زندگی تان موارد بیشتر به اشتراک می گذارد، ممکن است از احساسات شدید او احساس نا خوشایندی، نا امیدی یا آزردگی خاطر پیدا کنید.
مشکل با رابطه جنسی:
ترس از صمیمیت در رابطه جنسی دو حالت را ایجاد می کند، یا فرد روابط جنسی متعدد و زودگذر برقرار کرده، زیرا صمیمیت جنسی امن تر از صمیمیت احساسی است. یا ممکن است از صمیمیت جنسی هراس داشته و به طور کلی از آن اجتناب کند زیرا ترس این را داشته که تماس فیزیکی رابطه را تشدید کند. به هر حال هر دوی این موارد شما را از داشتن یک رابطه جنسی صحیح و لذت بخش دور می کند.
علائم دیگر ترس از صمیمی شدن:
-
عزت نفس پایین
-
مشکل اعتماد
-
تجربه خشم و عصبانیت در موقعیت های مختلف
-
دوری از هر تماس فیزیکی
-
سابقه روابط ناپایدار
-
عدم توانایی بیان احساس و هیجان
-
میل جنسی سیری ناپذیر
-
انزوای اجتماعی
علت ترس از صمیمی شدن
مواردی وجود دارد که ممکن است باعث ترس از صمیمیت شود. ممکن است مربوط به تجربیات گذشته، به ویژه تجربیات دوران کودکی باشد. احتمالا یک مکانیسم دفاعی است، شما به خود اجازه نمی دهید آسیب پذیر شوید یا به دیگری اعتماد کنید زیرا نمی خواهید آسیب ببینید. ترس از صمیمی شدن ممکن است ریشه در ترس از طرد شدن داشته باشد، بنابراین شما هرگز اولین قدم ها را برای ایجاد رابطه بر نمی دارید.
ممکن است نگران باشید که وقتی در یک رابطه صمیمی قرار گرفتید، طرف مقابل شما را ترک کند. ترس از رها شدن می تواند به دلیل اتفاقی باشد که در دوران کودکی اتفاق افتاده است. این می تواند مرگ یا جدایی والدین یا دیگر بزرگسالان نزدیک باشد. در این صورت ترس از صمیمیت ناشی از طرحواره رها شدگی است.
اختلال شخصیت اجتنابی، همچنین به عنوان اختلال اضطراب صمیمیت شناخته می شود، یک اختلال اضطرابی است که حدود دو و نیم درصد از جمعیت را تحت تاثیر قرار می دهد. این بیماری مردان و زنان را به طور مساوی تحت تأثیر قرار می دهد و معمولا از دوران کودکی شروع می شود. این افراد عزت نفس پایین داشته و خجالتی هستند. آن ها ترس از قضاوت و مسخره کردن دیگران را دارند و از موقعیت های اجتماعی دوری می کنند.
سوء استفاده جنسی در دوران کودکی می تواند منجر به ترس از روابط عاطفی یا جنسی صمیمی شود. چنین سوء استفاده ای می تواند اعتماد به فرد دیگری را به اندازه کافی برای صمیمی شدن چالش برانگیز کند. بنابراین معمولا این افراد ترس از صمیمی شدن با جنس مخالف در هر حوزه ای را دارند.
درمان ترس از صمیمت
برای کنترل ترس از صمیمیت اغلب به راهنمایی حرفه ای نیاز است، به خصوص اگر این ترس ریشه در رویداد های پیچیده گذشته داشته باشد. درمانگر خود را با دقت انتخاب کنید، زیرا ارتباط درمانی، احترام متقابل و اعتماد برای کار درمان امری ضروری است. ممکن است متوجه شوید که لازم است قبل از یافتن یک درمانگر، چندین درمانگر را امتحان کنید. اما ادامه دهید و دست از تلاش بر ندارید.
درمانگر شما میتواند به شما کمک کند تا با هر رویداد در گذشته یا حال که وضعیت را مبهم میکند کنار بیایید و به شما کمک کند مجموعهای از گام های کوچک را طراحی کنید تا به تدریج ترس از صمیمیت خود را برطرف کنید. معمولا درمانگر در ابتدای کار به بررسی علت ترس شما می پردازد تا در صورتی که این ترس از اختلال روانی ناشی می شود، ابتدا به درمان آن بپردازید.
بسیاری از افرادی که ترس از صمیمی شدن دارند، مشکلات افسردگی، مصرف مواد و اختلالات اضطرابی را نیز تجربه می کنند که باید به آنها رسیدگی شود. یک درمانگر می تواند با این نگرانی های فردی نیز کمک کند. چه با یک درمانگر مشورت کنید یا نه، کار هایی وجود دارد که باید انجام دهید تا بر ترس از صمیمیت را غلبه کنید. این تا حد زیادی به رویارویی و به چالش انداختن نگرش های منفی در مورد خود منتهی می شود، که برای ایجاد تغییر پایدار بسیار مهم است.
به اتفاقات زندگی خود فکر کنید و سعی کنید بفهمید ترس های شما از کجا می آیند. آیا ناخودآگاه روابط را از بین می برید؟ و آیا می خواهید روابط معنادارتری داشته باشید؟ همه روابط با درجه ای از عدم اطمینان همراه هستند. بسیاری از روابط صمیمانه ارزش وجود داشتن را دارند، حتی اگر برای همیشه دوام نداشته باشند. با شریک زندگی خود راحت باشید، اگر خیلی دردناک نیست، در مورد ترس های خود و این که از کجا می آیند صحبت کنید. اگر بحث کردن خیلی دردناک است، توضیح دهید که مایلید این مسائل را با یک متخصص روانشناس حل کنید.
مرزهای شخصی خود را مشخص کنید. آنچه به شما کمک می کند احساس امنیت کنید و همچنین چیز هایی که باعث ترس می شوند را شرح دهید. به شریک خود بگویید که به چه چیزی نیاز دارید و به او بگویید که در تلاش برای غلبه بر ترس های خود هستید.
سوالات متداول
1- ترس از صمیمیت چیست؟
ترس از صمیمیت اغلب ناخود آگاه است و بر توانایی فرد برای ایجاد یا حفظ روابط نزدیک تاثیر می گذارد که در متن مقاله شرح داده شده است.
2- علائم ترس از صمیمیت چیست؟
افرادی که ترس از صمیمیت دارند معمولا می توانند روابط مختلف ایجاد کنند اما از صمیمی شدن آن می ترسند، علائم این ترس در متن مقاله توضیح داده شده است.
3- علت ترس از صمیمیت چیست؟
ترس از صمیمی شدن ممکن است ریشه در ترس از طرد شدن یا سایر عوامل دیگر داشته باشد که در متن مقاله کامل توضیح داده شده است.
پاسخ مشاور: سلام بله، برای درمان این مشکل باید علت و ریشه اصلی که باعث ایجاد ترس از صمیمیت را شناسایی کرد و سپس مشاور یا روانشناس راه حل های تخصصی را به شما ارائه می دهد.
پاسخ مشاور: سلام حتما تحت نظر یک روانشناس ابتدا تشخیص و سپس از طریق درمان به رفع این مشکلات بپردازید بعد تصمیم به ازدواج بگیرید.
پاسخ مشاور: سلام بله افرادی که ترس از صمیمیت دارند به طور طبیعی از ایجاد روابط صمیمی و شخصی خودداری می کنند. برای بهبودی، از یک روانشناس کمک بگیرید خصوصا اگر ترس از صمیمیت ریشه در رویدادهای پیچیده گذشته داشته باشد.