وقتی صحبت از دندان در آوردن نوزادان می شود، برخی والدین که تا به حال سابقه فرزند پروری نداشته اند بسیار نگران می شوند و برخی هم به فکر جشن گرفتن برای اولین دندان کودک خود می افتند و طبق تجربه، قبلی دندان درآوردن نوزاد را راحت می کنند.
دندان در آوردن هر نوزاد با دیگری متفاوت است. زمانی که نوزاد شما برای اولین بار دندان در می آورد ممکن است کمی گمراه و نگران شوید به همین منظور دانستن اینکه چه زمانی نوزاد شما در حال دندان در آوردن است و تشخیص آن اهمیت دارد. در این مقاله در رابطه با دندان در آوردن نوزادان اطلاعات کاملی ارائه شده است.
زمان دندان در آوردن نوزاد
زمان دندان در آوردن هر نوزاد با نوزاد دیگر متفاوت می باشد، برای مثال برخی از نوزادان با اولین دندان خود به دنیا می آیند و برخی دیگر قبل از 4 ماهگی و یا بعد از 12 ماهگی شروع به دندان در آوردن می کنند. زمان های مختلفی برای دندان های هر نوزاد وجود دارد به همین منظور اگر نوزاد شما دیر و یا زود شروع به دندان در آوردن کرد نگران نباشید چرا که بسیاری از نوزادان تا اولین تولد و یکسالگی خود دندان در نمی آورند.
در حدود 3 ماهگی، نوزادان شروع به کاوش در جهان با دهان خود می کنند و بزاق آن ها افزایش می یابد و شروع به گذاشتن دست های خود در دهان و انگشت مکیدن می کنند. بسیاری از والدین می پرسند که آیا این بدان معنا است که کودکشان در حال دندان درآوردن است یا خیر؟
اما اولین دندان معمولا در حدود شش ماهگی کودک ظاهر می شود. به طور کلی اگر بخواهیم بگوییم درصد زیادی از نوزادان از 6 ماهگی به بعد شروع به دندان در آوردن می کنند بنابراین در 6 الی 12 ماهگی آمادگی دندان در آوردن نوزادان خود به طور معمول داشته باشید، اولین دندان هایی که در می آیند تقریبا همیشه دندان های جلویی پایینی هستند و اکثر کودکان معمولا تا سن 3 سالگی تمام دندان های شیری خود را خواهند داشت.
علائم دندان در آوردن نوزاد
دندان در آورن در هر نوزادی متفاوت می باشد و برخی از نوزادان هیچ نشانه ای از دندان در آوردن نشان نمی دهند، ولیکن برخی از نوزادان تا ماه ها از درد دندان در آوردن بی قراری می کنند. همانطور که گفتیم دندان در آوردن نوزادان می تواند دردناک باشد اما این موضوع سبب بد حال شدن و مریض شدن نوزادان نمی شود.
اگر در زمان دندان در آوردن فرزندان شما اسهال، استفراغ، تب بالا یا سرفه داشتند حتما با پزشک مورد اعتماد خود تماس بگیرید، چرا که این علائم نشانه های دندان در آوردن نوزادان نمی باشد. همچنین به این موضوع توجه داشته باشید که اگر لثه های کودک شما خونریزی می کند یا هر گونه چرک یا تورم در صورت او مشاهده می کنید، باید با پزشک خود تماس بگیرید. دانستن علائم دندان در آوردن نوزادان مهم می باشد که در ادامه برخی از اولین علائم دندان درآوردن نوزادان برای شما شرح داده شده است.
گریه یا ناله کردن نوزادان
برخی از نوزادان به دلیل التهاب بافت حساس لثه از درد زیادی رنج می برند به همین منظور درد خود را از دندان در آوردن به شکل گریه و ناله کردن بروز می دهند. دندان های اول نوزادان درد بیش تری دارند و گریه کردن کودک در این زمان طبیعی است. اما به مرور زمان نوزادان به درد دندان در آوردن عادت می کنند و کم تر اذیت می شوند.
گاز گرفتن
فشار دندان در آوردن زیر لثه های نوزادان باعث ایجاد ناراحتی و درد در نوزادان می شود به همین علت نوزادان در این زمان شروع به گاز گرفتن یا جویدن می کنند که این کار درد دندان در آوردن نوزادان را تسکین می دهد.
کشیدن گوش و مالیدن گونه
نوزادانی که درحال دندان در آوردن می باشند بیش از حد معمول عصبانی هستند، بنابراین ممکن است گوش های خود را بکشند یا گونه و چانه های خود را بمالند. درد دندان در آوردن کودک ممکن است در گوش و گونه نوزادان نیز احساس شود زیرا لثه ها، گوش ها و گونه ها مسیر های عصبی مشترک دارند.
بیرون ریختن آب دهان
باورش سخت است که مایعات زیادی از چنین دهان کوچکی بیرون بیاید، اما دندان درآوردن کودکان می تواند باعث تحریک آب دهان شود. بیرون ریختن آب دهان برای اکثر نوزادان بین 10 هفتگی تا 4 ماهگی شروع می شود و این موضوع ممکن است تا زمانی که دندان های کودک شما در می آیند ادامه یابد.
بی خوابی
با شروع بیرون آمدن دندان کوچک کودک، ناراحتی و درد ممکن است استراحت شبانه او را مختل کند، و منجر به بی خوابی نوزاد و همچنین شما به عنوان والد شود.
تحریک پذیری
به دلیل دندان در آوردن، دهان کودک شما درد می گیرد بنابراین کودکان شما بسیار تحریک پذیر می شوند. برخی از نوزادان ممکن است مدت کوتاهی تحریک پذیر باشند اما برخی دیگر از نوزادان برای روز ها یا هفته ها بی قرار و تحریک پذیر باقی می مانند.
سایر علائم دندان در آوردن کودکان
-
تغیر در الگوی غذا خوردن و خواب آن ها رخ می دهد.
-
لثه ها متورم و حساس هستند.
-
دمای بدن آن ها 38 درجه سانتی گراد باشد.
-
نوزادان بیش از حد معمول ناراحت هستند.
راه های کاهش درد دندان در آوردن کودک
دندان در آوردن برای برخی از نوزادان می تواند بسیار ناراحت کننده باشد اما راه هایی وجود دارد که شما می توانید با این روش ها به نوزاد خود کمک کنید تا درد کم تری را زمان دندان در آوردن احساس کنند. بدن هر نوزاد متفاوت است بنابراین ممکن است روش های گوناگون و زیادی را امتحان کنید تا بتوانید به نوزاد خود در دندان در آوردن کمک کنید. در ادامه راه های مختلف کمک به دندان در آوردن کودک برای شما توضیح داده شده است.
1حلقه های دندان درآوردن
حلقه های دندان درآوردن به کودک شما کمک می کند تا آن ها با خیال راحت بجوند. این کار ممکن است ناراحتی آن ها را کاهش دهد و آن ها را از هر دردی دور کند و کمی آرام شوند. شما می توانید برخی از حلقه های دندان درآوردن نوزاد را از قبل در یخچال خنک کنید این کار ممکن است به تسکین لثه های کودک شما کمک کند. البته به نکات زیر حتما دقت کنید:
-
هرگز حلقه دندان درآوردن را در فریزر قرار ندهید، زیرا در صورت یخ زدن می تواند به لثه های کودک شما آسیب برساند.
-
هرگز حلقه دندان درآوردن را دور گردن کودک خود نبندید، زیرا ممکن است خطر خفگی را به همراه داشته باشد.
2ژل های دندان درآوردن
بسیاری از والدین از ژل های دندان در آور برای کودکان خود استفاده می کنند ولیکن شواهدی برای موثر بودن این ژل وجود ندارد. اگر تصمیم به استفاده از ژل برای کودکان خود دارید مطمئن شوید که از ژل دندان درآوردنی استفاده می کنید که مخصوص کودکان خردسال طراحی شده است. ژل های دندان درآوردن کودکان حاوی یک بی حس کننده موضعی خفیف هستند و فقط در داروخانه ها در دسترس هستند. برای مشاوره بیشتر با یک پزشک صحبت کنید و از بی ضرر بودن این ژل برای کودک خود اطمینان پیدا کنید.
3استفاده کردن از مسکن برای درد
اگر کودک شما از درد دندان در آوردن زیادی رنج می برد می توانید از مسکن برای کم کردن درد دندان در آوردن کمک بگیرید. ایبوپروفن را می توان برای تسکین علائم دندان درآوردن در نوزادان و کودکان خردسال 3 ماهه یا بزرگتر تجویز کرد. پیش از مصرف مسکن دستور العمل آن را مطالعه کنید. در صورت امکان بهتر است پیش از تجویز دارو و مصرف آن از دکتر خود مشاوره بگیرید و از مصرف مسکن برای کاهش درد دندان در آوردن کودک خود اطمینان حاصل کنید.
4تسلی دادن کودکان
سعی کنید در زمانی که کودکان و نوزادان شما در حال دندان در آوردن می باشند با آن ها بازی کنید تا حواس آن ها از درد دندان در آوردن پرت شود. دلداری دادن شما سبب می شود تا کودکان شما برای مدت کوتاهی احساس درد را فراموش کنند. اگر نوزاد شما خیلی بی قراری می کند می توانید به آرامی لثه نوزاد خود را بمالید. این کار سبب می شود تا نوزاد شما کمی آرام شود و از درد دندان در آوردن او کاسته شود.
5ترفند دمای سرد
استفاده از سرما بر روی لثه های ملتهب و دردناک کودک شما می تواند به تسکین درد دندان درآوردن نوزادان کمک کند. برای مثال نوشیدنی های خنک. جالب است بدانید یک بطری آب سرد میتواند درد لثه های نوزادان بالای 6 ماه را تسکین دهد. همچنین غذا های یخچالی مانند ماست، هلو و ... می توانند اشتها آورتر از تنقلات با دمای اتاق باشند. از مکیدن غذای سرد در طول روز برای تسکین درد دندان کودک خود خودداری کنید، زیرا مینای دندان های در حال رشد را ضعیف می کند، که می تواند بعدا منجر به پوسیدگی شود.
6مراقبت از دندان های جدید کودک
هنگامی که دندان های کودک شما رشد کرد زمان مراقبت از دندان های آن ها فرا رسیده است. شما باید کودک خود را نزد یک دندانپزشک ببرید تا دندان های کودک شما معاینه شود. توجه داشته باشید که به محض شکستن اولین دندان شیری کودکتان، مسواک زدن با خمیر دندان حاوی فلوراید را شروع کنید.
ترتیب دندان در آوردن نوزاد
ترتیب دندان در آوردن نوزادان موضوع تخصصی می باشد اما در ادامه راهنمای ساده ای از ترتیب رویش دندان های نوزادان را برای شما شرح داده ایم:
-
دندان های پایین (دندان های جلویی پایین)، این دندان ها معمولا اولین دندان هایی هستند که در 5 تا 7 ماهگی رشد می کنند.
-
دندان های بالایی (دندان های جلویی بالایی)، این دندان ها در حدود 6 تا 8 ماهگی در نوزادان ظاهر می شود.
-
دندان های جانبی بالایی (هر طرف دندان های جلویی بالایی)، این دندان ها در حدود 9 تا 11 ماهگی در نوزادان رشد می کند.
-
دندان های جانبی پایین (هر دو طرف دندان های جلویی پایین)، این دندان ها در حدود 10 تا 12 ماهگی در نوزادان ظاهر می شود.
-
دندان های آسیاب اول (دندان های پشتی)، این دندان ها در حدود 12 تا 16 ماهگی شروع به در آمدن می کنند.
-
دندان نیش در حدود 16 تا 20 ماهگی نوزادان شما ظاهر و رشد می کنند.
-
دندان های آسیاب دوم در حدود 20 تا 30 ماهگی شروع به رشد می کنند.
سوالات متداول
1- زمان دندان در آوردن نوزاد چیست؟
زمان دندان در آوردن هر نوزاد با نوزاد دیگر متفاوت می باشد، برخی زودتر و برخی دیرتر که در متن مقاله توضیح کامل آن ارائه شده است.
2- علائم دندان در آوردن نوزاد چیست؟
دندان در آورن در هر نوزادی متفاوت می باشد و برخی از نوزادان هیچ نشانه ای از دندان در آوردن نشان نمی دهند اما در متن مقاله علائم آن ذکر شده است.
3- راه های کمک به دندان در آوردن کودک چیست؟
دندان در آوردن برای برخی از نوزادان می تواند بسیار ناراحت کننده باشد اما راه هایی وجود دارد که والدین می توانند به نوزاد کمک کنند، در متن مقاله شرح داده شده است.
پاسخ مشاور:
سلام مهمترین علت ناراحتی کودکان هنگام دندان درآوردن، تورم ایجاد شده در لثه ها است، کمپرس سرد عملکرد فوق العاده ای در کاهش تورم دارد، سایر راه های کاهش درد دندان درآوردن در متن مقاله ارائه شده است.
پاسخ مشاور: سلام در مورد دندان درآوردن هنوز دير نشده و احتمالا سابقه فاميلي دارد.
پاسخ مشاور: سلام بله ممکنه از علائم دندان در آوردن باشه ولی به دلایل دیگری نیز ممکن است کودک تب کند حتما توسط متخصص اطفال بررسی های لازم را داشته باشید.