شما مراحل نوجوانی خود را چگونه سپری کرده اید ؟ آیا شما هم در نوجوانی به مشکل خورده اید ؟ انتظار شما از فرزندتان چیست ؟ با فرزندان خود در نوجوانی چگونه رفتار می کنید ؟ شاید تا به حال برخی از والدین را دیده باشید که از ارتباط خود و فرزندانشان راضی نبوده و اغلب در حال شکایت کردن هستند .
باید این نکته را متذکر شد که شما نیز ، زمانی در سن فرزند خود بوده اید و اغلب با پدر و مادر خود به مشکل می خوردین ، اکنون فرزند شما در زمان نوجوانی است . در نوجوانی طبیعی است که افکار ، طرز بیان و رفتار های فرزندتان با شما متفاوت باشد .
والدین نه تنها باید فرزند خود را درک کرده بلکه باید با تا حد امکان با عقاید و طرز فکر او خود را هماهنگ کرده و مطابق میل او رفتار کنند . نوجوانی دوره حساسی از زندگی فرزندان شما می باشد که اگر به درستی پشت سر گذاشته نشود ، می تواند زمینه ساز بسیاری از مشکلات بزرگسالی شود .
والدین باید بدانند که این روزها دیگر روش هایی از جمله تنبیه کردن ، غر زدن ، تشویق کردن ، نصیحت کردن و غیره کارساز نمی باشد . در نوجوانی فرزندتان باید هوشیارانه عمل کنید تا بتوانید به عنوان نزدیک ترین فرد به او ، در پشت سرگذاشتن این مسیر به فرزند خود کمک کنید .
از اهمیت ارتباط و صمیمت والدین با نوجوانان چه می دانید
همانطور که می دانید رفتار والدین در زمان نوجوانی فرزند خود با دیگر دوره های زندگی او باید متفاوت باشد ، دوره نوجوانی در زندگی هر شخصی بسیار حساس بوده و پدر و مادر نزدیک ترین افراد به او هستند .
در نوجوانی فرزند خود باید به این نکته توجه کنید که او دیگر کودک نیست ، او در سنی است که می تواند برای خود تصمیم بگیرد . در نتیجه والدین در این دوران باید نه تنها فرزند خود را بیشتر درک کرده بلکه حق انتخاب و استقلال به او دهند .
لازم به ذکر است بدانید که ارتباط مثبت در این دوران با فرزندتان بسیار ارزشمند خواهد بود ، زیرا نه تنها به فرزند خود کمک کرده اید بلکه روابط خود و فرزندتان را نیز تقویت می کنید . روابط مثبت بین فرزندان و والدین باعث می شود آن ها کنار یکدیگر احساس رضایت بیشتری داشته باشند ، به یکدیگر اعتماد کنند و بتوانند در مواقع مشکلات به یکدیگر کمک کنند .
روش هایی برای برقراری ارتباط مثبت والدین و فرزندان
همانطور که می دانید نوجوانان به ارتباط با پدر و مادر خود نیاز داشته و تنها افراد نزدیک به آن ها در زندگی والدین می باشند . در ادامه مقاله برخی از روش های برقراری ارتباط مثبت والدین و فرزندان را بیان خواهیم کرد .
- به احساسات او احترام بگذارید
تمام پدر و مادرها تمایل دارند مشکلات فرزند خود را درک کرده و در حد توان آن ها را حل کنند . والدین موظف هستند در هنگام مشکلات فرزند خود ، نه تنها ناامیدی آن ها را کاهش دهند بلکه به حل مشکلات آن ها نیز کمک کنند .
به طور مثال فرض کنید فرزند شما درگیر یک مشکل عاطفی شده است و از شما طلب کمک کرده است . اگر بعد از اتمام آن رابطه به او بگویید " از تو توقع نداشتم " باعث می شود نوجوان شما احساس کند که بی ارزش شده است . در این حین شما باید از جملات بهتری مانند " خداروشکر این موضوع هم تمام شد " استفاده کنید .
- گوش شنوای فرزند خود باشید
همه پدر و مادرها کنجکاو هستند تا بدانند در زندگی فرزندشان چه اتفاقی رخ داده است . در این زمان شما باید اجازه دهید تا او خودش با شما صحبت کند ، با پرسیدن سوال های متنوع نه تنها او را خسته می کنید بلکه او تمایل به حرف زدن با شما نشان نخواهد داد .
باید به صحبت های فرزند خود دقت کنید ، ممکن است کوچکترین صحبت های او راهی برای برقراری ارتباط با شما باشد ، در این زمان شما باید خود را علاقه مند نشان دهید تا او بتواند با خیال آسوده با شما درد و دل کند و از مشکلاتش بگوید .
- از کوره در نروید
گاهی ممکن است نوجوانان گستاخی کنند و در مقابل صحبت های شما ، حاضر جوابی نیز کنند . در این نباید به سرعت واکنش نشان دهید بلکه باید خشم خود را کنترل کرده و با آرامش با او صحبت کنید . شما بزرگسال هستید و در این مواقع بهتر می توانید خشم خودتان را کنترل کنید .
به یاد داشته باشید که فرزند شما در مرحله نوجوانی به سر می برد و کنترل خشم و هیجانات برای او بسیار سخت تر است . قبل از واکنش نشان دادن ، نفس عمیقی بکشید و تا ده بشمارید . به خود و فرزندتان فرصت دهید تا در زمانی که آرامش داشتید با یکدیگر صحبت کنید .
- یادآوری کنید که به او اعتماد دارید
تمامی افراد به خصوص نوجوانان در زندگی می خواهند جدی گرفته شده و والدینشان به آن ها اعتماد داشته باشند . شما باید به دنبال راه هایی باشید تا به فرزند خود ثابت کنید نه تنها به او اعتماد دارید بلکه می خواهید به او تکیه کنید .
زمانی که فرزند شما حس کند که به او ایمان دارید و مسئولیت های مهم را به او واگذار کرده اید ، نه تنها اعتماد به نفس او افزایش پیدا می کند بلکه باعث می شود او هماهنگ با سنش رشد کرده و توانایی مقابله با مشکلات خود را نیز داشته باشد .
- برخی از فعالیت ها را با یکدیگر انجام دهید
لازم به ذکر است بدانید که تنها صحبت کردن و درد و دل راه چاره نمی باشد ، گاه ممکن است در دوره نوجوانی فرزندتان کارهایی را با یکدیگر انجام دهید که نه تنها به تقویت روابط شما کمک کند بلکه از کنار هم بودن نیز لذت ببرید .
برای مثال می توانید بدون اینکه با فرزند خود درباره موضوعی خاص صحبت کنید ، پیاده روی کنید ، آشپزی کنید ، به سینما بروید . در این مواقع دیگر فرزندتان نگران سوال های شما نیست و از کنار شما بودن تجربه های مثبت پیدا می کند .
- فرزند خود را قضاوت نکنید
بی شک با گذر زمان خلق و خو ، طرز فکر ، علایق ، رفتار و غیره فرزندتان تغییر پیدا خواهد کرد ، شما باید مراقب تغییرات رفتار ، سطح انرژی و اشتهای فرزندتان باشید . به طور مثال ممکن است فرزند شما در نوجوانی برعکس کودکی خود منزوی شده باشد .
هنگام مواجه شدن با این مشکلات نباید او را سرزنش کرده و او را قضاوت کنید . باید به آرامی با او صحبت کنید و به او بگویید اگر تمایل داشت در مورد مشکل خود با شما صحبت کند ؛ در غیر این صورت نباید به او فشار بیاورید .
والدین می توانند موارد گفته شده را در زندگی و ارتباط با فرزند خود پیش بگیرند ، با تکرار و تمرین این روش های رابطه شما و فرزندتان تقویت خواهد شد . البته در ابتدا مسیر نباید ناامید شد و با پشتکار باید به فکر برقراری روابط مثبت بین خود و فرزندتان باشید .
سوالات متداول
1- ✔️ از تاثیرات ارتباط والدین با فرزندان چه می دانید ؟
✔️ پدر و مادر به عنوان نزدیکترین افراد به کودک رفتارها و همچنین اخلاقیات آن ها در زندگی شان تاثیرگذار بوده که در متن مقاله بیشتر در مورد آن توضیح داده شده است .
2- ✔️ روش های برقراری ارتباط مثبت والدین با فرزندان چیست ؟
✔️ احترام گذاشتن به احساسات آن ها ، گوش شنوای خوبی برای فرزندان و غیره که در متن مقاله بیشتر در مورد آن توضیح داده شده است .
3- ✔️ آیا قضاوت فرزندان از جمله موارد تاثیرگذار در ارتباط با فرزندان می باشد ؟
✔️ بی شک بله مادر و پدر نباید به طور بی جا و بدون دلیل فرزند خود را قضاوت کنند که در متن مقاله بیشتر در مورد آن توضیح داده شده است .
» فرار کردن از خانه یا فراری دادن اهل خانه
» چرایی بیش فعالی کودکان ؟