یکی از اختلالات شخصیت، بیماری اسکیزوئید است. اختلال شخصیت اسکیزوئید (SPD) یک بیماری مزمن و فراگیر است که با انزوای اجتماعی و احساس بی تفاوتی نسبت به افراد دیگر مشخص می شود. کسانی که با این اختلال زندگی می کنند اغلب به عنوان افرادی دور یا گوشه گیر توصیف می شوند و تمایل دارند از موقعیت های اجتماعی که شامل تعامل با افراد دیگر است اجتناب کنند.
از بیرون، به نظر می آید که افراد مبتلا به اختلال شخصیت اسکیزوئید اغلب بدون مشکل زندگی را طی می کنند. اما در باطن، جدا شدن و عدم دلبستگی، باعث ناراحتی می شود. این بیماری در صورت داشتن برخی علائم به صورت اختلال بوده و نیاز به درمان و یا حتی دارو درمانی دارد. در این مقاله اطلاعات کاملی در مورد اختلال اسکیزوئید ارائه شده است.
اختلال شخصیت اسکیزوئید چیست
اختلال شخصیت اسکیزوئید (SPD) یک وضعیت سلامت روانی است که با الگوی ثابت جدایی و بی علاقگی عمومی نسبت به روابط اجتماعی مشخص می شود. افراد مبتلا به اختلال شخصیت اسکیزوئید نیز در هنگام تعامل با افراد دیگر دارای طیف محدودی از احساسات هستند. این بیماری یکی از اختلالات شخصیت دسته A است، که شامل تفکر یا رفتار های غیر عادی و عجیب است. اختلالات شخصیت الگوهای رفتاری مزمن (درازمدت) و ناکارآمد هستند. این اختلالات از جمله اسکیزویید، انعطاف ناپذیر و شایع بوده و منجر به مسائل اجتماعی و پریشانی می شوند.
افراد مبتلا به اختلال شخصیت اسکیزوئید ممکن است گوشه گیر، بی تفاوت و دور از بقیه به نظر برسند. آنها اغلب متوجه نمی شوند که رفتارشان غیر عادی یا مشکل ساز است. افراد مبتلا به اختلال شخصیت اسکیزوئید به ندرت احساس می کنند مشکلی در آنها وجود دارد. این اختلال در اوایل بزرگسالی خود را از طریق جدایی های اجتماعی و عاطفی نشان می دهد که افراد را از داشتن روابط نزدیک باز می دارد.
افراد مبتلا به این اختلال شخصیت می توانند در زندگی روزمره کار کنند، اما روابط معناداری با دیگران ایجاد نمی کنند. آنها معمولا تنها هستند و ممکن است مستعد رویاپردازی بیش از حد و همچنین ایجاد وابستگی به حیوانات باشند. آنها ممکن است در مشاغل انفرادی که برای دیگران دشوار است، مانند نگهبان شبانه، به خوبی عمل کنند.
تفاوت اختلال اسکیزوئید و اسکیزوفرنی چیست
شاید از نظر اسمی اختلال شخصیت اسکیزوئید شباهت زیادی با اسکیزوفرنی داشته باشد و از نظر ویژگی نیز برخی صفات مشترک باشد، اما تفاوت زیادی با هم دارند. اسکیزوفرنی مجموعه ای از مشکلات سلامت روان است که باعث قطع ارتباط قابل توجهی با واقعیت می شود. یک فرد مبتلا به اسکیزوفرنی ممکن است ترکیبی از توهم، هذیان و تفکر و رفتار بسیار آشفته را تجربه کند که به طور چشمگیری عملکرد روزانه او را مختل می کند. در بسیاری مواقع افراد با بیماری اسکیزوفرنی بستری می شوند.
اما اختلال شخصیت اسکیزوئید باعث توهم یا هذیان نمی شود و این وضعیت معمولا به طور قابل توجهی بر عملکرد روزانه فرد تأثیر نمی گذارد. افراد با این اختلال شاید تفکرات متفاوت داشته باشند، اما در حد بستری نیست. همچنین، اگرچه ممکن است در طول مکالمه از آدم ها دور به نظر برسند، اما هنگام صحبت کردن، حرف هایشان معنی دارد، که با نشانه الگو های گفتار آشفته که اغلب توسط افراد مبتلا به اسکیزوفرنی نشان داده می شود، متفاوت است.
علائم اختلال اسکیزوئید چیست
افراد مبتلا به اختلال شخصیت اسکیزویید اغلب گوشه گیر هستند و زندگی خود را طوری سازماندهی می کنند تا از تماس با افراد دیگر اجتناب کنند. بسیاری از آنها هرگز ازدواج نمی کنند یا ممکن است در بزرگسالی با والدین خود زندگی کنند. سایر ویژگی های رایج افراد مبتلا به این اختلال شامل موارد زیر است:
1از روابط نزدیک اجتناب می کنید.
شما ممکن است بخواهید یک رابطه صمیمی داشته باشید، اما نیاز شما به احساس امنیت بسیار مهم است. از آنجایی که دیگران را معمولا منبع بالقوه خطر می دانید، پیوند با دیگران را بسیار دشوار می یابید. در حالی که می توانید تعاملات لازم را در مدرسه یا محل کار انجام دهید، خودداری می کنید و از نزدیک شدن بیش از حد اجتناب می کنید. این باعث می شود دیگران شما را خجالتی و حتی گوشه گیر بدانند. برای جبران کمبود ارتباط، ممکن است زمان زیادی را صرف خیال پردازی در مورد روابطی کنید که دوست دارید داشته باشید.
2تفریحات و فعالیت های انفرادی را ترجیح می دهید.
زندگی با اختلال شخصیت اسکیزوئید به این معنی است که شما بسیار مستقل هستید و بیشتر چیز ها را در خود نگه می دارید. از سرگرمی های یک نفره مانند بازی های ویدیویی، مطالعه یا ورزش به تنهایی لذت می برید. بیشتر پول خود را پس انداز می کنید تا همیشه بتوانید بدون کمک کسی به نیاز های اساسی خود رسیدگی کنید. و به سمت مشاغلی که می توانید به تنهایی یا در خانه انجام دهید، جذب می شود.
3علاقه کمی به رابطه جنسی دارید.
وقتی اعتماد به دیگران برایتان دشوار است و معمولا در موقعیت های اجتماعی احساس ناامنی می کنید، طبیعی است که علاقه ای به صمیمیت فیزیکی نداشته باشید. روابط سالم نیاز به اعتماد دارد. هنگام داشتن رابطه جنسی، به جای اینکه از این تجربه لذت ببرید، ممکن است تا حدودی احساس جدایی و قطع ارتباط کنید. ممکن است افراد غیر قابل دسترس را انتخاب کنید که از قبل شریک زندگی دارند یا وقت کافی برای رابطه ندارند. یا به رابطه جنسی گاه به گاه و روابط بدون رشته پایبند باشید.
4اغلب احساس هیجان نمی کنید.
افراد مبتلا به اختلال شخصیت اسکیزوئید معمولا یاد می گیرند که از موقعیت هایی که احساس ناامنی یا استرس می کنند جدا شوند. با گذشت زمان، این گسستگی می تواند به یک رفلکس تبدیل شود و در اغلب موارد احساس جدایی و قطع ارتباط را به شما بدهد.
5شما دوستان یا افراد مورد اعتماد بسیار کمی دارید.
برای شما، مردم یا امن هستند یا ناامن. بهتر است از افراد ناامن (معمولا اکثریت قریب به اتفاق) اجتناب شود. باور اینکه نمی توانید به دیگران اعتماد کنید، بهطور قابل توجهی میتواند اعتماد به کسی را سخت کند. با این حال، این اجتناب اغلب باعث احساس تنهایی می شود. این موضوع ناشی از طرحواره بی اعتمادی نیز هست. این افراد در نهایت فقط با خانواده نزدیک مانند والدین یا خواهر و برادر صحبت می کنند و یا با حیوانات بیشتر ارتباط می گیرند، زیرا آن ها قابل اعتماد تر هستند.
6شما به آنچه دیگران فکر می کنند کم اهمیت می دهید.
ممکن است برای شما مهم نباشد که دیگران شما را تحسین کنند، از شما انتقاد کنند یا به زندگی و فعالیت های شما علاقه نشان دهند. زندگی از نظر شما بی معنی است، شما استدلال می کنید، پس هیچ چیز مهم نیست. این احساسات درونی ترس وجودی و ناامیدی در اختلال شخصیت اسکیزوئید رایج است. آنها ممکن است همیشه تمایل به مردن را نشان ندهند، بلکه صرفاً عدم ارتباط با زندگی را نشان می دهند.
7شما احساسات خود را برای خود نگه می دارید.
با اختلال شخصیت اسکیزوئید، مطمئنا احساسات را تجربه می کنید. اما گسستگی و جدایی از آن ها میتواند باعث شود که آن ها را درست بروز ندهید. هنگامی که احساس استرس یا ناامنی می کنید، ممکن است احساس کنید که دیواری بلند می شود تا شما را از احساساتتان دور کند. به علاوه، احساسات لایه دیگری از آسیب پذیری را منعکس می کند. به اشتراک گذاشتن احساسات با دیگران به معنای اعتماد به آنها در مورد نگرانی ها و مشکلات است.
علت اختلال شخصیت اسکیزویید
اختلالات شخصیت، از جمله اختلال شخصیت اسکیزوئید، یکی از ناشناخته ترین بیماری های روانی است. محققان هنوز در تلاش برای کشف علت دقیق آنها هستند. و تا کنون، آنها مشکوک هستند که موارد زیر ممکن است در ایجاد اختلال شخصیت اسکیزوئید نقش داشته باشد:
عوامل ژنتیکی
برخی از محققان فکر می کنند ممکن است یک ارتباط ژنتیکی بین اسکیزوفرنی و اختلال شخصیت اسکیزوئید وجود داشته باشد. علاوه بر این، برخی از ویژگی های اختلال طیف اوتیسم شبیه به اختلال شخصیت اسکیزوئید است، بنابراین محققان فکر می کنند ممکن است یک رابطه ژنتیکی بین این دو وجود داشته باشد.
عوامل محیطی
برخی از مطالعات نشان می دهد که افراد مبتلا به اختلال شخصیت اسکیزوئید اغلب از محیط هایی می آیند که فاقد پرورش عاطفی هستند. به عبارت دیگر، داشتن مراقبانی که در دوران کودکی از نظر عاطفی سرد، غافل و جدا بودند، ممکن است در ایجاد اختلال شخصیت اسکیزوئید نقش داشته باشد.
درمان بیماری اسکیزوئید
متاسفانه در مورد اختلال شخصیت اسکیزوئید تحقیقات کمتری شده است. به همین دلیل، گزینه های درمانی کمی وجود دارد و مطالعات کمی در مورد اثربخشی درمان وجود دارد. درمان اختلال شخصیت اسکیزوئید می تواند چالش برانگیز باشد. افراد مبتلا به این اختلال به ندرت به دنبال درمان هستند و ممکن است با روان درمانی دست و پنجه نرم کنند زیرا ایجاد روابط کاری با درمانگر برایشان مشکل است. تله انزوای اجتماعی که مشخصه اختلال شخصیت اسکیزوئید است، یافتن حمایت و کمک را دشوار می کند.
افراد مبتلا به اختلال شخصیت اسکیزوئید ممکن است راحت تر روابطی را ایجاد کنند که بر فعالیت های فکری، شغلی یا تفریحی متمرکز باشد زیرا چنین روابطی متکی به خودافشایی و صمیمیت عاطفی نیست. اما ایجاد رابطه با درمانگر نیازمند خودافشایی بوده و به همین دلیل سخت است.
ممکن است برای درمان برخی از علائم اختلال شخصیت اسکیزوئید مانند اضطراب و افسردگی از دارو استفاده شود. چنین داروهایی معمولا همراه با سایر گزینه های درمانی مانند درمان شناختی رفتاری (CBT) یا گروه درمانی استفاده می شوند. CBT می تواند به افراد مبتلا به اسکیزویید کمک کند تا افکار و رفتار های مشکل ساز را شناسایی کرده و مهارت های مقابله ای جدید را توسعه دهند. گروه درمانی نیز ممکن است به افراد در تمرین مهارت های بین فردی کمک کند.
اما همانطور که گفته شد، درمان فردی می تواند برای افراد مبتلا به این عارضه ترسناک به نظر برسد زیرا به تعامل اجتماعی زیادی نیاز دارد. چنین درمان هایی ممکن است زمانی مؤثرتر باشند که روان درمانگران مراقب باشند از فشار بیش از حد خودداری کنند و مراجعین با فشار بیش از حد و خواسته های عاطفی مواجه نشوند.
سوالات متداول
1- اختلال شخصیت اسکیزوئید چیست؟
اختلال شخصیت اسکیزوئید (SPD) یک وضعیت سلامت روانی است که با الگوی ثابت جدایی و بی علاقگی عمومی نسبت به روابط اجتماعی مشخص می شود که در متن شرح داده شده است.
2- تفاوت اختلال اسکیزوئید و اسکیزوفرنی چیست؟
شاید تنها از نظر اسمی اختلال شخصیت اسکیزوئید شباهت زیادی با اسکیزوفرنی داشته باشد اما در متن مقاله تفاوت های آن ها ذکر شده است.
3- علائم اختلال اسکیزوئید چیست؟
افراد مبتلا به اختلال شخصیت اسکیزویید اغلب گوشه گیر هستند و انزوا طلب به نظر می آیند که در متن مقاله توضیح آن ارائه شده است.
پاسخ مشاور: سلام بله ممکنه ولی هر تشخیص گذاری باید با دقت و بررسی های بیشتر توسط یک متخصص روانشناس انجام بشه.
پاسخ مشاور: سلام ممنون بسیاری از روانپزشکان و درمانگران، دارو درمانی را توصیه نمی کنند، اما مواردی هم وجود دارد که در کنار روان درمانی از برخی داروها نیز استفاده می شود.
پاسخ مشاور: سلام اگر نگران علائم تان هستید، می توانید به روان شناس مراجعه کنید تا علائم شما را ارزیابی کند و تشخیص درست بگیرید.
پاسخ مشاور: سلام ازدواج با این افراد می تواند مشکلاتی را در جریان زندگی مشترک شما ایجاد کند، حتما جهت هر گونه تشخیص گذاری و تصمیم گیری از روان شناس کمک بگیرید.