شده تا حالا برای شروع کاری شور و اشتیاق زیادی داشته باشید، ولی همین که چند روز یا چند هفته گذشت دیگه انگیزه ای برای انجامش نداشته باشید و آن را نیمه کاره رها کنید. ما برای انجام هر کاری و رسیدن به اهدافمان نیاز به یک برنامه ریزی داریم. برنامه ریزی لازمه رسیدن به موفقیت، خلاقیت و اعتماد به نفس است، و با برنامه ریزی می توانید اهداف و اقدامات مهم آینده را مدیریت کنید.
در واقع بدون برنامه ریزی نمی توان از جایگاه کنونی به آینده مطلوب رفت، برای رسیدن به شادی، ثروت، سلامتی و تناسب اندام، نیاز به طراحی یک برنامه ریزی درست دارید تا از این طریق به رشد فردی خود کمک کنید. در این مقاله اهمیت برنامه ریزی و فواید آن، چرا به برنامه ریزی هایمان عمل نمی کنیم، چگونه بر موانع غلبه کنیم و برنامه هایمان را عملی کنیم ارائه شده است.
اهمیت برنامه ریزی و مزایای آن
آیا بارها اهدافی را تعیین می کنید، ولی نیمه کاره آن را رها می کنید؟ احساس ناامیدی می کنید؟ و وقتی نمی توانید به صورت موثر عمل کنید و مسئولیت هایی که دارید را مدیریت کنید، اعتماد به نفس خود را از دست رفته می بینید؟ شما تنها نیستید و میلیون ها نفر به دلیل اینکه کمتر به برنامه ریزی توجه می کنند و اهمیت آن را در راه رسیدن به اهدافشان نادیده می گیرند، دچار ناکامی می شوند.
در این برهه از تاریخ که سیل بی پایان اطلاعات روی سرمان ریخته است و احساس نارضایتی و برانگیختگی بیش از حد وجودمان را فرا گرفته برای موفقیت در هر کاری مانند صبح زود بیدار شدن، ایجاد وبلاگ، کاهش وزن و تناسب اندام، افزایش تمرکز، افزایش مطالعه کتاب، احساس شادی بیشتر و مواردی از این دست، به برنامه ریزی نیاز دارید. این موارد بدون برنامه ریزی امکان پذیر نخواهند بود. بنابراین اگر می خواهید به اهداف خود راحت تر و زودتر از چیزی که فکر می کنید برسید، قبل از اقدام به کاری ابتدا برنامه ریزی کنید، مزایای برنامه ریزی عبارتند از:
برنامه ریزی، باعث مدیریت زمان می شود.
با برنامه ریزی، به انجام کارهای بیشتری می رسید.
با برنامه ریزی، می توان صرفه جویی کرد.
برنامه ریزی، کاهش فشارهای ذهنی و روانی را در پی دارد.
برنامه ریزی، خوش بینی نسبت به آینده را به ارمغان می آورد.
برنامه ریزی، راه پیش روی شما را روشن می کند.
برنامه ریزی، شما را هدفمند می کند.
برنامه ریزی، به شما کمک می کند که به اهدافتان برسید.
برنامه ریزی، به شما کمک می کند که اولویت بندی صحیح داشته باشید.
برنامه ریزی، مسیر راه را مشخص می کند.
برنامه ریزی، بهره وری شما را بالا می برد.
برنامه ریزی، به شما کمک می کند که کارهای تان را تقسیم کنید.
برنامه ریزی، به شما یک چارچوب زمانی می دهد.
برنامه ریزی، باعث می شود که روی چیز های مختلف کنترل داشته باشید.
برنامه ریزی، جایگزین ها را به شما پیشنهاد می دهد.
برنامه ریزی، اعتماد به نفس شما را بالا می برد.
برنامه ریزی، شما را به فرد بهتری تبدیل می کند.
برنامه ریزی، انگیزه کار کردن شما را برای رسیدن به هدف افزایش می دهد.
برنامه ریزی، باعث می شود که نواقص کار را بفهمید.
برنامه ریزی، پشیمانی را از بین می برد.
برنامه ریزی، مشکل کار را نشان می دهد.
برنامه ریزی، به شما حس رضایت می دهد.
برنامه ریزی، باعث می شود که راحت تر نه بگویید.
برنامه ریزی، به شما حس حرفه ای بودن می دهد.
برنامه ریزی، از هدر رفتن وقت با ارزش برای رسیدگی به مشکلات غیرمنتظره جلوگیری خواهد کرد.
یک برنامه ریزی درست طراحی شده تمرکز در کار را بالا می برد.
چرا به برنامه ریزی هایمان عمل نمی کنیم
یک برنامه ریزی خوب می تواند زمان را برای شما مدیریت می کند، به کارهای شما نظم و انگیزه بدهد، جلوی تنبلی را بگیرد، و مناسب شخص شما، نه یک نسخه از قبل پیچیده شده باشد. برنامه ریزی می تواند برای امور روزمره و سادهای باشد، اما گاها در انجام آن ها هم مشکل دارید و موانعی وجود دارد که باعث می شود تا بازدهی تان نابود شود و شما از انجام به موقع کارها باز بمانید. از جمله دلایلی که باعث می شوند تا برنامه ریزی هایمان عملی نشود عبارتند از:
ترس از محدود شدن
احساس ناتوانی
برنامه ریزی خیلی بیشتر از حد لازم
انجام همزمان چند کار
هدف های غیر قابل دسترس و غیر واقع بینانه در بعد زمان و توانمندی هر فرد
قرار گرفتن فهرست وظایف با الویت بالا در کنار وظایفی با الویت پایین
وجود گزینه های زیاد در برنامه ها
نادیده گرفتن استراحت و تفریح
منعطف نبودن برنامه ریزی
چگونه بر موانع غلبه کنیم و برنامه هایمان را عملی کنیم
هدف اصلی فهرست کردن کارهای برنامه ریزی شده برای این است که شما یک دید کلی از بزرگترین الویت هایتان بدست بیاورید، و انجام کارها را به طور منظم و دقیق بتوانید پیش ببرید و با حذف موانع طوری برنامه ریزی کنید که به آن عمل کنید و به اهدافتان در زندگی برسید.
ابتدا باید یک برنامه درست طراحی شود. بهتر است به روی کاغذ و با دقت آن ها را بنویسید. هیچ کاری را چه بزرگ و چه کوچک از قلم نیندازید، کارها را طوری تنظیم کنید که وقت برای انجام آن ها داشته باشید حتی زمانی را هم برای استراحت و کارهای پیش بینی نشده در نظر داشته باشید.
بپذیرید که با برنامه ریزی اصولی بهترین نتیجه را می گیرید، چون توجه شما روی کار درست متمرکز می شود و مانع از به حاشیه رفتن به موارد غیر ضروری می شود.
فقط شروع کنید.
نوشتن برنامه ریزی باعث می شود تا مدیریت فهرستی از کارها که جلوی رویتان نمایش داده شده خیلی آسان تر از زمانی شود که همان فهرست را در ذهنتان دارید.
امور را بر طبق موعد مقرری که دارند، سازماندهی و روزتان را بر پایه آن برنامه ریزی کنید، در غیر این صورت به تنبلی روی می آوریم.
انگیزه خود را افزایش دهید.
چک لیست داشته باشید.
کمال گرایی نکنید.
جریمه و پاداش در نظر بگیرید.
کارهای خود را اولویت بندی کنید.
ابتدا کارهای سخت را انجام دهید.
خود را محدود نکنید.
هدف گذاری داشته باشید.
پیشرفت خود را کنترل کنید.
سوالات متداول
1- ✔️ اهمیت برنامه ریزی و مزایای آن چیست؟
✔️ برنامه ریزی لازمه رسیدن به موفقیت است و راه رسیدن به اهداف را برای اینکه خلاق باشید و اعتماد به نفس پیدا کنید هموار می کند، سایر مزایای برنامه ریزی در متن مقاله ارائه شده است.
2- ✔️ چرا به برنامه ریزی هایمان عمل نمی کنیم؟
✔️ از جمله دلایل عملی نکردن برنامه ریزی هایمان می توان به ترس از شکست، ترس از محدود شدن، کمال گرایی و احساس ناتوانی اشاره کرد، جهت کسب اطلاعات بیشتر از سایر علت ها به متن مقاله مراجعه نمایید.
3- ✔️ چگونه بر موانع غلبه کنیم و برنامه هایمان را عملی کنیم؟
✔️ ابتدا باید یک برنامه درست طراحی شود. بهتر است به روی کاغذ و با دقت آن ها را بنویسید و بپذیرید که با برنامه ریزی اصولی می توانید بهترین نتیجه را بگیرید، سایر راهکارها در متن مقاله ارائه شده است.
پاسخ مشاور: سلام باید دلایل این تصمیم و موانع سر راه آن را پیدا کنید و آنها را برطرف کنید. اگر برنامه ای و یا هدفی دارید بهانه ها را کناب بگذارید و به آنها عمل کنید.
پاسخ مشاور: سلام ممنون بله، هدف مشخص باید ابتدا مشخص بشه تا بتونید یک برنامه خوب تنظیم کنید.
پاسخ مشاور: سلام ابتدا باید خودتان را ارزیابی کنید و ببینید چه عواملی باعث می شه نتونید طبق برنامه ریزی تان پیش برید، سپس با کمک یک روانشناش برنامه ای متناسب با ویژگی های روحی و جسمی تان تنظیم کنید.