بلوغ جنبه های مختلفی دارد که یکی از این جنبه ها بلوغ عاطفی است، کسی که به بلوغ عاطفی رسیده باشد، احساساتش را ابراز، کنترل و مدیریت می کند، می داند کجا باید گریه کند؟ کجا باید بخندد؟ و کجا باید داد بزند؟ کسی که به بلوغ عاطفی رسیده بیشتر مواقع خطای دیگران را نادیده می گیرد و در برخوردهایش انعطاف پذیر و انتقاد پذیرند، و با شرایط سخت زندگی کنار می آید.
بلوغ عاطفی باعث پیش رفتن در مسیر زندگی می شود و روابط ما در زندگی با سایرین را بهبود می بخشد، و همین طور در زمان های حساس و ضروری زندگیمان می توانیم تصمیمات درستی بگیریم و اجازه ندهیم احساساتمان بر ما غلبه کنند. در این مقاله بلوغ عاطفی چیست، نشانه های بلوغ عاطفی، راهکارهای رسیدن به بلوغ عاطفی در متن مقاله ارائه شده است.
بلوغ عاطفی چیست
عواطف نقش پر رنگی در زندگی ما انسان ها دارد، بلوغ عاطفی به معنای خودکنترلی است و زمانی که فرد هیجانات و احساسات خود را می شناسد، توانایی ابراز و مدیریت آن ها را دارد، می گوییم به بلوغ عاطفی رسیده است. گاها ممکن است، بعضی از افراد به بلوغ جسمانی برسند، ولی به بلوغ عاطفی نرسند، که در این حالت فرد موفقیت های چشمگیری در زندگی نمی تواند کسب کند، ارتباطات صحیحی نمی تواند شکل دهد و حتی ازدواج موفقی را هم نمی تواند داشته باشد.
زندگی پر از موقعیت های مختلف است و باید خودمان را آموزش دهیم تا تبدیل به فردی شویم که تحمل سختی ها را دارد، روابط درستی با دیگران برقرار می کند و سلامت روان دارد و در این صورت می توانیم به خوبی موقعیت های مختلف زندگی را پشت سر بگذاریم، بلوغ عاطفی راحت به دست نمی آید، بلکه در نتیجه تلاش و یادگیری محقق می شود و همه افراد هم به یک سطح یکسانی از بلوغ عاطفی نمی رسند.
نشانه های بلوغ عاطفی
عوامل بسیاری در میزان بلوغ عاطفی در افراد اثر گذار هستند، و نه تنها سن می تواند تاثیر گذار باشد، بلکه به هوش هیجانی فرد نیز بستگی دارد و اینکه فرد چگونه با موقعیت های دشوار و چالش برانگیز زندگی خود مواجه می شود. برای اینکه بدانیم آیا به بلوغ عاطفی رسیده ایم یا نه؟ باید با نشانه های شخصیتی افرادی که به بلوغ عاطفی رسیده اند آشنا شویم.
انعطاف پذیری
ذهن انعطاف پذیر توانایی تغییر تفکر را برای مدیریت هر چه بهتر موقعیت های غیر منتظره دارد. برای مثال هنگامی که به جای جدیدی میخوایم نقل مکان کنیم، و یا با تغییر ناگهانی در برنامه هایمان روبرو می شویم بتوانیم خودمان را با شرایط جدید بدون آسیب روانی سازگار کنیم. فردی که به بلوغ عاطفی رسیده است بسته به موقعیت می تواند خود را با آن سازگار کند.
مسئولیت پذیری
یکی از ویژگی های مهم اخلاقی و شخصیتی در هر فردی مسئولیت پذیری است، فرد مسئولیت پذیر، تعهد درونی نسبت به انجام وظایفی که خودش یا فرد دیگری بر او تعیین کرده است، دارند، و این افراد موفقیت های بیشتری در زندگی و کار خود کسب می کنند. فردی که به بلوغ عاطفی رسیده است، مسئولیت اشتباهات خود را می پذیرد.
قضاوت نکردن
افرادی که به بلوغ عاطفی رسیده اند، قضاوت درباره دیگران را در ذهن خود متوقف می کنند، چرا که قبول دارند، انسان ها با همدیگر تفاوت هایی دارند و برای عقاید و نظرات دیگران نیز احترام قائلند و سعی می کنند، دیگران را درک کنند.
مثبت گرایی واقع بینانه
افرادی که به بلوغ فکری و عاطفی رسیده اند، نسبت به آینده، موقعیت ها و تعاملات خود مثبت فکر می کنند و روی جنبه های خوب و فرصت ها متمرکز می شوند، حتی در شرایط سخت امیدوار و خوش بین هستند. زمانی که فرد به طور مثبت فکر می کند باید واقعیت ها را در نظر بگیرد و موقعیت های مختلف را دقیقا همان گونه که هستند ببیند و بررسی کند.
شوخ طبعی
افراد شوخ ویژگی دارند که باعث می شود تا دیگران لحظات خوش بیشتری را کنار آن ها بگذرانند. افرادی که به بلوغ عاطفی رسیده اند، می دانند که زندگی آنقدرها هم جدی نیست، به همین خاطر به نکات ریز و جزئی زندگی می خندند تا بهتر بتوانند شرایط سخت زندگی را مدیریت کنند، خنده در کاهش استرس و اضطراب هم نقش مهمی را بازی می کند.
اعتماد به نفس
فردی که به بلوغ عاطفی رسیده است، باوری قوی و واقع بینانه دارد و به نقاط قوت و ضعف خود آگاه است و نیازی به تایید دیگران ندارد، در نتیجه می تواند زندگی بهتری را برای خود رقم بزند.
همدلی
افرادی که به بلوغ عاطفی رسیده اند دنیا را از دید دیگران می بینند و هر کمکی که برای دیگران از دستشان بر بیاید انجام می دهند و به جز رشد و پیشرفت خود در زندگی به حمایت و پشتیبانی از دیگران هم می پردازند.
فروتنی
فرد فروتن همان کاری را انجام می دهد که مردم انجام می دهند، افرادی که به بلوغ عاطفی رسیده اند، افتاده و متواضع هستند نه متکبر و مغرور.
پذیرش اشتباهات
از دیگر نشانه های بلوغ عاطفی قدرت پذیرش اشتباهات است، فردی که به بلوغ عاطفی رسیده است می داند، چگونه عذر خواهی کند، بهانه نمی آورد و اشتباهات خود را می پذیرد و تلاش می کند تا راه هایی را برای اصلاح آن ها پیدا کند.
درک وضعیت احساسی خود
فردی به بلوغ عاطفی رسیده است که می تواند برای هر احساسی نامی بگذارد و علت هر یک از احساسات خود را می داند و احساسات خود را پردازش می کند و آن ها را نادیده نمی گیرد.
متکی به خود و مستقل
فردی که به بلوغ عاطفی رسیده است، احساس کنترل بر زندگی و انتخاب های خود دارد و از عزت نفس و اعتماد به نفس بالایی برخوردار است و برای حل مسائل خود به دیگران وابسته نیستند و به راحتی به دیگران نه می گویند، بدون اینکه نگران ناراحت شدن دیگران باشند.
راهکارهای رسیدن به بلوغ عاطفی
رسیدن به بلوغ عاطفی نیاز به کسب مهارت و تمرین دارد، فردی که به بلوغ عاطفی رسیده است می تواند به خوبی از اتفاقات درون خود آگاه باشد و با انجام یک سری از تمرینات در طول زمان از نظر عاطفی و یا هیجانی به بلوغ برسد، از جمله راهکارهایی برای رسیدن به بلوغ عاطفی عبارتند از:
تمرین کنید.
برای اینکه به اهداف خود برسید تمرین کنید، برای رسیدن به بلوغ عاطفی هم باید تلاش و تمرین کنیم.
با خود صادق باشید.
خود را به خوبی بشناسید و سعی کنید، بخش هایی از زندگیتان که نیاز به بهبود دارد را بیابید و تلاش کنید تا تغییر کنید، تغییرات درونی شما باعث تغییر دنیای اطرافتان هم خواهد شد.
هدفمندی در زندگی داشته باشید.
در زندگی خودتون چه اهدافی دارید و دنبال چه چیزهایی هستید، هدف گذاری در زندگی باعث می شود تا برای برآورده کردن اهداف خود رو به جلو حرکت کنید و سعی کنید هیجانات خودتان را سازماندهی کنید.
با اضطراب مقابله کنید.
یکی از واکنش ها و احساساتمان در مقابله با موقعیت های مختلف اضطراب است و اضطراب را در زندگی همه انسان ها تجربه می کنند، ولی اگر اضطراب به حدی بالا برود که آرامش زندگی را بهم بزند و ارتباطات و تصمیم گیری ها را مختل کند، باید به جنگ با اضطراب و نگرانی های خود بروید و یاد بگیرید آن ها را بهتر مدیریت کنید.
از تفکرات جادویی دوری کنید.
تفکرات جادویی به این معناست که فکر کنید، دنیا آن طور که شما فکر می کنید پیش می رود، این تفکر در کودکان طبیعی اما در بزرگسالان غیر قابل قبول است، سعی کنید واقع بین باشید و واقعیت ها را در زندگی خود ببینید و خود را بی جهت مسئول بعضی اتفاقات ندانید و احساس گناه نکنید، اما در مقابل از اشتباهات واقعی که شما مسئول شان هستید، سعی کنید درس بگیرید.
پذیرفتن دردهای زندگی جدایی ناپذیر هستند.
در جریانات زندگی مستعد آسیب پذیری هستید، اگر حساسیت بیش از حد نشان دهید، آسیب پذیرتر می شوید، اما در معرض قرار گرفتن این درد و رنج ها، فرصتی را برای ما به وجود می آورد تا قوی تر شویم و مهارت های رویایی با این آسیب ها را در خود توسعه دهید.
سوالات متداول
1- ✔️ بلوغ عاطفی چیست؟
✔️ فردی به بلوغ عاطفی رسیده است که بتواند احساساتش را ابراز، کنترل و مدیریت می کند، جهت کسب اطلاعات بیشتر از اینکه بلوغ عاطفی چیست، به متن مقاله مراجعه نمایید.
2- ✔️ نشانه های بلوغ عاطفی چیست؟
✔️ از جمله نشانه های شخصیتی افرادی که به بلوغ عاطفی رسیده اند، می توان به انعطاف پذیری، مسئولیت پذیری و پذیرش اشتباهات اشاره کرد، سایر نشانه های بلوغ عاطفی در متن مقاله ارائه شده است.
3- ✔️ راهکارهای رسیدن به بلوغ عاطفی چیست؟
✔️ فردی که به بلوغ عاطفی می خواهد برسد، باید بتواند به خوبی از اتفاقات درون خود آگاه باشد و با انجام یک سری از تمرینات در طول زمان از نظر عاطفی و یا هیجانی به بلوغ برسد، از جمله این مهارت ها و تمرینات در متن مقاله ارائه شده است.
پاسخ مشاور: سلام بله یکی از نشانه های بلوغ عاطفی، این است که حرف با عمل شما یکی باشد، در مورد اینکه یک نفر بلوغ عاطفی داره یا نه باید بررسی های بیشتری هم انجام بشه.
پاسخ مشاور: سلام بله یکی از نشانه های رسیدن به بلوغ عاطفی این است که فرد به خوبی ارزش و اولویت های زندگی خود را بداند و با وقوف کامل بر این مساله، تصمیم گیری کند، ولی در خصوص اینکه دوست تان به بلوغ عاطفی یا فکری رسیده اند یا خیر حتما از متخصص روانشناسی کمک بگیرید.
پاسخ مشاور: سلام تعداد زیادی آزمون آنلاین برای سنجش بلوغ عاطفی وجود دارد که کمک می کند تا سطح بلوغ خود را تعیین کنید. ولی توجه داشته باشید که خیلی از این آزمون ها برای سرگرمی هستند و از نظر بالینی قابل اعتماد یا معتبر نیستند. می توانید به بخش نشانه های بلوغ عاطفی در متن مقاله هم مراجعه کنید و ببینید این نشانه ها را در خود می بینید یا نه.