ازدواج مسئله مهم و بزرگی است، زنان و مردان قبل از تشکیل زندگی مشترک باید از آمادگی خود مطمئن شده و در مورد سایر موارد مهم در این امر آگاهی کسب کنند. سوال رایج این است که بهترین سن ازدواج برای دختر و پسر چیست؟ تشخیص جواب این سوال بستگی به ویژگی های فردی دارد اما به طور نسبی می توان گفت ازدواج در برخی سنین با موفقیت بیشتری همراه است.
همانطور که ازدواج در سن کم ضرر هایی دارد، ازدواج در سن بالاتر نیز مشکلاتی به همراه دارد. اما مهمترین موضوع این است که زن و مرد نسبت به علایق و خواسته های خود آگاهی داشته باشند. در این مقاله در مورد سن ازدواج، ازدواج در سنین کم و زیاد و بهترین سن ازدواج برای دختر و پسر مطالبی ارائه شده است.
بهترین سن ازدواج
آیا سن مناسب برای ازدواج یا شروع یک رابطه طولانی مدت وجود دارد؟ در مجله روانشناسی خانواده این سوال را عمیقا بررسی می کند. متیو جانسون از دانشگاه آلبرتا و تیمی از محققین زمان بندی و سن ازدواج را بررسی کردند (اینکه آیا یک فرد در مقایسه با همسالان خود زود، به موقع یا دیر ازدواج می کند) و اینکه چگونه می توان آن را با شاخص های مختلف آسایش داشتن مرتبط کرد.
اگرچه تحقیقات گسترده قبلا نشان داده است که افراد متاهل نسبت به همسالان مجرد یا مطلقه خود رضایت کلی بیشتری از زندگی را گزارش می کنند، اما هنوز درباره دلیل این امر و سن ازدواج اختلاف نظر وجود دارد. آیا افرادی که احساس خوشبختی بالایی دارند و نگرش مثبتی به زندگی دارند، احتمال بیشتری برای ازدواج دارند یا اینکه ازدواج به خودی خود منجر به احساس رفاه ذهنی بیشتری می شود؟ مطمئنا افرادی که طلاق می گیرند بیشتر احتمال دارد مشکلات عاطفی مانند افسردگی را گزارش کنند. با این حال، این معمولا یک پدیده نسبتا کوتاه مدت است، زیرا تازه طلاق گرفته ها یاد می گیرند که سازگار شوند و به دنبال روابط جدید باشند.
اما عوامل دیگری نیز وجود دارند که می توانند بر چگونگی تاثیر ازدواج بر رفاه تاثیر بگذارند. همانطور که بزرگتر می شویم، تغییرات مهمی در زندگی را تجربه می کنیم، مانند زمانی که از نوجوانی به بزرگسالی می رسیم و در نتیجه شروع به ایفای نقش های اجتماعی جدید می کنیم.
ما همچنین متوجه می شویم که با انتظارات خانوادگی و اجتماعی در مورد نوع نقش هایی که قرار است تا سن معینی به عهده بگیریم، سر و کار داریم. این شامل سن ازدواج و تمام مسئولیت های مرتبط با آن می شود. ناتوانی در برآورده کردن این انتظارات، یعنی به تعویق انداختن ازدواج یا اجتناب کامل از آن، اغلب به معنای مواجهه با نارضایتی اجتماعی یا خانوادگی است. همچنین می تواند به معنای افزایش اضطراب و احساس شرمندگی به دلیل انجام ندادن کاری باشد که اغلب به ما آموخته اند تا باور کنیم که باید تا آن زمان انجام می دادیم.
طبق تحقیقاتی که بر روی افراد مختلف انجام شد، نتایج نشان داد افرادی که به موقع یا دیر ازدواج کردند کمترین احتمال بروز علائم افسردگی را در میانسالی داشتند. همچنین افرادی که زودتر ازدواج کرده اند، نسبت به کسانی که دیرتر ازدواج می کنند ممکن است با چالش های بزرگتری به دلیل مسئولیت های اضافی تشکیل خانواده در سنین نسبتا پایین مواجه شوند. این می تواند شامل دشواری بیشتر در دستیابی به اهداف آموزشی یا صرف زمان اضافی مورد نیاز برای شروع یک حرفه باشد. ازدواج در سن کم همچنین می تواند به دلیل افزایش فشار اعضای خانواده یا بارداری غیر منتظره رخ دهد که می تواند منجر به ناراحتی عاطفی بیشتر شود.
سن ازدواج دختر و پسر
با این که در بسیاری از خانواده ها جوانان و حتی نوجوانان، تحت فشار اعضای خانواده برای ازدواج قرار می گیرند، اما تحقیقات نشان می دهد که سن مناسب ازدواج به عوامل مختلفی بستگی دارد. ازدواج های جدید بر اساس قوی ترین پایه تجربه زندگی، بلوغ، و همچنین امنیت تحصیلی و مالی ایجاد می شوند. بنابراین سن ازدواج دختر و پسر به تنهایی عامل سنجش موفقیت در ازدواج نیست و عوامل زیر در آن تاثیرگذار است.
رابطه دوستی قبل از ازدواج
وضعیت اجتماعی-اقتصادی
دسترسی به امکانات آموزشی در کودکی
تاثیر ازدواج با فرزند طلاق
بلوغ فکری و تعهد شخصی به ایده طولانی بودن ازدواج
داشتن نگرش ها و رفتارهای زناشویی سالم که توسط والدین الگوبرداری شده است
شرکت در جلسات مشاوره قبل ازدواج
به طور کلی بزرگترین نشانه یک ازدواج خوب، ازدواجی است که دوام داشته باشد، البته برخی ازدواج ها سال ها دوام داشته اما بین زوجین طلاق عاطفی صورت گرفته است. اما به طور کلی طبق نظرسنجی ملی رشد خانواده، ازدواج بین ۲۸ تا ۳۲ سالگی کمترین خطر طلاق را رقم زده است.
فرد در سن 18 سالگی ممکن است بزرگسال در نظر گرفته شود، اما ممکن است سن مناسب برای ازدواج نباشد. همین تحقیقات نشان می دهد که ازدواج در نوجوانان زیر 20 سال، 38 درصد طلاق را در پنج سال اول ازدواج آنها دارد. در دهه 20 سالگی، آمار آن به 27 درصد کاهش می یابد، اما هنوز از هر 4 ازدواج یک ازدواج به طلاق ختم می شود. اما اگر تا اواسط 30 سالگی خود صبر کنید تا به 17 درصد کاهش می یابد.
اگر می خواهید بعد از ازدواج بچه دار شوید، 32 آخرین سنی است که زنان باید در آن ازدواج کنند (البته راه های زیادی برای بچه دار شدن از جمله فرزند خواندگی وجود دارد). کالج آمریکایی متخصصان زنان و زایمان گزارش می دهد که اگر بچه می خواهید، باید قبل از سن 32 سالگی که اوج باروری است، برنامه ریزی کنید. اما اگر می خواهید چند سال تا بارداری فرصت داشته باشید و چند سال به خودتان فرصت دهید، باید زودتر ازدواج کنید.
سن 35 یا 36 زمانی است که قدرت باروری شروع به کاهش می کند. البته بارداری ممکن است اتفاق بیفتد. اما هر چه زنان در سنین بالاتری بچه دار شوند، خطر برای بارداری آن ها نیز بیشتر است. طبق مطالعه ای که توسط محققان در مجله سلامت عمومی منتشر شد، نشان داد زنانی که در سن 30 سالگی یا بیشتر باردار می شوند، امید به زندگی بالاتری نسبت به افرادی دارند که در دهه 20 خود بچه دار می شوند، اما برای اطمینان باید تا اوایل دهه سوم زندگی باردار شوند.
تفاوت سنی در ازدواج
این که چگونه ما در مورد سن مناسب ازدواج و سن در روابط عاشقانه فکر می کنیم، خودسرانه نیست، بر اساس روانشناسی تکاملی، این یک عامل مهم در شکل دادن به نحوه برخورد ما با روابط است. روانشناسی تکاملی بر این فرض استوار است که ذهن انسان راهبرد های انطباقی را برای حمایت از تولید مثل و بقا تکامل داده است.
در همین راستا، از نظر اجدادی، زنان با جستجوی مردانی که از موقعیتی برای حمایت از فرزندپروری و تمایل به انجام آن برخوردار باشند، سود می بردند، که این ویژگی ها به مردان سن بالاتر گره خورده است. در همین حال، مردان زنان جوانتر را ترجیح داده اند، زیرا جوانی آنها نشانه ای برای باروری است، و در طول سال ها، مردان با ازدواج زنانی که می توانند بچه دار شوند، موفقیت باروری بهتری دارند.
این عوامل توضیح می دهد که چرا زنان ترجیح می دهند و تمایل دارند با مردان کمی سن بالاتر ازدواج کنند و چرا مردان به زنان کمی جوان تر تمایل دارند و ترجیح می دهند که با آنها ازدواج کنند. بنابراین، روابط فاصله سنی زیاد، اغلب منعکس کننده ترجیحات تکامل یافته مردان برای زنان جوان تر و بارور و ترجیحات تکامل یافته زنان برای مردان مسن تر و با موقعیت بالاتر است. با این حال در دنیای امروزی مشاهده می کنیم که بسیاری از زوجین این تفاوت سنی در ازدواج را به طور برعکس داشته و ظاهرا ازدواج موفقی هم دارند.
طبق برخی تحقیقات زوج های با فاصله سنی 1 تا 3 سال (مرد بزرگتر از زن) بهترین و بیشترین میزان رضایت از زندگی را داشتند. همچنین رضایت از رابطه برای زوج های با فاصله سنی 4 تا 6 سال اندکی کمتر بوده و برای زوج هایی با فاصله سنی 7 سال یا بیشتر کمتر از دو مورد قبل است.
در ضمن تحقیقات انجام شده در سال 2014 ازدواج هایی با فاصله سنی بیشتر را با نرخ طلاق بالاتر مرتبط می کند، اگرچه تحقیقات بیشتری برای تایید این ارتباط ضروری است. اما فقط به این دلیل که این پیوند وجود دارد، به این معنی نیست که ازدواج با اختلاف سنی کم یا خیلی زیاد محکوم به فنا است.
ازدواج در سن کم و بالا
همانطور که جلوتر صحبت شد، بهترین سن ازدواج برای زنان و مردان عدد خاصی ندارد و در هر سن مزایا و معایبی به همراه دارد. اگرچه طبق تحقیقات ازدواج در سنین 28 تا 32 سال کمترین آمار طلاق را به همراه دارد. اما متاسفانه در برخی کشور ها و فرهنگ ها نوجوانان و حتی کودکان به اجبار ازدواج می کنند و بسیاری از آن ها دچار سرنوشت بدی می شوند.
ازدواج در سنین کم رشد افراد را مختل کرده و در بسیاری مواقع به دلیل محدود بودن فرصت های تحصیلی و شغلی، انزوای اجتماعی، خشونت خانگی و تجاوز جنسی به طور جدی به رشد و رفاه دختران آسیب می زند. دختران در برابر بیماری های مقاربتی از جمله اچ آی وی و ایدز و اوایل بارداری آسیب پذیر هستند.
اما به طور متقابل ازدواج در سنین بالا منع نمی شود اما باید شرایطی که مشکلساز است را در نظر گرفت، بسیاری از زنان و مردان در سنین بالاتر با کسی زندگی تشکیل می دهند که ازدواج دوم آن ها است و در بعضی مواقع یک یا هر دوی آن ها از ازدواج قبلی خود فرزند دارند که گاهی دردسرساز است. اما از جهتی افراد در سنین بالاتر پخته تر رفتار کرده و از نظر وضعیت مالی نیز در جایگاه بهتری هستند، بنابراین تجارب آن ها در تشکیل یک زندگی مشترک مناسب کمک کننده است.
به طور کلی نگران سن ازدواج و رد شدن از سنین ذکر شده نباشید، زیرا عوامل مختلفی در یک ازدواج موفق دخیل اند که شاید بسیاری از آن ها را شما و شریک زندگی آینده تان داشته باشید. فرصت دادن به خود برای شناخت همسر آینده و مطمئن شدن از این ازدواج مهمتر از سن شما است، بنابراین سریع و بدون فکر وارد زندگی مشترک نشوید.
سوالات متداول
1- بهترین سن ازدواج چیست؟
سن مناسب ازدواج به عوامل مختلفی بستگی دارد و نمی توان به طور دقیق یک سن خاص را برای ازدواج مناسب دانست که در متن مقاله شرح داده شده است.
2- اهمیت تفاوت سنی در ازدواج چیست؟
بسیاری از زوجین تفاوت سنی زیادی در ازدواج خود داشته و همچنان موفق اند اما آمار موفقیت و شکست آن در متن مقاله شرح داده شده است.
3- سن ازدواج دختر و پسر چیست؟
سن ازدواج دختر و پسر به تنهایی عامل سنجش موفقیت در ازدواج نیست و عوامل دیگر در آن دخیل اند که در متن مقاله ذکر شده است.
پاسخ مشاور: سلام علت های مختلفی برای ترس شما از ازدواج وجود دارد و سن و زمان مناسب برای ازدواج در هر کس تفاوت دارد، شما با مراجعه به مشاوره خانواده می توانید به راهکارهای موثری در زمینه افزایش آگاهی و تصمیم گیری درست دست پیدا کنید.
پاسخ مشاور: سلام باید با خانواده صحبت کنید و دلایل مخالفتشون با ازدواج تون رو بفهمید گاهی به دلیل مشکلات اقتصادی گاهی به دلیل اینکه فکر می کنند شاید هنوز شما به بلوغ فکری نرسیده اید و ...، علت راشناسایی و در صدد جلب رضایت خانواده برآیید در غیر این صورت از یک مشاور مجرب کمک بگیرید.
پاسخ مشاور: سلام ازدواج های زود هنگام در سنین نوجوانی چون زوجین به بلوغ اجتماعی، فکری، شخصیتی و… نرسیدن، احتمال طلاق را در آن ها افزایش می دهد. بنابراین توصیه نمی شه.