وقتی پدر و مادر می شوید، مدام منتظر لحظات خاص هستید. مانند زمانی که کودک برای اولین بار می ایستد، چهار دست و پا راه می رود و یا اولین دندان خود را در می آورد. اما در کنار همه این لذت ها مراقبت هایی نیز باید صورت بگیرد. دندان شیری کودکان دندانی است که در مرحله جنینی شروع به رشد می کنند و معمولا در حدود 6 ماه پس از تولد شروع به بیرون آمدن می کنند.
معمولا 20 دندان شیری وجود دارد، 10 دندان بالا و 10 دندان پایین. اکثر آنها تا زمانی که کودک حدود 2 و نیم ساله است بیرون می آیند. مراقبت از دندان های شیری مانند بزرگسالان مهم بوده و صرفا به دلیل افتادن آن ها نباید بی توجه بود. این دندان ها نیز خراب می شوند. در این مقاله در مورد مراقبت از دندان شیری و علت خراب شدن دندان های شیری صحبت شده است.
زمان در آمدن دندان شیری
به طور معمول، دندان های شیری کودک شما در حدود 6 ماهگی شروع به در آمدن می کنند. اولین دندانی که وارد می شود معمولا دندان پیشین میانی روی فک پایین است. دومین دندانی که در می آید معمولا درست در کنار دندان اول قرار دارد، دندان پیشین میانی دوم در فک پایین. چهار دندان شیری بعدی که وارد می شوند معمولا چهار دندان پیشین میانی بالایی هستند. معمولا حدود دو ماه پس از بیرون آمدن همان دندان در فک پایین شروع به رویش می کنند.
دندان آسیاب دوم معمولا آخرین دندان از 20 دندان شیری است که زمانی که کودک شما حدود 2 و نیم سال دارد در می آید. همه افراد متفاوت هستند، برخی زودتر دندان های شیری خود را در می آورند و برخی دیرتر. اگر در مورد دندان های شیری فرزندتان سوال یا نگرانی دارید، از دندانپزشک خود بپرسید. آکادمی دندانپزشکی اطفال آمریکا پیشنهاد می کند که اولین ویزیت دندانپزشکی کودک شما باید قبل از رسیدن به سن 1 سالگی باشد، یعنی ظرف 6 ماه پس از رویش اولین دندان او.
همانطور که گفته شد برای اکثر نوزادان، دندان ها بین 6 تا 10 ماهگی ظاهر می شوند. اما در برخی از کودکان، دندان ها از 3 ماهگی ظاهر می شوند. در برخی دیگر تا حدود 12 ماه هم در نمی آید. تعداد بسیار کمی از کودکان با یک الی دو دندان به دنیا می آیند. اکثر کودکان تا 3 سالگی تمام دندان های شیری خود را دارند. دندان های شیری می توانند به هر ترتیبی در بیایند، اما عموما به صورتی است که توضیح داده شد.
دندان در آوردن کودکان علائم داشته و هنگامی که هر دندان شیری به سطح لثه می رسد، لثه برای نشان دادن دندان باز می شود. نوزادان گاهی اوقات زمانی که دندان های جدید شروع به بیرون آمدن از لثه می کنند، لثه های خود را به هم می مالند. این معمولا یک مشکل نیست. معمولا کودک گریه می کند، غذا کمتر می خورد و یا مدام در حال گاز زدن چیزی است.
تفاوت دندان شیری با دندان بزرگسال چیست
دندان شیری کودکان با دندان های زمان بزرگسالی متفاوت است و می توانید انتظار داشته باشید که کودکتان در حدود سن 6 سالگی شروع به از دست دادن دندان های شیری خود کند و سپس دندان های اصلی در بیایند. در اینجا تفاوت دندان شیری با دندان بزرگسال مطرح شده است.
1مینای دندان شیری: مینا سطح بیرونی سختی است که از دندان های شما در برابر پوسیدگی محافظت می کند. معمولا روی دندان های شیری نازکتر است.
2رنگ دندان شیری: دندان های شیری اغلب سفیدتر به نظر می رسند. این را می توان به مینای نازک تر نسبت داد.
3اندازه دندان شیری: دندان های شیری معمولا کوچکتر از دندان های دائمی بزرگسالان هستند.
4شکل دندان شیری: دندان های دائمی جلو اغلب با برآمدگی هایی وارد می شوند که به مرور زمان از بین می روند.
5ریشه های دندان شیری: ریشه دندان های شیری کودکان کوتاه تر و نازک تر هستند، زیرا برای افتادن طراحی شدهاند.
علت خراب شدن دندان های شیری کودکان
علت خراب شدن دندان های شیری مختلف است. پوسیدگی دندان توسط باکتری ها و چیز های دیگر ایجاد می شود. زمانی که غذا های حاوی کربوهیدرات (قند و نشاسته) روی دندان باقی می مانند، این اتفاق می افتد. این گونه غذا ها شامل شیر، نوشابه، کشمش، آب نبات، کیک، آب میوه، غلات و نان است.
باکتری هایی که به طور معمول در دهان زندگی می کنند، این غذاها را تغییر می دهند و اسید می سازند. ترکیب باکتری ها، غذا، اسید و بزاق ماده ای به نام پلاک را تشکیل می دهد که به دندان ها می چسبد. با گذشت زمان، اسیدهای ساخته شده توسط باکتری ها، مینای دندان شیری کودکان را از بین می برند و باعث ایجاد حفره می شوند.
همه کودکان در دهان خود باکتری دارند. بنابراین همه کودکان در معرض خطر خراب شدن دندان شیری هستند. اما مواردی مثل سطوح بالای باکتری هایی که باعث ایجاد حفره می شوند، رژیم غذایی سرشار از قند و نشاسته، منبع آبی که فلوراید کم یا بدون فلوراید است، بهداشت ضعیف دهان، کمبود آب و غذاهای غنی از کلسیم برای محکم نگه داشتن دندان ها و جریان بزاق کمتر از حد معمول هم علت خراب شدن دندان های شیری است.
علت مراقبت کردن از دندان های شیری کودکان
بسیاری از والدین تعجب می کنند که اگر قرار است دندان های شیری بیفتند، چرا باید از آنها مراقبت کرد؟ دلایل متعددی برای مراقبت از دندان های شیری کودک وجود دارد. دندان های موقت نقش مهمی در صحبت کردن، غذا خوردن و حتی نحوه تنفس ما دارند. مهمتر از همه، برای سلامت دندان، دندان های موقت فضایی را برای دندان های دائمی بزرگسالان مشخص میکنند که به آنها کمک میکند مستقیما و به طور منظم توزیع شوند.
دندان های شیری فضایی را برای دندان های بالغ ایجاد میکنند و هنگامی که در می آیند، آنها را به موقعیت مناسب هدایت میکنند. از دست دادن زودهنگام دندان های شیری احتمال نیاز کودک به ارتودنسی را افزایش می دهد. درد دندان ناشی از حفره ها می تواند تاثیر نامطلوبی بر جویدن داشته باشد و منجر به احتمال بد غذایی کودک شود. اگر حفره ها برطرف نشوند، ممکن است عفونت ایجاد شود و به سایر نواحی بدن و مغز برسد. این متاسفانه گاهی اوقات می تواند کشنده باشد.
دندان های پوسیده جذاب نیستند و می توانند اعتماد به نفس کودک و عزت نفس او را کاهش دهند. اگر دندان های شیری دچار آبسه یا عفونت شوند، رشد دندان ها به تاخیر می افتد و منجر به آسیب به دندان دائمی زیر می شود. زبان، لب ها و گونه ها با هم کار می کنند تا به ما کمک کنند صحبت کنیم. اگر دندان های شیری زود از موعد از دست بروند، می تواند منجر به مشکلات دائمی در تلفظ شود.
علائم خراب شدن دندان های شیری
پوسیدگی دندان های شیری و خراب شدن آن ها در صورت عدم مراقب از دندان شیری امکان پذیر است، اما پوسیدگی ممکن است برای هر کودک کمی متفاوت باشد. در اینجا برخی از آن ها را مشاهده می کنید.
لکه های سفید روی دندان ها در نواحی آسیب دیده شروع به تشکیل شدن می کنند. این لکه ها به این معنی است که مینای دندان شروع به شکستن کرده است. آنها ممکن است منجر به حساسیت زودهنگام در دندان ها شوند.
یک حفره اولیه روی دندان ظاهر می شود که رنگ قهوه ای روشن دارد.
حفره عمیق تر می شود و سایه تیره تری از قهوه ای به سیاه تبدیل می شود.
حفره ها همیشه علائمی ایجاد نمی کنند. گاهی اوقات کودکان تا زمانی که دندانپزشکشان آن را متوجه نشود، نمی دانند که دندان پوسیده دارند. اما کودک شما ممکن است درد در ناحیه اطراف دندان، حساسیت به برخی غذاها مانند شیرینی ها و نوشیدنی های گرم یا سرد پیدا کند.
راه های مراقبت از دندان شیری
شما می توانید با معرفی عادات غذایی سالم و عادات دندان تمیز کردن خوب در مراحل اولیه، از پوسیدگی دندان شیری در کودکان خردسال پیشگیری کنید. راه های مراقبت از دندان شیری کودکان در اینجا ذکر شده است.
رژیم غذایی سالم
غذا و نوشیدنی مصرفی فرزندانتان را تغییر دهید. کودکان همیشه به دنبال خوردن تنقلات و شیرینی های مورد علاقه خود هستند. با این حال، آنها از آسیبی که به دندان هایشان وارد می کند آگاه نیستند. بنابراین، با محدود کردن غذاهای شیرین، غذاهای غنی از کلسیم را در رژیم غذایی خود وارد کنید. فورا این کار را انجام ندهید، اما با آموزش آنها در مورد داشتن دندان های سالم، کودکان به آرامی متوجه می شوند که چرا مصرف زیاد شیرینی ها برای آنها مضر است.
در ضمن پس از پایان شیردهی کودک، آنها را از سینه یا شیشه شیر دور کنید، کودک را با شیشه در رختخواب نگذارید و هرگز نوشیدنی های شیرین را در شیشه شیر نوزاد قرار ندهید. از حدود شش ماهگی شروع به آموزش نوشیدن از فنجان برای کودک خود کنید. در حدود 12 ماهگی، آنها باید فقط از یک فنجان بنوشند و به مرور از شیر گرفتن کودک را آغاز کنید.
تمیز کردن دندان
به مرور آموزش کودک خود را در مورد دندان های سالم شروع کنید. با لحنی ملایم در مورد سلامت دهان و دندان با آنها صحبت کنید و به آنها کمک کنید تا از دندان های خود مراقبت کنند. در نهایت، کودکان از والدین پیروی میکنند، و تنظیم یک روال منظم دهانی برای مسواک زدن دندانها دو بار در روز و تمیز نگه داشتن دهان گام خوبی است.
یکی از راه های ثابت شده برای اینکه فرزندانتان را به مسواک زدن دو بار در روز عادت دهید این است که الگوی آن ها شوید. بگذارید بچه هایتان ببینند که شما هر روز صبح و شب مسواک می زنید. در واقع مسواک زدن و نخ دندان کشیدن با آنها را به عادت تبدیل کنید. این منطقی است، زیرا تا زمانی که فرزندان شما به شش یا هفت سالگی برسند، به کمک شما برای مسواک زدن و نخ دندان کشیدن نیاز دارند.
مسواک های برقی می توانند به مسواک زدن لذت بخشند، فقط مطمئن شوید که هر بار به درستی و به مدت دو دقیقه مورد استفاده قرار می گیرند. همچنین در حال حاضر برنامه های زیادی وجود دارد که مسواک زدن را برای همه سرگرم کننده می کند. تقویم خود را بخرید، چاپ کنید یا بسازید. هر شب یا صبح بعد از اینکه کودک شما مسواک زدن دندان هایش را به پایان رساند، با یک برچسب روی تقویم پاداش تلاش خود را برای تمیز کردن موفقیت آمیز نشان دهید. اگر فرزند شما یک ماه کامل از تقویم را با برچسب ها پر می کند، به او چیزی مانند کمک هزینه یا یک اسباب بازی مناسب سن کودک پاداش دهید.
از سن 2 سالگی، یک روال مسواک زدن باید با استفاده از خمیر دندان حاوی فلوراید ایجاد شود. برای کودکان نوپا، والدین می توانند از مسواک نرم به اندازه کودک با آب و مقداری خمیر دندان به اندازه یک نخود استفاده کنند. خمیر دندان می تواند از نوع کودکان باشد اما باید مراقب باشید که آن را قورت ندهد.
مراجعه به دندانپزشک
توصیه می کنیم کودکان را به طور منظم برای ویزیت و مراقبت از دندان شیری به دندانپزشکی ببرید، تا پزشک به طور کلی تمام عادات بهداشت دهان و دندان آنها را زیر نظر داشته باشد. دندانپزشک می تواند مشکلات را زود تشخیص دهد و نکات و توصیه هایی در مورد چگونگی بهبود تکنیک های تمیز کردن در خانه ارائه دهد. به دندانپزشک مخصوص کودک بروید که معمولا در اتاق آن ها از چیدمان کودکانه استفاده است و یا تلویزیونی کوچک برای برنامه های کودک دارند.
سوالات متداول
1- علت خراب شدن دندان های شیری کودکان چیست؟
وسیدگی دندان توسط باکتری ها و چیز های دیگر ایجاد می شود و علت خراب شدن دندان شیری متفاوت است که در متن مقاله شرح داده شده است.
2- علت مراقبت کردن از دندان های شیری کودکان چیست؟
بسیاری از والدین تعجب می کنند که اگر قرار است دندان های شیری بیفتند، چرا باید از آنها مراقبت کرد که در متن مقاله ارائه شده است.
3- راه های مراقبت از دندان شیری چیست؟
راه های مراقبت از دندان شیری شامل مسواک زدن، رژیم غذایی سالم و دندانپزشکی است که در متن مقاله توضیح داده شده است.
پاسخ مشاور: سلام ممنون بله بچه ها خیلی صبور نیستند و همش منتظرند هر چه زودتر دندون بیفته، ولی اگر دندان زمان افتادنش نشده باشه و به بیرون کشیده بشه، هم دردناکه و هم به بافت لثه آسیب می زنه، همچنین می تونه باعث ایجاد مشکلاتی مثل بهم ریختگی دندان ها و فاصله بین دندان ها بشه. پس به دندانپزشک اطفال مراجعه کنید تا با معاینه دندان در این خصوص تصمیم درست گرفته بشه یا انقدی لق هست که بایک تکان میفته اگه نه باید صبوری کنید.
پاسخ مشاور: سلام هیچ اشکالی نداره و طبیعیه چون ابتدا یک دندان دائمی آسیای بزرگ در هر طرف فکین (بدون افتادن دندان شیری) به دندان های کودک اضافه می شود.
پاسخ مشاور: سلام با افتادن دندان های شیری، دندان ای دائمی شروع به رویش می کنند. اما گاهی پیش می آید که دندان های دائمی در زمان خود از لثه بیرون نمی زنند. در برخی از کودکان این اتفاق ممکن است رخ دهد و کاملا طبیعی است. به این وضعیت تاخیر در رویش دندان های دائمی کودکان می گویند.