نوجوان بودن و فهمیدن اینکه در انتظار بچه دار شدن هستید، به خصوص اگر بارداری ناخواسته بوده باشد، می تواند استرس زیادی بر شما و خانواده تان وارد کند. فهمیدن اینکه باردار هستید یا اینکه یک پدر و مادر نوجوان خواهید شد می تواند احساسات مختلفی را ایجاد کند.
ممکن است احساس سردرگمی و ترس، یا خوشحالی و هیجان داشته باشید. همه این احساسات طبیعی و خوب است. در حالی که به گزینه های خود فکر می کنید، احتمالا احساسات شما نیز تغییر خواهد کرد. اما باید بدانید که بارداری در سن کم و در نوجوانی معایبی به همراه داشته و تاثیراتی بر زندگی شما دارد که آگاهی از آن ها خوب است. در این مقاله در مورد بارداری در سن پایین صحبت شده است.
علائم بارداری در نوجوانی
بارداری در نوجوانی، به بارداری در یک زن 19 ساله یا کمتر است. اگر زن در هر سنی پس از شروع عادت ماهانه منظم با مردی رابطه جنسی واژینال داشته باشد، می تواند باردار شود. بسیاری از افراد به خصوص در فرهنگ ایرانیان در سنین نوجوانی ازدواج کرده و باردار نیز می شوند و یا حتی ناخواسته باردار می شوند. متاسفانه بسیاری از نوجوانان اطلاعات کافی در این مورد ندارند.
احتمالا زمانی که یک دوره پریود منظم را تجربه نمی کنید، اولین بار متوجه خواهید شد که باردار هستید. اما اگر در زمانی که انتظار دارید پریود بسیار سبکی دارید، تصور نکنید که باردار نیستید. ممکن است در چند هفته اول بارداری خونریزی بسیار خفیفی داشته باشید. در اینجا سایر علائم بارداری در نوجوانی مطرح شده است.
-
پریود از دست رفته یا بسیار سبک
-
حساسیت نوک سینه و درد آن
-
حالت تهوع، اغلب در صبح
-
استفراغ
-
احساس سبکی سر
-
غش کردن
-
افزایش وزن
-
احساس خستگی غیر معمول
-
تکرر ادرار
-
تورم شکم
-
بیزاری ناگهانی و شدید از برخی غذاها، به ویژه گوشت یا غذاهای چرب و سرخ شده
مثبت بودن تست بارداری یکی دیگر از علائم بارداری است. تست های بارداری خانگی امروزی عموما دقیق در نظر گرفته می شوند. این کیت های ساده را می توان بدون نسخه در داروخانه ها خریداری کرد و در صورت مثبت بودن آزمایش داد.
معایب بارداری در سن پایین
بارداری در سن پایین و نوجوانی ریسک و خطر هایی به همراه دارد که به دلیل عدم آمادگی کامل بدن نوجوان و سایر عوامل است. در ادامه برخی معایب بارداری در نوجوانی مطرح شده است.
فشار خون بالا
نوجوانان باردار در مقایسه با زنان باردار 20 تا 30 ساله در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به فشار خون بالا هستند، آنها همچنین در معرض خطر ابتلا به پره اکلامپسی هستند. این یک وضعیت پزشکی خطرناک است که فشار خون بالا را با پروتئین اضافی در ادرار، تورم دست ها و صورت مادر و آسیب اندام ترکیب می کند.
این خطرات پزشکی بر نوجوان باردار تاثیر می گذارد که ممکن است برای کنترل علائم نیاز به مصرف دارو داشته باشد. اما آنها همچنین می توانند رشد جنین متولد نشده را مختل کنند. و می توانند منجر به عوارض بعدی بارداری مانند زایمان زودرس شوند.
عدم مراقبت دوران بارداری
نوجوانان باردار در معرض خطر عدم دریافت مراقبت های دوران بارداری مناسب هستند، به خصوص اگر از حمایت والدین خود برخوردار نباشند. مراقبت های دوران بارداری به خصوص در ماه های اول بارداری بسیار مهم است. مراقبت های دوران بارداری مشکلات پزشکی را هم در مادر و هم در نوزاد رقم می زند، رشد نوزاد را زیر نظر دارد و با هر گونه عارضه ای که ایجاد می شود به سرعت مقابله می کند. ویتامین های مخصوص از جمله مصرف اسید فولیک در بارداری که به طور ایده آل قبل از باردار شدن مصرف می شود، برای جلوگیری از برخی نقص های مادرزادی مانند نقص لوله عصبی ضروری هستند.
زایمان زودرس
بارداری کامل حدود 40 هفته طول می کشد. نوزادی که قبل از هفته 37 به دنیا می آید، نوزاد نارس است. در برخی موارد، زایمان زودرس که خیلی زود در بارداری شروع می شود را می توان با دارو متوقف کرد. در مواقع دیگر، برای سلامت مادر یا نوزاد، نوزاد باید زود به دنیا بیاید. هر چه نوزاد زودتر به دنیا بیاید، خطر مشکلات تنفسی، گوارشی، بینایی، شناختی و سایر مشکلات بیشتر است.
نوزاد کم وزن
حاملگی در نوجوانان در معرض خطر بیشتری برای تولد نوزادان کم وزن و نارس هستند. تا حدی به این دلیل است که آنها زمان کمتری در رحم برای رشد داشته اند. نوزادانی که کوچک هستند ممکن است برای کمک به تنفس پس از تولد نیاز به کمک در بخش مراقبت نوزادان بیمارستان داشته باشند.
بیماری های مقاربتی
برای نوجوانانی که در دوران بارداری رابطه جنسی دارند، بیماری های مقاربتی مانند کلامیدیا و ایدز یک نگرانی عمده هستند. استفاده از کاندوم لاتکس در حین مقاربت ممکن است به پیشگیری از بیماری های مقاربتی کمک کند، که می تواند رحم و جنین در حال رشد را آلوده کند.
تاثیر بارداری در نوجوانی
مادران نوجوان ممکن است با تعدادی از شرایط و مشکلات روانی مرتبط با زایمان و تازه مادر شدن مواجه شوند. نمونه هایی از این شرایط سخت در بارداری نوجوان در اینجا توضیح داده شده است.
افسردگی در حین بارداری
نوجوان بودن مادر یک عامل خطر برای افسردگی است. اگر مادری قبل از هفته 37 بچه دار شود یا عوارضی را تجربه کند، خطر افسردگی می تواند افزایش یابد. افسردگی در حین بارداری در سنین پایین بسیار رایج است.
افسردگی پس از زایمان
زمانی است که یک زن علائم را برای یک تا دو هفته پس از زایمان تجربه می کند. این علائم شامل نوسانات خلقی، اضطراب، غمگینی، مشکل در تمرکز، مشکل در غذا خوردن و مشکل در خواب است. مادران نوجوان دو برابر بیشتر از همتایان بزرگسال خود در معرض افسردگی پس از زایمان هستند. گاهی این علائم چند هفته بعد از بین می رود و گاهی تا مدت ها با وی هست.
مشکل در تحصیل
بسیاری از نوجوانانی که به طور ناخواسته و یا حتی خود خواسته باردار می شوند، فرصت ادامه تحصیل و پیدا کردن مشاغل رویا های خود را از دست می دهند که این امر خود منجر به سرخوردگی و افسردگی می شود.
احساس تنهایی و انزوا
به خصوص برای نوجوانانی که فکر می کنند نمی توانند به والدین خود بارداری را اطلاع دهند، احساس ترس، گوشه گیری و تنهایی می تواند یک مشکل واقعی باشد. بدون حمایت خانواده یا سایر بزرگسالان، نوجوانان باردار کمتر به غذا خوردن خوب، ورزش یا استراحت زیاد تمایل دارند. و احتمال کمتری دارد که به ویزیت های منظم قبل از زایمان خود برسند. داشتن حداقل یک فرد بزرگسال مورد اعتماد و حامی برای کمک به آنها در دریافت مراقبت های دوران بارداری و حمایت عاطفی که برای سالم ماندن در این دوران نیاز دارند بسیار ارزشمند است.
علاوه بر موارد ذکر شده اختلال استرس پس از سانحه (PTSD)، اضطراب، حمله پانیک، عدم فرزند پروری درست، احساس بی ارزشی، سوء مصرف مواد و افکار خودکشی نیز از تاثیرات و عواقب روانی بارداری در سنین پایین است.
مراقبت های دوران بارداری در سنین پایین
اگر شما یک نوجوان باردار هستید، باید بدانید که دنیا به آخر نرسیده و همچنان راه هایی زیادی برای مراقبت از خود و فرزندتان هست. مراقبت های اولیه دوران بارداری را دریافت کنید. به محض اینکه فکر می کنید ممکن است باردار باشید، برای اولین ویزیت قبل از زایمان با پزشک خود تماس بگیرید. اگر توانایی مالی برای ملاقات با پزشک را ندارید، از پرستار یا مشاور مدرسه خود بخواهید که به شما در یافتن یک کلینیک کم هزینه و سایر منابع کمک کند.
از الکل، مواد مخدر و سیگار دوری کنید. این موارد بیشتر به نوزاد متولد نشده آسیب می رسانند تا به یک نوجوان در حال رشد. اگر به تنهایی قادر به ترک سیگار نیستید، از کسی که به او اعتماد دارید کمک بخواهید. برای کمک به پیشگیری از نقایص مادرزادی، هر روز یک ویتامین مخصوص دوران بارداری و اسید فولیک مصرف کنید. در حالت ایده آل، مصرف آن باید قبل از بارداری نوجوان شروع شود.
درخواست حمایت عاطفی کنید، مادر شدن چالش های عاطفی و عملی بسیاری را به همراه دارد، به ویژه برای نوجوانانی که هنوز در مدرسه هستند. برای حمایت عاطفی و عملی با دیگران، دوستان، خانواده، پدر نوزاد تماس بگیرید. برای نوجوانانی که سالم هستند، شانس به دنیا آوردن نوزادی سالم و قوی وجود دارد، به ویژه با مراقبت های اولیه دوران بارداری و یک شیوه زندگی سالم در دوران بارداری مثل ورزش، خواب درست، رژیم غذایی بارداری سالم و سایر موارد.
راه های پیشگیری از بارداری در سنین پایین
مطمئن ترین راه برای جلوگیری از بارداری در سن پایین این است که رابطه جنسی نداشته باشید. یا اگر رابطه جنسی دارید، همیشه از راه های پیشگیری از بارداری استفاده کنید. موثرترین روش پیشگیری از بارداری برای نوجوانان، پیشگیری از بارداری برگشت پذیر طولانی اثر (LARC) است. این روش شامل ایمپلنت هایی هستند که زیر پوست بازو یا دستگاه های داخل رحمی قرار می گیرند که پزشک در رحم شما قرار می دهد. 99 درصد مواقع برای جلوگیری از لقاح عمل می کنند. حدود سه تا ده سال کار می کنند و زمانی که می خواهید برای تشکیل خانواده تلاش کنید می توان آنها را بیرون آورد.
اگر از قرص های ضد بارداری، کاندوم یا سایر اشکال پیشگیری از بارداری در نوجوانی استفاده می کنید، نحوه استفاده صحیح از آنها را یاد بگیرید و دستورالعمل ها را دنبال کنید. با والدین یا بزرگسالان مورد اعتماد خود در مورد چگونگی کنترل بارداری در صورت فعال بودن در حوزه جنسی یا ازدواج در سن کم صحبت کنید.
تاثیر بارداری بر پدر نوجوان
پدر شدن فرزند در دوران نوجوانی می تواند اتفاقی ترسناک و تغییر دهنده زندگی باشد. پدران نوجوان نیازی به نگرانی در مورد پیامد های بارداری و زایمان برای سلامتی ندارند، اما ممکن است برای ماندن در مدرسه و کسب درآمد با مشکلات مشابهی روبرو شوند. قوانین کشور ها در مورد سن قانونی افراد برای داشتن رابطه جنسی متفاوت است.
دستگیری یا اقدام قانونی علیه نوجوانانی که از نظر جنسی فعال هستند می تواند اثرات مخربی داشته باشد. اگر یک مرد جوان به سن قانونی رسیده باشد (سن 18 سال در برخی کشور ها) و شریک زندگی او (17 سال یا کمتر) نرسیده باشد، ممکن است ملزم به ثبت به عنوان مجرم جنسی باشد. اما اگر دو نفر در سنین نوجوانی ازدواج کرده و بارداری را تجربه می کنند، مرد نیز تحت تاثیر فشار های مالی، تحصیلی و روانی قرار می گیرد و باید به دنبال دریافت حمایت از خانواده، دوستان یا درمانگر و مشاور باشد.
سوالات متداول
1- علائم بارداری در نوجوانی چیست؟
بارداری در نوجوانی، به بارداری در یک زن 19 ساله یا کمتر است که مانند دیگر بارداری ها علائم دارد و در متن مقاله شرح داده شده است.
2- معایب بارداری در سن پایین چیست؟
بارداری در سن پایین و نوجوانی ریسک و خطر هایی به همراه دارد که مادر نوجوان باید مراقبت کند و در متن مقاله نحوه آن توضیح داده شده است.
3- تاثیر بارداری در نوجوانی چیست؟
مادران نوجوان ممکن است با تعدادی از شرایط و مشکلات روانی مرتبط با زایمان و بارداری رو به رو شوند که در متن مقاله شرح داده شده است.
پاسخ مشاور: سلام بله فشار خون بالا به ویژه در مورد خانمهایی که در سن مناسب بارداری قرار ندارند (سن کمتر از 20 سال و بالاتر از 35 سال) با احتمال بیشتری رخ می دهد.
پاسخ مشاور: سلام اگه درد یا گرفتگی شدید شکم و کمردرد خفیف یا شدید داره حتما به دکتر زنان مراجعه کنید، شاید با اقداماتی که دکتر انجام میده جنین رو بشه حفظ کرد و اگر تصمیم به سقط داشته باشه به خیلی چیزا مانند سن بارداری بستگی داره حتما از یک متخصص زنان کمک بگیرید تا راهنمایی ها و مداخلات لازم را براتون داشته باشند.
پاسخ مشاور: سلام استرس بیش از اندازه برای سلامت عمومی مضر است و تاثیرات مخربی بر جسم و روان شما و جنینتان داره، به همین خاطر حتما از روان شناس برای کنترل استرس هاتون کمک بگیرید، ولی مدرکی دال بر سقط جنین به دلیل استرس وجود ندارد.