ایجاد انگیزه در نوجوان برای بلند شدن از رختخواب هم می تواند به اندازه کافی چالش برانگیز باشد، بی حوصلگی، بی علاقگی و حواس پرتی از ویژگی های سال های نوجوانی است و حفظ انگیزه نوجوان خود برای مطالعه و درس خواندن در این دوران کار سخت و چالشی است.
چگونگی ایجاد انگیزه در نوجوانان برای درس خواندن سوال رایج والدین است. گاهی اوقات، نوجوانان به انگیزه ای برای تمرکز بر مطالعات خود نیاز دارند، زیرا بیشتر آنها تمایل دارند زمان بیشتری را در رسانه های اجتماعی، تماشای برنامه های تلویزیونی یا هر چیز دیگری به جز تحصیلات صرف کنند. بنابراین در این مقاله راه های تشویق به درس خواندن در نوجوانان ارائه شده است.
ارتباط انگیزه و مغز در نوجوانان
انگیزه با انتقال دهنده عصبی دوپامین مرتبط است. سطح دوپامین زمانی که با تجربیات مفیدی مانند برنده شدن در یک بازی ویدیویی یا تشویق و تحسین شدن مواجه می شویم، افزایش می یابد. در مقابل، سطوح پایین دوپامین با کمبود انگیزه و بی حوصلگی همراه است. سطح مطلوب دوپامین می تواند به انگیزه بالا منجر شود. این کلید ایجاد انگیزه برای درس خواندن در نوجوان شماست.
در دوران نوجوانی، کاهش سطح دوپامین بسیار آسان است. بنابراین، باید قبل از بیشتر کردن سطح آن به دنبال جلوگیری از کم شدنش باشیم. مثلا استرس دشمن دوپامین است. حتی استرس مزمن خفیف می تواند باعث شود سطح دوپامین نوجوان شما به شدت کاهش یابد و آنها تمایلی به انجام کاری نداشته باشند. در حالی که مغز کودکان در دوران بلوغ و نوجوانی به سرعت رشد می کند، افزایش انعطاف پذیری آنها را نیز آسیب پذیر می کند و مغز نوجوان نسبت به استرس حساس تر است.
استرس مزمن که استرس سمی نیز نامیده می شود، برای هیچکس در هر سنی خوب نیست، اما به ویژه برای مغز نوجوانان مضر است زیرا ممکن است منجر به تغییرات دائمی در رشد مغز شود. در موارد شدید، استرس سمی می تواند منجر به کوچکتر شدن مغز و آسیب به یادگیری، حافظه و مرکز تمرکز مغز شود. استرس سمی در این دوره همچنین به مشکلات سلامت روانی مانند اضطراب، افسردگی، اسکیزوفرنی و سو مصرف مواد مخدر کمک می کند که اغلب در دوران نوجوانی مشاهده می شود.
راه های تشویق به درس خواندن در نوجوانان
انگیزه یک ابزار بقا است، انگیزه ما را به انجام کارهایی سوق می دهد که به بقا و شکوفایی ما کمک می کند. شما باید در نوجوان خود انگیزه برای درس خواندن پیدا کنید و راه های تشویق او را پیش بگیرید. در ادامه برخی راه های تشویق به درس خواندن در نوجوانان شرح داده شده است.
به آن ها گوش دهید.
اگر نوجوان شما برای یافتن انگیزه جستجو می کند، احتمالا دلیل خوبی برای آن وجود دارد. این را فقط تنبلی فرض نکنید. تصویر نوجوان تنبل به قدری عادی شده است که بسیاری از مردم را به راحتی تصور می کنند تنبلی و بی انگیزگی نتیجه طبیعی دوران نوجوانی است. کریس هادسون، سخنران و مربی، می گوید که چنین تفکری، قابل درک است، اما اساسا نادرست است.
در عوض، با آنها صحبت کنید تا استرس های احتمالی را که معمولا به شما نمی گویند، کشف کنید. به عنوان مثال، به گفته رواندرمانگر الیزابت دونوان، نوجوانان احتمالا رفتار هایی مثل قلدری، قلدری سایبری، مصرف الکل، مواد مخدر، اختلالات مصرف و سو استفاده جنسی را از شما دور نگه می دارند. همه این ها می توانند امکاناتی داشته باشند که آنها نخواهند به مدرسه بروند یا حواسشان را پرت کنند و نتوانند درس بخوانند.
به فرزندتان انگیزه دهید که به جای فکر کردن به نتیجه، یاد بگیرد.
همیشه آسان تر است که کودک را به یادگیری انگیزه دهید تا عملکرد یا نمره گرفتن. این که چقدر یاد می گیرید، بستگی به تلاش و کار سختی دارد که انجام می دهید. از سوی دیگر عملکرد نوجوان به نحوه عملکرد دیگران بستگی دارد. تنها زمانی است که دیگران به خوبی نوجوان شما عمل نمی کنند، عملکرد آن ها برجسته می شود. از آنجایی که فرزند شما نمی تواند نحوه عملکرد دیگران را کنترل کند، اگر شما همچنان بر اجرا و اول شدن یا گرفتن نمره تاکید کنید، ممکن است انگیزه مطالعه را از دست بدهد. بنابراین برای تشویق به درس خواندن در نوجوانان به میزان یادگیری او توجه کنید.
رشوه ندهید و تنبیه نکنید.
رشوه دادن و تنبیه راه حل های سریع هستند. اما انگیزه درونی را می کشند. وقتی کودک برای دریافت پاداش یا اجتناب از تنبیه شروع به انجام کاری می کند، انگیزه آن به ترس یا طمع تبدیل می شود. ترس و طمع هر دو فضای ذهن را مسدود کرده و یادگیری را مختل می کنند.
توقعات را متعادل نگه دارید.
از بار های اول توقعات خود را خیلی بالا نبرید. اغلب انتظارات بسیار بالا می تواند نوجوان شما را محدود کند و او را مضطرب و تحت فشار قرار دهد. روی یک الگوی منظم و سخت کوشی بیشتر تاکید کنید، به نوجوان خود بیاموزید که اهداف کوچک و متوالی را یکی یکی هدف قرار دهد، به او بیاموزید که پس از رسیدن به هدف قبلی، هدف دیگری را تعیین کند و کار بر روی اهداف متوالی به نوجوان شما کمک می کند تا در دراز مدت بیشتر بیاموزد و به دست آورد. والدینی که کمالگرایی دارند و همیشه از فرزند خود توقع بهترین دارند، اضطراب را در نوجوان افزایش می دهند.
فعالیت بدنی زیادی را مجاز و تشویق کنید.
در سال های نوجوانی، استقامت و انرژی کودک شما در حال افزایش است. اما هر چه آنها پر انرژی تر می شوند، مطالعات آنها نیز افزایش می یابد و کار بیشتر و بیشتر روی میز آنها را مجبور می کند ساعت های طولانی در یک مکان بنشینند. این انرژی فرو خورده کودکان را بی قرار و ناامید می کند و تمرکز را از بین می برد. وقتی نوجوان شما متوجه می شود که نمی تواند تمرکز کند، سطح انگیزه او به دلیل دلسردی کاهش می یابد. نوجوان خود را به بازی و صرف انرژی بدنی هر روز تشویق کنید.
چرایی مطالعه درس را توضیح دهید.
در سال های نوجوانی مغز به سرعت رشد می کند. با ظهور ناگهانی تفکر منطقی، نوجوانان می خواهند هر کاری را که از آنها انتظار می رود زیر سوال ببرند. بیشتر یادگیری در مدرسه انتزاعی است و نوجوانان سوال می کنند که چرا باید آنچه را که به آنها آموزش داده می شود یاد بگیرند. ان ها می خواهند فکر کنند و بحث کنند، واداشتن آن ها در به خاطر سپردن کار نمی کند. از بحث در مورد اینکه چرا چیزی باید یاد گرفت نترسید. برای تجزیه و تحلیل و توضیح اینکه چگونه چیزهایی که یاد می گیرید در زندگی واقعی مرتبط خواهند بود، وقت بگذارید و از این راه به تشویق نوجوان برای درس خواندن کمک کنید.
او را مقایسه نکنید.
در طول سال های نوجوانی، کودکان به طرز وحشتناکی خود آگاه هستند. آنها همیشه در این فکر هستند که دیگران چه می کنند، دیگران چه می گویند و دیگران چه فکر می کنند. بیشتر ذهن آنها از قبل پر از افکار در مورد دیگران است. مقایسه شما با دیگران فقط این را بدتر می کند. حواس پرتی به دلیل اینکه دیگران چه کار می کنند، تمرکز را کاهش می دهد. علاوه بر این، این باور که دیگران در حال حاضر بسیار جلوتر از آنها هستند، توانایی یادگیری آنها را مختل می کند.
به نوجوان خود چالش های ذهنی بدهید.
ذهن نوجوان دائما به دنبال چالش است. چالش ها نوجوان شما را متقاعد می کند که او توانایی دارد. ارزیابی سطح دانش نوجوان و شروع آموزش از سطح مناسب بسیار مهم است. وقتی چیزی خیلی آسان است یا کسل کننده است، نوجوان حواسش پرت و بی انگیزه می شود. از طرف دیگر وقتی کاری خیلی سخت است، شکست های مکرر باعث بی انگیزگی کودک می شود. موفقیت های کوچک باعث می شود کودک شما انگیزه داشته باشد و اعتماد به نفس او را افزایش دهد.
او را کنترل نکنید.
اگر سعی کنید نوجوان خود را کنترل کنید، مطمئنا با نافرمانی مواجه خواهید شد. نوجوان خود را با عواقب تهدید نکنید، از قدرت خود به عنوان والدین سوء استفاده نکنید. همانطور که بخش تفکر منطقی مغز در نوجوان شما رشد می کند با نوجوان خود استدلال کنید. به فرزندتان نشان دهید اگر درس نخواند چه اتفاقی می افتد و اگر درس بخواند چه اتفاقی می افتد. به نوجوان خود اجازه دهید تصمیم بگیرد. یک تسهیل کننده باشید و به نوجوان خود کمک کنید تا به آنچه می خواهد دست یابد. اراده خود را به نوجوان خود تحمیل نکنید، در غیر این صورت نوجوان شما ناامید و بی انگیزه خواهد شد.
برای رفت و آمد با دوستان اجازه دهید.
در سال های نوجوانی، کودکان به طور طبیعی از والدین خود دور می شوند و به سمت دوستان خود می کشند. آنها به دوستانی نیاز دارند که احساس کنند مورد قبول و خواستنی هستند و عزت نفس خود را دست نخورده نگه دارند. متسفانه ما به عنوان والدین آنقدر روی مشکلات ناشی از انتخاب دوستی نوجوانان تمرکز می کنیم که از مزایای آن غافل می شویم. با این حال، یک نوجوان منزوی، احتمالا احساس بی انگیزگی و حواس پرتی می کند زیرا نیاز اساسی او برای پذیرفته شدن توسط همسالان برآورده نمی شود و این ممکن است عملکرد تحصیلی را مختل کند. پس برای تشویق به درس خواندن در نوجوان اجازه وقت گذراندن با دوستان را بدهید.
انتقاد منفی نکنید.
نوجوانان نسبت به بازخورد منفی بسیار حساس هستند و کلمات شما را با ارزش می دانند. بسیاری از اوقات به عنوان والدین بدون فکر چیزهایی می گوییم. ما به ویژگی های بد فرزندمان اشاره می کنیم تا او را ترغیب به تغییر کنیم. ما با عصبانیت چیزهایی را بدون فکر کردن زیاد می گوییم. هدف ایجاد انگیزه در نوجوان برای درس خواندن است، اما نوجوانان فقط منفی گرایی را درونی می کنند و این منجر به تصویر منفی از خود و اعتماد به نفس پایین می شود. بنابراین وقتی بازخورد منفی می دهید، همیشه بسیار دقیق باشید. و مطمئن شوید که انتقاد شما سازنده است.
اشتیاق خود را نشان دهید نه نگرانی خود را.
نگرانی انگیزه را از بین می برد. و نوجوانان در حال حاضر بسیار نگران هستند که اگر در تحصیلات و امتحانات خوب نشوند چه اتفاقی خواهد افتاد. گفتن به آنها که نگران هستید یا نشان دادن این که نگران هستید، فقط به استرس و اضطراب آنها می افزاید و سپس انگیزه آنها را از بین می برد. همیشه در اطراف نوجوان خود آرام و تحت کنترل باشید. وحشت نکنید و فریاد نزنید. به نوجوان خود، اشتیاق به موضوعات را نشان دهید. به او انگیزه دهید تا با تشویقتان مطالعه کند. نوجوان خود را با تشویق خود هیجان زده کنید، آنگاه انگیزه به طور خودکار خواهد آمد.
به نوجوان خود غذای سالم و خواب زیاد بدهید.
خوردن غذا های حاوی مقادیر زیاد قند و چربی اضطراب را افزایش می دهد و انگیزه را کاهش می دهد. مصرف مقادیر زیاد کافئین نیز همینطور است. برای افزایش انگیزه نوجوان خود برای مطالعه، از غذا های فرآوری شده و بسته بندی شده اجتناب کنید، از غذا های ساخته شده از آرد تصفیه شده مانند کیک، بیسکویت و سایر تنقلات سرخ شده اجتناب کنید. از مصرف زیاد چای قهوه و نوشیدنی های گازدار خودداری کنید. روی غذای خانگی سالم که با انواع کربوهیدرات های پیچیده و انواع پروتئین ها و چربی ها از منابع مختلف تهیه شده است، تمرکز کنید. خواب به میزان کافی و با کیفیت خوب بر روی تمرکز و کاهش استرس تاثیر گذار است، بنابراین از شب زنده داری یا کم خوابیدن نوجوان جلوگیری کنید.
سوالات متداول
1- ارتباط انگیزه و مغز در نوجوانان چیست؟
انگیزه با انتقال دهنده عصبی دوپامین مرتبط است و بنابراین با افزایش دوپامین انگیزه بیشتر می شود که در متن مقاله شرح داده شده است.
2- راه های تشویق به درس خواندن در نوجوانان چیست؟
شما باید در نوجوان خود انگیزه برای درس خواندن پیدا کنید و راه های تشویق او را پیش بگیرید که در متن مقاله توضیح داده شده است.
3- آیا کنترل درس خواندن و کار های نوجوان درست است؟
خیر اگر سعی کنید نوجوان خود را کنترل کنید، مطمئنا با نافرمانی مواجه خواهید شد که در متن مقاله در مورد آن صحبت شده است.
پاسخ مشاور: سلام به دلیل بی علاقگی به درس پسرتون را نباید سرزنش کنید و در واقع باید به دنبال علت بی علاقگی نسبت به درس خواندن باشید تا بتوانید از طریق صحبت با فرزندان خود این مشکل را برطرف کنید و حتما در این کار از متخصص روانشناسی کمک بگیرید.