اکثر مردم جهان با افسردگی و کلیت آن آشنا هستند و افرادی که این تشخیص را دریافت می کنند اغلب علائمی را نشان می دهند که می توانید به سرعت آنها را به عنوان بخشی از بیماری تشخیص دهید. با این حال، شما می توانید از نظر ظاهری برای دوستان و خانواده خوب به نظر برسید، اما همچنان از درون خود ناراضی باشید. شاید همیشه احساس خستگی کنید، حتی اگر بتوانید در موقعیت های اجتماعی لبخند بزنید.
اما گاهی برخی افراد با افسردگی شدید رو به رو بوده و بسیاری از علائم آن را تجربه کرده و حتی دیگران هم آن را تشخیص می دهند. میزان درجه ای که علائم شما با زندگی روزمره شما تداخل دارد، مانند غیبت از مدرسه یا کار، به پزشکان کمک می کند تا سطح شدت افسردگی شما را تعیین کنند. در این مقاله در مورد افسردگی شدید صحبت شده است.
طیف افسردگی چیست
لازم به ذکر است که انواع مختلفی از افسردگی وجود دارد و در حالی که ممکن است علائم مشترکی داشته باشند، تجربه هر فرد می تواند متفاوت باشد. علائم افسردگی هم از نظر مدت و هم از نظر شدت می تواند در یک طیف رخ دهد. افسردگی خفیف می تواند در طول دوره های استرس رخ دهد اما با گذشت زمان برطرف می شود و ممکن است نیازی به درمان خاصی نداشته باشد. افسردگی متوسط تا شدید باعث علائم مزمن می شود و معمولا حداقل به یک نوع درمان نیاز دارد.
به طور کلی، افسردگی شدید به نوعی درمان برای یافتن تسکین نیاز دارد. به علاوه شدت افسردگی می تواند در طول زمان تغییر کند، به طور فزاینده بدتر شود یا در طول همان دوره افسردگی بین خفیف و شدید تغییر کند. اگر فردی افسردگی شدید داشته باشد، ممکن است به خود صدمه بزند، افکار خودکشی داشته باشد یا در معرض خطر اقدام به خودکشی باشد.
علائم افسردگی شدید چیست
هیچ تعریف مشخصی از افسردگی شدید وجود ندارد. اگر افسردگی تشخیص داده شود، شدت این بیماری توسط پزشک یا متخصص سلامت روان بر اساس آموزش و تجربه آنها ارزیابی می شود. هنگام تعیین اینکه افسردگی شدید است یا خیر، برخی از علائم و نشانه های کلیدی وجود دارد که پزشکان در نظر می گیرند و در اینجا مطرح شده است.
علائم روان پریشی
علائم روان پریشی مانند هذیان و توهم نشان می دهد که فرد از واقعیت فاصله گرفته است. علائم افسردگی روانپریشی ممکن است شامل موارد زیر باشد:
-
تحریک پذیری
-
با وجود شواهدی که بر خلاف آن است، باور داشته باشید که فرد بیمار است
-
هذیان یا توهم
-
اضطراب شدید
-
نقص فکری
-
بی تحرکی فیزیکی
-
مشکل در به خواب رفتن
رفتار و افکار خودکشی
نشانه های قوی خودکشی شامل صحبت در مورد تمایل به مردن، برنامه ریزی یا تلاش برای خودکشی است. علائم هشدار دهنده قصد خودکشی عبارتند از:
-
دستیابی به وسایل خودکشی (خرید اسلحه، جمع آوری تعداد زیادی قرص و ...)
-
تغییر در عادات غذایی یا خوابیدن
-
درگیر شدن در رفتار مخاطره آمیز یا خود ویرانگر
-
بی قراری یا اضطراب شدید
-
سامان دادن به امور (تنظیم وصیت نامه، بخشش مال)
-
افزایش مصرف موادی مانند مواد مخدر و الکل
-
تغییرات شدید در خلق و خوی یا نوسانات خلقی
-
خداحافظی با دوستان و خانواده انگار که آخرین بار است
-
احساس گیر افتادن یا ناامیدی در موقعیت خود
-
صحبت زیاد درباره مرگ، مردن و خشونت
-
صحبت کردن در مورد خودکشی یا آرزوی اینکه کسی به دنیا نیامده بود
-
کناره گیری از دوستان یا خانواده
مالیخولیا
احساس غم و اندوه عمیق با افسردگی مشترک است و ممکن است مداوم و شدید باشد. مالیخولیا افسردگی شدیدی است که تا حد از دست دادن علاقه به بیشتر چیز ها در زندگی شما بالا می رود. تحقیقات نشان می دهد که مالیخولیا اغلب در ساعات صبح بدتر می شود و معمولا با حرکت آهسته، مشکل در تمرکز و از دست دادن اشتها همراه است.
اثرات فیزیکی افسردگی
افسردگی شدید می تواند به صورت فیزیکی از طریق علائمی که در بدن احساس می شود ظاهر شود. نمونه هایی از اثرات فیزیکی افسردگی شامل اختلال خواب، تغییرات اشتها، تمرکز یا حافظه ضعیف و از دست دادن علاقه به رابطه جنسی است. برخی از افراد مبتلا به افسردگی ممکن است احساس درد مزمن، مشکلات گوارشی یا سطح بالاتری از خستگی داشته باشند.
تغییرات روانی حرکتی
کاهش قابل توجه فعالیت ذهنی و بدنی گاهی اوقات می تواند در بیماری های روانی مانند افسردگی شدید رخ دهد. از نظر بالینی این اغلب به عنوان عقب ماندگی روانی حرکتی شناخته می شود و می تواند شامل اختلال در رفتار حرکتی ظریف (مانند مشکل در هنگام برداشتن یک سکه از زمین)، گفتار و حالات چهره باشد.
علائم افسردگی شدید در مردان
طبق تحقیقات به نظر می رسد زنان بیشتر از مردان افسردگی را تجربه می کنند. با این حال، تصور می شود که مردان ممکن است در این اعداد دست کم گرفته شده باشند. علائم افسردگی شدید در مردان شامل علائم فیزیکی مانند سردرد، سنگینی قفس سینه، مشکل هورمونی، افزایش و کاهش وزن است و علائم روانی آن ها شامل ناتوانی در تمرکز، مشکلات حافظه، الگوهای فکری وسواسی اجباری، افکار مسابقه ای، مشکلات خواب و افکار خودکشی است.
علائم افسردگی شدید در زنان
مردان و زنان علائم مختلف و مشابه از افسردگی شدید را تجربه می کنند. برخی از این تفاوت ها ناشی از تفاوت های هورمونی بین زن و مرد است. زنان تغییرات هورمونی چشمگیری را در طی دوران قاعدگی زنان، بارداری، زایمان و یائسگی تجربه می کنند. تفاوت های دیگر می تواند ناشی از هنجارهای اجتماعی متفاوت برای مردان و زنان باشد. در برخی کشورها از مردان انتظار می رود که سرسخت باشند و همیشه احساسات خود را به اشتراک نگذارند. از سوی دیگر، اغلب انتظار می رود که زنان آشکارا احساساتی باشند. زنان عموما به نشان دادن غم، خود سرزنشی و به عادات ناسالم مانند خوردن احساسی روی می آورند.
علت افسردگی شدید چیست
دلایل افسردگی خیلی واضح نیست، اما طبق گفته هاروارد هلث، این امر با مواد شیمیایی موجود در مغز ما (که انتقال دهنده های عصبی نیز نامیده می شوند) همراه با چندین عامل دیگر ارتباط دارد. برخی از این عوامل عبارتند از تنظیم خلق و خوی معیوب توسط مغز، آسیب پذیری ژنتیکی، رویداد های استرس زای زندگی، داروها و مشکلات پزشکی.
اعتقاد بر این است که چندین مورد از این نیرو ها برای ایجاد افسردگی شدید در تعامل هستند. این چیزی است که باعث می شود افسردگی و درمان های آن بسیار متفاوت باشد و شرایط برای هر فردی که تشخیص داده می شود متفاوت است. عموم متخصصان معتقدند افسردگی شدید اختلالی است که از ترکیبی از عوامل ژنتیکی و محیطی ناشی می شود.
از علت های افسردگی شدید می توان به استرس مانند زندگی در یک محیط خشونت آمیز یا ناپایدار، تروما مانند قربانی آزار یا حمله، بیوشیمی با تفاوت در مواد شیمیایی مغز، ژنتیک و تفاوت در ژن، سابقه خانوادگی با خطر بالاتر افسردگی زمانی که سایرین در خانواده آن را دارند، مصرف الکل یا مواد مخدر، مصرف برخی از داروها و داشتن شرایط پزشکی خاص، از جمله بیماری های مزمن و جدی اشاره کرد.
درمان افسردگی شدید
خوشبختانه تعدادی گزینه درمانی برای افسردگی شدید در مردان و زنان وجود دارد. پزشک شما می تواند به شما کمک کند تا بهترین گزینه را بر اساس علائم خود انتخاب کنید. سایر عواملی که هنگام پیشنهاد یک برنامه درمانی در نظر گرفته می شوند عبارتند از سطح عملکرد شما و اینکه آیا برای خود یا دیگران آسیبی محسوب می شوید یا نه. در اینجا برخی راه های درمان افسردگی شدید مطرح شده است.
روان درمانی
روان درمانی که به آن گفتار درمانی نیز گفته می شود، اغلب می تواند به کاهش علائم اختلال افسردگی شدید کمک کند و انواع مختلف روان درمانی عبارتند از:
-
درمان شناختی رفتاری (CBT) : هدف درمان شناختی رفتاری کمک به بیماران در شناسایی و اختلال در تفکر یا الگوهای فکری معیوب است که به آنها کمک نمی کند.
-
درمان بین فردی (IPT): درمان بین فردی یک درمان کوتاه مدت است که بر بهبود علائم بیماری روانی با نگاه کردن به روابط زندگی فرد و کمک به حل مشکلات بین فردی تمرکز دارد.
-
روان درمانی پویشی: درمان روان پویشی بر ریشه های روانشناختی رنج عاطفی تمرکز دارد. مشخصه های آن بازتاب و خودآزمایی و استفاده از رابطه بین درمانگر و بیمار به عنوان پنجره ای به الگو های ارتباطی مشکل ساز در زندگی بیمار است.
روان درمانی روشی برای درمان بیماری روانی است که شامل صحبت با یک روانشناس، روانپزشک یا سایر افراد متخصص در این زمینه است. این متخصصان با استفاده از روش های علمی اثبات شده به افرادی که از اختلال افسردگی شدید و سایر بیماری های روانی رنج می برند کمک می کنند.
دارو درمانی
انواع مختلفی از داروها در درمان افسردگی شدید در زنان و مردان استفاده می شود. نوع دارویی که پزشک برای مبتلا شدن به افسردگی شدید تجویز می کند، بر اساس علائم بیمار، سابقه خانوادگی، تشخیص همزمان سایر بیماری ها، تداخل با سایر داروها و عوارض جانبی احتمالی متفاوت است. برخی از دارو های ضد افسردگی رایج عبارتند از:
-
مهارکننده های انتخابی بازجذب سروتونین (SSRIs)
-
مهارکننده های بازجذب سروتونین و نوراپی نفرین (SNRIs)
-
دارو های ضد افسردگی سه حلقه ای (TCIs)
-
مهارکننده های بازجذب نوراپی نفرین و دوپامین (NDRIs)
-
مهارکننده های مونوآمین اکسیداز (MAOIs)
مطالعاتی برای اندازهگیری اثر بخشی درمان های دارویی بر افسردگی شدید انجام شده است و بسیاری دریافته اند که این دارو ها می توانند به کاهش علائم کمک کنند. اگرچه این داروها در درمان علائم اختلال افسردگی اساسی ثابت شده اند، اما خطر اقدام به خودکشی با انواع خاصی از داروها افزایش می یابد که باید حتما با پزشک مشورت کرد.
رژیم غذایی و ورزش
در حالی که دارو و درمان نقش مهمی در درمان افسردگی شدید دارند، یکی از راه های بهبود علائم از طریق رژیم غذایی مناسب و ورزش است. هنگامی که یک بیمار مبتلا به افسردگی شدید در حال بهبودی است، عادات سالم می تواند به کاهش احتمال دوره های بعدی کمک کند، اگرچه بعید است که رژیم غذایی و ورزش بدون کمک بیشتر افسردگی شدید را درمان کند. در اینجا فهرستی مفید از انواع غذاهایی که می توانند به تسکین برخی از علائم افسردگی و بهبود سلامت کلی کمک کنند، با استناد به مطالعات مختلفی که در مورد این فواید انجام شده است، ارائه کرده ایم.
-
آنتی اکسیدان هایی برای جلوگیری از آسیب سلولی مغز (زغال اخته، هویج، کلم بروکلی، آجیل و دانه ها، پرتقال، توت فرنگی و گوجه فرنگی)
-
کربوهیدرات های سالم، که می توانند به ترشح هورمون آرامش بخش، سروتونین (غلات، میوه ها و سبزیجات) کمک کنند.
-
غذا هایی که سرشار از پروتئین هستند تا به افزایش آگاهی کمک کنند (ماهی تن، مرغ، لوبیا و محصولات سویا)
-
غذاهای حاوی ویتامین D (ماهی تن یا سالمون)
-
غذا های سرشار از سلنیوم تقویت کننده خلق و خو (لوبیا و گوشت بدون چربی)
-
اسید های چرب امگا سه به طور مستقیم بر اختلال افسردگی اساسی (گردو، دانه کتان و سبزیجات سبز) تأثیر می گذارند.
برخی محققین دریافتند که ورزش تقریبا به اندازه دارو درمانی برای درمان افسردگی اساسی مؤثر است. همچنین مراحلی وجود دارد که می توانید به تنهایی هنگام درمان افسردگی و یادگیری کنار آمدن با علائم به کار برید. ایجاد یک شبکه حمایتی از افراد دلسوز، خوب غذا خوردن، خواب کافی، ورزش منظم و پرهیز از مواد مخدر و الکل همگی تغییراتی در سبک زندگی هستند که نه تنها می توانند خلق و خوی شما را بهبود بخشند، بلکه سلامت و تندرستی کلی شما را هم بهتر می کنند.
در ضمن برای فردی که از افسردگی شدید رنج می برد، وضعیت او می تواند ناامید کننده به نظر برسد. اگر شما یا کسی که می شناسید از این بیماری رنج می برید، مهم است که بدانید هم افسردگی معمولی و هم افسردگی شدید قابل درمان هستند.
سوالات متداول
1- افسردگی شدید به چه معنا است؟
گاهی برخی افراد با افسردگی شدید رو به رو بوده و بسیاری از علائم آن را با شدت زیادی تجربه کرده که در متن مقاله شرح داده شده است.
2- علائم افسردگی شدید چیست؟
برای تعیین اینکه افسردگی شدید است یا خیر، برخی از علائم و نشانه های کلیدی وجود دارد که در متن مقاله توضیح داده شده است.
3- علت افسردگی شدید چیست؟
دلایل افسردگی خیلی واضح نیست اما ترکیبی از تاثیرات محیط و ژنتیک است و در هر فرد متفاوت می باشد که در متن مقاله توضیح ارائه شده است.
پاسخ مشاور: سلام با روانشناس تماس گرفته و کمک حرفه ای بگیرید
پاسخ مشاور: بله باید با پزشک مشورت کنید
پاسخ مشاور: برای افسردگی شدید باید با پزشک صحبت کنید تا دارو مناسب را تجویز کند