اگر تا به حال بار ها نگران این بوده اید که عملکرد ضعیف در رفتار و کار ها منجر به این شود که یک دوست یا همکار نظر منفی درباره شما ایجاد کند، پس شما تنها نیستید. ترس از قضاوت دیگران ترسی رایج است. اگر ورزشکاران در مسابقه ای برنده نشوند، ممکن است از قضاوت بترسند، دانش آموزان ممکن است از ناامیدی دیگران پس از رد شدن در امتحان هراس داشته باشند، و متخصصان ممکن است نگران باشند که پروژه کاری مورد انتقاد قرار گیرد.
روانشناسان از این احساسات به عنوان ترس از ارزیابی منفی یا ترس از قضاوت یاد می کنند. بیایید نگاهی به این موضوع بیندازیم که چرا نگران این هستیم که دیگران در مورد ما چه فکری می کنند و چگونه می توانیم ترس خود را از قضاوت شدن بهتر مدیریت کنیم. در این مقاله در مورد ترس از قضاوت شدن صحبت شده است.
ترس از قضاوت چیست
همه ما لحظاتی داریم که از قضاوت مردم می ترسیم، مهم نیست چقدر اعتماد به نفس داریم. این احساس سفت شدن قبل از صحبت کردن یا گاز گرفتن زبانتان است، زیرا نگران این هستید که کسی چه فکری کند. از نظر تکاملی، ترس از قضاوت در ارتباط با نیاز به بقا در جامعه است. برای اجداد ما ارزیابی مطلوب، به جای قضاوت شدن برای هرگونه کاستی، به معنای شانس بیشتری برای بقا بود. در مورد آن فکر کنید، حتی امروز موفقیت در کار باعث گسترش شغل می شود، در حالی که عملکرد ضعیف ممکن است شما را در معرض خطر بیکاری یا از دست دادن درآمد قرار دهد.
احساس ترس از ارزیابی منفی توسط دیگران باعث می شود گوینده روی ظاهر نامناسب خود یا تعداد شکاف های طولانی در گفتار خود تمرکز کند. جنبه های مثبت هر ارائه ای، مانند ظاهر با اعتماد به نفس یا دارای اطمینان معمولا توسط این گروه نادیده گرفته می شود. ترس از قضاوت باعث سوگیری منفی نسبت به خود شده و درک آن می تواند در رفع هرگونه شک و تردیدی که ممکن است در مورد توانایی خود داشته باشید مفید باشد. در غیر این صورت گاهی این ترس به اضطراب اجتماعی تبدیل می شود.
علت ترس از قضاوت چیست
انسان ها حیوانات اجتماعی هستند. ما مشتاق بودن در جامعه هستیم نه به روشی که هوس بستنی شکلاتی می کنیم، بلکه به روشی که هوس آب آشامیدنی می کنیم چون برای رفاه ما ضروری است. در روانشناسی، نیاز ما به جامعه تعلق نامیده می شود. به گفته محققان، نیاز به تعلق آنقدر برای رفتار انسان اساسی است که اولین فرض تقریبا هر نظریه رفتار اجتماعی یا فرهنگی می تواند این باشد که مردم انگیزه فراگیر برای شکل دادن و حفظ حداقل مقدار روابط اجتماعی پایدار و مثبت را دارند.
در سطح بیولوژیکی، احساس اضطراب اجتماعی ناشی از نیاز ما به امنیت اجتماعی برای بقا است و قضاوت تهدید برای تعلق فرد است. بنابراین جای تعجب نیست که قضاوت ترسناک است. اما ترس از قضاوت زیاد منجر به ایجاد اختلال شده و به حوزه های مختلف زندگی فرد آسیب می زند.
به طور کلی ترس خاص شما معمولا به آنچه برای شما مهم است اشاره می کند، نه لزوما آن چه برای افراد دیگر مهم است. بسیاری از ما می ترسیم که دیگران ما را به خاطر چیزهایی که در خودمان قضاوت می کنیم، قضاوت کنند. ما افکار انتقادی مانند تو به اندازه کافی پول در نمی آوری، تا الان باید ازدواج کرده باشی، تو هیچ ایده ای نداری که چگونه کسب و کار خود را اداره کنی و یا تو به اندازه کافی خوب نیستی را داریم.
اما وقتی این دروغ های ناخوشایند را به خود می گویید، به راحتی می توانید باور کنید که دیگران نیز به آن ها فکر می کنند و این را به ترس از قضاوت تبدیل می کنید. اهمیت دادن به اینکه دیگران در مورد شما چه فکر می کنند به این معنی نیست که شما ضعیف، نابالغ یا شکسته هستید، یعنی شما انسان هستید. اما اگر این ترس بیش از اندازه باشد شما را در حوزه های مختلف زندگی اذیت می کند.
راه های کاهش ترس از قضاوت
بیایید با آن روبرو شویم، انسان ها همیشه دیگران را قضاوت می کنند، خوب یا بد یا دوست داشتن یا دوست نداشتن، با تفاوت های ظریف زیادی در این بین. و با ورود اطلاعات جدید، ذهن انسان دوباره ارزیابی می کند، این یک فرآیند مداوم است. به جای اینکه با نگفتن چیزی در مورد ترجیحات خود از این موضوع اجتناب کنید و برای اینکه سعی کنید افراد زندگی خود را به گونه ای شکل دهید که شما را قضاوت نکنند، می توانید این ترس از قضاوت را کاهش دهید و با آن رو به رو شوید که در اینجا راه هایی ارائه شده است.
مراقب نحوه صحبت با خود باشید.
اغلب اوقات ما به طور خودکار به خود چیزهایی می گوییم، مثلا من خیلی احمق هستم، او باید فکر کند که من خیلی احمق هستم، یا چرا اینقدر حرف احمقانه زدم؟ این افکار در ذهن ما توسط مغز ثبت می شود و ما در نهایت آنها را باور می کنیم. این باعث می شود که ما از خود تصویر ضعیفی داشته باشیم که منجر به کاهش عزت نفس می شود. سپس تصور می کنیم که دیگران ما را به همان اندازه منفی قضاوت می کنند. بنابراین برای کاهش ترس از قضاوت از خودتان شروع کنید.
هیچ چیز برای همیشه ماندگار نیست.
واقعیت این است که مغز انسان ذخایر داده محدودی دارد. اگرچه ممکن است قضاوتی کنیم، اما آنها به اندازه کافی مهم نیستند که بتوانیم برای همیشه در بانک حافظه خود نگه داریم. بنابراین وقتی کسی در مورد شما قضاوت می کند، به احتمال زیاد لحظاتی بعد یا چند روز بعد آن قضاوت از آگاهی او خارج شده است. ما درک خود را از افراد بر اساس اشتباهات جزئی یا شکست هایی که مشاهده می کنیم، ایجاد نمی کنیم، بلکه با یک تصویر بر اساس کارهای بزرگی که انجام می دهند و می گویند و الگوهایی از نحوه تعامل آنها با ما و ایجاد احساس در ما در طول زمان ایجاد می کنیم.
قضاوت اجتناب ناپذیر است.
تلاش برای کنترل قضاوت دیگران را متوقف کنید. این بخشی از روحیه ما شده است که بخواهیم دیگران ما را قضاوت نکنند. به جملات رایجی مانند بدون قضاوت و این مکان بدون قضاوت است، فکر کنید. هیچ کدام از اینها واقعا کمک نمی کند، شما نمی توانید آنچه را که دیگران فکر می کنند کنترل کنید. شاید آنها قضاوت خود را بیان نکنند، اما به این معنی نیست که می توانند فرآیند فیزیولوژیکی مغز را متوقف کنند.
در عوض سعی کنید زمینه احساس خود را توضیح دهید تا کسانی که می خواهید، شما را درک کنند و نسبت به شما دلسوزی داشته باشند. شفقت مقابل قضاوت است، وقتی وجود داشته باشد، قضاوت ها وزن کمی دارند زیرا مردم می توانند خود را در همین موقعیت و احساس تصور کنند.
بگذارید قضاوت کنند.
در یک رابطه صمیمانه این می تواند رهایی بخش باشد که فقط اجازه دادن به قضاوت ها وجود داشته باشد. به جای اینکه از باز بودن یا آسیب پذیر بودن یا به اشتراک گذاشتن چیزی منفی اما مهم در مورد خود جلوگیری کنید، این کار را انجام دهید. اگر متوجه شدید که از ترس قضاوت خود را نگه می دارید، ابتدا از خود بپرسید: از چه قضاوتی می ترسم که جلوی من را می گیرد، من می ترسم اگر آنها این قضاوت را در مورد من انجام دهند، اتفاقی بیفتد؟
هنگامی که ترس را شناسایی کردید، سعی کنید به خود اطمینان دهید یا راهی بیابید که در صورت وقوع، بتوانید ترس را مدیریت کنید. به خود یاد آوری کنید که وقتی افراد در معرض قضاوت قرار می گیرند، روابط نزدیک و صمیمی عمیق تر می شوند. اگر این صراحت اتفاق نیفتد، لزوما به این معنی نیست که شما کار اشتباهی انجام داده اید، اما ممکن است به این معنا باشد که شخصی که برای برقراری ارتباط با او کار می کنید، ظرفیت یک رابطه عاطفی صمیمانه را ندارد.
خودتان قضاوت نکنید.
به قضاوت های خود توجه کنید، هیچ راهی بهتر از این نیست که کمتر به قضاوت دیگران اهمیت دهید تا خودتان و دیگران را کمتر قضاوت کنید. البته، قضاوت اجتناب ناپذیر است، اما مراقب زبانی باشید که در ذهن خود درباره افراد و رویدادهای زندگی خود به کار می برید. تمرکز قضاوت هایتان را تغییر دهید، به جای قضاوت در مورد یک فرد از خود بپرسید که آن شخص چه تاثیری بر شما دارد که می خواهید در آینده از آن اجتناب کنید یا حتی به او نزدیک شوید.
بپذیرید که انسان هستید و کامل نیستید.
افرادی که از قضاوت شدن می ترسند معمولا فشار زیادی به خود وارد می کنند تا همیشه کامل باشند و مورد پسند واقع شوند. کمال گرایی زمانی مفید است که به شما اجازه می دهد کار بزرگی انجام دهید. زمانی که شما را از پیشرفت باز می دارد، تبدیل به یک عیب می شود، زیرا از گفتن یا انجام کاری اشتباه می ترسید. اگر ریسک نکنید، پیشرفت نخواهید کرد.
بنابراین، خطر ابراز نظر خود را بپذیرید و ببینید که چگونه دریافت شده است. اگر این بار بد دریافت شد، از خود بپرسید که چگونه می توانید در آینده به طور موثرتری ارتباط برقرار کنید. با خودتان ملایم باشید و بپذیرید که نمی توانید همیشه همه چیز را به طور کامل انجام دهید.
از دیگران سوال بپرسید.
ما اغلب خودمان را سخت تر از قضاوت دیگران در مورد ما قضاوت می کنیم، صادقانه از خود بپرسید که آیا مردم واقعا شما را احمق، بی کفایت و غیره می دانند یا فقط دارید آن را تصور می کنید. می توانید از همکاران و دوستان قابل اعتماد بخواهید که به شما بازخورد بی طرفانه بدهند. همچنین، از خود بپرسید که آیا شما هم به اندازه خودتان قضاوت کننده یک دوست هستید؟
در مورد خود بنویسید.
اگر شما ترس از قضاوت شدن دارید، وقت آن رسیده است که روی پرورش مثبت اندیشی کار کنید. تحقیقات نشان می دهد که نوشتن جملات تاکیدی و مثبت می تواند به بازگرداندن اعتماد به نفس و احساس ارزشمندی کمک کند. با شناخت ویژگی های خود، ممکن است در موقعیت بهتری قرار بگیرید تا از نگرانی در مورد اینکه دیگران در مورد شما چه فکر می کنند، خلاص شوید. اگر به خود، توانایی ها و عملکردتان اطمینان دارید، احتمال نگرانی در مورد اینکه دیگران چه فکری می کنند، کمتر می شود.
سوالات متداول
1- ترس از قضاوت چیست؟
روانشناسان از احساسات نگرانی در مورد حرف دیگران به عنوان ترس از ارزیابی منفی یا ترس از قضاوت یاد می کنند که در متن مقاله توضیح داده شده است.
2- علت ترس از قضاوت چیست؟
در سطح بیولوژیکی، احساس ترس از قضاوت ناشی از نیاز ما به امنیت اجتماعی برای بقا است که در متن مقاله شرح داده شده است.
3- راه های کاهش ترس از قضاوت چیست؟
برای کاهش ترس از قضاوت بهتر است از خودتان شروع کنید و قضاوت را قطع کنید که در متن مقاله توضیحاتی در این مورد ارائه شده است.
پاسخ مشاور: بله مرتبط هست
پاسخ مشاور: بله معمولا در خانواده های مذهبی این ترس زیاد هست
پاسخ مشاور: سلام بله در همه افراد هست ولی بیش از اندازه اسیب می رساند