شاید تا به حال برخی از بانوان را دیده باشید که حتی زمانی که حامله نیز هستند ، دست از ورزش کردن برنمی دارند ؛ در مقابل برخی دیگر از افراد هستند که نه تنها در دوران بارداری بلکه پیش از آن نیز میانه خوبی با ورزش کردن نداشتند .
برخی از بانوان ورزشکار که در تمام مراحل زندگی خود ورزش کرده اند ، گاه ممکن است در دوران بارداری ، پزشک ورزش کردن را نیز برای آن ها ممنوع کند . پس در نتیجه می توان گفت ورزش در دوارن بارداری ارتباطی با فعالیت های پیش از این دوره ندارد .
ورزش کردن همانطور که برای سلامتی بدن مفید بوده ، اغلب در دوران بارداری نیز برای مادران فواید زیادی دارد . با تفاوت اینکه در دوران بارداری نمی توان مانند قبل ورزش کرده یا فعالیت های سنگین انجام دهند .
مادران باردار پیش از اینکه در دوران بارداری تصمیم به ورزش بگیرند باید با پزشک خود مشورت کرده که چه ورزش ها و حرکاتی را انجام دهند که برای مادر و کودک مشکلی به وجود نیاید . لازم به ذکر است بدانید که ورزش کردن در بارداری خستگی مادران را کاهش داده و از درد های ناشی از کمر جلوگیری خواهد کرد .
از فواید ورزش کردن در دوران بارداری چه می دانید
ورزش کردن در طول زندگی افراد نه تنها باعث سلامتی آن ها می شود بلکه به شادی و آرامش افراد نیز کمک خواهد کرد . افرادی که ورزش می کنند شادتر ، سالم تر و با حس خوب به زندگی خود ادامه خواهند داد .
-
ورزش کردن و انجام فعالیت های بدنی باعث تقویت قوای جسمانی مادر شده و در نتیجه با بالا رفتن آمادگی جسمانی بسیاری از مشکلات دوران بارداری مانند کمردرد ، واریس ، دردهای عضلانی و مفصلی تسکین پیدا می کند .
-
اگر مشکلات دوران بارداری کاهش پیدا کند ، زایمان مادر نیز راحت تر می شود ، در ادامه برخی از فواید ورزش و فعالیت های بدنی را در دوران بارداری بیان خواهیم کرد .
-
مادران بسیاری هستند که در دوران بارداری دچار ورم در دست ، پا و دیگر اعضای بدن خواهند شد که با ورزش کردن می توان از این ورم ها جلوگیری کرد .
-
بی شک مادران بارداری را دیده اید که در دوران حاملگی دچار فشار خون یا افت آن خواهند شد ، اما ورزش این مشکل را حل کرده و به بهبود فشار و گردش خون کمک خواهد کرد .
-
فعالیت های بدنی بدن مادر را قوی کرده و در نتیجه مادر تعادل عضلانی دارد .
-
اغلب مادران در دوران بارداری یبوست پیدا کرده که ورزش نه تنها در دوران بارداری بلکه در دیگر مواقع یبوست فرد را درمان خواهد کرد .
-
به دلیل وزن اضافی مادران در دوران بارداری اکثر آن ها دچار پادرد خواهند شد که ورزش درد پاهای آن ها را نیز کاهش خواهد داد .
-
فعالیت های جسمی سبب قوای عضلات بدن شده و همین موضوع سبب خواهد شد که عضلات شکم مادر تقویت شده و قوت پیدا کند .
-
نکته مهم اینجاست که ورزش کردن نه تنها به زایمان راحت کمک خواهد کرد بلکه دوره پس از زایمان را نیز آسوده تر می کند .
ورزش های کم خطر در دوران بارداری چیست
همانطور که گفتیم افرادی که در دوران پیش از بارداری ورزش نمی کردند یا به طور حرفه ای ورزش می کردند ، در دوران حاملگی باید فعالیت های بدنی کمی داشته باشند که در ادامه برخی از این ورزش های کم خطر را بیان خواهیم کرد .
- شنا کردن
از جمله ورزش های مناسب دوران بارداری ، شنا کردن است . شنا نه تنها تمام عضلات شما را درگیر خواهد کرد بلکه فشار کمتری بر مفاصل شما وارد می کند . مزیت شنا بر این است که آب وزن بدن را تحمل کرده و مادر احساس بی وزنی خواهد کرد .
برخی از مادرانی که به دلیل شکم بزرگ و اضافه وزن توانایی فعالیت کردن را ندارند با شنا کردن احساس بی وزنی کرده و از احساس عدم توانایی برای حرکت کردن خلاص خواهند شد .
- قدم زدن
سبک ترین نوع ورزش در دوران حاملگی ، پیاده روی و قدم زدن های آهسته می باشد . پیاده روی نه تنها بی خطر است بلکه سیستم قلبی و عروقی مادران را نیز بهبود خواهد بخشید . برای مادرانی که پیش از بارداری ورزش نکرده اند مناسب ترین و بی خطر ترین ورزش ، پیاده روی است .
- دوچرخه سواری
مادرانی که پیش از دوران حاملگی خود ورزش نکرده اند نباید دوچرخه سواری کنند اما ورزشکاران حرفه ای در سه ماه اول بارداری با مشورت پزشک می توانند با خیال آسوده دوچرخه سواری کنند .
توصیه های ورزشی به مادران باردار
اگر بارداری کم خطری داشته و با توجه به نظر پزشک قادر به ورزش کردن هستید ، می توانید با رعایت توصیه های زیر ورزش کنید :
-
ورزش هایی که باعث می شود وزن خود را کمتر تحمل کرده یا تحمل نکنید بیشتر از دیگر ورزش های می توانید انجام دهید
-
اگر در هنگام ورزش کردن خسته شدید حتما ورزش خود را متوقف کنید
-
منظم ورزش کرده و در هفته سه روز مشخص را برای ورزش کردن انتخاب کنید
-
از رژیم غذایی که دریافت کرده اید از پزشک یا مربی اطمینان داشته باشید
-
از انجام تمرینات ورزشی که به پشت باید انجام دهید بعد از ماه های سوم بارداری اجتناب کنید
-
لازم است بدانید که برای اغلب مادران ورزشکار در دوران بارداری ورزش خطر سقط ندارد
-
اگر برای اولین بار تصمیم به ورزش گرفته اید به تنفس و خستگی بدن خود توجه کرده زیرا نشانه های کمبود اکسیژن رسانی بدن می باشد
چه زمان ورزش کردن را متوقف کنید
برخی از مادران در ماه های اول بارداری با توجه به نظر پزشک می توانند ورزش کنند ، اما همانطور که گفتیم در این دوران نباید ورزش های سخت را انتخاب کرد و البته در هنگام ورزش کردن هنگام روبرو شدن با موارد زیر ، ورزش را متوقف کنید :
1 - اگر حین ورزش یا پس از آن خونریزی واژینال داشتید حتما با پزشک خود مشورت کرده و ورزش را متوقف کنید
2 - اگر حین ورزش دچار تشنج شدید ، دیگر ورزش نکنید
3 - زمانی که مادر دچار سر درد شده باشد ، ورزش کردن را باید متوقف کنید
4 - اگر مشکوک به زایمان زودرس بودید ، دیگر ورزش کردن جایز نمی باشد
5 - اگر مادر دچار نشت مایع آمنیوتیک ( Amniotic fluid ) شده باشد حتما باید به پزشک خود مراجعه کند
6 - برخی مواقع ممکن است مادر دچار ضعف های عضلانی و درد قفسه سینه شده باشد که باید پس از رفع مشکل به ورزش خود ادامه دهد
7 - اگر پیش از ورزش کردن دچار تنگی نفس شده باشید باید با پزشک خود مشورت کرده و پس از آن شروع به ورزش کردن کنید
8 - اغلب مادران در دوران بارداری در پا ها و دست های خود دچار ورم می شوند که اگر این ورم ها هنگام ورزش افزایش پیدا کرد باید ورزش را کنار بگذارید
9 - ممکن است بدون آنکه متوجه مشکل خود شوید ، جنین دیگر حرکت نکند که باید در اسرع وقت به پزشک زنان مراجعه کنید
نتیجه گیری
به طور کلی می توان گفت مادران ورزشکار کمتر از مادرانی که در گذشته خود تجربه ورزش نداشته اند ، دچار خطر می شوند . با رعایت توصیه های ایمنی و انجام ورزش های سبک تمام مادران می توانند در دوران بارداری تحت نظر پزشک ورزش کنند .
سوالات متداول
1- ✔️ آیا در دوران حاملگی می توان ورزش کرد ؟
✔️ بی شک با تجویز پزشک بله البته ورزش های سبک مجاز بوده که در متن مقاله بیشتر در مورد آن توضیح داده شده است .
2- ✔️ از فواید ورزش در دوران حاملگی چه می دانید ؟
✔️ زایمان راحت تر خواهد بود ، کاهش ورم مادر و غیره که در متن مقاله بیشتر در مورد آن توضیح داده شده است .
3- ✔️ از جمله ورزش های دوران بارداری چه می دانید ؟
✔️ شنا ، پیاده روی ، قدم زدن و غیره که در متن مقاله بیشتر در مورد آن توضیح داده شده است .