روز به روز ابزار های کمک به خود و خودآگاهی بیشتر شده و روش های مختلفی برای آن ارائه می شود، اما مدیتیشن و خود هیپنوتیزم یکی از معروف ترین موثر ترین راه ها برای این امر است. به دلیل محبوبیت و شباهت بسیار زیاد آنها، به راحتی می توان این دو را با هم اشتباه گرفت اما آن ها تفاوت دارند.
در قرن هجدهم، هیپنوتیزم بسیار رایج بود، اما این عمل بیشتر از آن چیزی است که بسیاری تصور می کنند. خود هیپنوتیزم ریشه در تمرین هیپنوتیزم دارد. مردم معمولا از آن برای کمک به استرس و بی خوابی و همچنین برای ترک عادت های بسیار استفاده می کنند. اما این امر نیاز به مهارت دارد. در این مقاله در مورد خود هیپنوتیزم توضیحاتی داده شده است.
خود هیپنوتیزم چیست
خواب معبدی یا TEMPLE SLEEP، که به طور گسترده در سراسر یونان و مصر اولیه انجام می شد، شامل یک مراسم مراقبه بود که گفته می شد خواب عمیق و شفابخش را به همراه دارد و رویا ها و خواب های درمانی برای علائم جسمی یا ذهنی فرد رخ می دهد. در گذشته هیپنوتیزم انجام می شد اما تمرین کنندگان مدرن، مانند فرانتس مسمر، در نهایت هیپنوتیزم را به آگاهی عمومی رساندند.
مسمر همچنین با موفقیت خود را هیپنوتیزم کرد و احتمالا خود هیپنوتیزم را به سایر افراد علاقه مند آموزش داد. در اصطلاح اولیه، خود هیپنوتیزم به معنای قرار دادن خود در یک وضعیت بسیار متمرکز و قابل تلقین است. اگر تا به حال مدیتیشن را امتحان کرده باشید، ممکن است متوجه شوید که حالت خود هیپنوتیزم خیلی متفاوت نیست.
خود هیپنوتیزم نه تنها به شما کمک می کند تا احساس آرامش کنید، بلکه مطمئنا می تواند به ریلکس شدن شما کمک کند. همچنین می تواند به شما کمک کند تا عادت های ناخواسته و الگو های فکری غیرمفید را تغییر دهید. متخصصین حالت هیپنوتیزمی را به حالتی تعریف می کنند که در آن فرد، هر چند بیدار است، اما نسبت به تجربیات درون خود آگاهی بیشتری دارد تا محیط بیرونی. این تجربیات درونی ممکن است شامل احساسات، افکار و تصورات ذهنی باشد. وقتی افراد در حالت هیپنوتیزم هستند، ممکن است باور کنند که برخی از تصورات ذهنی آنها واقعی است.
هیپنوتیزم فرآیند شروع و حفظ این تصویرسازی ذهنی است. همچنین شامل تغییر این تصویر ذهنی است به صورتی که فرد خودش به سمت برخی چیز ها ترغیب می شود. متخصصان هیپنوتیزم حرفه ای آموزش های ویژه ای در مورد نحوه هیپنوتیزم کردن افراد دارند. با این حال، ممکن است برخی افراد خود را هیپنوتیزم کنند، که به آن خود هیپنوتیزم گفته می شود.
تفاوت خود هیپنوتیزم و مدیتیشن
خود هیپنوتیزم شباهت های زیادی به مدیتیشن دارد. هر دو فعالیت شامل معطوف کردن توجه به درون و تمرکز شدید روی آرامش است. برخی از محققان، هیپنوتیزم را نوعی حالت مراقبه می دانند. با این حال، هیپنوتیزم بیشتر از تمرین مدیتیشن استاندارد بر روی تصور صحنه ها متمرکز است. در حالی که هدف اصلی مدیتیشن اغلب آرامش عمومی و خلاص کردن ذهن از برخی افکار است، هیپنوتیزم همیشه بر حل یک مسئله اصلی تمرکز دارد. خواه از اعتیاد، فوبیا یا درد رنج می برید، حتما یک جلسه خودهیپنوتیزم خاص به شما کمک می کند.
در واقع مطالعات اخیر نشان می دهد که خود هیپنوتیزم تاثیر عمیقی بر زنان باردار دارد. زنان احساس خود را نسبت به هیپنوتیزم در حین زایمان اینگونه توصیف کردند که احساس آرامش و تسلی، اعتماد به نفس، رضایت، عدم تحمل درد زایمان، تبدیل احساس درد به فشار، کاهش ترس از زایمان طبیعی، عدم خستگی و عدم اضطراب با هیپنوتیزم به آن ها دست داده است.
لازم به ذکر است که برخی از تکنیک های خود هیپنوتیزم می توانند شما را به مکان هایی ببرند که ممکن است برای رفتن آماده نباشید (پسرفت زندگی گذشته، خاطرات سرکوب شده و غیره)، در حالی که مدیتیشن معمولا هدفش تسکین و آرامش است.
مزایای خود هیپنوتیزم
شواهد علمی وجود دارد که نشان می دهد خود هیپنوتیزم می تواند نقش درمانی داشته باشد. به عنوان مثال، مطالعه ای در سال 2018 استفاده از خود هیپنوتیزم را در مراقبت تسکینی مورد بررسی قرار داد. نویسندگان این مطالعه گزارش دادند که افرادی که درمان های هیپنوتیزمی دریافت کردند نسبت به افرادی که درمان هیپنوتیزمی دریافت نکردند، درد و اضطراب کمتری داشتند.
همین گروه از افراد نیز به دلیل خودهیپنوتیزم از بهبود خواب بهره مند شدند. یک مطالعه در سال 2020 به بررسی اثربخشی خود هیپنوتیزم برای خواب در افرادی که در دوران یائسگی هستند پرداخت. نتایج نشان داد کسانی که از خود هیپنوتیزم استفاده می کردند نسبت به کسانی که از خود هیپنوتیزم استفاده نمی کردند از کیفیت خواب بهتری برخوردار بودند.
یک بررسی سال 2016 نشان می دهد که خود هیپنوتیزم ممکن است برای استرس عاطفی که افراد در طول مداخلات پزشکی تجربه می کنند نیز مفید باشد. یک بررسی دیگر این موضوع را در نظر گرفت که مزایای بالقوه خود هیپنوتیزم را برای کاهش وزن ارزیابی می کرد. 9 مورد از این مطالعات شواهدی را نشان دادند که نشان می دهد هیپنوتیزم یا خود هیپنوتیزم می تواند به کاهش وزن کمک کند. تاثیر آن از طریق افزایش آگاهی از غذا در طول وعده های غذایی، ترویج پذیرش بیشتر تصویر بدن و محدود کردن غذا خوردن در پاسخ به نشانه های احساسی یا بیرونی است.
مطالعهای در سال 2016، فواید هیپنوتیزم و خود هیپنوتیزم را برای 53 سالمند بستری در بیمارستان که درد مزمن را تجربه می کردند، بررسی کرد. نتایج حاکی از آن است که خود هیپنوتیزم برای تسکین درد بیشتر از ماساژ در طول اقامت در بیمارستان سودمند است. به نظر می رسد که هیپنوتیزم مزایایی برای تقویت خلق و خو دارد. برخی تحقیقات همچنین نشان می دهند که خود هیپنوتیزم می تواند فوایدی برای موارد زیر داشته باشد:
تقویت ذهن آگاهی و کاهش استرس
کاهش احساس اضطراب
افزایش اعتماد به نفس
ترک سیگار
چگونه خود را هیپنوتیزم کنیم
آموزش خود هیپنوتیزم به دست یک فرد حرفه ای بسیار موثر تر و اصولی تر است اما برخی تکنیک ها به افراد کمک می کند. هیچ روش پذیرفته شده و مورد تایید پزشکی جهانی برای خود هیپنوتیزم وجود ندارد. با این حال، می توان اطلاعاتی در مورد خود هیپنوتیزم به دست آورد و آن ها را امتحان کرد. در اینجا مراحل آن شرح داده شده است.
1وضعیت آرام را پیدا کنید.
اولین قدم، ایجاد محیط مناسب برای آموزش خود هیپنوتیزم است، که معمولا به معنای یافتن یک نقطه آرام و خلوت و حذف عوامل حواس پرتی مانند تلفن همراه است. سعی کنید لباس هایی بپوشید که به شما کمک می کند احساس آرامش و راحتی کنید. لباس های سفت، پولک دار، تنگ یا سنگین ممکن است باعث آرامش نشوند.
2هدف بگذارید.
از خود هیپنوتیزم چه چیزی می خواهید بدست آورید؟ با یک هدف روشن وارد تمرین شوید، خواه این هدف بهبود عزت نفس، خواب بهتر یا ترک عادت باشد.
3نگاه خود را متمرکز کنید.
در مرحله بعد، فرد باید حالتی پیدا کند که شامل تمرکز و آرامش باشد. او می تواند به آرامی اما به طور مداوم بر روی یک نقطه تمرکز کند که در حالت ایده آل در سطح چشم خواهد بود. سپس می تواند با تنفس آهسته و عمیق، تمرکز بر دم از طریق بینی و بازدم از طریق دهان، آرام شود. سپس فرد می تواند به آرامی چشمان خود را ببندد و احساس کند که آنها سنگین تر و سنگین تر می شوند تا زمانی که باز نگه داشتن آنها تقریبا غیرممکن شود.
4به حفظ آرامش خود ادامه دهید.
با چشمان بسته، به آرامی نفس بکشید و روی نفس خود تمرکز کنید تا افکارتان سرگردان نشوند. وقتی آگاهی شما از مسیر خود خارج شد، آن را به نفس خود برگردانید. اگر قسمتی از بدن شما احساس تنش خاصی می کند، تصور کنید هر بازدم تنش را از بین می برد.
5تصویر سازی کنید.
گام بعدی تجسم یک صحنه شاد و آرام است. مهم است که برای مدتی در این صحنه بمانید و به جنبه های مختلف آن توجه کنید. همانطور که ادامه می یابد، فرد باید شروع به تصور احساس سنگینی کند که در تمام بدن او پخش می شود. ممکن است دور خود را با ابرهایی با رنگ های آرامش بخش تصور کنید که در امتداد ساحل قدم می زنید، در مزرعه ای از گل نشسته اید، یا یک برش آبدار و خوشمزه خربزه را گاز می زنید.
6مدتی را در صحنه خود بگذرانید.
همانطور که تجسم شما شروع به ایجاد آرامش می کند، تصور کنید بدن شما بسیار سنگین می شود، درست مانند زمانی که می خواهید بخوابید. اگر کمک می کند، حتی می توانید تصور کنید که کمی روی صندلی یا مبل فرو رفته اید. حالت آرامش خود را تایید کنید یعنی مثلا سعی کنید یک مانترا مانند "من آرامم" یا "من در آرامش هستم" را تکرار کنید.
7به سمت هدف خود حرکت کنید.
هنگامی که کاملا احساس آرامش کردید، از تجسم برای تمرکز روی هدف خود استفاده کنید. در جزئیات کوتاهی نکنید، صحنه خود را تا حد امکان زنده کنید. سعی می کنید بهتر بخوابید؟ تصور کنید با ملحفه های نرم خود را در رختخواب فرو کرده اید. وقتی در تاریکی خنک نفس می کشید و به سمت خواب می روید، صدای آرام اطراف را بشنوید.
8هدف خود را تایید کنید.
همانطور که خود را در حال رسیدن به هدف خود تصور می کنید، به صورت ذهنی آن را تکرار کنید، مانند "من با اطمینان صحبت می کنم، بدون اینکه احساس عصبانیت کنم"، "من در طول شب آرام می خوابم" یا "من نمی خواهم سیگار بکشم." "من هوس سیگار ندارم. " همانطور که این کلمات را تکرار می کنید، خود را تشویق کنید و با خود مهربان باشید.
9اجازه دهید بدن شما به حالت عادی بازگردد.
بعد از 5 دقیقه یا بیشتر، برای ترک حالت خود هیپنوتیزم آماده شوید. تصور کنید با هر دم از دنیای اطراف انرژی می گیرید و هر بازدم آن را در رگ های شما جاری می کند. هر نفس باعث می شود اندام شما سبک تر شوند تا زمانی که به حالت عادی بازگردند.
10خودت را بیدار کن.
شمارش معکوس را از 10 شروع کنید و به خود بگویید: وقتی به عدد یک رسیدم، با انرژی و هوشیاری چشمانم را باز خواهم کرد.
مراحل بالا یک رویکرد را برای خود هیپنوتیزم ارائه می دهد، اما شما می توانید با استفاده از چندین روش به حالت آرام و خود هیپنوتیزم برسید. اگر مطمئن نیستید که خودتان هیپنوتیزم را به طور کامل انجام دهید، از یک متخصص کمک بگیرید. این کار نیاز به تمرین داشته و یک شبه به نتیجه نمی رسد.
سوالات متداول
1- خود هیپنوتیزم چیست؟
خود هیپنوتیزم به معنای قرار دادن خود در یک وضعیت بسیار متمرکز و قابل تلقین است که در متن مقاله توضیح داده شده است.
2- مزایای خود هیپنوتیزم چیست؟
شواهد علمی وجود دارد که نشان می دهد خود هیپنوتیزم می تواند نقش درمانی داشته باشد که در متن مقاله شرح داده شده است.
3- چگونه خود را هیپنوتیزم کنیم؟
آموزش خود هیپنوتیزم به دست یک فرد حرفه ای بسیار موثر تر و اصولی تر است که در متن مقاله توضیح کامل داده شده است.
پاسخ مشاور: برای شروع با متخصص صحبت کنید بهتر است
پاسخ مشاور: بله
پاسخ مشاور: در صورت تمرین زیاد بله