هرکسی می تواند اشتباه کند، این کلیشه ای است که ممکن است باور کنید یا نه، اما واقعیت دارد. افراد موفق از سرزنش خود برای اشتباهات خودداری می کنند و با خود در صلح هستند. آنها از اشتباهات خود عبور می کنند تا در زندگی به جلو حرکت کنند. تمرکز بر روی یک تصمیم بد تنها به تشدید احساسات منفی شما نسبت به خودتان کمک می کند. ممکن است سخت باشد، اما برای اینکه به جایی که می خواهید برسید، باید خودتان را ببخشید.
سرزنش خود یکی از سمی ترین اشکال سوء استفاده عاطفی است. این کار ادراکات اشتباه ما را تشدید می کند، خواه واقعی باشد یا خیالی، و قبل از اینکه حتی بتوانیم به جلو حرکت کنیم، ما را فلج می کند. در این مقاله در مورد سرزنش کردن خود و دلایل خود سرزنشی صحبت شده است.
سرزنش کردن خود چیست
ما معمولا در سنت های دینی، مانند مسیحیت، اسلام، یهودیت و همچنین در جوامع معنوی و فراروحانی، چیز های زیادی در مورد محبت می شنویم. در حالی که معمولا به ما توصیه می شود که محبت خود را نسبت به دیگران ابراز کنیم، اغلب در ابراز محبت به خودمان شکست می خوریم که اغلب به شکل سرزنش خود ظاهر می شود. شما، خودتان، به اندازه هر کس دیگری در سراسر جهان لایق عشق و محبت خود هستید.
یکی از عواملی که به طور قابل توجهی به سیستم سرزنش خود ما کمک می کند، عدم شناخت انسانیت خودمان است. ما از یک سو موجودات کاملی هستیم، از سوی دیگر، ما بسیار انسان هستیم، از نظر روحی کامل، اما نه از نظر انسانیت کامل. با این حال، به جای اینکه جنبه دولبه شرایط انسانی را بپذیریم، اغلب در توهم کمال گرایی خود یا حداقل نیاز به درست بودن زندگی غرق می شویم.
زمانی که ما یا دنیایی که در اطراف خود ایجاد می کنیم، این ایده آل واهی را برآورده نمی کند، اغلب مستعد پذیرش تقصیر و مسئولیتی هستیم که متعلق به ما نیست. ناتوانی ما در تشخیص تعادل مسئولیت در هر موقعیت، ما را به دام برداشت نادرست آن مسئولیت انداخته که می تواند به سرعت به سرزنش کردن خود تبدیل شود.
این نیاز به درستی برای جلوگیری از سرزنش یا قبول مسئولیت برای چیز هایی که به طور بالقوه از مسیر خارج می شوند، می تواند فلج کننده باشد. حتی می تواند ما را از شروع پروژه های جدید باز دارد، یا برعکس ما را در منطقه آسایش و بسیار راحت خود نگه دارد و نه تنها از حرکت رو به جلو، بلکه در برخی موارد از تکامل واقعی ما جلوگیری کند.
ثانیا سرزنش منجر به شرمساری می شود و در زمینه خود سرزنشی به معنای خود شرمساری است. پذیرفتن مسئولیتی که متعلق به خود ما نیست، نه تنها می تواند ما را فلج کند، بلکه ما را به سمت بی ارزش پنداشتن خود بکشاند. کلید خودپذیری یا کلید اصلی سیستم تبدیل شدن به یک انسان کامل این است که تشخیص دهیم ما همان گونه که هستیم کامل هستیم و کمال به طرز خیره کننده ای ناقص است.
دلایل خود سرزنشی
بسیاری از حوادث و تروما های کودکی ممکن است به کودک آسیب بزند و منجر به سرزنش خود شود و اگر به درستی مورد توجه قرار نگیرد، می تواند آنها را تا نوجوانی، بزرگسالی و حتی سال های بزرگتر دنبال کند و در بسیاری از مشکلات عاطفی، رفتاری و بین فردی ظاهر شود. در اینجا دلایل خود سرزنشی مطرح شده است.
خود انتقادی غیر سازنده
افرادی که از خود سرزنشی ناسالم خود رنج می برند، مستعد خود انتقادی سمی هستند. آنجایی که یک فرد در زمان رشد مورد انتقاد قرار گرفته، ناعادلانه سرزنش شده و به استاندارد های غیر واقعی پایبند بوده است، این قضاوت ها و کیفیت ها را درونی می کند و اکنون اینگونه با خود ارتباط برقرار می کند.
چنین شخصی به جملاتی مثل من بد هستم. یا من بی ارزشم یا به اندازه کافی خوب نیستم، فکر می کند. باور های نادرستی از این دست می تواند ناتوان کننده و نشانه ای از عزت نفس پایین باشد. آنها اغلب به اشکال مختلف کمال گرایی مانند داشتن استاندارد های غیر واقعی و دست نیافتنی ظاهر می شوند.
تفکر سیاه و سفید
تفکر سیاه و سفید در اینجا به این معنی است که فرد در جایی که بیش از دو گزینه وجود دارد یا یک موضوع در یک طیف قرار دارد، نمی تواند آن را ببیند و به شدت سیاه یا سفید فکر می کند. در رابطه با خود، یک فرد خود سرزنش کننده ممکن است فکر کند، من همیشه شکست می خورم، من هرگز نمی توانم کاری را درست انجام دهم، من همیشه نادرست هستم و دیگران همیشه بهتر می دانند و اگر چیزی کامل نباشد، همه چیز بد تلقی می شود. بنابراین این تفکر از دلایل سرزنش کردن خود است.
شک مزمن به خود
فردی که شک زیادی به خود دارد، سوالاتی مثل آیا این کار را درست انجام می دهم؟ آیا به اندازه کافی انجام می دهم؟ آیا واقعا می توانم آن را انجام دهم؟ من ظاهرا بارها شکست خوردم. آیا می توانم درست بگویم؟ را در سر خود پرورش می دهد که منجر به خود سرزنشی می شود.
خود مراقبتی ضعیف و خود آزاری
افرادی که به آنها آموزش داده شده است که خود را به خاطر آسیب دیدگی سرزنش کنند، مستعد مراقبت ضعیف از خود هستند، گاهی اوقات تا حد خود آزاری فعال پیش می روند و تله تنبیه را در خود پرورش می دهند. از آنجا که آنها در زمان رشد فاقد مراقبت، عشق و حمایت بودند، چنین فردی در مراقبت از خود با مشکلات زیادی روبرو می شود.
بسیاری از افراد مانند آن برای مراقبت از دیگران بزرگ شده اند، بنابراین اغلب احساس می کنند که حتی ارزش برآورده کردن نیاز های خود را ندارند و و از آنجایی که چنین شخصی تمایل دارد خود را سرزنش کند، در ضمیر ناخودآگاه آسیب به خود وارد می کند.
روابط ناسالم
افراد با سرزنش خود، در محل کار ممکن است مسئولیت های زیادی را بر عهده بگیرند و مستعد استثمار شوند. در روابط عاشقانه یا شخصی، آنها ممکن است سوء استفاده را به عنوان رفتار عادی بپذیرند، نتوانند تعارضات را به طور سازنده حل کنند، یا درک غیرواقع بینانه ای داشته باشند که چگونه روابط سالم به نظر می رسد. سایر مشکلات بین فردی مرتبط شامل وابستگی به دیگران، مهرطلبی، درماندگی آموخته شده، سندرم استکهلم و ناتوانی در نه گفتن است.
شرم مزمن، احساس گناه و اضطراب
افرادی که تمایل به سرزنش خود دارند اغلب با احساسات طاقت فرسا یا دردناک و مزاحم دست و پنجه نرم می کنند. شایع ترین احساسات و حالات روانی شرم، احساس گناه و اضطراب است، اما تنهایی، سردرگمی، بی انگیزگی، بی هدفی یا گوش به زنگی نیز منجر به سرزنش کردن خود می شود. این احساسات و حالات همچنین ارتباط نزدیکی با پدیده هایی مانند نشخوار فکری یا فاجعه سازی دارند، جایی که فرد بیش از آن که آگاهانه در واقعیت بیرونی حضور داشته باشد در ذهن خود زندگی می کند.
راه های از بین بردن خود سرزنشی
آیا شما از آن دسته افرادی هستید که وقتی همه چیز خراب می شود، خودتان را سرزنش می کنید؟ سرزنش کردن خود جز خراب تر کردن اوضاع و سلامت روان نتیجه دیگری نداشته و باید نسبت به آن مقاومت نشان دهید. در اینجا برخی راه های از بین بردن سرزنش خود مطرح شده است.
به جای سرزنش مسئولیت بپذیرید.
وقتی مسئولیت اعمال خود را به عهده می گیرید، می پذیرید که اشتباه کرده اید. سعی نکنید تقصیر را به گردن دیگران بیندازید. اعتراف به اشتباهی که مرتکب شده اید به یک فرد با اراده نیاز دارد. اگر مسئولیت را نپذیرید، این خطر را دارید که دیگران شما را بی امان در طول زندگی سرزنش کنند. با قبول مسئولیت، به وضوح نشان می دهید که اشتباه کرده اید و اکنون می خواهید برای بهبود خود تلاش کنید.
خود را دوست داشته باشید.
وقتی خود سرزنشی می کنید، خود را در یک حال منفی قرار می دهید. وقتی مسئولیت اعمال خود را بپذیرید، می توانید روی ویزگی های مثبت خود تمرکز کنید (مسئولیت یکی از آنهاست). با خودتان مهربان باشید. در مورد کاستی های خود واقع بین باشید، بلکه در مورد نقاط قوت خود نیز واقع بین باشید. با این کار می توانید بر تقویت نقاط ضعف خود تمرکز کنید و در عین حال جنبه های مثبت شخصیت خود را نیز تکمیل کنید.
به دنبال کمک باشید.
این تصور غلط وجود دارد که جستجوی کمک ذهنی نشانه ضعف است، این دیدگاه قطعا نادرست است. در واقع تصمیم به مراجعه به درمانگر نشانه این است که می خواهید بهتر شوید. اجازه ندهید انگ اجتماعی دیدن یک متخصص سلامت روان شما را از دریافت کمک مورد نیاز منصرف کند.
به دیگران کمک کنید.
شما بدون شک استعداد های زیادی دارید، اما اگر روز های خود را غرق در حسرت بگذرانید، هرگز از استعداد های خود استفاده نخواهید کرد. از استعداد خود برای کمک به دیگران و کمک به جامعه خود استفاده کنید. احساس خواهید کرد که از اشتباهاتی که مرتکب شده اید دورتر و دورتر می شوید. کار داوطلبانه همچنین راهی عالی برای به دست آوردن دیدگاه درست در مورد دنیای اطراف شما است.
انتقاد کننده نباشید.
اگر در سرزنش خود از خودتان انتقاد می کنید، به احتمال زیاد از دیگران نیز انتقاد می کنید، شاید حتی بدون اینکه متوجه شوید. قضاوت دیگران اتلاف وقت شماست، که می توانست به نحوی برای بهتر کردن خودتان صرف شود. به جای قضاوت کردن دیگران، در هر کسی که می بینید به دنبال خوبی باشید. سعی کنید مسائل را از دید آنها ببینید. علاوه بر این، کسانی که دیگران را قضاوت می کنند، تمایل به پارانوئید دارند و فکر می کنند که دیگران نیز آنها را قضاوت می کنند. این ایده را کنار بگذارید که دیگران به دنبال نقد شما هستند، و شما اینگونه آزاد خواهید بود که زندگی خود را به بهترین شکل بگذرانید.
آزادانه ببخشید.
همانطور که گفته شد، همه اشتباه می کنند. اولین قدم برای بخشیدن خود به خاطر مرتکب اشتباه، بخشش بیشتر نسبت به دیگران است. هنگامی که به طور کامل درک کردید که همه اشتباه می کنند، بهتر می توانید خودتان را ببخشید. شما لازم نیست کامل باشید زیرا هیچ کس نیست. شما فقط باید بهترین باشید که می توانید. همه اینها با بخشیدن خود و ادامه زندگی شروع می شود.
سوالات متداول
1- سرزنش کردن خود چیست؟
سرزنش خود یکی از سمی ترین اشکال سوء استفاده عاطفی است که مشکلات زیادی به همراه دارد و در متن مقاله شرح داده شده است.
2- دلایل خود سرزنشی چیست؟
بسیاری از حوادث و تروما های کودکی ممکن است منجر به سرزنش کردن خود در بزرگسالی شود که در متن مقاله توضیح داده شده است.
3- راه های از بین بردن خود سرزنشی چیست؟
سرزنش کردن خود جز خراب تر کردن اوضاع نتیجه ای نداشته و راه های از بین بردن آن به طور کامل در متن مقاله شرح داده شده است.
پاسخ مشاور: بله کاملا
پاسخ مشاور: میتونه با هم مرتبط باشه
پاسخ مشاور: بله در کنار علائم دیگه میتونه افسردگی باشه