اینترنت با در دسترس تر کردن اطلاعات برای همه و ایجاد ارتباط با افراد مختلف در سراسر جهان، زندگی را بسیار آسان تر کرده است. با این حال، بسیاری از افراد را نیز به صرف زمان بیش از حد در مقابل کامپیوتر و گوشی های هوشمند سوق داده است، به طوری که به مرکز زندگی آنها تبدیل شده است. این می تواند منجر به اعتیاد به فضای مجازی یا اینترنت شود.
بنابراین بحث داغ اعتیاد به فضای مجازی بین روانشناسان در حال افزایش است. زیرا این پدیده همه افراد در سراسر جهان را درگیر خود کرده و در بسیاری مواقع آسیب های روانی و جسمی زیادی به آن ها در سنین مختلف وارد می کند. در این مقاله در مورد اعتیاد به فضای مجازی صحبت شده است.
اعتیاد به فضای مجازی چیست
استفاده از اینترنت و فضای مجازی در جامعه معاصر ریشه دوانده است و شیوه زندگی ما را بیش از هر رسانه و تکنولوژیکی دیگری تغییر داده است. با وجود این اطلاعات نسبتا کمی در مورد اثرات اعتیاد به فضای مجازی بر عملکرد روانی، سلامت روان و رفاه عمومی وجود دارد.
در حالی که بسیاری بر این باورند که گشت و گذار در فضای مجازی یا تماشای ویدیو های گربه در یوتیوب اقدامی نسبتا بی ضرر است، برخی از افراد هستند که زمان زیادی را صرف استفاده از رایانه یا فضای مجازی می کنند که شروع به تداخل در زندگی روزمره آنها کرده است. زمانی که یک عمل یا خواسته به مانعی تبدیل شود و بر مهم ترین جنبه های زندگی فرد مانند روابط، کار و مدرسه ارجحیت پیدا کند، می تواند به عنوان یک اعتیاد طبقه بندی شود.
اعتیاد به فضای مجازی و اینترنت هنوز در آخرین ویرایش راهنمای تشخیصی و آماری اختلالات روانی (که معمولا DSM-5 نامیده می شود) ذکر نشده است. با این حال، یک مطالعه 2 ساله که توسط موسسه ملی بهداشت تامین می شود ممکن است این وضعیت را تغییر دهد. این مطالعه می تواند شواهد کافی ارائه دهد که مشکلات ناشی از استفاده بیش از حد از فضای مجازی مستحق توجه جدی از سوی جوامع سلامت روان و روانپزشکی ایالات متحده است.
متخصصانی که اعتیاد به فضای مجازی را به رسمیت می شناسند تمایل دارند آن را به عنوان یک اختلال وسواس فکری اجباری یا یک اختلال کنترل تکانه طبقه بندی کنند تا به درمان کمک کنند. به اعتیاد به فضای مجازی و اینترنت، استفاده اجباری از رایانه، استفاده بیمارگونه از اینترنت و وابستگی به اینترنت نیز گفته می شود.
بنابراین اعتیاد به فضای مجازی زمانی است که یک فرد نیاز اجباری به گذراندن زمان زیادی در اینترنت دارد، تا جایی که اجازه داده می شود سایر زمینه های زندگی (مانند روابط، کار یا سلامتی) آسیب ببینند. به مرور فرد به استفاده از اینترنت وابسته می شود و نیاز به دسترسی بیشتر دارد. نظرسنجی ها نشان می هد که مردانی که به گذراندن وقت در فضای مجازی معتاد هستند، ترجیح می دهند وبسایت های پورنوگرافی را ببینند، در حالی که زنان برای ایجاد روابط افلاطونی و جنسی سایبری جذب چت روم ها می شوند.
علائم اعتیاد به فضای مجازی
استفاده ناسالم از اینترنت و فضای مجازی می تواند اثرات آزار دهنده ای داشته باشد، مشابه اثرات سوء مصرف مواد یا اعتیاد به قمار. طبق گفته انجمن روانپزشکی آمریکا، علائم اعتیاد به فضای مجازی می تواند شامل سه یا چند مورد از موارد زیر باشد.
کاربر باید زمان فزاینده ای را به صورت آنلاین بگذراند تا همان احساس رضایت را داشته باشد.
اگر کاربر نتواند آنلاین شود، علائم ترک ناخوشایندی مانند اضطراب، بدخلقی و خیال پردازی اجباری در مورد فضای مجازی را تجربه می کند. استفاده از اینترنت این علائم را از بین می برد.
کاربر برای مقابله با احساسات منفی مانند احساس گناه، اضطراب یا افسردگی به فضای مجازی روی می آورد.
کاربر مقدار قابل توجهی از زمان خود را صرف شرکت در سایر فعالیت های مرتبط با فضای مجازی (مانند تحقیق در مورد فروشندگان اینترنتی، کتاب های اینترنتی) می کند.
کاربر از سایر زمینه های زندگی (مانند روابط، کار، مدرسه و اوقات فراغت) به نفع صرف وقت در فضای مجازی غافل می شود.
کاربر برای از دست دادن روابط، شغل یا سایر موارد مهم به نفع فضای مجازی آمادگی دارد.
تلاش های نا موفقی برای کنترل، کاهش یا توقف استفاده از اینترنت انجام داده است.
به اعضای خانواده، درمانگران یا دیگران دروغ گفته است تا میزان درگیری با فضای مجازی را پنهان کند.
علت اعتیاد به فضای مجازی
نظرات پزشکی در مورد اینکه آیا اعتیاد به اینترنت به خودی خود به عنوان یک اختلال روانی وجود دارد یا اینکه بیانی از اختلالات روانی یا مشکلات رفتاری از قبل موجود است، تقسیم شده است. برای مثال شخصی که به طور اجباری اینترنت را برای مکان های قمار آنلاین جستجو می کند، ممکن است به جای اعتیاد به فضای مجازی، مشکل قمار داشته باشد. تحقیقات بیشتری در مورد این جنبه «مرغ یا تخم مرغ» اعتیاد به فضای مجازی لازم است قبل از اینکه پاسخ های قطعی در مورد علت اعتیاد به فضای مجازی مشخص شود.
معتادان به فضای مجازی زمانی که احساس غرق شدن، استرس، افسردگی، تنهایی یا اضطراب می کنند، از اینترنت برای آرامش و فرار استفاده می کنند. مطالعات دانشگاه آیووا نشان می دهد که اعتیاد به اینترنت در بین مردان 20 تا 30 ساله که از افسردگی رنج می برند بسیار رایج است. برخی از افراد مستعد ابتلا به اعتیاد به تکنولوژی یا فضای مجازی هستند، مانند افرادی که از اضطراب و افسردگی رنج می برند. عدم حمایت عاطفی آنها به این معنی است که برای رفع این نیاز به فضای مجازی روی می آورند.
همچنین کسانی هستند که سابقه انواع دیگر اعتیاد مانند اعتیاد به الکل، مواد مخدر، رابطه جنسی و قمار را دارند. حتی استرس و ناراضی بودن می تواند به شدت در ایجاد اعتیاد به فضای مجازی یا اینترنت کمک کند. افرادی که بیش از حد خجالتی هستند و نمی توانند به راحتی با همسالان خود ارتباط برقرار کنند نیز در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به اعتیاد به فضای مجازی یا اینترنت هستند.
انواع اعتیاد به فضای مجازی
اعتیاد به فضای مجازی و اینترنت یک اصطلاح گسترده است که طیفی از رفتار ها و مشکلات کنترل تکانه شامل اینترنت، رایانه شخصی و فناوری تلفن همراه را در بر می گیرد. در حالی که هنوز هیچ معیار رسمی پذیرفته شده ای برای تشخیص اعتیاد به فضای مجازی وجود ندارد، محققان چند زیر مجموعه از انواع اعتیاد به اینترنت و فضای مجازی را شناسایی کرده اند.
سکس
فرد از اینترنت برای مشاهده، دانلود یا مبادله پورنوگرافی یا درگیر شدن در سکس سایبری معمولی با سایر کاربران استفاده می کند. این منجر به غفلت از زندگی جنسی واقعی آنها با شریک یا همسرشان می شود.
روابط
فرد از چت روم ها برای ایجاد روابط آنلاین به جای صرف وقت با خانواده و دوستان واقعی استفاده می کند. این می تواند شامل داشتن خیانت مجازی شود.
بازی
این می تواند شامل صرف زمان زیادی برای بازی، قمار، خرید یا تجارت باشد. این نوع اعتیاد به فضای مجازی می تواند منجر به مشکلات مالی شدید شود. محققان به سرعت دریافتند که بازی های رایانه ای وسوسه انگیز به یک مشکل تبدیل شده است.
اطلاعات
اینترنت و فضای مجازی اطلاعات و دانش فراوانی را در اختیار کاربران قرار می دهد. برای برخی، فرصت یافتن اطلاعات به این راحتی به یک تمایل غیر قابل کنترل برای جمع آوری و سازماندهی داده ها تبدیل شده است. در برخی موارد اطلاع یابی نمودی از تمایلات وسواسی اجباری از قبل موجود است.
اعتیاد به شبکه های اجتماعی
شامل تمایل به نظارت مداوم بر سایت های شبکه های اجتماعی مانند فیس بوک و توییتر است. این شامل به روز رسانی مداوم پست های شبکه ها و بررسی پیام ها برای اطلاع دادن به دوستان از کارهایی است که در حال حاضر انجام می دهید.
ترک اعتیاد به فضای مجازی
چه اعتیاد به فضای مجازی داشته یا بیشتر از آنچه نیاز دارید در برنامه های گوشی خود وقت بگذرانید، خبر خوب این است که راه هایی وجود دارد که می توانید به کاهش استفاده کلی خود کمک کنید. نکات زیر را در نظر بگیرید تا به شما در رسیدن به تعادل سالم تر و ترک اعتیاد به فضای مجازی کمک کند.
برنامه های رسانه های اجتماعی خود را از گوشی هوشمند خود حذف کنید. در حالی که هنوز می توانید از رایانه شخصی خود به آنها دسترسی داشته باشید، دور نگه داشتن آنها از تلفن ممکن است به کاهش زمان صرف شده در فضای مجازی به طور کلی کمک کند.
تلفن شخصی خود را در حین کار و همچنین در زمان مدرسه، غذا خوردن و فعالیت های تفریحی خاموش کنید. همچنین می توانید تنظیمات را در هر برنامه تنظیم کنید تا بتوانید نوتیفیکیشن و اعلان های خاصی را خاموش کنید.
زمان مشخصی را در روز به فضای مجازی اختصاص دهید. یک تایمر را روشن کنید تا به شما در پاسخگویی در زمان مناسب کمک کند.
موقع خوابیدن تلفن، تبلت و رایانه خود را بیرون از اتاق خواب خود بگذارید زیرا استفاده زیاد از آن ها قبل خواب منجر به اختلالات خواب می شود.
سرگرمی جدیدی را انتخاب کنید که به فناوری مرتبط نیست. به عنوان مثال می توان به ورزش، هنر، کلاس های آشپزی و غیره اشاره کرد.
به جای مجازی صحبت کردن با دوستان و خانواده ترجیحا حضوری آن ها را ببینید.
علائم خود را یادداشت کنید، برای مثال، رفتار، افکار و احساسات خود را پیگیری کنید.
به این فکر کنید که چرا اینقدر از اینترنت استفاده می کنید. چه چیزی باعث می شود آنلاین شوید؟ آیا مشکل واقعی وجود دارد که با آن روبرو نمی شوید؟
از روش های آرامش بخشی مانند تنفس عمیق یا مدیتیشن برای مدیریت علائم اضطراب استفاده کنید.
در صورت لزوم از کمک یک فرد متخصص و درمانگر استفاده کنید. نیازی به ترک استفاده از فضای مجازی به طور کامل نیست. هدف درمان حرفه ای این است که به فرد اجازه دهد از اینترنت به صورت مثبت استفاده کند نه اجباری. همچنین مهم است که به طور منظم از فضای مجازی فاصله بگیرید تا به یافتن زمینه های واقعی زندگی کمک کنید. بسته به نیاز شما، استراحت شما می تواند یک روز در هفته، یک ماه کامل یا یک فصل کامل باشد. به خودتان اجازه دهید کنترل این تصمیم را در دست داشته باشید.
سوالات متداول
1- اعتیاد به فضای مجازی چیست؟
حث داغ اعتیاد به فضای مجازی بین روانشناسان در حال افزایش است زیرا تقریبا همه افراد دنیا با فضای مجازی درگیرند که در متن مقاله شرح داده شده است.
2- علائم اعتیاد به فضای مجازی چیست؟
استفاده ناسالم از اینترنت و فضای مجازی می تواند اثرات آزار دهنده ای داشته باشد که در متن مقاله علائم آن شرح داده شده است.
3- انواع اعتیاد به فضای مجازی جیست؟
اعتیاد به فضای مجازی و اینترنت یک اصطلاح گسترده است که انواع مختلفی نیز برای آن وجود دارد که در متن مقاله توضیح داده شده است.
پاسخ مشاور: می توانید از محدودیت زمانی اینستاگرام استفاده کنید.
پاسخ مشاور: داخل متن مقاله ذکر شده است