شما هر روز رفتار سخاوتمندانه را از افرادی می بینید که ماشین دیگران را در برف هل می دهند، برای دیگران چیزی را می خرند، در حالی که هنوز زنده هستند خون، کلیه، ریه و سایر اعضا اهدا می کنند و جانشان را به خطر می اندازند. اما با این همه سخاوت و مهربانی که در دنیا می گذرد، چرا هنوز حداقل چند نفر را به عنوان افرادی خسیس می شناسید؟ افرادی که حاضر نیستند زمان، پول و دانش خود را برای بهبود بشریت به اشتراک بگذارند.
افراد خسیس اغلب سرد و دور هستند. آنها اغلب فاقد ظرفیت صمیمیت هستند. بدون یک مرکز اخلاقی، افراد بخیل در دستکاری مهارت پیدا می کنند. توقع بیش از حد از یک فرد خسیس، عاقلانه نیست.در این مقاله در مورد خساست مطالبی ارائه شده است.
معنی خساست چیست
خساست نقطه مقابل سخاوت است. در حالی که یک شخص سخاوتمند اغلب با یافتن یک فعالیت لذت بخش آزادانه بخشش می کند، اما یک فرد بخیل از دادن و بخشش خودداری می کند و آن را سخت و ناراحت کننده می داند. اگرچه خسیس بودن معمولا با پول همراه است، اما در سایر زمینه ها نیز ظاهر می شود.
برای افراد خسیس پول دادن یا قرض دادن به دیگران مشکل است. بیشتر می گیرند و کمتر می دهند. آنها برای پس انداز پول تمام تلاش خود را می کنند. ما نمی گوییم که پس انداز پول چیز خوبی نیست. اما یک فرد خسیس، صرفا برای صرفه جویی در هزینه، زمان و انرژی زیادی را قربانی می کند.
البته خساست مساوی با صرفه جویی نیست. در حالی که صرفه جویی استفاده هوشمندانه و کارآمد از زمان، انرژی و منابع است، خساست نوعی ترس است، ترس از نداشتن کافی. این به شخص انگیزه می دهد که داراریی هایش را ندهد، حتی اگر با دادن آن ها مشکلی برای او ایجاد نشود.
علت خسیس بودن چیست
معمولا این تجربیات گذشته افراد است که آنها را خسیس می کند. کودکی که در خانواده ای فقیر بزرگ شده است ممکن است دچار ناامنی مالی شود. آنها دائما شاهد نگرانی اعضای خانواده خود در مورد پول هستند، بنابراین آنها نیز این کار را انجام می دهند. بنابراین دلیل اصلی اینکه یک فرد خساست نشان می دهد این است که نسبت به پول احساس ناامنی می کند. این ناامنی مالی باعث می شود چیزی را که معتقدند کمبود دارند، به بقیه ندهند.
از کلمه باور داشتن استفاده می کنیم زیرا ناامنی مالی یک فرد خسیس ممکن است واقعی باشد یا قابل درک باشد. حتی اگر یک فرد پول زیادی داشته باشد، ممکن است همچنان در اعماق خود احساس ناامنی کند. بنابراین آنها رفتار خساست از خود نشان می دهند. متخصصین ممکن است خسیس بودن را با اختلال شخصیت وسواسی اجباری (OCPD) در برخی از مواقع مرتبط کنند. افراد با این اختلال معمولا احتکار می کنند و در صرف موارد مختلف از جمله حوزه مالی وسواس دارند.
در ضمن در دوران کودکی، نحوه تربیت شما می تواند بر شخصیت شما تاثیر بگذارد. کودکانی که آموزش سخت توالت رفتن داشتند، می توانند به شخصیت نگهدارنده مقعدی منجر شوند که در مراحل رشد روانی جنسی فروید توضیح داده شده است. اگر والدینتان در آموزش توالت رفتن خیلی سختگیر بودند، ممکن است با نگه داشتن ادرار یا مدفوع مقابله کرده باشید. این می تواند باعث خسیس شدن شما در بزرگسالی شود.
خساست عاطفی چیست
خسیس بودن به امور مالی محدود نمی شود. یک فرد ممکن است در زمینه های دیگر زندگی نیز بخیل باشد. نوع رایج دیگر خسیس بودن بخل عاطفی است. منظور از خساست عاطفی این است که شخص از به اشتراک گذاشتن احساسات خود با افراد از جمله نزدیکان خود امتناع می ورزد. به اشتراک گذاشتن احساسات خود با افرادی که برای شما اهمیتی ندارند قابل درک است، اما چرا یک فرد نباید احساسات خود را با کسانی که برای آنها مهم هستند به اشتراک بگذارد؟
این نوع خسیس بودن ارتباط زیادی با دو ترس، ترس از صمیمیت و ترس از کنترل شدن دارد. ترس از صمیمیت به دلایل مختلف در فرد ایجاد می شود اما شایع ترین دلیل آن عدم اعتماد به افراد است. این عدم اعتماد را می توان به تجربیات گذشته ردیابی کرد که در آن افراد به کسی اعتماد کردند و پیامد آن منفی بوده است. یا شاهد بوده اند که شخصی چنین تجربه منفی داشته است.
برای مثال دختری که والدین او طلاق گرفته اند و پدرش او را به سرپرستی مادرش سپرده است، ممکن است یاد بگیرد که به مردان اعتماد نکند. در ذهن او مردان می توانند شما را در هر زمانی پشت سر بگذارند. چنین دختری ممکن است همیشه با مردان مشکل اعتماد داشته باشد و بنابراین ممکن است ترجیح دهد احساسات خود را با هیچ مردی در میان نگذارد و این باور را در خود ایجاد کند که مرد ها قابل اعتماد نیستند.
ترس از کنترل شدن عامل دیگری است. این یک ترس رایج است زیرا در دوران کودکی همه ما به نوعی توسط والدین و جامعه کنترل شده ایم. برای برخی این کنترل مشکل چندانی نداشت. کسانی که احساس می کردند آزادی آنها تهدید می شود، ترس از کنترل شدن توسط دیگران داشتند. فردی که از کنترل شدن می ترسد، دوست ندارد احساسات خود را حتی با نزدیکانش به اشتراک بگذارد. آنها احساس می کنند که این کار آنها را آسیب پذیر می کند. به گفته آنها اگر خود را به روی دیگران باز کنند، به راحتی مورد دستکاری قرار می گیرند و ضعف های عاطفی آنها به چشم می آید.
علائم خساست چیست
بنابراین خساست می تواند به پول، احساسات، عشق، زمان، ایده ها و عذرخواهی مربوط باشد. وقتی بخیل هستید بیشتر از آنچه می دهید، از دیگران می گیرید. در اینجا برخی علائم خسیس بودن مطرح شده است.
تقسیم پول با دیگران معنا ندارد.
شما با افرادی که خسیس هستند و خیلی در هزینه ها صرفه جویی می کنند، همذات پنداری می کنید.
تقسیم هزینه هر چیزی برای شما عادی است.
شما به خیریه کمک نمی کنید.
شما می دانید که همیشه چقدر پول دارید.
وقتی اتفاق خوبی برای کسی می افتد، احساس حسادت و رقابت شما را فرا می گیرد.
قبل از اینکه چیزهای کوچکی را ارائه دهید، ابتدا به خودتان فکر می کنید.
تا زمانی که ستایش را دریافت نکنید، قدردانی نشان نمی دهید.
وقتی اشتباه می کنید عذرخواهی برای شما سخت است.
ممکن است شما برخی از این علائم خسیس بودن را داشته باشید اما برخی از آن ها هم نشانه صرفه جویی و اقتصادی بودن شما است.
درمان خساست چیست
تا اینجا علت خسیس بودن و علائم فرد خسیس را یاد گرفته اید، اگر از خساست خود آگاه شده و به دنبال راه های درمان خسیس بودن هستید، در اینجا چند مورد نام برده شده است.
تمرین کنید که خود را در آخر قرار دهید. اگر فرد خسیسی هستید، پس احتمال دارد که همیشه به دنبال شماره یک بودن باشید. اگر می خواهید زندگی پر از شادی و عاری از خساست را شروع کنید، باید هرچه زودتر آن را تغییر دهید.
خود را جای دیگران بگذارید. یک کیلومتر راه رفتن با کفش های مرد دیگر می تواند زندگی شما را برای همیشه تغییر دهد. یعنی همدلی و درک شرایط دیگران را تمرین کنید.
بخشش پولی راهی عالی برای کمک به شما در فکر کردن در مورد همه چیزهایی است که باید به خاطر آنها سپاسگزار باشید، از جمله توانایی شما در خرج کردن و سخاوتمند بودن با دیگران. نه تنها عزت نفس شما به طور مثبت تقویت می شود، بلکه قدردانی را نیز در فردی که تحت تاثیر قرار داده اید برانگیخته اید.
به یاد داشته باشید که شما مهمتر از دیگران نیستید. افراد خسیس مدام فکر می کنند که مرکز هستی هستند و دنیا باید حول آنها بچرخد.
نحوه برخورد با فرد خسیس
اگر شما دوست، همسر یا اعضای خانواده ای دارید که خسیس است، می توانید از راه های مناسب با این ویژگی او برخورد کنید. در اینجا نحوه برخورد با فرد خسیس مطرح شده است.
حقیقت را بگویید.
مقابله با دوست دشوار خواهد بود، به خصوص اگر او حالت تدافعی داشته باشد. با این حال هیچ راه دیگری برای انجام آن وجود ندارد بدون اینکه اجازه دهید این دوست آگاه باشد که شما از عادات پولی یا خساست او ناراحت هستید.
پیشنهاد بدهید.
در حالی که ممکن است طول بکشد تا او به نگرانی های شما رسیدگی کند، اما می توانید با پیشنهاد فعالیت هایی که نیاز به پول کمی دارند شروع کرده و دعوت او به رستوران های گران قیمت را رد کنید، خود را از سوء استفاده ها نجات دهید. وقتی برای غذا خوردن بیرون می روید، برای حساب کتاب جداگانه برنامه ریزی کنید. انتظار قدردانی کمی از شخص داشته باشید. تعیین انتظارات برای شما و آنها کلید مدیریت موقعیت های ناراحت کننده قبل از وقوع آنها است.
رابطه خود را ارزیابی کنید.
اگر همین مشکلات شش ماه بعد ادامه پیدا کرد، زمانی که به او فرصت های زیادی برای تبدیل شدن به یک دوست خوب دادید و زمانی که این دوستی به هیچ وجه شما را شاد نمی کند، بلکه فقط شروع به احساس خستگی، سوءاستفاده یا استرس در شما ایجاد می کند، زمان آن فرا رسیده است. برای ارزیابی مجدد رابطه تصمیم بگیرید.
در جمع از دوست خود انتقاد نکنید.
هر برخورد شدیدی که در ملاء عام انجام شود می تواند تحقیر آمیز باشد و حتی بیشتر از آن وقتی پول در میان باشد احساس بدی انتقال دهد. وقتی می دانید که افراد دیگر در حال تماشای او هستند، از تذکر خودداری کنید.
مراقب دوستی خود باشید.
مهم نیست که چگونه به این وضعیت خسیس بودن فرد برخورد می کنید، مراقب باشید که وقتی یک دوستی بی نهایت آسیب می بیند، پس از آن تقریبا غیرممکن است که همه چیز را اصلاح کنید.
قضاوت نکنید.
این مشکل را شخصی نگیرید این می تواند یک اختلال شخصیت یا مشکل در تربیت آنها باشد. خودتان را بررسی کنید و ببینید که چرا از طرف آن فرد اذیت شده اید، سپس خود را به جای او بگذارید. ممکن است این خسیس بودن آنها نباشد که شما با آن مشکل دارید. به یاد داشته باشید که ترس دلیل اصلی تبدیل شدن یک فرد به خسیس بودن است.
سوالات متداول
1- معنی خسیس چیست؟
خساست نقطه مقابل سخاوت است و برای افراد خسیس پول دادن یا قرض دادن به دیگران مشکل است که در متن مقاله مطرح شده است.
2- علت خسیس بودن چیست؟
معمولا این تجربیات گذشته افراد به خصوص دوران کودکی است که آنها را خسیس می کند که در متن مقاله توضیح داده شده است.
3- درمان خسیس بودن چیست؟
اگر از خساست خود آگاه شده و به دنبال راه های درمان خسیس بودن هستید در متن مقاله چندین راه موثر توضیح داده شده است.
پاسخ مشاور: داخل متن راه های زیادی ارائه شده است
پاسخ مشاور: بله امکانش هست