آیا در مورد این که کی هستید شک دارید؟ در مورد اهداف و ارزش های خود مطمئن نیستید؟ اگر چنین است، ممکن دچار چیزی شده باشید که برخی آن را بحران هویت می نامند. اصطلاح "بحران هویت" اولین بار از روانشناس رشد و روانکاو اریک اریکسون آمد. او ایده های بحران هویت نوجوانان و همچنین بحران های میانسالی را معرفی کرد و معتقد بود که شخصیت ها با حل بحران های زندگی رشد می کنند.
اگر دچار بحران هویت هستید، ممکن است احساس و یا هویت خود را زیر سوال ببرید. این اغلب می تواند به دلیل تغییرات بزرگ یا عوامل استرس زا در زندگی یا به دلیل عواملی مانند سن یا پیشرفت از یک مرحله خاص رخ دهد. در این مقاله در مورد بحران هویت به خصوص در دوران نوجوانی و عوامل مربوطه صحبت شده است.
بحران هویت چیست
هویت شامل تجربیات، روابط، باور ها، ارزش ها و خاطراتی است که حس ذهنی فرد از خود را می سازد. این به ایجاد یک تصویر پیوسته از خود کمک می کند که حتی زمانی که جنبه های جدیدی از خود در طول زمان توسعه یا تقویت می شود، نسبتا ثابت باقی می ماند.
بحران هویت یک رویداد رشدی است که در آن فرد احساس خود یا جایگاه خود را در جهان زیر سوال می برد. این مفهوم از کار اریک اریکسون روانشناس رشد سرچشمه می گیرد که معتقد بود شکل گیری هویت در نوجوانی یکی از مهم ترین درگیری هایی است که افراد با آن روبرو هستند.
به عقیده اریکسون، بحران هویت زمان تجزیه و تحلیل فشرده و کاوش در راه های مختلف نگاه کردن به خود است. اریکسون خاطر نشان کرد که ایجاد حس هویت در سال های نوجوانی مهم است، اگرچه شکل گیری و رشد هویت به نوجوانی محدود نمی شود. در عوض، هویت تغییر می کند و در طول زندگی دچار تحول می شود، زیرا افراد با چالش های جدید روبرو می شوند و با تجربیات مختلف مقابله می کنند. بنابراین بحران هویت در هر سنی ممکن است رخ دهد.
هر یک از هشت مرحله تحول اریکسون دارای تضاد بین دو ارزش متضاد است. در مرحله پنجم یعنی در نوجوانی، فرد باید بین آشفتگی هویت و هویت یکی را انتخاب کند. این مرحله دارای یک بحران هویت است. در طول بحران هویت، یک فرد هویت ها و روش های متفاوتی را آزمایش می کند. آنها ممکن است ارزش ها و هنجارهای فرهنگی خانواده خود را زیر سوال ببرند و جدا از خانواده خود شروع به توسعه نظام ارزشی و شخصیت منحصر به فرد خود کنند.
علائم بحران هویت چیست
داشتن بحران هویت یک بیماری قابل تشخیص نیست، بنابراین علائم معمولی مانند سرما خوردگی یا آنفولانزا وجود ندارد. در عوض، در اینجا نشانه هایی وجود دارد که ممکن است دچار بحران هویت شوید. در ادامه برخی از علائم بحران هویت ذکر شده است.
شما در حال پرسش هستید که کی هستید ، به طور کلی یا در رابطه با جنبه خاصی از زندگی مانند روابط، سن یا شغل.
این که چه کسی هستید یا نقش شما در جامعه چیست، درگیری شخصی بزرگی را ایجاد می کند.
اخیرا تغییرات بزرگی رخ داده است که بر حس شما تاثیر گذاشته است، مانند طلاق.
شما چیز هایی مانند ارزش ها، معنویت، باورها، علایق یا مسیر شغلی تان را زیر سؤال می برید که تاثیر عمده ای بر دید شما از خودتان دارد.
شما به دنبال معنا، دلیل یا اشتیاق بیشتری در زندگی خود هستید.
کاملا طبیعی است که از خود بپرسید شما کی هستید، به خصوص که ما در طول زندگی خود تغییر می کنیم. با این حال، وقتی شروع به تاثیر گذاری بر تفکر یا عملکرد روزانه شما می کند، ممکن است دچار بحران هویت شوید. اگر چه بحران همچنین می تواند منجر به کاهش سلامت روان شما شود. مشاهده منفی خود یا زندگی تان نشان دهنده آسیب پذیری در برابر افسردگی است. اگر علائم افسردگی دارید، به دنبال کمک باشید. اگر با افکار خودکشی همراه شد، باید فورا به دنبال کمک باشید.
علائم افسردگی می تواند شامل خلق افسرده یا احساس ناامیدی یا بی ارزشی، از دست دادن علاقه به چیزهایی که زمانی از آنها لذت می بردید، خستگی، تحریک پذیری، تغییر در اشتها یا وزن، مشکلات مربوط به تمرکز، سطح انرژی، انگیزه و خواب باشد.
علت بحران هویت چیست
اگرچه اغلب تصور می شود که در سنین خاصی اتفاق می افتد (مثلا در نوجوانی یا در طول «بحران میانسالی»)، بحران هویت ممکن است برای هر کسی، در هر سنی، در هر مقطعی از زندگی اتفاق بیفتد. اغلب اوقات، بحران های هویت یا سایر مسائل مربوط به سلامت روان می توانند به دلیل استرس های عمده زندگی ایجاد شوند. این عوامل استرس زا نباید ذاتا بد باشند، اما هنوز هم می توانند استرس زیادی ایجاد کنند، که باعث می شود سوال کنید که کی هستید و برای چه چیزی ارزش قائل هستید. این عوامل شامل:
ازدواج کردن
طلاق گرفتن یا جدا شدن
جا به جایی
بچه دار شدن
تجربه یک رویداد آسیب زا
از دست دادن یک عزیز
از دست دادن یا گرفتن شغل
مسائل بهداشتی جدید
این عوامل استرس زا و سایر عوامل استرس زا مطمئنا می توانند بر زندگی روزمره شما و دید شما از خود تاثیر بگذارند. یک مطالعه اخیر نشان داد که عواملی مانند حمایت اجتماعی، سطح استرس و مسائل بهداشتی همگی می توانند بر ایجاد یک بحران که اغلب به آن بحران میانسالی گفته می شود تاثیر گذار باشند. داشتن یک بیماری روانی مانند افسردگی، اختلال دوقطبی، و اختلال شخصیت مرزی نیز ممکن است احتمال تجربه بحران هویت را افزایش دهد.
درمان بحران هویت
توجه به این نکته مهم است که بحران هویت یک تشخیص روانشناختی واقعی نیست. با این حال، هویت یک معیار کلیدی برای تشخیص اختلالات شخصیت است، و ممکن است با یک مسئله یا اختلال هویت تشخیص داده شود. به عنوان مثال اختلال هویت تجزیه ای زمانی است که فردی دارای دو یا چند هویت یا شخصیت متمایز است. این بیماری در صورتی تشخیص داده می شود که علاوه بر این هویت های متمایز، فرد دارای شکاف حافظه مداوم نیز باشد و علائم آن باعث ایجاد ناراحتی در برخی از زمینه های زندگی شود.
اختلال هویت، که معیاری برای اختلال شخصیت مرزی است، زمانی رخ می دهد که در مورد چندین موضوع مرتبط با هویت، عدم اطمینان وجود داشته باشد. این می تواند شامل عدم اطمینان در مورد تصویر خود، هویت جنسیتی، ارزش ها و اهداف بلند مدت باشد. بنابراین با توجه به تشخیص باید درمان بحران هویت صورت بگیرد.
اگر بحران هویت باعث ایجاد ناراحتی قابل توجه و اختلال در توانایی شما برای عملکرد عادی شود، یک پزشک یا متخصص سلامت روان می تواند کمک کند. در مورد احساس خود و تغییرات یا استرسی که در زندگی خود تجربه می کنید با آنها صحبت کنید. بسته به شدت مسائل هویتی شما و تاثیراتی که ایجاد می کنند، چندین گزینه درمانی وجود دارد که در اینجا شرح داده شده است.
روان درمانی
روان درمانی می تواند برای رسیدگی به برخی از مسائل اساسی که ممکن است به بحران هویت شما کمک کند مفید باشد. یک رویکرد شناخته شده به عنوان درمان شناختی رفتاری (CBT) برای مقابله با افکار و رفتار های منفی که ممکن است باعث ایجاد مشکلاتی در دیدگاه شما نسبت به خودتان شود، کار می کند.
گروه درمانی
برخی از مطالعات نشان داده اند که گروه درمانی برای درمان بحران های هویت، به ویژه در نوجوانان مفید است. یکی از این مطالعات نتایج مثبتی را پس از پرداختن به روایت درمانی گروهی گزارش کرد که بر کمک به افراد برای یافتن صدای خود از طریق داستان هایی که برای خود می گویند تمرکز دارد. دیگری پس از واقعیت درمانی مبتنی بر گروه به یافته های مشابه اشاره کرد که قدرت انتخاب خوب را تقویت می کند.
دارو
اگر علائم شما با اضطراب یا افسردگی همراه باشد، پزشک ممکن است داروهایی مانند داروهای ضد اضطراب یا ضد افسردگی را برای کمک به آن شرایط پیشنهاد یا تجویز کند.
کمک به خود
در بسیاری از موارد، مراحلی وجود دارد که می توانید برای کمک به حل بحران هویت به تنهایی انجام دهید. برخی از مواردی که ممکن است هنگام مواجهه با سوالات مربوط به هویت خود مفید باشد عبارتند از:
-
احساسات خود را شناسایی کرده و بپذیرید: به دنبال شناسایی و درک احساساتی باشید که نسبت به هویت خود دارید، سپس آنها را بشناسید و بپذیرید. به خود بگویید که اشکالی ندارد که آنگونه که دارید احساس کنید و همان لطفی را به خود داشته باشید که به یک دوست خوب دارید.
-
باورها و علایق خود را کشف کنید: وقتی احساس خود را زیر سوال می برید، نگاه به درون و فکر کردن به چیزهایی که به آنها علاقه دارید می تواند مفید باشد. به چه چیزی علاقمندید؟ آیا چیزهایی هست که دیگر دوست ندارید؟ پرسیدن سوال و کشف سرگرمی ها و علایق جدید می تواند راهی مفید برای شناخت بهتر خودتان باشد.
-
اهداف خود را در نظر بگیرید: مدتی را صرف فکر کردن در مورد اهداف خود در زندگی کنید. می خواهی به چه چیز برسی؟ چه چیزهایی بیشترین لذت و شادی را برای شما به ارمغان می آورند؟ بحران هویت ممکن است نشانه ای از برآورده نشدن برخی نیازها باشد، بنابراین یافتن راه هایی برای ارضای آن نیاز می تواند احساس رضایت بیشتری را در زندگی شما ایجاد کند.
-
دریافت حمایت: داشتن دوستان و خانواده برای تکیه کردن می تواند کمک کند. حمایت اجتماعی قوی بخش مهمی از رفاه ذهنی است و همچنین می تواند راهی برای به دست آوردن بازخورد و تشویقی باشد که برای احساس راحتی با هویت خود نیاز دارید. دوستان، اعضای خانواده، گروه های اجتماعی، گروه های مذهبی، گروه های ورزشی تیمی، و گروه های حمایتی همگی می توانند مکان های خوبی برای یافتن حمایت مورد نیاز شما باشند.
-
قضاوت درونی و بیرونی را نادیده بگیرید: انتظارات دیگران و همچنین انتظارات ما می تواند تاثیر زیادی بر احساس ما داشته باشد. اما اجازه ندهید استاندارد های جامعه تعیین کنند که چه کسی هستید و چه چیزی را باید دوست داشته باشید. فقط به این دلیل که سن، جنسیت یا گروه فرهنگی خاصی دارید، به این معنی نیست که اگر دیگر به آنچه دنبال می کنید اعتقاد ندارید، باید آن را همچنان دنبال کنید. درک شما از خود برای رفاه کلی شما مهم است و صرف زمان و انرژی برای تفکر قضاوتی نمی تواند شما را به جایی برساند. ممکن است زمانی طول بکشد تا افرادی که دوستشان دارید هر تغییری را که ایجاد می کنید درک کنند، اما اگر با خودتان صادق باشید در درازمدت شادتر خواهید بود.
سوالات متداول
1- بحران هویت چیست؟
بحران هویت یک رویداد رشدی است که در آن فرد احساس خود یا جایگاه خود را در جهان زیر سوال می برد که در متن مقاله شرح داده شده است.
2- علائم بحران هویت چیست؟
داشتن بحران هویت یک بیماری قابل تشخیص نیست، بنابراین علائم معمولی ندارد اما در متن مقاله توضیح داده شده است.
3- علت بحران هویت چیست؟
بحران هویت ممکن است برای هر کسی، در هر سنی، در هر مقطعی از زندگی اتفاق بیفتد که در متن مقاله شرح داده شده است.
پاسخ مشاور: امکانش هست
پاسخ مشاور: بله امکانش هست
پاسخ مشاور: خیر برای افراد بزرگسال نیز می تواند رخ دهد