همه ما می خواهیم فرزندانی مسئولیت پذیر تربیت کنیم و همه ما می خواهیم در دنیایی زندگی کنیم که در آن دیگران مسئولیت پذیر باشند، دنیایی که بزرگسالان از مسئولیت های خود به عنوان شهروند شانه خالی نمی کنند. پس چگونه فرزندانمان را طوری تربیت کنیم که مسئولیت انتخاب ها و تأثیر آن ها بر جهان را بپذیرند؟
شما می توانید به عنوان والدین با این کار شروع کنید که مسئولیت را به جای بار سنگین، چیزی شادی بخش برای فرزندتان تبدیل کنید. آنها برای عزت نفسشان و برای اینکه زندگیشان معنا پیدا کند به این نیاز دارند. بچه ها نمی خواهند فقط مورد دلسوزی قرار بگیرند. آنها مانند بقیه ما نیاز دارند که احساس کنند برای دنیا مهم هستند، مثل اینکه زندگی آنها سهم مثبتی دارد. در این مقاله در مورد مسئولیت پذیری کودکان صحبت شده است.
مسئولیت پذیری در کودکان چیست
مسئولیت به این معناست که شما کارهایی را که قرار است انجام دهید انجام دهید. به عبارت ساده، مسئولیت عبارت است از انجام کارهایی که قرار است انجام دهیم و پیامد های مثبت یا منفی اعمال خود را بپذیریم. مثلا مسئولیت پذیری در کودکان ممکن است وظیفه ای باشد که از آن ها انتظار می رود انجام دهند. به عنوان مثال، والدین آن ها انتظار دارند که دندان های خود را مسواک بزنند. مسواک زدن دندان های خود یک "مسئولیت" است و این مسئولیت آن ها است که هر روز دندان های خود را مسواک بزنند.
مثال دیگر این است که معلم کودک از وی انتظار دارد که تکالیف خود را به موقع تمام کند و بهترین کار خود را انجام دهد. بنابراین این مسئولیت کودک است که تکالیف خود را انجام داده و آن را به بهترین شکل هم انجام دهد. مسئولیت پذیر بودن کودکان ممکن است راهی باشد که از آن ها انتظار می رود عمل کنند. به عنوان مثال، والدین انتظار دارند که اگر برای بازی در پارک می روند، کودکان طوری بازی کنند که به خودشان یا شخص دیگری آسیب جدی وارد نشود. این مسئولیت کودکان که به روشی ایمن و مودبانه سرگرم شوند.
بنابراین مسئولیت پذیری چیزی است که همه کودکان باید بیاموزند. با کمک به فرزندتان در ایجاد مسئولیت، به او کمک می کنید تا به پتانسیل کامل خود برسد. مسئولیت پذیری شامل تصمیم گیری، مورد اعتماد بودن و یادگیری اعتبار گرفتن برای اعمال خود، چه خوب و چه بد است. مسئولیت پذیری در کودک فقط به این نیست که چگونه انتخاب های فرزند شما بر او تأثیر می گذارد، بلکه این است که چگونه انتخاب ها و اقدامات او بر دیگران تأثیر می گذارد. مسئولیت پذیری می تواند به فرزند شما کمک کند که احساس کند مهم است و به خانواده و جامعه کمک می کند.
مسئولیت های کودکان چیست
در مسئولیت پذیری کودکان تکالیف متناسب با سن به طور دقیق مشخص نمی شوند، اما به این بستگی دارند که فرزند شما چقدر آنها را به طور مؤثر می پذیرد و در برنامه روزانه خود ادغام می کند. اگر آنها وظیفه خاصی را سخت می بینند، مایل باشید که آنها را کنار بگذارید. در اینجا برخی از وظایف و مسئولیت هایی وجود دارد که می توانید بر اساس سن و رشد کودک خود به او محول کنید.
تمیز نگه داشتن خانه
مراقبت از خواهر و برادر کوچکتر
کمک در رویداد های خاص
مراقبت از حیوان خانگی خود
بستن چمدان های مدرسه در شب قبل از خواب
پس از بازی با اسباب بازی ها، آن ها را به جایی که تعلق دارند برگرداند
سازماندهی قفسه های بازی و قفسه های کتاب آنها
تکمیل تکلیف
خود آراستگی
لباس های کثیف را برای شستشو در محل مناسب قرار دادن
مسئولیت پذیری کودکان در مدرسه نیز مهم است. دانش آموزان با مسئولیت پذیری، مشارکت و داشتن نگرش مثبت در یادگیری خود موفق تر خواهند بود.
حضور به موقع و منظم در کلاس ها
آماده شدن برای کلاس ها با کلیه لوازم مورد نیاز
مراقبت خوب از اموال مدرسه
انجام تمام تکالیف منزل
زمان خود را به خوبی سازماندهی کردن و مدیریت زمان داشتن
احترام به خود و دیگران
خواندن به طور منظم
به کار بردن تمام تلاش خود
راه های افزایش مسئولیت پذیری کودک
نکته اصلی این است که بچه ها به اندازه ای که ما از آنها حمایت می کنیم مسئول خواهند بود بنابراین باید در مسئولیت پذیر کردن کودکان دقت کنید. در اینجا چند راه موثر برای این کار ارائه شده است.
فرزندتان را با این توقع بزرگ کنید که همیشه خودمان آشفتگی هایمان را از بین ببریم.
با کمک به فرزندتان شروع کنید، تا زمانی که او آن را یاد بگیرد. اگر بتوانید در این مورد شاد و مهربان باشید تا او آن را سریعتر یاد بگیرد. هنگام برداشتن اسفنج، او را تشویق کنید تا به او کمک کنید، حتی زمانی که انجام آن آسان است. (و می دانید که تقریبا همیشه راحت تر است که خودتان این کار را انجام دهید.) تا زمانی که در مورد آن قضاوت نکنید، او حالت دفاعی ندارد و می خواهد به تمیز کردن و بهبود اوضاع کمک کند.
بنابراین وقتی کودک نوپا شیرش را می ریزد، همان طور که یک دستمال کاغذی به او می دهید، خودتان یکی را بردارید، بگویید: "شیر ریخت. اشکالی ندارد. ما می توانیم آن را تمیز کنیم." وقتی کودک پیش دبستانی کفش هایش را پراکنده می گذارد، آن ها را به او بدهید و از او بخواهید آن ها را مرتب کنار بگذارد و با مهربانی بگویید: «ما همیشه وسایلمان را مرتب می کنیم».
بچه ها به فرصتی برای کمک کردن نیاز دارند.
همه بچه ها به نحوی به طور منظم به بقیه کمک می کنند. این راه ها را پیدا کنید و دربارشان نظر مثبت بدهید، حتی اگر متوجه شدید که او با برادر کوچکش مهربان است یا اینکه از آواز خواندن او لذت می برید. هر رفتاری را که تصدیق کنید رشد خواهد کرد. همانطور که فرزندان شما بزرگتر می شوند، مشارکت آنها در داخل و خارج از خانواده می تواند به طور مناسب افزایش یابد. کودکان باید به دو نوع فرد مسئولیت پذیر تبدیل شوند، مراقبت از خود و کمک به رفاه خانواده. تحقیقات نشان می دهد که بچه هایی که در خانه کمک می کنند در موقعیت های دیگر نیز بیشتر از بچه هایی که به ندرت در مراقبت از خود مشارکت می کنند، کمک می کنند.
به آنها انگیزه دهید تا ابتکار عمل داشته باشند.
در مسئولیت پذیری کودکان اگر آنها را مجبور به انجام کاری کنید که نمی خواهند انجام دهند، ممکن است آن را به عنوان یک جریمه به جای مسئولیت در نظر بگیرند. وظایف را برای آنها لذت بخش کنید و راهی بیابید که آنها را وادار به انجام فعالیت ها به تنهایی کنید تا حس موفقیت در آنها ایجاد شود و عزت نفس کودکان تقویت شود. شما فقط زمانی می توانید کمک کنید که کاملا ضروری است. اگر آنها آن را بدون نقص اجرا نکنند اشکالی ندارد زیرا ایده این است که بچه ها ابتکار عمل را به دست بگیرند.
خودتان نمونه باشید.
تقلید کودکان و مشاهده بزرگتر ها روشی رایج برای یادگیری کودکان است. در نتیجه، مطمئن شوید که همه افراد خانواده شما در محیط خود مسئول هستند. لطفا به همه قول هایی که به آنها داده اید عمل کنید تا آنها نیز همین کار را یاد بگیرند. این همچنین به این معنی است که شما فقط باید قول هایی بدهید که می توانید به آنها عمل کنید. قوانین خانه و جامعه را به خصوص در مقابل آنها رعایت کنید. اگر مسئولیت پذیری شما را ببینند از شما پیروی خواهند کرد.
مدیریت پول را آموزش دهید.
یکی از کار های سخت در بزرگسالی مدیریت پول و هزینه ها است، برای ایجاد عادات مناسب و مسئولیت پذیر بودن کودک باید از بچگی به آن ها آموزشات لازم ارائه شود. با پول توجیبی دادن می توانید این کار را به آن ها آموزش دهید. کودکان باید یاد بگیرند میزان پولی که می گیرند بیشتر نشده و باید همان را برای یک مدت زمانی مدیریت کنند.
به آنها بیاموزید که چگونه اشتباهات خود را اصلاح کنند.
هیچ کس کامل نیست و فرزند شما نیز از این قاعده مستثنی نیست. همه مستعد خطا هستند. آنچه مهم است این است که آنها چگونه یاد می گیرند آسیبی را که ایجاد کرده اند جبران کنند. این می تواند دعوای آنها با کسی باشد یا یک دستور العمل در خانه. به جای اینکه به آنها دستور دهید فورا کار درست را انجام دهند، یک گفتگوی دوستانه با آنها داشته باشید و به طرف ماجرا گوش دهید. به آنها کمک کنید تا خطای خود را بفهمند و بپذیرند و بسته به شرایط راه حلی برای خود بیابند.
روال و ساختار داشته باشید.
ساختار و روال به دلایل زیادی در زندگی کودکان حیاتی هستند، از جمله مهم ترین آنها این است که به آنها فرصت های مکرر می دهد تا از طریق یک سری وظایف خود را مدیریت کنند. اول آنها به روال قبل از خواب و تمیز کردن اسباب بازی ها و آماده شدن در صبح تسلط دارند. سپس آنها عادات مطالعه موفق و عادات نظافت را ایجاد می کنند. در نهایت، آنها مهارت های زندگی کودکان را از طریق تکرار کارهای روزمره خانگی مانند شستن لباس یا درست کردن وعده های غذایی ساده یاد می گیرند.
یک خانواده بدون سرزنش ایجاد کنید.
همه ما به طور خودکار می خواهیم وقتی همه چیز اشتباه می شود، کسی را مقصر بدانیم. گویی سرزنش ممکن است از تکرار مشکل جلوگیری کند یا ما را از مسئولیت سلب کند. در واقع، سرزنش کردن، همه را به حالت تدافعی تبدیل می کند و بیشتر مایل به مراقبت از خود و حمله به جای جبران آن هستند. یکی از دلایل دروغگویی کودکان این است. بدتر از آن، وقتی آنها را سرزنش می کنیم، بچه ها انواع دلایلی را پیدا می کنند که واقعا تقصیر آنها نبوده است، حداقل در ذهن خودشان، بنابراین کمتر احتمال دارد که مسئولیت را بر عهده بگیرند و احتمال تکرار مشکل بیشتر است. بنابراین برای افزایش مسئولیت پذیری در فرزندان سرزنش را کنار بگذارید. سرزنش مخالف عشق بی قید و شرط است. پس چرا ما آن را انجام دهیم؟ دفعه بعد که متوجه شدید به طور خودکار شروع به سرزنش کردن کودک می کنید، عقب بکشید، در عوض، هر مسئولیتی را که می توانید بپذیرید و مسئولیت کودک را نیز یاد آور شوید.
سوالات متداول
1- مسئولیت پذیری در کودکان چیست؟
مسئولیت پذیری در کودکان ممکن است وظیفه ای باشد که از آن ها انتظار می رود انجام دهند که در متن مقاله توضیح داده شده است.
2- مسئولیت های کودکان چیست؟
در مسئولیت پذیری کودکان تکالیف متناسب با سن به طور دقیق مشخص نمی شوند که در متن مقاله شرح داده شده است.
3- راه های افزایش مسئولیت پذیری کودک چیست؟
شما می توانید به عنوان والدین با این کار شروع کنید که مسئولیت را به جای بار سنگین، چیزی شادی بخش برای فرزندتان تبدیل کنید که در متن مقاله مطرح شده است.
پاسخ مشاور: بله عالیه
پاسخ مشاور: بله از سنین کمتر هم میشه یاد داد
پاسخ مشاور: بله یکی از راه های آن است