مسئولیت پذیری در همه حوزه های زندگی بسیار مهم است. مثلا شما در محل کارتان کار خوبی انجام می دهید. به نظر می رسد رئیس شما خوشحال است و اکنون شما آماده هستید تا کارهای بیشتری انجام دهید. این به معنی مسئولیت پذیری شما است. بیرون راندن خود از منطقه آسایش برای پذیرفتن مسئولیت بیشتر، راهی عالی برای رشد شخصی و حرفه ای است.
گاهی اوقات ممکن است ناراحت کننده و سخت باشد، اما این چیزی است که به شما کمک می کند تا در یک سازمان پیشرفت واقعی داشته باشید. پس خودتان را به چالش بکشید و مسئولیت پذیری در کار را تمرین کنید. در این مقاله در مورد تعریف مسئولیت پذیری در کار و اهمیت آن و راه های افزایش آن در شغل خود صحبت شده است.
مسئولیت پذیری در کار چیست
مسئولیت پذیری در کار به وظایفی اطلاق می شود که افراد در موقعیت های خاص باید انجام دهند. این می تواند به وظایف پرزحمت و اجتماعی اشاره داشته باشد. به رسمیت شناختن و انجام مسئولیت های خود در محل کار به طور کلی به عنوان بخش اساسی از یک اخلاق کاری قوی در نظر گرفته می شود.
وقتی فردی استخدام می شود، معامله به طور کلی این است که او مقدار معینی حقوق برای انجام وظایف خاص دریافت می کند. علاوه بر آن وظایف، ممکن است چیز های دیگری نیز از او خواسته شود. برای مثال اگر او با مردم سروکار دارد، ممکن است نیاز داشته باشد رفتار های دوستانه و دلسوزانه از خود نشان دهد. همچنین ممکن است از او خواسته شود که از مصرف مواد مخدر یا روابط صمیمی با همکاران خودداری کند. ترکیب این موارد مسئولیت کاری اوست.
در برخی موارد، مسئولیت پذیری در کار نمی تواند به طور کامل در مصاحبه یا در طول آموزش مشخص شود. به عنوان مثال، مدیران معمولا در می یابند که لازم است در وظایفی که مستقیما در شرح وظایف آن ها مشخص نشده است دخالت کنند و نظارت داشته باشند. قبول این مسئولیت و انجام موثر چنین وظایفی اغلب برای تداوم کسب و کار ضروری است.
کسانی که به دنبال پیشرفت در یک شرکت هستند، ممکن است بخواهند رویکرد خود را نسبت به مسئولیت کاری خود بررسی کنند. در بسیاری از موارد، مافوق نه تنها به دنبال این هستند که ببینند آیا فردی کار خود را انجام می دهد یا خیر، بلکه به نحوه انجام کار آن ها نیز توجه می کنند. اگر کار او با اشتباهات خدشه دار شود یا اگر فقط به اندازه ای به تعهدات خود عمل کند که توجه داشته باشد که وظایف کامل شده است، ممکن است برای ارتقا یا بهبود شغل نامناسب تلقی شود.
نگرش و مهارت های اجتماعی نیز می تواند نقش زیادی در مسئولیت پذیری شغلی ایفا کند. کسانی که نگرش منفی نسبت به وظایف خود یا همکارانشان دارند، ممکن است تاثیر منفی بزرگتر را درک نکنند. برای مثال، از یک صندوقدار اصلی انتظار می رود وظایف خاصی را انجام دهد. اگرچه او ممکن است این موارد را انجام دهد، اما ممکن است با صندوقداران سطح پایین تر رفتار خشن داشته باشد. این می تواند تاثیر منفی بر مسئولیت او داشته باشد زیرا نگرش او، فرد را بد قلق می کند و بنابراین او رهبری نیست که انتظار می رود باشد.
با این حال، این تنها کارمندان نیستند که وظایف کاری دارند. صاحبان مشاغل و فریلنسر ها نیز تمایل دارند وظایفی داشته باشند که از آنها انتظار می رود. عدم شناخت یا تکمیل این وظایف می تواند عواقبی را برای آن ها و همچنین عواقبی برای دیگران به همراه داشته باشد. به عنوان مثال، اگر یک صاحب کسب و کار لیست حقوق و دستمزد را پردازش نکند، کارکنان او حقوق دریافت نمی کنند و ممکن است از ادامه کار خودداری کنند.
دلیل اهمیت مسئولیت پذیری کاری
مسئولیت پذیری در محل کار مهم است زیرا حرفه ای بودن شما را نشان می دهد، می تواند شغل شما را ارتقا دهد، به ایجاد پیوند های حرفه ای با همکاران کمک می کند و به رهبری شرکت نشان می دهد که شما کارمند ارزشمندی هستید. سرپرستان برای کارمندانی که مسئولیت پذیر هستند ارزش قائل هستند، زیرا می دانند که می توانند به شما اعتماد کنند تا وظایف را به موقع انجام دهید و کارهای با کیفیت بالا ارائه دهید. کارکنان مسئولیت پذیر حرفه ای هستند با اخلاق کاری ثابت که هر روز در جهت اهداف حرفه ای خود اقداماتی را انجام می دهند.
کارکنان مسئولیت پذیر برای پیشبرد موفقیت شرکت تلاش می کنند و تلاش می کنند وظایف روزانه خود را به خوبی انجام دهند. کارکنان مسئولیت پذیر درگیر فعالیت های روزانه خود هستند و فرهنگ مسئولیت پذیر بودن کاری را ایجاد می کنند که باعث پیشرفت مشاغل فردی و افزایش بهره وری شرکت می شود. مسئولیت پذیری در کار می تواند به روش های ذکر شده در زیر برای شما مفید باشد.
شخصیت شما را آشکار می کند.
مسئولیت شما در قبال وظایف محل کارتان نشان دهنده اخلاق کاری شماست. کارمند مسئولیت پذیر بودن نشان می دهد که به کار خود افتخار می کنید و ارزش شخصیت شما را تایید می کند. سرپرستان به شما به عنوان یک کارمند قابل اعتماد و متکی به خود نگاه می کنند و به توانایی های شما ایمان دارند.
به حفظ موقعیت شما کمک می کند.
یک کارمند مسئول به ایجاد ثبات و امنیت شرکت کمک می کند. اخلاق کاری قوی و ماهیت قابل اعتماد شما نشان دهنده ارزش شماست و باعث می شود کارفرمایان بخواهند استعداد شما را حفظ کنند. با پذیرفتن مسئولیت خود در محل کار، به یک دارایی برای سازمان تبدیل می شوید و امنیت شغلی را به دست می آورید، زیرا کارفرمایان تمایل دارند کارکنانی را که بهترین کار را ارائه می دهند و در رفتار خود ثابت قدم هستند، نگه دارند.
صداقت شما را نشان می دهد.
مسئولیت پذیری به این معناست که شما عواقب اعمال خود را بپذیرید، چه خوب و چه بد. کارفرمایان به صداقت در کارگرانی که می توانند اشتباهات را بپذیرند و اقدامات لازم برای اصلاح آنها را انجام دهند، ارزش قائل هستند. افرادی که پاسخگو هستند از اشتباهات خود درس می گیرند و به خاطر آنها بهتر می شوند. تلاش برای تصحیح خطا های خود و پذیرفتن تحسین برای کاری که به خوبی انجام شده است، اعتماد به مهارت ها و دانش شما را نشان می دهد.
راه های افزایش مسئولیت پذیری در شغل
به راه هایی فکر کنید که از طریق اقدامات خود مسئولیت پذیری کاری را نشان دهید تا اعتماد همکاران و سرپرستان خود را جلب کنید تا مسئولیت های بیشتری در کار به دست آورید و خود را در موقعیت افزایش حقوق یا ارتقاء شغلی قرار دهید. در اینجا راه های افزایش مسئولیت پذیری در شغل مطرح شده است.
با رئیس خود صحبت کنید.
پیش سرپرست خود بروید و ببینید آیا پروژه های دیگری وجود دارد که بتوانید روی آنها کار کنید. آن را به جای یک سوال مستقیم به یک بحث تبدیل کنید، می توانید اهداف شغلی خود را به اشتراک بگذارید و در مورد این که چگونه خود را متناسب با آینده شرکت می بینید صحبت کنید. به مهارت ها یا دانش هایی که می خواهید توسعه دهید فکر کنید و ببینید آیا فرصتی وجود دارد که به شما این امکان را می دهد. در صورت امکان، چند ایده ملموس در ذهن داشته باشید تا بتوانید زمینه هایی را که ممکن است بتوانید در آن مشارکت بیشتری داشته باشید، پیشنهاد دهید.
اگر به طور منظم جلسات برنامه ریزی شده ای با سرپرست خود ندارید، سعی کنید زمانی را در تقویم برای گفتگو در نظر بگیرید. اما اگر راه طولانی است، به طور گذرا به آن اشاره کنید و پیگیری کنید. یک جمله ساده « فکر می کنم برای مسئولیت بیشتر آماده هستم و می خواهم به تیم کمک کنم» ممکن است دقیقا همان چیزی باشد که او باید بداند تا به شما فرصت بدهد.
به دنبال همکاران پر مشغله و پر استرس باشید.
به دنبال افرادی بگردید که نیاز به کمک دارند، چه در بخش های دیگر یا در اتاقک مجاور و به آن ها پیشنهاد کمک بدهید. مطمئن شوید که از شما سوء استفاده نمی شود یا قربانی نمی شوید، مثلا آن دسته از همکارانی که تلاش می کنند شما را وادار به انجام کار های اضافی خود کنند و سپس تمام اعتبار را به دست آورند. یاد بگیرید که این افراد را شناسایی کرده و از آنها دوری کنید. همچنین مطمئن شوید که خود را در کار دیگران غرق نکنید. اگر در خطر نادیده گرفتن مسئولیت های خود هستید، یعنی بیش از حد دارید پیش می روید و از مسئولیت پذیری در کار دور می شوید.
متخصص شوید.
دانش جدید را به طور مداوم به دست آورید و در صدر روند ها یا پیشرفت های حوزه خود بمانید. اگر به عنوان یک متخصص در یک موضوع خاص دیده می شوید، به احتمال زیاد برای پروژه های جدید مورد نیاز خواهید بود. یک راه ساده سرچ در مورد اتفاقات و مقالات جدید در حوزه شغل شماست.
وقتی مقالات مرتبط با کار تیم خود را پیدا کردید، آن ها را با یک خلاصه مختصر همراه ارسال کنید. شما به همه هم تیمی های خود کمک می کنید بهتر دیده شوند و از آخرین اخبار صنعت به روز بمانند، که می تواند اعتبار زیادی را به عنوان یک بازیکن تیم به شما بدهد. با این حال، به یاد داشته باشید، هنگامی که مقاله ای را برای تیم خود ارسال می کنید، مطمئن شوید که هر گونه سوالی را که ممکن است در مورد آنچه ارسال کرده اید پیش بیاید، پیش بینی کنید.
فعال باشید.
گاهی اوقات نمی توانید منتظر بمانید تا شخص دیگری به شما چراغ سبز نشان دهد. ابتکار عمل را به دست بگیرید و قبل از اینکه کسی از شما (یا شخص دیگری) بخواهد، کاری را که باید انجام شود، انجام دهید. با شناسایی وظایفی که در حال سقوط هستند و تکمیل آنها شروع کنید. آینده نگری شما قابل قدردانی خواهد بود و مسئولیت پذیری شغلی شما را نشان می دهد. اگر بخشی از فعالیت برنامه ریزی شده شما شامل ارتباط با مشتریان یا سایر اعضای خارجی شرکت شما است، مطمئن شوید که برای انجام این کار مجوز دارید.
با چیز های سرگرم کننده شروع کنید.
در نهایت برخی از محل های کار دارای فعالیت های فوق برنامه ای هستند که می توانید در آن شرکت کنید. مهارت های رهبری خود را در آن جا نشان دهید و افراد بیشتری را در محل کار به عنوان اولین گام به سمت مسئولیت رسمی بیشتر بشناسید. بعلاوه می تواند برای همکارانتان خوب باشد که شما را خارج از محیط حرفه ای بشناسند.
سوالات متداول
1- مسئولیت پذیری در کار چیست؟
مسئولیت پذیری در کار به وظایفی اطلاق می شود که افراد در موقعیت های خاص باید انجام دهند که در متن مقاله شرح داده شده است.
2- دلیل اهمیت مسئولیت پذیری کاری چیست؟
مسئولیت پذیری در محل کار مهم است زیرا حرفه ای بودن شما را نشان می دهد، در متن مقاله دلیل اهمیت آن شرح داده شده است.
3- راه های افزایش مسئولیت پذیری در شغل چیست؟
از طریق اقدامات خود مسئولیت پذیری کاری را نشان دهید تا اعتماد همکاران و سرپرستان خود را جلب کنید که در متن مقاله روش آن مطرح شده است.
پاسخ مشاور: داخل متن مطرح شده است
پاسخ مشاور: بله انگیزه بیشتری به فرد می دهد