حافظه بخش مهمی در ایجاد یک پایه محکم برای یادگیری، چه در کلاس درس و چه فراتر از آن می باشد. داشتن حافظه عالی می تواند به فرزند شما کمک کند تا در مدرسه نتیجه بهتر داشته، در آزمون ها خوب عمل کند و نمرات بهتری کسب کند. اما مهارت های حافظه خوب چیزی نیست که افراد با آن متولد شوند.
این مهارت ها هر چه بیشتر مورد استفاده قرار گیرند، توسعه یافته و بهبود می یابند. مانند هر مهارت دیگری، تمرین باعث تقویت حافظه کودکان می شود. برای این کار مهم است که مطمئن شوید کودک شما به طور منظم با عضلات حافظه خود کار می کند. در این مقاله در مورد تقویت حافظه کودکان صحبت شده است.
راه های تقویت حافظه کودکان
حافظه کوتاه مدت به دانش آموزان کمک می کند تا اطلاعات جدید را پردازش کرده و به خاطر بیاورند تا بتوانند از پس کارشان برآیند. این اطلاعات به حافظه بلندمدت دانش آموز منتقل می شود، جایی که به او کمک می کند تا درک عمیق تری از یک موضوع ایجاد کند.
داشتن حافظه خوب ابزار مفیدی در رشد کودک شما است. مهارت های حافظه خوب برای فرزند شما مفید است تا در مدرسه بهتر عمل کند و وظایف را به خوبی انجام دهد. با این حال همه افراد دارای حافظه قوی نیستند. در حالی که فرزندان شما هنوز جوان هستند، بهتر است راهنمایی های مناسبی برای تقویت حافظه به آن ها ارائه دهید. در اینجا برخی باید ها در مورد تقویت حاقظه کودک شرح داده شده است.
از تجسم استفاده کنید.
برای تقویت حافظه کودک به فرزند خود بگویید که در ذهن خود تصویری از آن چه که به تازگی خوانده یا شنیده است ترسیم کند. مثلا پس از خواندن وقایع تاریخی، فرزندتان را تشویق کنید که در ذهنش فیلم بسازد. بازی هایی که آیتم ها را با هم ترکیب می کنند، می توانند حافظه بصری را نیز بهبود بخشند، بنابراین سعی کنید از آن ها استفاده کنید. فلش کارت هایی که دارای کلمات یا تصاویر هستند نیز می توانند به تمرین معانی کلمات کمک کنند.
یک رویکرد چند حسی داشته باشید.
سعی کنید هنگام یادگیری چیزی از تمام حواس استفاده کنید. به عنوان مثال هنگامی که می خواهید به فرزندتان در مورد پرتقال آموزش دهید، سعی کنید زمانی که چیز های بیشتری برای یادگیری وجود دارد، فقط به خواندن در مورد پرتقال پایبند نباشید. کودک شما می تواند لمس کند، بو کند، بچشد و حتی تعداد قسمت ها و دانه های داخل آن را بشمارد. با دادن فرصتی به فرزندتان برای پردازش اطلاعات از طریق بینایی، صدا، لمس و حرکت، آن ها می توانند حافظه بهتری را حفظ کنند.
رنگ اضافه کنید.
فیلتر توجه مغز ما تنها به بخش کوچکی از میلیارد ها قطعه اطلاعات حسی در هر ثانیه اجازه ورود می دهد. رنگ چیزی است که به خوبی از طریق این فیلتر عبور می کند، بنابراین ما باید از این مزیت استفاده کنیم. از نشانگر های رنگی برای برجسته کردن قسمت های مهم در تمرین خواندن استفاده کنید. از یادداشت های چند رنگی برای فهرست کردن سوالات قبل از خواندن کتاب درسی استفاده کنید. برنامه های رنگی برای زمان مطالعه نیز می تواند حافظه خوب و مهارت های سازمانی را تقویت کند.
از الگوها استفاده کنید.
از یادگیری حروف الفبا گرفته تا دسته بندی اشیا به دسته ها و کمک به فرزندتان در تشخیص الگو ها راه دیگری برای تقویت حافظه کودک است. از آن جایی که این استراتژی نیاز به اقدامات تکراری دارد، گذراندن تمرین کدگذاری و طبقه بندی اطلاعات به الگو ها، حافظه بلند مدت کودک شما را بسیار بهبود می بخشد.
تجربیات را به هم متصل کنید.
ما باید بتوانیم از تجربیات شخصی خود استفاده کنیم تا به فرزندمان کمک کنیم حافظه قوی تری ایجاد کنند. به عنوان مثال، هنگام یادگیری انواع مختلف حمل و نقل، می توانید در مورد آخرین تعطیلات خود و روش های حمل و نقلی که استفاده کرده اید (مانند ماشین، هواپیما، قایق) صحبت کنید. به این ترتیب کودک شما خاطرات سرگرم کننده را با درس مرتبط می کند و احتمال بیشتری برای یاد آوری آن خواهد داشت. همچنین باعث می شود کودک شما احساس کند که به خاطر سپردن چیزها می تواند سرگرم کننده باشد.
یادگیری را هیجان انگیز کنید.
با سفر به کتابخانه برای بررسی کتاب ها یا فیلم ها در مورد موضوعات مختلف، اشتیاق کودک خود را به یادگیری تشویق کنید. همچنین می توانید از موزه یا گالری هنری دیدن کنید. اگر فرزند شما به مطالبی که می آموزد علاقه مند باشد، در آینده به خاطر سپردن آن آسان تر خواهد بود.
قافیه و آهنگ بسازید.
به کودک خود کمک کنید از اطلاعاتی که یاد می گیرد قافیه، شعر یا آهنگ بسازد. مغز ما برای به خاطر سپردن موسیقی و الگو ها سیم کشی شده است، بنابراین استفاده از موسیقی یا قافیه می تواند به بهبود حافظه و یادآوری کودک شما کمک کند.
نباید ها در تقویت حافظه کودک
راه های بالا باید های لازم برای تقویت حافظه کودکان بود اما برخی کار ها نیز منجر به کمبود حافظه در کودکان می شوند که در اینجا برخی نباید ها در افزایش حافظه کودکان شرح داده شده است.
بیش از حد فکر نکنید و استرس نداشته باشید.
مغز خسته می شود و در صورت استرس و فرسودگی نمی تواند اطلاعات را به طور موثر پردازش کند. بعد از مدرسه به کودک خود فرصت استراحت بدهید تا استرس کودک را از بین ببرد. قبل از زمان مطالعه، آداب و رسوم لذت بخشی مانند شادابی، خوردن میان وعده یا کمی وقت گذاشتن برای بازی و گفتگو های معنی دار برقرار کنید. به این ترتیب، سر آن ها کمی سبک تر، بانک حافظه آنها تازه می شود و آنها ذهن خود را به تمام تمرکز خود در درس هایشان خواهند داشت.
آن ها را از استراحت کردن منع نکنید.
مغز همچنین باید منابع خود را دوباره پر کند تا بتواند اطلاعات جدید را به طور موثر دریافت کند. استراحت مغزی پس از تمرکز روی درس برای مدت معینی ضروری است. وقفه های ده دقیقه ای برای دانش آموزان دبستانی و 15 تا 20 دقیقه استراحت برای دانش آموزان دبیرستانی پیشنهاد می شود. فعالیت های ساده مانند نوشیدن آب، ایستادن، راه رفتن یا انجام حرکات کششی اولیه می تواند مغز کودک شما را احیا کند و او را برای دریافت و هضم اطلاعات بیشتر آماده کند.
سوال پرسیدن را فراموش نکنید.
این فرصت را برای فرزندتان فراهم کنید تا با پرسیدن سوالاتی، دانشی را که آموخته است به شما ارائه دهد. از آن ها بخواهید خلاصه ای از آن چه خوانده اند بنویسند. همچنین فرزندتان را تشویق کنید که درباره مفاهیمی که هنوز درک نشده است از شما سوال کند. این یک جریان باز ارتباط را امکان پذیر می کند که منجر به درک بهتر و مهارت های حل مسئله می شود.
علت ضعیف بودن حافظه کودکان
توجه به مشکل حافظه در کودک یا نوجوان شما می تواند فوق العاده آزار دهنده باشد. ممکن است تعجب کنید که آیا نقص حافظه آن ها برای مرحله رشدشان طبیعی است یا این که نقص در حافظه آن ها نشانه مشکل جدی تری است. ناتوانی های رشدی و ذهنی مانند ADHD، اوتیسم، سندرم داون، سندرم رت و اختلال زبان رشدی معمولا باعث مشکلات حافظه در کودک می شوند.
اگرچه برخی از این شرایط ممکن است بر حافظه بلند مدت و بینایی تاثیر بگذارند، اما اغلب حافظه کاری را مختل می کنند. حافظه فعال به کودکان (و بزرگسالان) این توانایی را می دهد که اطلاعات را به اندازه کافی در ذهن خود نگه دارند تا یک کار را انجام دهند یا تصمیم بگیرند. این نوع حافظه تنها چند ثانیه دوام دارد و ظرفیت محدودی دارد.
اکثر افراد می توانند در یک زمان تنها چند قطعه اطلاعات را در حافظه کاری خود نگه دارند. بدون حافظه فعال قوی، کودک شما در تلاش برای توجه است. آنها در سازماندهی زمان، برنامه ریزی فعالیت ها و گام برداشتن برای رسیدن به هدف مشکل دارند. ممکن است متوجه شوید که آنها نمی توانند دستورالعمل ها را دنبال کنند و اغلب تکالیف یا کارهای خانه را انجام نمی دهند.
ضربه مغزی و سایر آسیب های جدی تروماتیک مغزی زمانی اتفاق می افتد که ضربه ناگهانی باعث حرکت مغز شود. مغز در یک جهت حرکت می کند، به سمت جمجمه می پرد و سپس در جهت مخالف به عقب بر می گردد. کودک یا نوجوان شما ممکن است پس از ضربه مستقیم به سر خود دچار آسیب های جدی تروماتیک مغزی خفیف تا شدید شود. اما آنها همچنین می توانند پس از ضربه شدید به بدن خود دچار ضربه مغزی شوند.
از دست دادن حافظه یکی از شایع ترین علائم این آسیب است. در بیشتر موارد، آسیب های جدی تروماتیک مغزی بر حافظه کوتاه مدت تاثیر می گذارد، بنابراین ممکن است کودک شما آنچه را که درست قبل از آسیب دیدگی اتفاق افتاده به خاطر نیاورد. اکثر کودکان پس از ضربه مغزی به سرعت بهبود می یابند، اما حتی با از دست دادن خفیف حافظه این آسیب می تواند هفته ها یا ماه ها ادامه یابد.
همچنین بسیاری از شرایط مختلف پزشکی و اختلالات سلامت روان بر حافظه کوتاه مدت و بلند مدت تاثیر می گذارد. اینها فقط چند نمونه هستند، ptsd، اختلال دوقطبی، صرع، کمبود خواب، بیماری های متابولیک، تومور های مغزی، عفونت های مغزی و سوء مصرف مواد.
در ضمن هر نوع تروما می تواند باعث از دست دادن حافظه شود، خواه به صورت تهدیدی برای ایمنی کودک، مواجهه مداوم با یک قلدر، یا آزار جسمی یا عاطفی باشد. اما این نوع مشکل حافظه ممکن است نشان دهنده از دست دادن حافظه واقعی نباشد. در انواع دیگر از دست دادن حافظه، مغز حافظه را ذخیره یا حفظ نمی کند. وقتی کودکان نمی توانند رویداد های آسیب زا را به خاطر بسپارند، به احتمال زیاد حافظه در مغز آنها ثبت می شود اما نمی توانند آن را بازیابی کنند.
این اختلال تجزیه ای نامیده می شود. همه گهگاه دچار گسستگی می شوند. به عنوان مثال خیال بافی یا گم شدن در یک کتاب یا فیلم خوب باعث ایجاد حس جدایی یا قطع ارتباط خفیف با محیط اطراف شما می شود. تروما باعث گسست عمیق تر می شود که هدفی را دنبال می کند، از کودکان و نوجوانان محافظت می کند و به آنها اجازه می دهد رویداد ها یا احساسات طاقت فرسا، ترسناک، وحشتناک و دردناک را فراموش کنند.
سوالات متداول
1- راه های تقویت حافظه کودکان چیست؟
مهارت های حافظه خوب برای فرزند شما مفید است تا در مدرسه بهتر عمل کند که در متن مقاله توضیح آن ارائه شده است.
2- نباید ها در تقویت حافظه کودک چیست؟
برخی کار ها نیز منجر به کمبود حافظه در کودکان می شوند که در متن مقاله برخی نباید ها در افزایش حافظه کودکان شرح داده شده است.
3- علت ضعیف بودن حافظه کودکان چیست؟
ناتوانی های رشدی و ذهنی مانند اوتیسم، سندرم داون و اختلال زبان رشدی معمولا باعث مشکلات حافظه در کودک می شوند که در متن مقاله مطرح شده است.
پاسخ مشاور: بله خیلی
پاسخ مشاور: محدود کردن بازی کامپیوتری