کوکائین یک ماده مخدر بسیار اعتیاد آور است که از برگ های بوته کوکای آمریکای جنوبی تهیه می شود. این یک محرک سیستم عصبی مرکزی است که باعث آزاد شدن سطوح بالایی از دوپامین می شود. دوپامین یک ماده شیمیایی مغز است که با لذت و پاداش همراه است. کوکائین پودری سفید رنگ با طعمی تلخ و بی حس کننده است.
این ماده مخدر به 3 شکل اصلی وجود دارد، هیدروکلراید کوکائین، فری بیس و کراک. کوکائین هیدروکلراید یک پودر سفید است که معمولا با مواد دیگر مخلوط می شود. معمولا از طریق بینی داخل داده می شود، اما می توان آن را تزریق کرد، به لثه مالید یا به غذا و نوشیدنی اضافه کرد. فری بیس یک پودر سفید است و کراک کوکائین به طور کلی به شکل کریستال های بزرگتر یافت می شود. فری بیس و کراک معمولا دود می شوند. عوارض کوکائین و آسیب های کوکایین بسیار زیاد بوده و در این مقاله راجع به آن صحبت شده است.
عوارض کوکائین بر سلامت روان
اعتیاد به کوکائین می تواند پس از یک بار مصرف به دلیل تاثیر کوکائین بر مراکز لذت مغز رخ دهد و عوارض کوک را به همراه داشته باشد. به گفته مراکز اعتیاد آمریکا، کوکائین در اشکال مختلفی وجود دارد و همه آن ها می توانند آسیب های طولانی مدتی به سلامت روان از جمله اختلالات خلقی یا عاطفی وارد کنند. چالش های سلامت روان در اختلالات اعتیادی از جمله بیماران مبتلا به اختلال مصرف کوکائین بسیار رایج است. مصرف مزمن باعث افزایش علائم خاص مانند توهم و سایر علائم روان پریشی (به ویژه توهمات شنوایی)، بی قراری، اضطراب، افسردگی و پارانویا می شود.
یک مطالعه در سال 2020 که منتشر شد نشان داد که اختلال در عملکرد اتصالات عصبی به دلیل سوء مصرف کوکائین می تواند منجر به بیماری های روانپزشکی مانند افسردگی، عصبانیت، پرخاشگری و پارانویا شود. به گفته مراکز اعتیاد آمریکا، حتی اگر به روان پریشی یا پارانویا مبتلا نشوید، ممکن است دچار اضطراب، اختلالات هراس، افسردگی یا مشکلات پرخاشگری شوید.
مصرف کوکایین در دانشجویان نیز رایج است و عوارض کوکایین برای آن ها نیز بسیار است. ترک اعتیاد یا وابستگی به کوکائین می تواند دشوار باشد. کوکائین باعث می شود افراد احساس برون گرا، اعتماد به نفس و اجتماعی بیشتری داشته باشند. پس از توقف مصرف کوکائین، افراد بیشتر دچار مشکل انزوا گزینی می شوند.
عوارض کوتاه مدت کوکائین چیست
کوکائین باعث ایجاد تنش کوتاه مدت و شدید می شود که بلافاصله عکس آن را به دنبال دارد، افسردگی شدید، عصبانیت و میل شدید به مواد مخدر. افرادی که از آن استفاده می کنند اغلب به درستی غذا نمی خورند یا نمی خوابند. آن ها می توانند به شدت افزایش ضربان قلب، اسپاسم عضلانی و تشنج را تجربه کنند. این دارو می تواند باعث ایجاد احساس پارانوئید، عصبانیت، خصومت و اضطراب در افراد شود، حتی زمانی که در سطح بالایی از مصرف قرار ندارند. عوارض کوتاه مدت کوکایین شامل :
از دست دادن اشتها
افزایش ضربان قلب، فشار خون، دمای بدن
رگ های خونی منقبض شده
افزایش سرعت تنفس
مردمک های گشاد شده
الگوهای خواب آشفته
حالت تهوع
تحریک بیش از حد
رفتار عجیب، نامنظم، گاهی اوقات خشونت آمیز
توهم، بیش از حد تحریک پذیری
توهم لمسی که باعث ایجاد توهم حشرات در زیر پوست می شود
سرخوشی شدید
اضطراب و پارانویا
افسردگی
ولع شدید مواد مخدر
هراس و روان پریشی
تشنج و مرگ ناگهانی ناشی از دوزهای بالا (حتی یک بار)
عوارض بلند مدت کوکایین چیست
از عوارض کوکایین در بلند مدت می توان گفت با افزایش تحمل در برابر مواد، مصرف مقادیر بیشتر و بیشتر برای رسیدن به همان مقدار ضروری می شود. استفاده طولانی مدت روزانه باعث کم خوابی و کاهش اشتها می شود. یک فرد ممکن است روان پریش شود و شروع به تجربه توهم کند.
از آن جایی که کوکائین با روشی که مغز مواد شیمیایی را پردازش می کند تداخل دارد، فرد بیشتر و بیشتر به مواد مخدر نیاز دارد تا احساس «طبیعی» کند. افرادی که به کوکائین معتاد می شوند (مانند سایر مواد مخدر) علاقه خود را به سایر زمینه های زندگی از دست می دهند. پایین آمدن از مواد مخدر باعث افسردگی شدید می شود که فرد تقریبا هر کاری را برای دریافت دارو انجام می دهد، حتی مرتکب قتل می شود و اگر نتواند کوکائین مصرف کند، افسردگی آنقدر شدید می شود که می تواند معتاد را به سمت خودکشی سوق دهد. عوارض بلند مدت کوکائین شامل موارد زیر است:
آسیب دائمی به عروق خونی قلب و مغز
فشار خون بالا، منجر به حملات قلبی، سکته مغزی و مرگ می شود
آسیب به کبد، کلیه و ریه
تخریب بافت های بینی در صورت استشمام
نارسایی تنفسی در صورت سیگار کشیدن
بیماری های عفونی و آبسه در صورت تزریق
سوء تغذیه، کاهش وزن
پوسیدگی شدید دندان
توهمات شنوایی و لمسی
مشکلات جنسی، آسیب های باروری و ناباروری (هم برای مردان و هم برای زنان)
سرگردانی، بی تفاوتی، خستگی گیج کننده
تحریک پذیری و اختلالات خلقی
افزایش دفعات رفتار پرخطر
دلیریوم یا روان پریشی
افسردگی حاد
تحمل و اعتیاد (حتی پس از یک بار مصرف)
چرا کوکائین اعتیاد آور است
کوکائین روی مسیرهای ارتباطی مغز اثر می گذارد و مکانیسم معمولی برخی از انتقال دهنده های عصبی مانند دوپامین را مختل می کند. به نوبه خود، این ممکن است باعث شود که کسی احساس سرخوشی بیشتری از حد معمول داشته باشد. وقتی افراد در معرض چیزی قرار می گیرند که آن ها را خوشحال می کند، مانند یک غذای خوشمزه، تجربیات جنسی، یا یک محرک مثبت دیگر، مغز پیام رسان شیمیایی یا انتقال دهنده عصبی، دوپامین را آزاد می کند تا به معنای لذت باشد. سپس دوپامین به درون نورون بازیافت می شود و افراد را تشویق می کند تا هر رفتار یا رویدادی را که این موج شادی را ایجاد می کند تکرار کنند و مسیر های پاداش طبیعی را در مغزشان تقویت کند.
داروهایی مانند کوکائین با جلوگیری از بازجذب دوپامین، این فرآیند را دور می زنند و در آن دخالت می کنند. این باعث ایجاد سیل انتقال دهنده عصبی در مغز می شود، که همان چیزی است که احساس بالا بودن شدید افرادی که از کوکائین استفاده می کنند ایجاد می کند. همانطور که کوکائین از جریان خون خارج می شود، کاهش شدید ممکن است به عنوان نوعی تصادف تجربه شود. سطح اشتها ممکن است افزایش یابد و خستگی ممکن است ایجاد شود و انگیزه مصرف بیشتر دارو را تقویت کند.
استفاده مکرر از کوکائین در واقع می تواند باعث شود که مغز به تنهایی تولید دوپامین را متوقف کند، زیرا به سطوح بالاتری که ناشی از تداخل کوکائین است، عادت کرده است. در این مرحله ممکن است وابستگی به کوکائین ایجاد شده و باعث شود که مصرف کننده منظم این ماده، علاوه بر هوس مصرف دارو، بدون آن احساس افسردگی، تحریک پذیری و اضطراب کند. سپس افراد ممکن است به سوء مصرف کوکائین ادامه دهند تا لذت و شادی خود را تنظیم کنند و از علائم ترک اجتناب کنند. این به طور ذاتی انگیزه و مدار های پاداش را در مغز تغییر می دهد. کسانی که به کوکائین معتاد هستند ممکن است احساس کنند که به این دارو نیاز دارند تا دوباره احساس طبیعی داشته باشند.
عوارض ترکیب الکل و کوکائین
بر خلاف تصور بسیاری از افراد، مخلوط کوکائین و الکل می تواند نتایج کشنده ای داشته باشد. استفاده از کوکائین با الکل عناصر جدیدی ایجاد می کند. یکی از قوی ترین این عناصر متابولیت کوکااتیلن نام دارد. این محصول قوی تر از کوکائین یا الکل به تنهایی است. این سمیت را برای قلب، کبد و سایر اندام های اصلی افزایش می دهد.
سکته ناگهانی از عوارض کوکایین و الکل با هم است. مصرف کوکائین خطر سکته مغزی را افزایش می دهد و منجر به کوچک شدن عروق خونی، افزایش ضربان قلب و فشار خون، خونریزی مغزی ناگهانی و افزایش خطر لخته شدن خون می شود. کوکااتیلن می تواند خطر سکته مغزی را بیش از پیش افزایش دهد زیرا می تواند روزها تا هفته ها در بدن باقی بماند.
تحقیقات نشان می دهند که الکل می تواند میل به مصرف کوکائین را افزایش دهد. این می تواند توقف استفاده را سخت تر کند. افراد ممکن است برای این که اثرات آن را بیشتر احساس کنند و کناره گیری را از خود دور کنند، بیشتر میل کنند. کوکائین و کوکااتیلن هر دو سطح مواد شیمیایی مغز دوپامین و سروتونین را افزایش می دهند و بازجذب آن ها را مسدود می کنند. این باعث افزایش اثرات محرک در بدن می شود که می تواند منجر به مواردی مثل رفتار تکانشی و خشونت آمیز، موارد پانیک اتک، اضطراب و افسردگی شود.
افزایش مصرف کوکااتیلن و کوکائین باعث افزایش سمیت قلب و کبد می شود. بزرگترین خطر استفاده از هر دو، مشکلات ناگهانی مرتبط با قلب، مانند حمله قلبی یا تغییر در ریتم قلب است. سطح خطر ممکن است افزایش یابد اگر فردی از قبل مشکلات سلامتی مرتبط با قلب داشته باشد. در ضمن تحقیقات نشان می دهد که مصرف الکل و کوکائین در دوران بارداری اثرات منفی بر مادر و جنین دارد. این اثرات میتواند تاثیری پایدار بر سلامت مادر و کودک داشته باشد.
راه ترک کوکایینن
مشاوره و سایر انواع درمان رایج ترین درمان برای اعتیاد و جلوگیری از آسیب های کوکائین است. ممکن است لازم باشد در یک مرکز توانبخشی بمانید. جلسات با یک درمانگر آموزش دیده می تواند به شما کمک کند تا در رفتار ها و فرایند های فکری خود تغییراتی ایجاد کنید. هیچ دارویی برای درمان اعتیاد به کوکائین تایید نشده است. مهمترین بخش هر برنامه درمانی این است که بلافاصله دارو را ترک کنید. اما اوایل ترک برخی عوارض را به همراه دارد که شامل افسردگی، اضطراب، خستگی، مشکل در تمرکز، افزایش گرسنگی، ولع مصرف مواد مخدر، کابوس ها، لرز، درد عصبی و درد عضلانی است.
در ضمن دارو هایی از جمله داروهای ضد افسردگی یا محرک های خاص ممکن است برای کمک به درمان هوس ها، علائم ترک یا حتی خنثی کردن احساسات لذت بخش مصرف کوکائین تجویز شوند. به طور کلی داروها بدون درمان های روانی-اجتماعی، اشتباه است و موفقیت کمی را به همراه دارد.
سوالات متداول
1- عوارض کوکائین بر سلامت روان چیست؟
کوکائین در اشکال مختلفی وجود دارد و همه آن ها می توانند آسیب های طولانی مدتی به سلامت روان از جمله اختلالات خلقی یا عاطفی وارد کنند که در متن مقاله شرح داده شده است.
2- عوارض کوتاه مدت کوکائین چیست؟
کوکائین باعث ایجاد تنش کوتاه مدت و شدید می شود و سایر علائم کوتاه مدتی که در متن مقاله به طور کامل توضیح داده شده است.
3- عوارض بلند مدت کوکایین چیست؟
از عوارض کوکایین در بلند مدت می توان گفت با افزایش تحمل در برابر مواد، مصرف مقادیر بیشتر لازم است که در متن مقاله مطرح شده است.
پاسخ مشاور: در صورت مصرف کوک با دماغ بله