صبحانه مهم ترین وعده غذایی روز است. این افسانه در جوامع مختلف فراگیر است. صبحانه به عنوان یک وعده غذایی سالم و حتی مهم تر از سایر وعده های غذایی تلقی می شود. حتی دستورالعمل های رسمی تغذیه امروز توصیه می کنند که صبحانه بخوریم. ادعا می شود که صبحانه به کاهش وزن کمک می کند و حذف آن می تواند خطر چاقی را افزایش دهد.
بنابراین نخوردن صبحانه مشکل به نظر می رسد، با این حال مطالعات جدید با کیفیت بالا توصیه های جهانی را که همه باید صبحانه بخورند زیر سوال برده اند. در حالی که برخی افراد صبح ها از صبحانه مقوی لذت می برند، برخی ممکن است به دلیل دیر بیدار شدن یا نداشتن زمانی برای عجله سر کار، صبحانه خود را حذف کنند. در این مقاله عوارض نخوردن صبحانه و فواید خوردن آن مطرح شده است.
عوارض نخوردن صبحانه
صبحانه مهم ترین وعده غذایی در روز به دلایل خوبی است. شما در حال شکستن روزه ای هستید که بدنتان در طول شب انجام داده و با مواد مغذی ضروری برای شروع روز به آن انرژی می دهید. در اینجا برخی عوارض نخوردن صبحانه شرح داده شده است.
برای قلب ضرر دارد.
بر اساس مطالعه ای که انجام شده است، مردانی که صبحانه نمی خورند، در مقایسه با افرادی که صبحانه می خورند، حدود 27 درصد بیشتر احتمال دارد که دچار حمله قلبی شوند. دکتر لیا کیهیل که این تحقیق را رهبری کرد، می گوید که میزان خطر چندان نگران کننده نیست. اما او همچنین از این واقعیت حمایت می کند که افراط در خوردن یک صبحانه سالم در واقع می تواند خطر حمله قلبی را کاهش دهد.
افرادی که از خوردن صبحانه اجتناب می کنند نیز به نوبه خود مستعد ابتلا به فشار خون بالا هستند که منجر به گرفتگی عروق می شود. از سوی دیگر این آن ها را در معرض افزایش خطر ابتلا به بیماری های مزمن قلبی عروقی، از جمله سکته مغزی قرار می دهد.
خطر بالای ابتلا به دیابت نوع 2 دارد.
دانشکده بهداشت عمومی دانشگاه هاروارد مطالعه ای را انجام داد که هدف آن یافتن ارتباط بین عادات غذایی و سلامتی بود. 46289 زن در تحقیقی که حدود شش سال انجام شد شرکت کردند. نتایج مطالعه شگفت انگیز بود. بر اساس نتایج، زنانی که عادت به پرهیز از صبحانه داشتند، نسبت به زنانی که صبحانه روزانه خود را مصرف می کردند، در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به دیابت نوع 2 قرار داشتند.
نخوردن صبحانه ممکن است بر ژن های دخیل در ساعت شبانه روزی و متابولیسم تاثیر بگذارد و منجر به افزایش قند پس از غذا شود. با این حال تحقیقات با کیفیت در این زمینه ضروری است. حتی زنان شاغلی که وعده های غذایی صبحگاهی خود را حذف می کنند، 54 درصد بیشتر در معرض ابتلا به دیابت نوع 2 هستند.
تغییر خلق و انرژی به همراه دارد.
طبق مطالعه ای که در سال 1999 در مجله ای به نام رفتار فیزیولوژیکی منتشر شد، پرهیز از صبحانه می تواند تاثیرات منفی بر انرژی و خلق و خوی داشته باشد. تیم تحقیقاتی بریتانیایی بر روی 144 فرد سالم که یک شبه روزه گرفته بودند، مطالعه ای انجام دادند. این گروه به سه دسته تقسیم شد. به یک گروه صبحانه سالم و متوسط، به گروه دوم فقط قهوه و به گروه سوم صبحانه داده نشد. سپس گروه ها به مدت چند ساعت تحت نظر قرار گرفتند. طبق این مطالعه گروهی که صبحانه نمی خوردند ضعیف ترین مهارت های حافظه و بالاترین میزان خستگی را نشان دادند. بین دو گروه دیگر تفاوت معناداری وجود نداشت. بنابراین پرهیز از صبحانه می تواند سطح انرژی شما را کاهش دهد و بر حافظه شما تأثیر منفی بگذارد.
منجر به افزایش وزن می شود.
اگر رژیم غذایی لاغری دارید و عادت به حذف صبحانه دارید، همین حالا به آن فکر کنید. با توجه به مطالعات انجام شده در مورد اثرات منفی نخوردن صبحانه، افرادی که وعده غذایی صبحگاهی را از دست می دهند، کاملا بر خلاف هدف لاغری شانس بیشتری برای افزایش وزن داشتند. کسانی که صبحانه را حذف می کنند، در طول ناهار و شام کالری، چربی اشباع شده و قند های ساده بیشتری مصرف می کنند.
از دیگر عوارض نخوردن صبحانه این است که میل به غذا های شیرین و چرب را افزایش می دهد. به علاوه از آن جایی که گرسنگی شما کاملا شدید خواهد بود، در نهایت هر چیزی را که در طول روز به آن برخورد می کنید، از بین می برید. هر چه میزان گرسنگی شما بالاتر باشد، مقدار غذای دریافتی بیشتر خواهد بود و این مقدار در مواقعی از کالری دریافتی روزانه شما فراتر می رود. تمرین مداوم حذف صبحانه در نهایت منجر به افزایش وزن و نه کاهش وزن می شود.
سطح هورمون استرس افزایش می یابد.
خوردن صبحانه می تواند تاثیر مثبتی بر کورتیزول داشته باشد. هورمون استرس اولیه که توسط غدد فوق کلیوی تولید می شود. سطح کورتیزول در حدود ساعت 7 صبح به بالاترین حد خود می رسد، به همین دلیل مهم است که چیزی بخورید تا بتوانید سطح هورمون را پایین بیاورید. هنگامی که سطح کورتیزول بیش از حد بالا باشد، به احتمال زیاد احساس اضطراب یا عصبانیت خواهید کرد. بنابراین از تاثیرات منفی صبحانه نخوردن افزایش استرس است.
خطر ابتلا به سرطان را افزایش می دهد.
نخوردن صبحانه باعث می شود در طول روز در خوردن غذا زیاده روی کنید. این به نوبه خود راه را برای افزایش شیوع چاقی هموار می کند. طبق تحقیقاتی که توسط Cancer Research UK انجام شد، مشخص شد افرادی که اضافه وزن دارند یا چاق هستند، در معرض افزایش خطر ابتلا به سرطان هستند.
بر عملکرد شناختی تاثیر می گذارد.
گنجاندن صبحانه در رژیم غذایی روزانه به شما عملکرد شناختی بهتری می دهد. مطالعه ای بر روی گروهی از نوجوانان 12 تا 15 ساله در دو کارآزمایی انجام شد. در یکی از آزمایش ها، به گروه اجازه داده شد صبحانه بخورند و در آزمایش دوم، از گروه خواسته شد از وعده غذایی صبح خودداری کنند. نتایج جالب بود. این گروه، هنگامی که رژیم صبحانه داشتند، دقت بهتری را در آزمایش جستجوی بصری نشان دادند، در حالی که کمبود صبحانه مانع از نتایج شد. بنابراین گنجاندن صبحانه عملکرد شناختی را تقویت می کند. در حالی که این مطالعه بر روی نوجوانان انجام شد، به راحتی می توان آن را به بزرگسالان نیز تعمیم داد.
می تواند باعث میگرن شود.
هیپوگلیسمی اصطلاح پزشکی است که برای نشان دادن سطح پایین قند خون استفاده می شود. حذف وعده های غذایی باعث کاهش شدید سطح قند می شود و به نوبه خود باعث ترشح هورمون هایی می شود که می توانند سطوح پایین گلوکز را جبران کنند. از سوی دیگر، سطح فشار خون را افزایش می دهد و باعث میگرن و سردرد می شود. این میزان با حذف صبحانه بیشتر است، زیرا اولین وعده غذایی در روز پس از نزدیک به 12 ساعت ناشتا بودن است. بنابراین اگر می خواهید این سردرد ها را از بین ببرید، حتما صبحانه خود را بخورید.
فواید صبحانه خوردن
صبحانه خوردن ذخایر گلوکز شما را دوباره پر می کند تا سطح انرژی و هوشیاری شما را افزایش دهد، در حالی که سایر مواد مغذی ضروری مورد نیاز برای سلامتی را نیز فراهم می کند. بسیاری از مطالعات فواید خوردن صبحانه را برای سلامتی نشان داده اند که در اینجا برخی از آن ها توضیح داده شده است.
قدرت ذهن را افزایش می دهد.
اگر صبحانه نمی خورید، ممکن است متوجه شوید که کمی تنبل هستید و برای تمرکز روی چیزها تلاش زیادی می کنید و قدرت ذهن شما پایین است. این به این دلیل است که مغز شما انرژی (گلوکز) مورد نیاز برای شروع کار را دریافت نکرده است. مطالعات نشان می دهد که نخوردن صبحانه بر عملکرد ذهنی شما از جمله توجه، توانایی تمرکز و حافظه تاثیر می گذارد. این می تواند باعث شود که برخی از وظایف سخت تر از حد معمول احساس شوند.
کودکان و نوجوانانی که به طور منظم صبحانه می خورند نیز در مقایسه با افرادی که صبحانه نمی خورند، عملکرد تحصیلی بهتری دارند. آنها همچنین سطح بیشتری از ارتباط را با معلمان و سایر بزرگسالان در مدرسه خود احساس می کنند که منجر به نتایج مثبت بیشتر سلامتی و تحصیلی می شود. طبق تحقیقات، صبحانه ممکن است سرعت پردازش اطلاعات، استدلال، خلاقیت، یادگیری و استعداد های گفتاری را در بزرگسالان و کودکان را بهبود بخشد.
صبحانه به شما کمک می کند تا انتخاب های غذایی بهتری داشته باشید.
افرادی که صبحانه می خورند به طور کلی رژیم های غذایی سالم تری دارند، عادات غذایی بهتری دارند و در مقایسه با افرادی که صبحانه نمی خورند کمتر گرسنه خوردن میان وعده در طول روز هستند. کودکانی که صبحانه ناکافی می خورند، نه تنها برای بقیه روز، بلکه در دراز مدت نیز احتمال دارد که انتخاب های غذایی ضعیفی داشته باشند.
افرادی که صبحانه را حذف می کنند، معمولا در اواسط صبح یا بعد از ظهر میان وعده ها را میل می کنند. اگر این میان وعده ها دارای فیبر، ویتامین و مواد معدنی کم، اما چربی و نمک زیاد باشند، می تواند مشکل ساز شود. بدون انرژی اضافی که صبحانه می تواند ارائه دهد، برخی از افراد احساس بی حالی می کنند و برای گذراندن روز به غذاها و نوشیدنی های پر انرژی روی می آورند. اگر صبحانه را حذف می کنید، یک میان وعده مغذی مانند میوه تازه، ماست، سبزیجات و هوموس یا یک ساندویچ سبوس دار را امتحان کنید تا به شما در رفع گرسنگی اواسط صبح کمک کند.
خلق و خو بهتری دارید.
یک صبحانه سالم می تواند خلق و خو را بهبود بخشد. بر اساس تحقیقات پس از یک خواب شبانه، خوردن صبحانه ذخایر گلوکز مغز شما را دوباره پر می کند. افراد هنگامی که با احساس گرسنگی حواسشان پرت نمی شود، بیشتر احتمالا شاد تر و کمتر بد خلق خواهند بود.
فعالیت بدنی را تشویق می کند.
در مطالعات قبلی محققان دریافتند که خوردن صبحانه با ورزش بیشتر مرتبط است. اگرچه این ممکن است ارتباط مستقیمی نیز نداشته باشد، خوردن صبحانه به افراد کمک می کند تا احساس انرژی بیشتری داشته باشند، که می تواند به تشویق فعالیت بدنی بیشتر کمک کند. برای دانش آموزان این بسیار مهم است، ورزش نه تنها فواید جسمی دارد، بلکه فواید قابل توجهی برای عملکرد تحصیلی آنها نیز دارد. برخی از نمونه های آن عبارتند از بهبود حافظه، تمرکز و عملکرد شناختی.
سوالات متداول
1- عوارض نخوردن صبحانه چیست؟
صبحانه مهم ترین وعده غذایی در روز به دلایل خوبی است و نخوردن آن عوارضی به همراه دارد که رد متن مقاله شرح داده شده است.
2- فواید صبحانه خوردن چیست؟
صبحانه خوردن ذخایر گلوکز شما را دوباره پر می کند تا سطح انرژی و هوشیاری شما را افزایش دهد که در متن مقاله مطرح شده است.
3- عوارض نخوردن صبحانه برای سلامت روان چیست؟
طبق مطالعات پرهیز از صبحانه می تواند تاثیرات منفی بر انرژی و خلق و خوی داشته باشد که در متن مقاله توضیح داده شده است.
پاسخ مشاور: هر دو می توانند عوارض داشته باشند ولی نخوردن صبحانه ضرر زیادی دارد
پاسخ مشاور: بله