سیگار و بارداری با هم ترکیب خوبی نمی شوند. سیگار کشیدن در دوران بارداری هم شما و هم جنینتان را در معرض خطر قرار می دهد. سیگار حاوی مواد شیمیایی خطرناکی از جمله نیکوتین، مونوکسید کربن و قطران است. سیگار کشیدن به طور قابل توجهی خطر عوارض بارداری را افزایش می دهد که برخی از آن ها می تواند برای مادر یا جنین کشنده باشد.
اگر باردار هستید، مطمئن ترین گزینه این است که اصلا سیگار نکشید. مواد شیمیایی موجود در دود تنباکو بر رشد نوزاد متولد نشده تاثیر می گذارد و ممکن است اثرات مادام العمر داشته باشد. در ضمن کاهش تعداد سیگار هایی که می کشید، بیشتر خطرات را برای شما و کودکتان کاهش نمی دهد. ترک سیگار به طور کامل در اوایل بارداری به بهترین وجه از سلامت شما و کودکتان محافظت می کند. در این مقاله در مورد تاثیر سیگار بر جنین صحبت شده است.
تاثیر سیگار بر جنین چیست
همانطور که مطرح شد تاثیر سیگار بر جنین و مادر غیر قابل انکار است. اگر سیگار می کشید و می خواهید باردار شوید، ترک این عادت باید در اولویت باشد. سیگار در وهله اول می تواند از باردار شدن شما جلوگیری کند. حتی در سه ماهه اول، سیگار بر سلامت جنین شما تاثیر می گذارد. بر اساس گزارش انجمن پزشکی تولید مثل آمریکا، هم مرد های سیگاری و هم زنان سیگاری، در مقایسه با افراد غیرسیگاری، تقریبا دو برابر بیشتر در معرض مشکلات باروری هستند.
دود سیگار به همان اندازه برای جنین خطرناک است. آژانس حفاظت از محیط زیست حتی نزدیک بودن به دود سیگار را به عنوان یک گروه سرطان زا طبقه بندی کرده است. این بدان معنی است که می تواند باعث سرطان در انسان شود. اگر سلامتی شما برای ترک سیگار کافی نیست، پس سلامتی کودک باید برای شما مهم باشد. تاثیرات سیگار بر جنین شامل موارد زیر است.
سقط جنین و مرده زایی
از دست دادن غیر منتظره بارداری در هر مرحله یک رویداد غم انگیز است. سقط جنین معمولا در سه ماه اول بارداری اتفاق می افتد. در موارد نادر، ممکن است بعد از هفته بیستم بارداری رخ دهد. به این مرده زایی می گویند. بر اساس منبع مورد اعتماد مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری های ایالات متحده (CDC)، سیگار کشیدن احتمال سقط جنین زود هنگام و مرده زایی را افزایش می دهد. مواد شیمیایی خطرناک موجود در سیگار اغلب مقصر این قضیه هستند. سایر عوارض ناشی از سیگار کشیدن می تواند منجر به مشکلات جفت یا کند شدن رشد جنین شود. این مسائل همچنین می تواند باعث سقط جنین یا مرده زایی شوند.
حاملگی خارج رحمی
بر اساس مطالعه ای که در مجله ای منتشر شده است، نیکوتین می تواند باعث انقباض در لوله های فالوپ شود. این انقباضات می تواند مانع از عبور جنین شود. یکی از نتایج احتمالی این امر، حاملگی خارج از رحم است. این زمانی اتفاق می افتد که یک تخمک بارور شده در خارج از رحم، چه در لوله فالوپ یا در شکم، کاشته شود. در این شرایط، جنین باید خارج شود تا از عوارض تهدید کننده زندگی مادر جلوگیری شود.
جدا شدن جفت
جفت ساختاری است که در دوران بارداری شکل می گیرد تا جنین را با مواد مغذی و اکسیژن تامین کند. سیگار یک عامل خطر اصلی برای چندین عارضه مرتبط با جفت است. یکی از این مشکلات جدا شدن جفت است. این وضعیتی است که در آن جفت قبل از زایمان از رحم جدا می شود. جدا شدن جفت می تواند باعث خونریزی شدید شود و زندگی مادر و نوزاد را تهدید کند. هیچ جراحی یا درمانی برای اتصال مجدد آن وجود ندارد. مراقبت فوری پزشکی ممکن است به افزایش شانس زایمان سالم با وجود جدا شدن جفت کمک کند.
زایمان زودرس
طبق گزارشات سیگار کشیدن در دوران بارداری می تواند باعث زایمان زودرس شود. آن وقت است که بچه خیلی زود به دنیا می آید. خطرات سلامتی متعددی در ارتباط با زایمان زودرس وجود دارد. این موارد می تواند شامل موارد زیر باشد:
-
اختلالات بینایی و شنوایی
-
ناتوانی ذهنی
-
مشکلات یادگیری و رفتاری
-
عوارضی که می تواند منجر به مرگ شود
-
جفت سر راهی
جفت سرراهی
سیگار کشیدن نیز یک عامل خطر برای جفت سرراهی است. در دوران بارداری، جفت به طور معمول در رحم به سمت بالای رحم رشد می کند. با این کار دهانه رحم برای زایمان باز می شود. جفت سرراهی زمانی است که جفت در قسمت پایینی رحم باقی می ماند و تا حدی یا به طور کامل دهانه رحم را می پوشاند. جفت اغلب پاره می شود و باعث خونریزی زیاد و محرومیت جنین از مواد مغذی حیاتی و اکسیژن می شود.
وزن کم هنگام تولد
از دیگر عوارض سیگار بر جنین این است که نوزادان با وزن کم به دنیا می آیند. این فقط به معنای به دنیا آوردن یک نوزاد کوچک نیست. نرخ پایین زاد و ولد همچنین می تواند منجر به سایر مشکلات سلامتی و ناتوانی ها شود. پیشرفت در مراقبت های پزشکی باعث کاهش تعداد مرگ و میر در نتیجه وزن کم هنگام تولد شده است. اما هنوز یک وضعیت جدی است که می تواند منجر به موارد زیر شود:
-
تاخیر رشد جنین
-
فلج مغزی
-
بیماری های شنوایی یا بینایی
-
در موارد شدید، وزن کم هنگام تولد می تواند باعث مرگ نوزاد شود.
زنانی که قبل از باردار شدن سیگار را ترک می کنند، خطر تولد نوزادی با وزن کم هنگام تولد را کاهش می دهند. حتی زنانی که در دوران بارداری خود سیگار را ترک می کنند، نسبت به زنانی که به سیگار کشیدن ادامه می دهند، احتمال تولد نوزادانی با وزن کم کمتر است.
نقائص هنگام تولد
سیگار کشیدن در دوران بارداری خطر تولد نوزاد با نقص مادرزادی را افزایش می دهد. شایع ترین انواع مشکلات، نقایص مادرزادی قلب و مشکلات در ساختار قلب است. سایر مشکلات سلامتی که با سیگار کشیدن در دوران بارداری مرتبط است شامل شکاف لب و شکاف کام است.
سیگار می تواند بر سیستم تولید مثل تاثیر بگذارد به طوری که باردار شدن را سخت تر کند و درمان های ناباروری را کمتر موثر کند یا لقاح آزمایشگاهی (IVF) را کمتر موفقیت آمیز کند. اگر سیگار را ترک کنید، به احتمال زیاد به طور طبیعی و بدون تاخیر باردار خواهید شد. در ضمن سیگار کشیدن حین شیردهی نیز عوارض به خصوصی دارد که شامل مواردی مثل کاهش عرضه شیر مادر، قرار گرفتن کودک در معرض نیکوتین از طریق شیر مادر، سوزاندن کودک خود با خاکستر داغ و تاثیر بر رشد کودک است.
تاثیر دود دست دوم بر جنین
دود دست دوم (که دود غیر فعال یا دود تنباکو محیطی نیز نامیده می شود) ترکیبی از دود ناشی از سوزاندن سیگار و دودی است که توسط فرد سیگاری بازدم می شود. دودی که انتهای سیگار را می سوزاند در واقع حاوی مواد مضر بیشتری (قطر، مونوکسید کربن، نیکوتین و غیره) نسبت به دود استنشاق شده توسط فرد سیگاری است. هیچ سطح مطمئنی از دود سیگار وجود ندارد. اگر در دوران بارداری به طور مرتب در معرض دود سیگار قرار بگیرید، احتمال مرده زایی، نوزادی با وزن کم، نوزادی با نقایص مادرزادی و سایر عوارض سیگار بر جنین افزایش می یابد.
نوزادان و کودکانی که در معرض دود سیگار قرار می گیرند نیز ممکن است به آسم، آلرژی و عفونت های ریوی و گوش مکرر مبتلا شوند. دود از دریچه ها و زیر در ها عبور می کند. حتی قرار گرفتن در معرض بسیار کوتاه می تواند مشکلات تنفسی را برای نوزادان بدتر کند. در اینجا مواردی وجود دارد که می توانید برای کاهش قرار گرفتن در معرض کودک در دوران بارداری و پس از تولد کودک خود انجام دهید:
-
اجازه ندهید کسی در خانه شما سیگار بکشد.
-
اجازه ندهید کسی در ماشین شما سیگار بکشد.
-
در هوای سردتر، سیگاری ها را تشویق کنید که هر زمان که در فضای باز سیگار می کشند از همان ژاکت استفاده کنند و ترجیحا آن را بیرون بگذارند.
-
کودک خود را از مکان هایی که افراد سیگار می کشند دور نگه دارید.
راه های ترک سیگار قبل یا در حین بارداری
در اینجا چند نکته وجود دارد که ممکن است به شما در ترک این عادت کمک کند. کبریت، فندک و زیر سیگاری خود را پنهان کنید.
خانه خود را یک منطقه ممنوعه سیگار تعیین کنید و از افرادی که سیگار می کشند بخواهید در اطراف شما سیگار نکشند. نوشیدنی های کافئین دار کمتر بنوشید؛ کافئین ممکن است میل شما به سیگار را تحریک کند. همچنین از الکل خودداری کنید، زیرا ممکن است میل شما به سیگار را افزایش دهد و برای کودک شما مضر باشد. عادات خود را در ارتباط با سیگار تغییر دهید. اگر در حین رانندگی یا زمانی که علائم استرس دارید سیگار می کشیدید، فعالیت های دیگری را جایگزین سیگار کنید. مثلا آدامس (ترجیحا بدون شکر) را برای مواقعی که میل به سیگار کشیدن دارید، در دسترس داشته باشید.
فعال باشید تا ذهن خود را از سیگار کشیدن دور نگه دارید و به کاهش تنش کمک کنید: پیاده روی کنید، ورزش در بارداری داشته باشید، کتاب بخوانید یا سرگرمی جدیدی را امتحان کنید و به دنبال حمایت دیگران باشید. به یک گروه حمایتی یا برنامه ترک سیگار بپیوندید. به مکانهایی که افراد زیادی سیگار می کشند و بخش های سیگار کشیدن رستوران ها نروید.
آدامس های نیکوتین، نیکوتین را در جریان خون فرد سیگاری که سعی در ترک سیگار دارد آزاد می کند. اگرچه این محصولات می توانند علائم ترک را کاهش دهند و میل به سیگار را در افرادی که سعی در ترک سیگار دارند کاهش دهند، اما ایمنی این محصولات در زنان باردار به اندازه کافی ارزیابی نشده است. کالج آمریکایی زنان و زایمان توصیه می کند که آدامس ها و چسب های نیکوتینی در زنان باردار تنها پس از شکست سایر درمان های غیر دارویی مانند مشاوره، در نظر گرفته شوند.
اگر شما سیگار نمی کشید، اما شریک زندگی تان سیگار می کشد، همچنان تاثیر منفی سیگار بر جنین شما وجود دارد. استنشاق دود دست دوم، که به عنوان سیگار غیر فعال نیز شناخته می شود، خطری مشابه با سیگار کشیدن دارد. آن ها را تشویق کنید که سیگار را ترک کنند تا کودک شما از آسیب در امان بماند.
سوالات متداول
1- تاثیر سیگار بر جنین چیست؟
تاثیر سیگار بر جنین و مادر غیر قابل انکار است و اگر سیگار می کشید و می خواهید باردار شوید، ترک این عادت باید در اولویت باشد که در متن مقاله شرح داده شده است.
2- تاثیر دود دست دوم بر جنین چیست؟
دودی که انتهای سیگار را می سوزاند در واقع حاوی مواد مضر بیشتری نسبت به دود استنشاق شده توسط فرد سیگاری برای فرد باردار است که در متن مقاله مطرح شده است.
3- راه های ترک سیگار قبل یا در حین بارداری چیست؟
یکی از راه ها این است که خانه خود را یک منطقه ممنوعه سیگار تعیین کنید و از افرادی که سیگار می کشند بخواهید در اطراف شما سیگار نکشند که در متن مقاله باقی راه ها شرح داده شده است.
پاسخ مشاور: اگر بوی آن داخل خونه نپیچه مشکلی نداره
پاسخ مشاور: بله دود دست دوم هم ضرر دارد
پاسخ مشاور: بله تاثیر دارد