احتمالا تا به حال کار خود تخریبی انجام داده اید. تقریبا همه این رفتار را دارند اما بیشتر اوقات عمدی نیست و به عادت تبدیل نمی شود. رفتارهای خود ویرانگر آن هایی هستند که به شما آسیب جسمی یا روحی می رسانند که ممکن است ناخواسته باشد. یا ممکن است دقیقا بدانید که چه کاری انجام می دهید، اما میل شدید به رفتار آنقدر زیاد است که نمی توانید آن را کنترل کنید.
ممکن است به خاطر تجربیات قبلی زندگی باشد. همچنین می تواند به یک بیماری روانی مانند افسردگی یا اضطراب مرتبط باشد. این رفتار ها را باید شناخت و علت آن ها را نیز بررسی کرد. در این مقاله در مورد خود تخریبی، رفتار های خود ویرانگر و راه های درمان آن صحبت شده است.
رفتار خود تخریبی چیست
رفتار خود تخریبی زمانی است که فرد اقداماتی را انجام می دهد که مطمئنا به خود آسیب می رساند. این می تواند از منزوی شدن خود از دیگران تا آسیب رساندن به بدن خود و رفتارهایی مانند قمار متغیر باشد. رفتار خود ویرانگر زمانی است که فرد به خود آسیب جسمی یا روحی وارد می کند. تروما ها یا شرایط سلامت روان ممکن است خطر این رفتارها را افزایش دهد. افرادی که تروما را تجربه کرده اند ممکن است به خود آسیب برسانند، اما هر فردی که به خود آسیب می زند ممکن است تروما را تجربه نکرده باشد.
رفتار خود ویرانگر ممکن است به عنوان یک حواس پرتی موقت یا راهی برای مقابله با پریشانی عاطفی، درد یا ناراحتی عمل کند. با این حال، حواس پرتی دوام نمی آورد و رفتار های خود تخریبی می تواند به مرور زمان تبدیل به یک عادت خطرناک شود. رفتار خود تخریبگر می تواند در بین افراد متفاوت باشد. اما وجه مشترک رفتارها این است که باعث آسیب رساندن به افراد درگیر می شود. برخی از انواع رفتار های خود ویرانگر ممکن است شامل موارد زیر باشد:
-
بریدن پوست با یک جسم تیز
-
کندن مو
-
مشت زدن به خود، دیوارها یا اشیاء دیگر
-
سوزاندن پوست
-
کبودی بدن یا شکستن استخوان
سایر اشکال رفتار خود تخریبی که ممکن است شامل فرد باشد:
-
عدم مدیریت یا تکمیل تعهدات مختلف، مانند محل کار یا مدرسه
-
عدم توجه به سلامتی خود
-
انزواطلبی از دیگران
-
مصرف زیاد مواد مخدر یا الکل
-
قمار
-
داشتن رابطه جنسی بدون کاندوم یا سایر روش های جلوگیری
فردی که دست به رفتارهای خود تخریبگر می زند ممکن است با قصد خودکشی یا بدون آن باعث آسیب به خود شود. این رفتار ها در میان افراد جوان تر رایج تر است و معمولا نشانه ای از ناراحتی عاطفی شدید است. تفکر منفی نیز ممکن است منجر به رفتارهای خود ویرانگر شود. مطالعه ای در سال 2020 نشان داد که شرکت کنندگان افسرده بیشتر از افراد بدون افسردگی افکار منفی را تجربه می کنند. برای برخی، افکار منفی ممکن است منجر به رفتارهای خود ویرانگر شوند.
علائم خود تخریبی
بسیاری از افرادی که دست به رفتارهای خود تخریبگر می زنند سعی می کنند این رفتار را از دیگران پنهان کنند. آن ها ممکن است از اعمال خود احساس شرم یا خجالت کنند. دانستن نشانه های رفتار خود تخریبگر می تواند به دوستان و اعضای خانواده کمک کند تا از یک عزیز حمایت کنند. برخی از این علائم هشدار دهنده در اینجا شرح داده شده است.
همیشه بدون توجه به آب و هوا، آستین یا شلوار بلند می پوشد.
جای زخم غیر قابل توضیح
بریدگی های تازه یا کبودی روی پوست مشاهده کنید.
رفتار تکانشی
نادیده گرفتن مسئولیت ها، سلامتی و تعهدات اجتماعی
ابراز درماندگی هنگام رسیدگی به مشکلات
افرادی که با خود تخریبی سروکار دارند معمولا احساسات دردناکی را تجربه می کنند. آنها ممکن است از دوستان یا خانواده کناره گیری کنند یا احساس ناامیدی یا بی ارزشی را به اطرافیان خود ابراز کنند و ممکن است تغییرات چشمگیری در خلق و خو یا رفتار تکانشی نشان دهند. افرادی که درگیر رفتار های خود ویرانگر هستند باید با یک متخصص مراقبت های بهداشتی صحبت کنند که می تواند به شناسایی دلایل رفتار آنها کمک کند و یک برنامه درمانی که شامل مهارت های مقابله ای موثرتر باشد، ایجاد کند.
دلیل رفتار خود تخریبگر
در بسیاری از موارد، رفتار خود تخریبگر راهی است که افراد با احساسات دشوار برخورد می کنند. درد خود تخریبی ممکن است باعث حواس پرتی موقت از احساسات طاقت فرسا شود. برخی از شرایط سلامت روان، مانند افسردگی و اختلالات خوردن، ممکن است باعث شود فرد احساس کند که زندگی اش خارج از کنترل است. افرادی که دارای چنین شرایطی هستند ممکن است درگیر آسیب به خود شوند تا سطحی از کنترل را دوباره در زندگی خود احساس کنند.
در یک مطالعه محققان افراد مبتلا به بی اشتهایی را مورد مطالعه قرار دادند. آن ها دریافتند که 41 درصد این افراد رفتار خود تخریبی را در ماه گذشته گزارش کرده اند. این افراد نسبت به افرادی که به خود آسیبی نزده اند، سابقه درمان طولانی تری داشتند. اکثر افرادی که رفتار خود ویرانگری را گزارش کردند، دارای وضعیت سلامت روان ثانویه بودند. افرادی که با اختلال شخصیت مرزی یا افسردگی زندگی می کنند نیز پتانسیل بالایی برای درگیر شدن در خود تخریبی دارند.
یکی از علائم رایج افسردگی، احساس پوچی عاطفی یا بی حسی است. افراد مبتلا به افسردگی ممکن است به عنوان راهی برای احساس چیزی از نظر جسمی درگیر خود آزاری باشند. خود آزاری همچنین می تواند نوعی تنبیه خود به دلیل نقص یا اشتباهات درک شده باشد. رفتار خود ویرانگر ممکن است تنها گزینه در زمان انزوا و درد عاطفی باشد. در حالی که هیچ دلیل واحدی برای این رفتار وجود ندارد، اما اغلب نشانه ای از ناراحتی و چالش های جدی است.
یک مطالعه نشان داد که افراد با سطح هوش هیجانی پایین به احتمال زیاد درگیر رفتارهای خود تخریبی هستند. سایر علت های رفتار خود تخریبی ممکن است شامل موارد زیر باشد:
-
سوء استفاده از الکل یا مواد مخدر
-
داشتن یک مشکل در حوزه سلامت روان
-
تجربه تروما
-
عدم تعامل اجتماعی
-
داشتن دوستان یا اعضای خانواده که درگیر رفتارهای خود تخریبی هستند.
درمان خود تخریبی چیست
برای درمان خود تخریبی بهترین راه مراجعه به یک درمانگر بوده تا علت آن را تشخیص دهد و با توجه به علت خود تخریبی درمان مناسب ارائه دهد. در اینجا راه های درمان رفتار خود تخریبگر شرح داده شده است.
محرک های خود را درک کنید.
رفتار خود ویرانگر بی دلیل اتفاق نمی افتد. احتمالا حداقل یک دلیل اساسی وجود دارد که شما نیاز به خود تخریبی و چندین محرک خاص را احساس می کنید که این میل را به سطح می آورد. اگر بتوانید تشخیص دهید که چه چیزی باعث تمایلات خود تخریبی شما می شود، می توانید با خودآگاهی بیشتری به موقعیت های چالش برانگیز نزدیک شوید.
به رفتارهای خود تخریبی خود در چند هفته یا ماه گذشته فکر کنید. درست قبل از اینکه انگیزه انجام یک رفتار بی پروا را احساس کنید چه اتفاقی افتاد؟ چه احساسی داشتید؟ چه افکاری به ذهنتان خطور کرد؟ آیا می توانید الگوهایی را در موقعیت ها یا تجربیاتی که منجر به اقدام خود ویرانگر شده است شناسایی کنید؟
شرم خود را به چالش بکشید.
شرم عنصر اصلی رفتار خود تخریبگر است. پس از پایان رهایی از خود تخریبی، ممکن است نسبت به کاری که انجام داده اید احساس گناه شدید کنید. با این حال این احساسات تنها به درد عاطفی شما دامن می زنند و چرخه خود ویرانگری را تقویت می کنند. رهایی از شرم ضروری است.
بهترین راه برای به چالش کشیدن شرم این است که از برچسب زدن بر اساس اعمالتان به خودتان اجتناب کنید. شما می توانید تصدیق کنید که اشتباه کرده اید یا کار بدی انجام داده اید، اما این شما را به یک فرد بد تبدیل نمی کند. اگر به خود برچسب آدم بدی بزنید، به این باور خواهید رسید که چیزی ذاتا در شما اشتباه است و هرگز بهبود نخواهید یافت. در عوض با در نظر گرفتن خود به عنوان یک فرد خوب و شایسته که اشتباه می کند، به خود اجازه رشد می دهید.
به خودتان نگویید که چه کاری باید انجام دهید.
هنگام غلبه بر خود تخریبی، بسیار آسان است که به خود بگویید چه کاری باید انجام دهید. به عنوان مثال ممکن است بگویید که «باید» برای دویدن بروید یا زمانی که میل به نوشیدن دارید با یک دوست تماس بگیرید. با این حال تلاش برای مجبور کردن خود به انجام کار «درست» می تواند منجر به احساس مقاومت شود و در نهایت می تواند شرم شما را بدتر کند.
درعوض می توانید به خود بگویید که مجاز به انتخاب یک جایگزین سالم برای رفتار خود ویرانگرتان هستید. به عنوان مثال، زمانی که درد دارید می توانید به الکل روی بیاورید یا اینکه می توانید برای حمایت از دوست خود تماس بگیرید. این به شما کمک می کند تا روی مهارت های مقابله ای سالم تمرکز کنید، در حالی که کشمکش های درونی را زمانی که سعی می کنید خود را مجبور کنید رفتارتان را تغییر دهید، از بین ببرید.
انجام دادن خواسته های خود را به تاخیر بیندازید.
ممکن است درمان خود تخریبی غیر ممکن به نظر برسد، اما به تعویق انداختن عمل ممکن است قابل کنترل تر باشد. اگر اجتناب از خودتخریبی بسیار دشوار است، سعی کنید 30 دقیقه منتظر بمانید تا به این رفتار بپردازید به جای اینکه فورا بر اساس انگیزه عمل کنید. این میل ممکن است در حین انتظار محو شود، بنابراین ممکن است به طور کلی از این رفتار اجتناب کنید. حتی اگر در نهایت تسلیم انگیزه شوید، انتظار قبل از اقدام می تواند چرخه خود تخریبی را تضعیف کند و دفعه بعد که این میل ظاهر می شود اجتناب از رفتار را آسان تر می کند.
به یاد داشته باشید که شما در حال پیشرفت هستید.
غلبه بر رفتار خود ویرانگر فرآیندی یک شبه نیست. تمرین شفقت به خود و بخشش ضروری است زیرا برای مهارت های مقابله ای سالم تر کار می کنید. هنگامی که برای مدت طولانی برای بی حس کردن درد خود بر اقدامات خود تخریبی تکیه کرده اید، احتمالا درجاتی از اعتیاد ذهنی، عاطفی یا فیزیکی به این رفتارها احساس می کنید. خودسازی یک سفر مادام العمر است و آن چه مهمتر از همه این است که به برداشتن گام ها در جهت سلامتی ادامه دهید. لغزش با ترک عادت های خود ویرانگر امری عادی و مورد انتظار است، اما ادامه تلاش با وجود اشتباهات، نشانه آن است که در مسیر درستی قرار گرفته اید.
سوالات متداول
1- خود تخریبی چیست؟
رفتار خود تخریبی زمانی است که فرد اقداماتی را انجام می دهد که مطمئناً به خود آسیب می رساند که در متن مقاله شرح داده شده است.
2- علائم خود تخریبی چیست؟
بسیاری از افرادی که دست به رفتار های خود تخریبگر می زنند سعی می کنند این رفتار را از دیگران پنهان کنند اما رد متن مقاله علائم آن شرح داده شده است.
3- دلیل رفتار خود تخریبگر چیست؟
عموما رفتار خود تخریبگر راهی است که افراد با احساسات دشوار برخورد می کنند که در متن مقاله دلیل این رفتار توضیح داده شده است.
پاسخ مشاور: به خاطر عزت نفس کم هست
پاسخ مشاور: بله چون دوره بحرانی هستتند
پاسخ مشاور: خودزنی آسیب به بدن است، خودتخریبی بیشتر درون ذهن است