یک دارو در کنار اثرات مورد نیاز خود ممکن است عوارض ناخواسته ای نیز ایجاد کند. اگرچه همه این عوارض جانبی ممکن است رخ ندهند، اما در صورت بروز، ممکن است به مراقبت های پزشکی نیاز داشته باشند. تریاک متعلق به دسته ای از دارو های شناخته شده به عنوان مسکن های اپیوئیدی است، اما این دارو عمدتا برای کند کردن روده عمل می کند.
این دارو برای درمان اسهال استفاده می شود. به کاهش دفعات دفع مدفوع کمک می کند و با کند کردن حرکت روده ها عمل می کند. اما برخی آن را به صورت تفریحی مصرف کرده و دچار اعتیاد به تریاک می شوند. عوارض مصرف و یا خوردن تریاک زیاد بوده و برخی کوتاه مدت و یا بلند مدت هستند. در این مقاله در مورد عوارض مصرف یا خوردن تریاک و دسته های آن صحبت شده است.
تریاک چیست
تریاک یک داروی ضد افسردگی مخدر است که به دو صورت طبیعی و مصنوعی موجود است. به طور طبیعی از غلاف دانه خشخاش، تریاک می آید و معمولا شبیه یک ماده لاتکس یا صمغی زرد یا قهوه ای است. اشکال طبیعی تریاک شامل مورفین و کدئین است، در حالی که اشکال مصنوعی شامل فنتانیل، متادون و اکسی کدون است. این دارو را می توان به صورت پودر، تنتور مایع یا قرص تولید کرد و می توان آن را دودی یا خوراکی مصرف کرد.
در بسیاری مواقع تریاک به صورت غیر قانونی فروخته می شود، این داروی بسیار اعتیاد آور با کاهش سرعت پیام های بین مغز و بدن عمل می کند. قدمت تریاک به 3400 سال قبل از میلاد بر می گردد، زمانی که یونانیان و رومی ها از آن به عنوان مسکن استفاده می کردند. امروزه بیشتر عرضه تریاک طبیعی جهان از آمریکای لاتین یا افغانستان تامین می شود. به ندرت در ایالات متحده کشت می شود، اما تریاک هنوز به طور گسترده در سراسر کشور مورد سوء استفاده قرار می گیرد. هروئین که یکی از اعتیاد آورترین مواد مخدر غیرقانونی است، در واقع از مورفین موجود در تریاک به دست می آید.
در حالی که قبلا از تریاک به عنوان مسکن استفاده می شد، امروزه بیشتر به صورت غیر قانونی استفاده می شود. برخی از اشکال، مانند اکسی کدون، ممکن است توسط پزشک برای درد شدید تجویز شود. افرادی که برای آن ها هر نوع تریاک تجویز می شود باید با احتیاط از آن استفاده کنند.
عوارض کوتاه مدت تریاک
اثرات کوتاه مدت تریاک بسته به سن، وزن، سابقه مصرف تریاک و موارد دیگر متفاوت است. با این حال برخی از اثرات کلی وجود دارد که بسیار سریع رخ می دهد. برخی از عوارض کوتاه مدت مصرف تریاک ممکن است شامل موارد زیر باشد:
تنفس کم عمق
ضربان قلب پایین تر
رفلکس های مختل شده
یبوست
از دست دادن اشتها
حالت تهوع یا استفراغ
خارش پوست یا بثورات پوستی
کهیر یا آبریزش
کما
اگرچه برخی از این علائم و عوارض تریاک ممکن است خوشایند نباشند، اما معمولا تهدید کننده زندگی نیستند. با این حال اگر هر گونه بثورات یا جوش های طولانی مدت را تجربه کردید، توصیه می شود در اسرع وقت با پزشک تماس بگیرید. از آن جایی که مواد افیونی با فشار بر بدن کار می کنند، حرکات و عملکرد ها بسیار کند تر می شوند. مصرف بیش از حد مواد افیونی به این دلیل اتفاق می افتد که ریه ها و قلب آنطور که باید کار نمی کنند، بنابراین مصرف کننده ممکن است در نهایت به دلیل کند شدن سیستم تنفس اش خفه شود.
عوارض بلند مدت مصرف تریاک
مصرف مزمن تریاک می تواند منجر به طیف وسیعی از مشکلات فیزیکی طولانی مدت شود. این مشکلات سلامتی ممکن است شامل استخوان های شکننده، تغییرات هورمونی و عوارض برای روده باشد. مصرف مداوم تریاک همچنین خطر ابتلا به سندرم روده تنبل را در فرد افزایش می دهد، وضعیتی که با وجود درد مداوم شکمی ناشی از مواد افیونی مشخص می شود.
عوارض روانی تریاک و ناشی از سوء مصرف مواد افیونی می تواند به اندازه مشکلات جسمی ناراحت کننده باشد. مصرف تریاک ارتباط نزدیکی با اضطراب، افسردگی و اختلال دوقطبی دارد. در صورت عدم درمان، این اختلالات روانی می تواند منجر به ادامه مصرف تریاک یا مرگ شود.
بر اساس یک مطالعه در سال 2017 که در ژورنال هیئت پزشکی خانواده آمریکا منتشر شد، 7.2 میلیون نفر در ایالات متحده با اختلال سلامت روان از دارو های مخدر استفاده می کنند. این گزارش نشان داد که آمریکایی هایی که مشکلات روانی دارند، بیش از نیمی از نسخه های تریاک را دریافت می کنند که در سراسر کشور توزیع می شود. مصرف مداوم تریاک همچنین می تواند شانس ابتلای فرد به بیماری های عفونی مانند HIV و هپاتیت را افزایش دهد. افرادی که تریاک تزریق می کنند در معرض خطر ابتلا به رگ های فرورفته یا گرفتگی رگ های خونی هستند.
هر کسی ممکن است به داروهای مسکن معتاد شود. اعتیاد به تریاک پیامد شدید و طولانی مدت سوء مصرف تریاک است. اعتیاد یک اختلال عصبی است که می تواند منجر به رفتار های اجباری شود. اگر یک اختلال مصرف مواد درمان نشود، می تواند چندین اختلال سلامتی ایجاد کرده و اختلالات موجود را تشدید کند.
اگر مصرف مواد افیونی مانند، کاهش یابد یا متوقف شود، علائم ترک ممکن است رخ دهد. از آنجایی که بدن به مواد افیونی که در اختیار بدن قرار می گیرد عادت دارد، تولید خود را متوقف می کند. فقدان ناگهانی مواد افیونی باعث تنظیم مجدد مغز می شود و این می تواند علائم ناراحت کننده ای ایجاد کند که شامل درد عضلانی و استخوانی، بی قراری، اسهال، بی خوابی، سرماخوردگی و استفراغ می باشد.
عوارض اعتیاد به تریاک بر سلامت روان
افرادی که دارای اختلال مصرف مواد افیونی یا تریاک هستند اغلب دارای یک وضعیت سلامت روانی مانند افسردگی یا اضطراب هستند. در واقع، از 19.3 میلیون بزرگسالی که در سال 2018 از اختلال مصرف مواد رنج می بردند، 9.2 میلیون نفر نیز از یک بیماری روانی همزمان نیز رنج می بردند. در برخی موارد، بیماران به دلیل اختلال مصرف مواد افیونی دچار مشکلات روانی می شوند. در موارد دیگر، بیماران برای مقابله با علائم بیماری روانی خود دچار اختلال مصرف مواد افیونی می شوند. صرف نظر از اینکه کدامیک اولین بار است، مهم است که علائم این شرایط سلامت روان را درک کنید و در اسرع وقت به دنبال درمان باشید.
افسردگی می تواند خطر ابتلا به اختلال مصرف مواد افیونی را افزایش دهد و افرادی که افسردگی دارند شروع به مصرف داروهای تجویزی می کنند، دو برابر بیشتر احتمال دارد به تریاک اعتیاد پیدا کنند. علاوه بر این افرادی که پس از استفاده طولانی مدت از مواد افیونی دچار افسردگی می شوند، ممکن است علائم افسردگی شدیدتری را نسبت به دیگران تجربه کنند. در واقع برخی از بیماران پس از استفاده از داروهای مخدر در کمتر از یک ماه علائم افسردگی را تجربه می کنند.
این خطر ممکن است به دلایل مختلفی رخ دهد. از عوارض تریاک بر سلامت روان می توان گفت که علائم افسردگی، مانند کناره گیری اجتماعی و اختلالات خواب را ایجاد می کند. این مواد همچنین بر شیمی مغز شما تاثیر می گذارند و به مرور زمان باعث ایجاد افسردگی می شوند. علاوه بر این، ممکن است برای مقابله با علائم افسردگی، از اثرات سرخوشی آن ها برای بهبود خلق و خوی خود استفاده کنید. اما با گذشت زمان، این سوء استفاده تنها منجر به تشدید افسردگی می شود.
استفاده نادرست از مواد افیونی می تواند منجر به ایجاد یک اختلال اضطرابی یا افزایش شدت علائم اضطراب شما شود. بسیاری از بیماران اضطرابی مبتلا به سو مصرف مواد افیونی مانند تریاک برای مقابله با علائم خود از مواد افیونی استفاده می کنند که به نوبه خود می تواند وضعیت را بدتر کرده و چرخه وابستگی را دوباره شروع کند.
افرادی که از اختلال مصرف طولانی مدت مواد افیونی رنج می برند نسبت به افرادی که از مواد افیونی استفاده نمی کنند بیشتر احتمال دارد به هر گونه اختلال اضطرابی مبتلا شوند. تریاک می تواند علائم فعلی اضطراب را تشدید کند و منجر به پارانویا، بی قراری و مشکل در خواب شود. علائم اضطراب اغلب در طول فرآیند ترک نیز ظاهر می شود و ترک آن بدون درمان حرفه ای را دشوار می کند.
از آنجایی که PTSD توسط یک رویداد تروماتیک ایجاد می شود، مصرف مواد افیونی مستقیما باعث این وضعیت نمی شود. با این حال، 42 درصد از افراد مبتلا به PTSD به مواد افیونی وابسته هستند، که نشان می دهد بسیاری از بیماران از این مواد برای مقابله با علائم PTSD و اجتناب از خاطرات رویداد استفاده می کنند.
علاوه بر این، وابستگی به مواد افیونی افراد را در موقعیت هایی قرار می دهد که احتمال وقوع حوادث آسیب زا وجود دارد. به عنوان مثال، ممکن است برای خرید مواد مخدر به قسمت خطرناک شهر خود بروید و خطر قربانی شدن در یک جنایت خشونت آمیز را افزایش دهید. اگر پس از یک رویداد آسیب زا به دنبال درمان سریع حرفه ای نباشید، شانس بیشتری برای ابتلا به PTSD دارید.
یکی دیگر از تاثیرات تریاک خودکشی است. افکار خودکشی اغلب همزمان با سایر شرایط سلامت روان از جمله افسردگی و PTSD رخ می دهد. علاوه بر این افرادی که از مواد افیونی سوء استفاده می کنند در معرض خطر بالای افکار خودکشی، تلاش و مرگ هستند. از آنجایی که سوء استفاده از مواد افیونی اغلب باعث تشدید یا شروع شرایط سلامت روانی می شود، این دارو ها می توانند فراوانی افکار خودکشی را نیز افزایش دهند. ممکن است احساس ناامیدی کنید، قادر به کنترل وضعیت خود نباشید و مطمئن نباشید که چگونه از چرخه اعتیاد به مواد افیونی رها شوید.
سوالات متداول
1- عوارض کوتاه مدت تریاک چیست؟
اثرات کوتاه مدت تریاک بسته به سن، وزن، سابقه مصرف تریاک و موارد دیگر متفاوت است که در متن مقاله شرح داده شده است.
2- عوارض بلند مدت تریاک چیست؟
مصرف مزمن تریاک می تواند منجر به طیف وسیعی از مشکلات فیزیکی طولانی مدت شود که در متن مقاله توضیح داده شده است.
3- عوارض اعتیاد به تریاک بر سلامت روان چیست؟
افرادی که دارای اختلال مصرف مواد افیونی یا تریاک هستند اغلب دارای یک وضعیت سلامت روانی نیز هستند که در متن مقاله شرح داده شده است.
پاسخ مشاور: بله تشدید میکنه
پاسخ مشاور: بله اختلالات خواب میاره
پاسخ مشاور: بله هست