در حالی که گاهی اوقات کمبود اعتماد به نفس برای یک نوجوان طبیعی است، افرادی که دارای مشکلات عزت نفس هستند معمولا خود را متفاوت از دیدگاه دیگران می بینند. عزت نفس پایین می تواند به خصوص برای نوجوانان سخت باشد، به خصوص زمانی که در حال انجام کارهایی مانند شروع دبیرستان یا کار و ایجاد دوستی ها و روابط جدید هستند.
برای درک مسائل مربوط به عزت نفس که ممکن است برای نوجوان شما پیش بیاید و راه هایی که به فرزندتان کمک می کند تا احساس بهتری نسبت به خود و توانایی هایش داشته باشد، والدین باید تلاش کنند. برخی راه های برای افزایش عزت نفس نوجوانان هست که در این مقاله به آن پرداخته شده است.
اهمیت عزت نفس در نوجونان
عزت نفس یعنی احساس خوبی نسبت به خود داشته باشید. افراد دارای عزت نفس، احساس دوست داشته شدن و پذیرفته شدن داشته، به کاری که انجام می دهند افتخار می کنند و خود را باور دارند. افراد با عزت نفس پایین نسبت به خود احساس بدی دارند، به خودشان سخت می گیرند و فکر می کنند به اندازه کافی خوب نیستند.
نوجوانان اگر عزت نفس داشته باشند اعتماد به نفس نیز خواهند داشت. اگر یاد نگیرند که به خود احترام بگذارند، ممکن است از انجام کاری مطمئن نباشند. آن ها ممکن است در درس و سایر فعالیت های خود درخشش خوبی نداشته باشند. نوجوانان انواع مختلفی از نقش ها یا مسئولیت ها را دارند و ممکن است نتوانند نقش خود را با عزت نفس پایین در آنها ایفا کنند. آن ها ممکن است با اطمینان با فشار همسالان روبرو نشوند. اگر آنها عزت نفس داشته باشند و اعتماد به نفس خود را تقویت کنند، می توانند بدون هیچ مشکلی با تمام این چالش ها روبرو شوند.
موقعیت ها و مسائل استرس زا زیادی در زندگی یک نوجوان وجود دارد. اما بدون شخصیت نمی توانند این موقعیت ها یا مسائل را مدیریت کنند. این موقعیت ها ممکن است در تحصیل، در سایر فعالیت هایشان یا در کار های بعد از مدرسه که انجام می دهند به وجود بیاید. رسیدگی به این موقعیت ها، مسائل و چالش ها نیاز به شخصیت دارد و از این رو به عنوان والدین، باید عزت نفس را در ذهن نوجوان خود القا کنید.
نوجوانی فقط لذت بردن با دوستان و گذراندن اوقات فراغت نیست. بیشتر در مورد تعیین اهداف است. نوجوانان به زودی وارد دوران بزرگسالی خواهند شد. اگر ابزار اولیه را نداشته باشند، در زندگی خود موفق نخواهند شد. بنابراین آنها باید اهدافی را تعیین کنند تا بتوانند برای دستیابی به آن ها آماده شوند. عزت نفس در نوجوان تنها عنصری است که می تواند آنها را برای تعیین اهداف ترغیب کند زیرا بدون آن، ممکن است نقاط قوت خود را نشناسند.
همچنین نوجوانان می توانند به راحتی تسلیم وسوسه شوند. پس تنها در صورتی که بدانند چه چیزی می تواند برای آنها مفید باشد و چه چیزی باعث آسیب می شود، می توانند خود را از چنین وسوسه های ناخواسته ای دور نگه دارند. بنابراین به عنوان والدین، باید به نوجوانان خود در مورد اخلاق و ارزش ها آموزش دهید. اما بدون اعتماد به نفس و عزت نفس، نمی توانند به این فضایل پایبند باشند. پذیرفتن رذایل آسان تر از پایبند ماندن به فضایل است. عزت نفس به آن ها قدرت پذیرش فضیلت ها را می دهد.
دلایل عزت نفس پایین در نوجوانان
اینکه فرد چه احساسی نسبت به خود دارد، نتیجه تجربیات و نحوه برخورد با موقعیت هاست. شایع ترین علل کاهش عزت نفس در نوجوانان عبارتند از:
والدین، مراقبان یا دیگرانی که نقش موثری در زندگی آنها دارند.
دوستانی که تاثیرات بدی دارند.
رویداد های استرس زا زندگی مانند طلاق یا خانه تکانی
تروما یا سوء استفاده
عملکرد ضعیف در مدرسه یا اهداف غیر واقعی
اختلالات خلقی مانند افسردگی
اضطراب
قلدری یا تنهایی
مسائل پزشکی مداوم
کودکی که عزت نفس پایینی دارد، به احتمال زیاد در مورد ارزش خود به عنوان یک شخص افکار منفی خواهد داشت. برخی از نشانه های عمومی که نشان می دهد کودک شما عزت نفس پایینی دارد عبارتند از:
-
اجتناب از چیز های جدید و استفاده نکردن از فرصت ها
-
احساس دوست داشته نشدن و ناخواسته بودن
-
سرزنش دیگران برای اشتباهات خود
-
ناتوانی در مقابله با سطوح عادی ناامیدی
-
خودگویی منفی و مقایسه با دیگران
-
ترس از شکست یا خجالت
-
مشکل در دوست یابی
-
سطوح پایین انگیزه و علاقه
-
نمی تواند تعارف کند و احساسات ترکیبی از اضطراب یا استرس را نشان می دهد.
راه های افزایش عزت نفس در نوجوان
چگونه والدین و مراقبان می توانند عزت نفس را در نوجوانان تقویت کنند؟ در اینجا پنج رویکرد برای چگونگی ایجاد عزت نفس و القای عزت نفس در نوجوانان ارائه شده است.
آن ها را تشویق کنید که از مقایسه اجتناب کنند.
یکی از مضر ترین عادات برای عزت نفس نوجوانان، مقایسه مداوم خود با دیگران است. از آن جایی که نوجوانان در حال شکل گیری هویت خود هستند، دائما خود را با همسالان خود می سنجند. آنها ممکن است ظاهر، دارایی های مادی، عقل، مهارت ها، استعداد ها، محبوبیت و موارد دیگر را با هم مقایسه کنند. این مقایسه می تواند منجر به تصویر بدنی ناسالم، اختلالات خوردن، افسردگی و سایر مسائل شود.
نوجوانان باید بدانند که مقایسه برای ایجاد عزت نفس مفید نیست. نقش والدین این است که به فرزند خود بیاموزند که همه منحصر به فرد هستند و هرکسی نقاط قوت خود را دارد. به جای مقایسه، نوجوانان می توانند با برقراری ارتباط با کسی که برای آنها ارزش قائل است، عزت نفس ایجاد کنند.
آن ها را راهنمایی کنید تا از رسانه های اجتماعی مسئولانه استفاده کنند.
رسانه های اجتماعی خوراک بی پایانی برای مقایسه فراهم می کنند که عزت نفس نوجوانان را تضعیف می کند. از آنجایی که به شدت تنظیم شده است، نوجوانان همیشه در تلاش هستند تا با استاندارد های غیر واقعی زندگی کنند. در واقع آنها ممکن است تصاویر خود را مدیریت کنند و همان چرخه معیوب را با دیگران ایجاد کنند. به همین دلیل است که رسانه های اجتماعی افسردگی و اضطراب را افزایش می دهند.
والدین باید بدانند که نوجوانشان از کدام پلتفرم های رسانه اجتماعی استفاده می کند و نوع حساب هایی که دنبال می کنند. آیا نوجوان شما با دوستانتان همگام است؟ دنبال افراد مشهور است؟ حساب هایی که رفتارهای منفی یا آسیب رساندن به خود را تشویق می کنند دنبال می کند؟
والدین و بچه ها می توانند برای محدود کردن استفاده از رسانه های اجتماعی و وسایل به طور کلی توافق کنند. باید بحث باشد نه دستور. کمک به نوجوانان برای درک تاثیر منفی زمان بیش از حد صفحه نمایش، سازنده تر از جنگیدن بر سر محدودیت ها یا تمامیت خواه بودن است. از آن ها سؤال کنید که رسانه های اجتماعی چه احساسی در آن ها ایجاد می کند. آیا احساس می کنند مجبورند هر چند دقیقه آن را بررسی کنند؟ آیا آنها نسبت به افراد یا حساب های خاص وسواس دارند؟ بر ارتباط بین احساسات آنها و استفاده از صفحه نمایش آنها تاکید کنید. آنها را تشویق کنید تا انتخاب های خود را ارزیابی کنند و اینکه چگونه این انتخاب ها بر عزت نفس نوجوان تاثیر می گذارد.
درگیر بمانید و ارتباط را ادامه دهید.
وقتی نوجوانان در جستجوی استقلال دوری می کنند، والدین گاهی فکر می کنند که باید این فاصله را بپذیرند و یک قدم به عقب بردارند. دادن فضا به نوجوان خوب است، اما نه فضای زیادی. درگیر ماندن در زندگی نوجوان خود به آنها این امکان را می دهد که بدانند شما اهمیت می دهید که ممکن است برای اکثر والدین بدیهی به نظر برسد. اما همیشه برای بچه هایی که احساس خوبی نسبت به خودشان ندارند، داده نمی شود.
نشان داده شده است که سبک های فرزندپروری بر عزت نفس نوجوانان تاثیر می گذارد. در یک مطالعه محققان مشخص کردند که نوجوانانی که والدینشان در زندگی نوجوانانشان نقش داشتند، اما کنترل نمی کردند، عموما نسبت به همسالانشان با والدین کمتر درگیر، عزت نفس بالاتری داشتند. ارتباط موثر، گرمای عاطفی و استفاده از شوخ طبعی در تربیت فرزند نیز پیش بینی کننده های رایج عزت نفس بالاتر در نوجوانان است.
عشق بی قید و شرط و شفقت به خود را نشان دهید.
تفاوت بین اعتماد به نفس در مقابل عزت نفس در مقابل شفقت به خود چیست؟ اعتماد به نفس و عزت نفس هر دو به این موضوع اشاره دارد که ما چگونه خود را به عنوان مردم می بینیم. نوجوانان در حال ایجاد حس اعتماد به نفس و اعتماد به خود هستند. بدن و هورمون های آن ها در حال تغییر است، اغلب احساس ناراحتی و خجالت می کنند و ممکن است ویژگی های شگفت انگیزی را که دیگران تحسین می کنند در خود تشخیص ندهند.
با این حال شفقت به خود کمی متفاوت و مفیدتر است. عزت نفس و اعتماد به نفس (حداقل تا حدی) بر اساس کاری است که انجام می دهیم و چقدر خوب آن را انجام می دهیم. شفقت به خود توانایی گسترش شفقت و عشق به خودمان است، خواه موفق شویم یا شکست بخوریم، چه احساس خوبی نسبت به خود داشته باشیم یا نه. تحقیقات نشان می دهد که شفقت به خود باعث ایجاد احساسات قوی و پایدار از ارزش خود می شود.
وقتی والدین عشق و پذیرش بی قید و شرط را تمرین می کنند، برای نوجوانان الگو می شود که چگونه با خود رفتار کنند و در مورد آن ها فکر کنند. (تمرین عشق و پذیرش بی قید و شرط به این معنی نیست که با هر کاری که نوجوانتان انجام می دهد خوب باشید. اما به این معنی است که شما همیشه در کنار او هستید.) دوست داشتن نوجوان خود صرف نظر از اینکه چه چیزی به او کمک می کند تا خودش را دوست داشته باشد. نشان دادن عشق و شفقت واقعی به نوجوانتان به او کمک می کند تا شفقت خود را توسعه دهد.
به نوجوان خود کمک کنید به دیگران کمک کند.
یکی از راه های کمتر آشکار برای افزایش عزت نفس نوجوانان، تشویق آن ها به کمک به دیگران است. کار داوطلبانه یکی از بهترین تمرینات اعتماد سازی است. در نظر بگیرید که کمک به دیگران چقدر حس خوبی دارد. انجام کارها برای دیگران باعث ایجاد احساسات واقعا شاد و مثبت می شود. خدمت به دیگران نیز قدرتمند است، زیرا وقتی نوجوانان بر روی افراد دیگر تمرکز می کنند، کمتر در مورد خودشان فکر منفی می کنند.
علاوه بر این تحقیقات نشان می دهد که داوطلب شدن مزایای سلامت روانی و جسمی را ارائه می دهد. وقتی به دیگران کمک می کنیم، مغز ما مواد شیمیایی احساس خوب مانند اکسی توسین و پروژسترون تولید می کند. به نوبه خود این مواد شیمیایی عصبی استرس را کاهش می دهند و سلامت و رفاه کلی را ارتقا می دهند.
سوالات متداول
1- اهمیت عزت نفس در نوجونان چیست؟
نوجوانان اگر عزت نفس داشته باشند اعتماد به نفس نیز خواهند داشت که در متن مقاله توضیحات کاملی ارائه شده است.
2- دلایل عزت نفس پایین در نوجوانان چیست؟
شایع ترین علل کاهش عزت نفس در نوجوانان عبارتند از والدین، مراقبان یا دیگرانی که نقش موثری در زندگی آنها دارند و سایر مواردی که در متن مقاله شرح داده شده است.
3- راه های افزایش عزت نفس در نوجوان چیست؟
راه های زیادی برای افزایش عزت نفس نوجوانان وجود دارد و والدین می توانند در این مسیر به آن ها کمک کنند که در متن مقاله توضیح داده شده است.
پاسخ مشاور: بله ولی برحسب علاقه فرزندتون
پاسخ مشاور: بله ولی راه هایی برای افزایش عزت نفس نوجوانان هست