احساس تنهایی یک تجربه طبیعی و انسانی است. وقتی تنها هستید یا حتی وقتی در اتاقی پر از مردم هستید، می توانید احساس تنهایی کنید. وقتی با کسی ارتباط برقرار نمی کنید یا احساس می کنید هیچ کس شما را درک نمی کند، ممکن است احساس کنید که کاملا تنها هستید حتی اگر در اطراف دوستان یا خانواده باشید.
شما همچنین ممکن است تعجب کنید، "چرا من تنها هستم؟" علل تنهایی شامل تغییرات زندگی است که منجر به انزوای اجتماعی می شود، مانند نقل مکان به یک مکان جدید، سوگواری برای مرگ یا پایان یک رابطه. در برخی موارد، تنهایی با شرایط سلامت روانی مانند افسردگی مرتبط است. افراد با عزت نفس پایین نیز ممکن است در صورت تلاش برای ایجاد ارتباطات اجتماعی، احساس تنهایی کنند. در این مقاله در مورد احساس تنهایی و راه های رفع آن صحبت شده است.
احساس تنهایی به چه معنا است
به گفته انجمن روانشناسی آمریکا (APA) تنهایی ناراحتی شناختی یا ناراحتی ناشی از تنها بودن یا درک خود از تنهایی است. APA آن را به عنوان پریشانی عاطفی تعریف می کند که وقتی نیاز های ذاتی ما برای صمیمیت و همراهی برآورده نمی شود، احساس می کنیم. دکتر اولدز توضیح می دهد که این می تواند یک حالت عینی یا ذهنی باشد. برای مثال می توانید تنها زندگی کنید و هوس همراهی کنید. اما احساس تنهایی همچنین توصیف می کند که وقتی در یک اتاق شلوغ هستید و آن طور که می خواهید با اطرافیانتان ارتباط برقرار نمی کنید، چه احساسی دارید.
ریچارد وایسبورد، مدیر دانشکده رشد انسانی و روانشناسی در دانشکده تحصیلات تکمیلی هاروارد، می گوید مهم است که به این نکته اشاره کنیم که تعریف آکادمیک تنهایی یک تعریف کلی است و تمام روش های مختلفی که فرد تجربه می کند را توصیف نمی کند. او توضیح می دهد: «این نوع تعریف ها حالت های عاطفی ظریفی را که افراد در هنگام تنهایی احساس می کنند، توصیف نمی کند.»
ویسبورد می گوید: پدر و مادر جدیدی که تمام روز از نوزاد خود مراقبت می کنند و به دنبال ارتباط بزرگسالان هستند، ممکن است احساس تنهایی کنند که کاملا متفاوت از تجربه ای است که یک دانشجوی سال اول بعد از ترک شهر خود و نقل مکان به اتاق خوابگاه با غریبه ها با آن دست و پنجه نرم می کند.
دلایل احساس تنهایی
به گفته دکتر جولیان هولت لانستاد، استاد روانشناسی و علوم اعصاب در دانشگاه بریگام یانگ که تاثیرات روابط اجتماعی بر سلامت بلند مدت را مطالعه می کند، هیچ دلیل واحدی برای احساس تنهایی وجود ندارد. چیزی که یک نفر را تنها می کند ممکن است به همان شکل روی دیگری تاثیر نگذارد. تنهایی اغلب نتیجه تغییرات زندگی یا شرایطی است که فرد را در معرض خطر بیشتری برای داشتن چنین احساسی قرار می دهد. برخی از علل مختلف تنهایی عبارتند از:
تنها زندگی کردن
تحقیقاتی نشان داد افرادی که در طول پنج ماه و نیم اول همه گیری کووید-19 به تنهایی زندگی می کردند، در مقایسه با افرادی که با دیگران زندگی می کردند، 66 درصد بیشتر احتمال داشت که احساس تنهایی شدید کنند و افرادی که ترجیح می دهند تنها زندگی نکنند، اما تنها زندگی می کنند، 270 درصد بیشتر احتمال دارد که احساس تنهایی شدید را گزارش کنند. افرادی که به تنهایی زندگی می کنند گروه پرخطری برای تنهایی هستند.
تغییر در وضعیت زندگی
چه در حال بازسازی شبکه اجتماعی خود در یک محل کار، شهر، ایالت یا کشور جدید باشید، تغییر محیط یکی از دلایل شایع تنهایی است. تحقیقاتی در سال 2021 نشان می دهد که نقل مکان و زندگی در یک محله جدید برای کمتر از چهار سال نیز احتمال تنهایی را افزایش می دهد. او خاطرنشان می کند که این پیوند قبل و در طول همه گیری COVID-19 وجود داشته است.
عدم وجود افراد مورد اعتماد نزدیک
بر اساس گزارش بنیاد خانواده کایزر در سال 2018، پنجاه و یک درصد از آمریکایی هایی که احساس تنهایی می کنند، فقط چند نفر یا هیچ اقوام نزدیکی ندارند که می توانند به آن ها کمک کنند. افراد تازه وارد به ایالات متحده بیشتر احتمال دارد که تنهایی را تجربه کنند، زیرا روابط اجتماعی کمتری دارند. مردم به حمایت اجتماعی نیاز دارند و کسی که باید به او اعتماد کرد، با او شوخی کرد و با او وقت گذراند.
عوامل و مشکلات روانی
علاوه بر این ها علت احساس تنهایی می تواند نشانه یک اختلال روانی مانند افسردگی باشد. افسردگی اغلب باعث کناره گیری افراد از نظر اجتماعی می شود که می تواند منجر به انزوا گزینی شود. تحقیقات همچنین نشان می دهد که تنهایی می تواند عاملی باشد که به علائم افسردگی کمک می کند. تنهایی را می توان به عوامل درونی مانند عزت نفس پایین نیز نسبت داد.
افرادی که به خود اعتماد ندارند اغلب بر این باورند که ارزش توجه دیگران را ندارند که می تواند منجر به انزوا و تنهایی مزمن شود. عوامل شخصیتی نیز ممکن است نقش داشته باشند. برای مثال درونگرا ها ممکن است کمتر به دنبال ایجاد و جستجوی ارتباطات اجتماعی باشند، که می تواند به احساس انزوا و تنهایی کمک کند.
مرگ یک عزیز
پنجاه و نه درصد از آمریکایی هایی که در تحقیقات احساس تنهایی می کردند، در دو سال گذشته مرگ یکی از اعضای خانواده یا دوستان خود را تجربه کرده اند. طلاق یا پایان یک رابطه عاشقانه نیز افراد را مستعد تنهایی می کند.
داشتن مشکلات مالی
چه به دلیل از دست دادن شغل، بیکاری، چندین شغل یا زندگی در یک خانواده کم درآمد، وضعیت مالی نامناسب نیز می تواند به تنهایی کمک کند. بورلند می گوید که مبارزات مالی می تواند منجر به شرم، از دست دادن هویت و استرس شود که می تواند باعث کناره گیری افراد شود. افراد این گروه ممکن است در حال انجام دو شغل یا مدیریت برنامه های کاری نامنظم باشند که ارتباط با افراد اطرافشان را بسیار سخت تر می کند.
راه های رفع احساس تنهایی
مطالعات نشان داده اند که برچسب زدن به احساسات می تواند شدت آنها را کاهش دهد بنابراین، صرفا نام بردن از تنهایی ممکن است به مغز شما کمک کند تا احساس شما را درک کند و فورا به شما کمک کند کمی کمتر احساس تنهایی کنید. در اینجا برخی راه های رفع تنهایی شرح داده شده است.
یک برنامه بذارید.
گاهی لازم است یک مشکل را حل کنید. در مواقع دیگر، باید احساس خود را نسبت به مشکل حل کنید. در نظر بگیرید که آیا بهترین راه برای پرداختن و رفع احساس تنهایی باید شامل حل مشکل (از طریق برقراری ارتباط با کسی) یا حل احساس شما در مورد مشکل (مراقبت از احساسات خود) باشد. اگر در جمعه شب احساس تنهایی می کنید و دوستان یا اعضای خانواده دارید که می توانید با آن ها تماس بگیرید، ممکن است تصمیم بگیرید که بهترین راه برای حل این مشکل تماس با کسی است. ممکن است متوجه شوید که صحبت کردن با تلفن کمک می کند. یا ممکن است شخصی را دعوت کنید تا با شما وقت بگذراند.
اگر با مردم تماس بگیرید و هیچ کس پاسخی ندهد، ممکن است حتی بیشتر احساس تنهایی کنید. اما، در آن صورت می دانید که باید از زاویه ای دیگر با مشکل برخورد کنید. به جای این که بخواهید با کسی ارتباط برقرار کنید، به احساس خود در مورد تنهایی بپردازید. ممکن است انتخاب کنید که در یک استراتژی مقابله ای سالم شرکت کنید که به شما امکان می دهد احساس بهتری داشته باشید. طراحی، بافندگی یا باغبانی تنها چند نمونه از فعالیت های انفرادی هستند که ممکن است به شما کمک کند با تنهایی خود به روشی سالم کنار بیایید.
با افرادی از گذشته خود ارتباط برقرار کنید.
وقتی احساس تنهایی می کنید، گاهی اوقات برقراری ارتباط با دوستان قدیمی آسان تر از پیدا کردن دوستان جدید است. شاید در طول سال ها ارتباط خود را با هم اتاقی دانشگاه خود از دست داده اید. یا شاید شما پسر عموی دارید که اغلب با او صحبت نمی کنید. شما ممکن است تماس بگیرید و ببینید که آن ها چگونه کار می کنند. در مورد اینکه چطور از دست داده اید که بتوانید به عقب برگردید و بگویید که می خواهید دوباره وصل شوید صحبت کنید.
ممکن است دریابید که برقراری ارتباط با همکلاسی های سابق، افراد محله قدیمی یا همکاران قبلی آسان باشد زیرا از قبل چیزهای مشترکی دارید. یادآوری دوران قدیم ممکن است به شما کمک کند دوباره ارتباط برقرار کنید و ممکن است متوجه شوید که می توانید رابطه ای رو به جلو برقرار کنید.
به یک گروه یا باشگاه بپیوندید.
علاوه بر ارتباط با افراد گذشته خود، ممکن است تصمیم بگیرید که با افراد جدیدی نیز ارتباط برقرار کنید. به دنبال فعالیت های اجتماعی باشید که ممکن است برای شما مناسب باشد. از کلوپ های کتاب و پروژه های خدمات اجتماعی گرفته تا گروه های پیاده روی و جوامع تجاری، احتمالا خواهید دید که راه های زیادی برای ارتباط با مردم منطقه شما وجود دارد.
می توانید روزنامه محلی خود را بررسی کنید یا وب سایتی را امتحان کنید تا ببینید در جامعه شما چه می گذرد. در یک رویداد شرکت کنید و صحبت با چند نفر را در اولویت قرار دهید. ممکن است متوجه شوید که شرکت در چند رویداد مختلف یا پیوستن به چند باشگاه مختلف به شما کمک می کند با افراد بیشتری آشنا شوید.
کتاب بخوانید.
خواندن کتاب در زمانی که احساس تنهایی می کنید به شما کمک می کند تا به ذهن شخصیت ها یا راوی ها برسید. از فواید کتاب خواندن می توان گفت که به شما کمک می کند تا درک کنید که دیگران چگونه فکر می کنند و می توانند به شما کمک کنند احساس ارتباط بیشتری داشته باشید. ممکن است بخواهید کتابی را بخوانید که معمولا گاهی اوقات به آن دست نمی کشید. چه به معنای چک کردن یک کتاب خودیاری از کتابخانه باشد و چه به معنای گوش دادن به یک کتاب صوتی علمی تخیلی، کتاب ها می توانند دنیای شما را گسترش دهند و به شما کمک کنند کمی احساس تنهایی کنید.
چیز جدیدی یاد بگیرید.
هیجان زده شدن در مورد چیزی که در حال یادگیری آن هستید، خواه یک زبان جدید باشد یا یک مهارت جدید، ممکن است در رفع احساس تنها بودن کمک کند. همچنین ممکن است درهایی را برای ملاقات با افراد جدید باز کند. برای یک کلاس آشپزی ثبت نام کنید یا در کاراته شرکت کنید. یا به دنبال دوره آنلاینی باشید که می توانید در آن شرکت کنید. وب سایت هایی مانند دوره های مقرون به صرفه ای را در موضوعات مختلف از تناسب اندام گرفته تا طراحی گرافیک ارائه می دهند.
درگیر یک سرگرمی شوید.
خروجی های خلاقانه می توانند خلق و خوی شما را تقویت کنند و به شما کمک کنند در لحظه زندگی کنید. این بدان معناست که افکار فاجعه آمیز کمتری در مورد "برای همیشه تنها ماندن" و کمتر توجه کردن به حوادث منفی گذشته مانند "باورم نمی شود که او این را به من گفته است." اگر سرگرمی ندارید، پیدا کردن آن را در اولویت قرار دهید. با فعالیت های مختلف، از ماهیگیری گرفته تا سفالگری، آزمایش کنید تا زمانی که چیزهایی را که دوست دارید کشف کنید.
سوالات متداول
1- احساس تنهایی به چه معنا است؟
احساس تنهایی یک تجربه طبیعی و انسانی است که همه در زندگی تجربه می کنند و در متن مقاله شرح کامل آن ارائه شده است.
2- دلایل احساس تنهایی چیست؟
هیچ دلیل واحدی برای احساس تنهایی وجود ندارد. چیزی که یک نفر را تنها می کند ممکن است به همان شکل روی دیگری تاثیر نگذارد که در متن مقاله توضیح داده شده است.
3- راه های رفع احساس تنهایی چیست؟
مطالعات نشان داده اند که برچسب زدن به احساسات می تواند شدت آنها را کاهش دهد در مورد تنهایی نیز همینطور بوده و راه هایی در متن مقاله برای رفع آن مطرح شده است.
پاسخ مشاور: میتونه شروع افسردگی باشه، بهتره بعضی شب ها با دوست یا کسی دیگر بیرون بروید
پاسخ مشاور: طبیعیه این حس رو معمولا بعد مهاجرت ادم ها تجربه می کنن، حتما رواندرمانی رو شروع کنید