وقتی فردی مبتلا به جنون دزدی یا کلپتومانیا است، وسوسه دزدی می تواند آن قدر قوی باشد که مقاومت در برابر آن دشوار باشد. افراد دارای این اختلال اغلب از دزدی هیجان شدیدی را احساس می کنند و ممکن است پس از ارتکاب دزدی احساس گناه یا تحقیر کنند. پزشکان علت خاص کلپتومانیا را نمی دانند، اما معتقدند که مربوط به ناهنجاری های بیوشیمیایی و عصبی در مغز است.
کلپتومانیا می تواند منجر به عواقب قانونی جدی پریشانی روانی و عاطفی شود. بنابراین هرکسی که نشانه های کلپتومانیا را نشان می دهد باید به دنبال سلامتی از یک متخصص پزشکی یا درمانگر واجد شرایط باشد. راه های درمان برای این اختلال وجود داشته و جای نگرانی نیست. در این مقاله در مورد بیماری جنون دزدی صحبت شده است.
علائم جنون دزدی چیست
کلپتومانیا یا جنون دزدی یک وضعیت سلامت روانی است که در آن فرد میل شدید و مقاومت ناپذیری برای سرقت اشیا احساس می کند. افرادی که این اختلال را دارند می دانند که دزدی اشتباه است و می تواند آن ها را به دردسر بیاندازد، اما نمی توانند جلوی خود را بگیرند. حتی در عموم مواقع به شی دزدیده شده نیاز هم ندارند.
افرادی که دچار اختلال جنون دزدی می شوند به دلیل نداشتن اراده، کنترل نفس یا نقص شخصیت دزدی نمی کنند. در عوض این یک وضعیت پزشکی است که در آن فرد توانایی مقاومت در برابر انگیزه دزدی را ندارد. برای افراد مبتلا به کلپتومانیا احساس گناه، شرم یا استرس در مورد دزدی معمول است. بسیاری سعی می کنند با بازگرداندن اقلام، اهدای آن ها به خیریه یا برگشتن و پرداخت هزینه اقلام پس از واقعه، این را جبران کنند.
کلپتومانیا ناشایع است. کارشناسان تخمین می زنند که این بیماری بین 0.3 تا 0.6 درصد از جمعیت ایالات متحده را تحت تاثیر قرار می دهد. افراد مبتلا به کلپتومانیا بین 4 تا 5 درصد از افرادی را تشکیل می دهند که به دلیل دزدی از مغازه دستگیر می شوند.
کلپتومانیا نوعی اختلال کنترل تکانه است و علائم اولیه جنون دزدی شامل فقدان کنترل تکانه و احساسات پیرامون دزدی است، در مقابل نیاز و ناتوانی در پرداخت هزینه دزدیده شده. در اینجا علائم شایع این اختلال مطرح شده است.
عمل به احساس نیاز، به دزدیدن چیزی که لازم نیست
ناتوانی در کنترل عمل کردن بر اساس احساس نیاز به سرقت چیزی غیر ضروری
احساس تنش، ناراحتی یا اضطراب قبل از دزدی
احساس لذت، آسودگی یا رضایت در حین سرقت یا بلافاصله پس از آن
احساس شرم، گناه، یا احساسات منفی نسبت به خود پس از دزدی
ترس از دستگیر شدن بعد از دزدی
ادامه چرخه دزدی و احساسات مرتبط
بین دزدی از روی نیاز و دزدی به دلیل نیازمندی تفاوت وجود دارد. کسانی که گرسنه هستند، پول ندارند و غذا می دزدند تا خودشان بخورند یا خانواده شان را سیر کنند، به دلیل جنون دزدی، دزدی نمی کنند. افراد مبتلا به جنون دزدی به دلیل میل شدیدشان به دزدی، احساساتی که با آن تمایلات تجربه می کنند و به دلیل اینکه قادر به کنترل این میل نیستند، دزدی می کنند. آن ها معمولا یا هیچ فایده ای برای آنچه می دزدند ندارند، یا پولی برای خرید آنچه می دزدند دارند، یا هر دو. علاوه بر این، سرقت های آنها به طور کلی برنامه ریزی نشده است. اقلام دزدیده شده ممکن است بدون استفاده، اهدا یا ذخیره شوند.
علت جنون دزدی چیست
کارشناسان هنوز دقیق نمی دانند که چرا کلپتومانیا رخ می دهد. با این حال، شواهدی وجود دارد که به برخی از دلایل احتمالی اشاره می کند و در اینجا ذکر شده است.
تفاوت در ساختار مغز
افراد مبتلا به اختلال کلپتومانیا به احتمال زیاد تفاوت های خاصی در ساختار مغزشان دارند، به ویژه در مناطقی که کنترل و مهار تکانه را مدیریت می کنند. این تفاوت ها ممکن است نشان دهنده اتصالات ضعیف تر یا کمتر در نواحی مغز آن ها باشد که مهار را کنترل می کند.
تفاوت در شیمی مغز
مغز شما از مواد شیمیایی تخصصی به نام انتقال دهنده های عصبی برای برقراری ارتباط و مدیریت فرآیند های خاص استفاده می کند. مواردی وجود دارد که افراد پس از شروع مصرف داروهایی که بر انتقالدهنده های عصبی مغزشان تاثیر می گذارند، دچار کلپتومانیا شدند. با این حال این موارد نادر هستند و برای دانستن این که چرا این اتفاق می افتد، مطالعه بیشتری لازم است.
به عنوان نشانه ای از سایر شرایط سلامت روان
برخی از متخصصان جنون دزدی را به عنوان یک علامت و نه یک بیماری طبقه بندی می کنند. برای افراد مبتلا به کلپتومانیا مشکلات روانی دیگر، به ویژه اضطراب، افسردگی، اختلالات خوردن، اعتیاد و اختلالات مصرف مواد بسیار رایج است. آن ها همچنین در معرض خطر بیشتری برای خودآزاری و خودکشی هستند.
ژنتیک
کارشناسان نمی دانند که آیا فردی می تواند جنون دزدی را به ارث ببرد یا سابقه خانوادگی خطر ابتلا به آن را افزایش می دهد. در حالی که افراد مبتلا به جنون دزدی اغلب سابقه خانوادگی سایر شرایط سلامت روانی دارند، به ویژه اختلالات اضطراب، خلق و خو و مصرف مواد. اما هیچ مدرک محکمی مبنی بر ژنتیکی بودن آن وجود ندارد.
راه های درمان کلپتومانیا
جنون دزدی به طور کلی با رواندرمانی درمان می شود. با این حال ممکن است در برخی موارد با دارو یا ترکیبی از درمان و دارو درمان شود. انواع مختلفی از درمان و دارو وجود دارد که ممکن است مورد استفاده قرار گیرد. در اینجا راه های درمان جنون دزدی مطرح شده است.
روان درمانی
برای افراد مبتلا به اختلال کلپتومانیا، استفاده از دارو در ترکیب با روان درمانی ممکن است حتی از یک نوع درمان به تنهایی مفید تر باشد. بسیاری از روان درمانی های جنون دزدی بر تاکتیک ها و استراتژی های رفتاری مختلفی تمرکز می کنند که میل فرد به دزدی را کاهش می دهد. درمان های کلپتومانیا عبارتند از:
-
درمان شناختی رفتاری: درمان شناختی رفتاری یا CBT شکل اصلی روان درمانی است که برای درمان کلپتومانیا و بسیاری از بیماری های روانی دیگر استفاده می شود. به طور خاص، CBT برای درمان کلپتومانیا ابتدا شامل شناخت الگوهای رفتاری مضر (مانند دزدی) و سپس نحوه اصلاح رفتارهای مضر است.
-
حساسیت زدایی سیستماتیک: حساسیت زدایی سیستماتیک نوعی از CBT است که شامل حساسیت زدایی از افراد مبتلا به کلپتومانیا نسبت به موقعیت هایی است که آن ها را ناراحت می کند. هدف کلی این است که افراد با دزدی نکردن راحت تر باشند. یعنی، یک فرد با تصویر کردن خود در برابر میل به دزدی، تکنیک های آرام سازی یا مقابله را با درمانگر خود تمرین می کند.
-
درمان بیزاری: درمان انزجار برای کلپتومانیا ممکن است به عنوان راهی برای منحرف کردن حواس افراد یا منصرف کردن آن ها از دزدی مفید باشد. بیزاری درمانی به عنوان وسیله ای برای کنترل میل به دزدی از طریق تمرین تکنیک های تا حدودی دردناک استفاده می شود. برای مثال، یک فرد ممکن است با درمانگر خود تمرین کند تا نفس خود را حبس کند، یا هنگامی که تمایل به دزدی دارد، پوست خود را نیشگون بگیرد.
-
حساس سازی پنهان: حساس سازی پنهان از روش های مشابه با حساسیت زدایی سیستماتیک و درمان بیزاری استفاده می کند. یعنی، فرد مبتلا به کلپتومانیا می آموزد که در طول زمان با تصور مداوم پیامد های منفی مرتبط با گرفتار شدن، خود را از دزدی منصرف کند.
دارو درمانی
سازمان غذا و دارو (FDA) هنوز هیچ دارویی را به طور خاص برای درمان جنون دزدی تایید نکرده است. با این حال دارو های ضد افسردگی یا دارو هایی که برای درمان اعتیاد استفاده می شوند ممکن است در درمان افراد مبتلا به اختلال کلپتومانیا در نظر گرفته شوند تا به کنترل میل آن ها به دزدی کمک کنند. داروها همچنین ممکن است برای درمان بیماری های روانی، مانند افسردگی و اضطراب، که گاهی همراه با جنون دزدی وجود دارند، استفاده شوند.
SSRI ها و داروهای ضد افسردگی سه حلقه ای را می توان برای درمان جنون دزدی استفاده کرد. این دارو ها با تثبیت خلق و خوی افراد کار می کنند و همچنین می توانند برای افراد مبتلا به کلپتومانیا مفید باشند. با جلوگیری از جذب مجدد سروتونین انتقال دهنده عصبی، SSRI ها اجازه می دهند تا مقادیر بیشتری از سروتونین برای سیگنال دهی در مغز در دسترس باشد. SSRI ها به مرور زمان اضطراب و افسردگی را کاهش می دهند.
همچنین نالترکسون یک آنتاگونیست مواد افیونی است، به این معنی که برای اتصال به گیرنده های مواد افیونی در مغز و سایر قسمت های بدن از مواد افیونی (مانند هروئین، فنتانیل) رقابت می کند. نالترکسون همچنین ممکن است میل فرد مبتلا به دزدی را کاهش دهد. تثبیت کننده های خلقی از گذشته برای درمان بیماری هایی مانند اختلال دوقطبی یا اختلال اسکیزوافکتیو استفاده شده است. مشابه SSRI ها، تثبیت کننده های خلقی ممکن است به فرد مبتلا به کلپتومانیا کمک کند خلق و خوی خود را تثبیت کند و در نهایت میل او به دزدی را کاهش دهد.
حمایت کردن
یکی از راه های مقابله با جنون دزدی، جستجوی حمایت فراتر از گزینه های روان درمانی و دارویی است. برقراری ارتباط با دوستان و خانواده می تواند به آنها کمک کند تا جنون دزدی را درک و حمایت کنند. علاوه بر این، گروه های حمایتی به طور خاص برای اختلال کلپتومانیا در برخی کشور ها وجود دارد که ممکن است مفید باشد.
ردیابی
ردیابی الگو های جنون دزدی می تواند به بیماران و متخصصان مراقبت های بهداشتی کمک کند تا بهتر بفهمند چه اتفاقی در حال وقوع است و چگونه می توانند بر این چالش غلبه کنند. اولین قدم این است که علائم را زمانی که رخ می دهند و افکار و احساسات مرتبط با آن علائم را پیگیری کنید. این امر تعیین موقعیت ها، افکار و احساساتی را آسان تر می کند که به احتمال زیاد تمایل به دزدی را تحریک می کنند.
مدیریت استرس
از آنجایی که استرس با مشکلات مربوط به کنترل تکانه مرتبط است، تکنیک های مدیریت استرس ممکن است به کاهش علائم اختلال کلپتومانیا و سایر اختلالات کنترل تکانه کمک کند. مدیریت استرس می تواند هر چیزی باشد که برای فرد مبتلا به جنون دزدی آرامش بخش است، مانند سرگرمی، پیاده روی در طبیعت، یا روزنامه نگاری. این روش مقابله می تواند شامل یادگیری تکنیک های خاص مدیریت استرس نیز باشد. همچنین ممکن است به افراد مبتلا به کلپتومانیا کمک کند تا از فروشگاه ها یا مکان های دیگری که در آن ها تمایل به دزدی دارند، در هنگام استرس فاصله بگیرند.
سوالات متداول
1- جنون دزدی چیست؟
کلپتومانیا یا جنون دزدی یک وضعیت سلامت روانی است که در آن فرد میل شدید به دزدی داشته که در متن مقاله شرح داده شده است.
2- علت جنون دزدی چیست؟
کارشناسان هنوز دقیق نمی دانند که چرا کلپتومانیا رخ می دهد با این حال شواهدی وجود دارد که به برخی از دلایل احتمالی اشاره می کند که در متن مقاله مطرح شده است.
3- راه های درمان کلپتومانیا چیست؟
جنون دزدی به طور کلی با رواندرمانی درمان می شود ولی با این حال ممکن است در برخی موارد با دارو یا ترکیبی از درمان و دارو درمان شود که در متن مقاله شرح داده شده است.
پاسخ مشاور: بله زیاد پیدا میشه
پاسخ مشاور: بله قابل درمان هست
پاسخ مشاور: نه عموما افرادی که در خیایبان دزدی میکنند به خاطر نیازمندی هست