نوجوانان با مسائل سخت مختلفی مواجه می شوند و یادگیری نحوه برخورد با آنها می تواند اعتماد به نفسشان را محک بزند. مسائل سخت از برخورد با تغییرات ظاهری تا پذیرفته شدن در گروه های دوستی متغیر است. سپس این مسئله در نحوه رفتار آن ها در جمع، عملکرد آنها در مدرسه و سایر زمینه های زندگی و انتظارات خانواده منعکس می شود.
با پذیرش بیشتر خود، نوجوانان برای مقابله با چیزهای آسیب زا که ممکن است به اعتماد به نفس آنها آسیب بزند، مجهزتر می شوند. خبر خوب این است که شما می توانید برای کمک به فرزند خود در ایجاد اعتماد به نفس نوجوان اقداماتی انجام دهید که به طرق مختلف برای آن ها مفید خواهد بود. در این مقاله در مورد اعتماد به نفس در نوجوانان و راه های افزایش آن صحبت شده است.
اهمیت اعتماد به نفس نوجوان
اعتماد به نفس این باور است که شما در یک موقعیت خاص یا در یک کار خاص موفق خواهید شد. اعتماد به نفس فرزند شما با عزت نفس او مرتبط است، یعنی احساس خوبی نسبت به خودتان و احساس این که شما فردی ارزشمند هستید. اما داشتن عزت نفس بالا به این معنی نیست که همیشه احساس اعتماد به نفس می کنید.
اعتماد به نفس می تواند در طول زندگی متفاوت باشد، به ویژه در طول تغییرات عمده زندگی مانند نوجوانی. تخمین زده می شود که نیمی از نوجوانان در سال های اولیه نوجوانی با سطح اعتماد به نفس پایین دست و پنجه نرم می کنند. اعتماد به نفس به نوجوانان کمک می کند تا تصمیمات ایمن و آگاهانه بگیرند. نوجوانان با اعتماد به نفس می توانند از افراد و موقعیت هایی که لزوما برای آنها مناسب نیست دوری کنند و آنهایی را که مناسب هستند، بیابند.
اعتماد به نفس در نوجوان توانایی رویارویی با زندگی، چالش های آن، عدم اطمینان و حتی مقابله بهتر با ناامیدی ها و فراز و نشیب های زندگی را می دهد. اعتماد به نفس به نوجوان کمک می کند تا به اهداف و خواسته هاس خود در زندگی دست یابد. این به آنها کمک می کند تا پیوند ها و روابط بهتری با همسالان، دوستان و خانواده ایجاد کنند و آنها را شاد و از نظر ذهنی قوی کند. همچنین به آنها کمک می کند تا تصمیمات ایمن و خوب اتخاذ کنند و از افراد و موقعیت هایی که ممکن است به هر طریقی به آنها آسیب برساند دوری کنند.
علائم اعتماد به نفس در نوجوانان
مواردی وجود دارد که می توانید به آنها توجه کنید که ممکن است نشان دهنده عدم اعتماد به نفس نوجوان و یا حتی وجود اعتماد به نفس در آن ها باشد. در اینجا برخی نشانه های کمبود اعتماد به نفس و اعتماد به نفس خوب در نوجوانان مطرح شده است.
علائم کمبود اعتماد به نفس نوجوان:
-
سخت بودن پذیرش تشویق
-
زبان بدن نامطمئن، مانند راه رفتن با سر پایین و بی میلی به تماس چشمی
-
منفی نگری نسبت به دیگران و دوری از موقعیت های اجتماعی
-
عدم شرکت در فعالیت ها
-
عقب نشستن در کلاس
-
خجالتی بودن یا ترسو بودن
-
تمایل به تسلیم شدن در برابر نفوذ همسالان
-
انتظار این است که در کارهایی که تلاش می کنند شکست می خورند یا زمانی که همه چیز سخت می شود تلاش نمی کنند.
علائم اعتماد به نفس خوب در نوجوان:
-
زبان بدن خوب
-
پیاده روی آرام
-
چشم های هوشیار
-
سهولت در ستایش گرفتن و ستایش دادن
-
باز بودن در برابر انتقاد و بازخورد
-
کنجکاوی در مورد ایده های جدید
-
امتناع از ناراحت شدن زمانی که همه چیز متفاوت از آنچه برنامه ریزی شده پیش می رود.
به عنوان والدین، می توانید به فرزند خود فرصت هایی برای شکست و موفقیت در یک محیط امن بدهید. اغلب اعتماد به نفس ضعیف ناشی از دویدن در برابر ناملایمات و عدم درک چگونگی بهبودی از آن است.
راه های افزایش اعتماد به نفس در نوجوانان
کودکانی که در دوران کودکی با اعتماد به نفس به نظر می رسیدند ممکن است در طول سال های نوجوانی برای حفظ اعتماد به نفس خود دچار مشکل شوند. برای بسیاری، نوجوانی دورانی پر از شک و تردید به خود، تصویر بدنی مشکوک و ناامنی می باشد. والدین می توانند با سبک فرزندپروری خود به اعتماد به نفس و عزت نفس نوجوان کمک کنند. در اینجا راه های کمک به افزایش اعتماد به نفس در نوجوانان ارائه شده است.
خودسازی را ارتقا دهید.
نوجوانانی که برای تسلط بر یک مهارت تلاش می کنند ممکن است به این نتیجه برسند که کاملا شکست خورده اند. به عنوان مثال نوجوانی که در ریاضیات مشکل دارد ممکن است تصمیم بگیرد که باهوش نیست. یا نوجوانی که در تیم فوتبال شکست می خورد ممکن است تصمیم بگیرد که هرگز در ورزش خوب نخواهد بود.
تعادل سالمی بین خودپذیری و خودسازی وجود دارد. به نوجوان خود نشان دهید که امکان پذیرفتن عیوب و در عین حال تلاش برای بهتر شدن وجود دارد. به جای برچسب زدن به خود به عنوان "احمق"، به نوجوان خود کمک کنید تا ببیند که در حالی که از نظر تحصیلی با مشکل مواجه است، هنوز می تواند برای بهتر شدن تلاش کند یا نه.
برای ارتقای خودسازی و اعتماد به نفس در نوجوان خود، به او کمک کنید تا نقاط قوت و همچنین نقاط ضعف خود را شناسایی کند. سپس آنها را در تعیین هدف و حل مسئله مشارکت دهید تا بتوانند در مناطقی که در آن مشکل دارند در جهت بهبود کار کنند. مطمئن شوید که اهدافی که تعیین می کنند قابل دستیابی و تحت کنترل آن ها هستند و سپس نقشه ای برای چگونگی دستیابی به آن اهداف ترسیم کنید.
تلاش را به جای نتیجه تحسین کنید.
به جای اینکه نوجوان خود را به خاطر کسب نمره خوب در امتحان تحسین کنید، او را به خاطر تمام مطالعه ای که انجام داده اند تحسین کنید. به جای این که بگویید "کار عالی، کسب این پنج امتیاز در بازی بود"، بگویید: "تمام تمرین هایی که انجام داده اید نتیجه داده است." به آنها نشان دهید که تلاش بسیار مهم است و اگر همیشه موفق نشوند، اشکالی ندارد. نوجوان شما می تواند تلاش خود را کنترل کند اما همیشه نمی تواند نتیجه را کنترل کند. قدردانی از انرژی و تلاش آنها بسیار مهم است تا فکر نکنند که فقط زمانی که موفق می شوند شایسته ستایش هستند.
مهارت قاطعیت را آموزش دهید.
نوجوانان باید بدانند که چگونه برای خود به شیوه ای مناسب صحبت کنند. یک نوجوان قاطع می تواند زمانی که کار مدرسه را درک نمی کند، درخواست کمک کند، نه اینکه به خود اجازه دهد عقب بماند. نوجوانی که می تواند صحبت کند نیز کمتر احتمال دارد که توسط همسالانش مورد بد رفتاری قرار گیرد. زمانی که از رفتاری که با آن ها می شود خوششان نمی آید، برای خودشان صحبت می کنند و می توانند مستقیما آنچه را که نیاز دارند بخواهند.
برای اینکه به نوجوان خود بیاموزید قاطعیت داشته باشد، با صحبت در مورد تفاوت بین قاطعیت و پرخاشگری شروع کنید. به آنها اجازه دهید بدانند که قاطعیت به معنای ایستادن برای خود با استفاده از صدای قوی و با اعتماد به نفس بدون بی ادبی یا فریاد زدن بر سر دیگران است.
راه های دیگر برای انتقال مهارت های قاطعیت عبارتند از: اجازه دادن به آنها برای انتخاب و تقویت حقوقی که دارند، به ویژه حق نه گفتن به هر چیزی که باعث ناراحتی آنها می شود. به آن ها فرصت های زیادی بدهید تا مهارت های قاطعیت خود را در خانه تمرین کنند، با پیشنهاد دادن به آن ها و اجازه دادن آزادی نه گفتن به کارهایی که نمی خواهند انجام دهند.
فرصت های جدید را تشویق کنید.
انجام فعالیت های جدید، کشف استعدادهای پنهان و به چالش کشیدن خود می تواند به افزایش اعتماد به نفس نوجوانان کمک کند. اما بسیاری از نوجوانان از شکست می ترسند و نمی خواهند خود را شرمنده کنند. نوجوان خود را تشویق کنید تا به یک باشگاه جدید بپیوندد، یک ساز موسیقی بنوازد، در کارهای داوطلبانه شرکت کند یا شغلی پاره وقت پیدا کند. تسلط بر مهارت های جدید به آنها کمک می کند تا احساس بهتری نسبت به خود داشته باشند. به علاوه تعلق داشتن به یک گروه نه تنها فرصت های دوستی را برای آنها فراهم می کند، بلکه می تواند به آنها کمک کند احساس امنیت و اعتماد به نفس بیشتری داشته باشند.
الگوی دارای اعتماد به نفس باشید.
نوجوان شما بر اساس آنچه شما انجام می دهید، نه آنچه شما می گویید، بیشتر در مورد اعتماد به نفس می آموزند. اگر در اظهارات انتقادی درباره بدن یا توانایی هایتان سرزنشگر هستید، به فرزندتان یاد می دهید که همین کار را انجام دهد. الگوی چگونگی مواجهه با موقعیت های جدید با شجاعت و اعتماد به نفس و نشان دادن اهمیت دوست داشتن خود. در مورد مواقعی که شجاع بوده اید یا کارهایی که در زندگی انجام داده اید برای کمک به افزایش اعتماد به نفس نوجوان خود صحبت کنید.
بین آزادی با راهنمایی تعادل ایجاد کنید.
مدیریت انتخاب های نوجوانتان فقط این را تقویت می کند که نمی توان به آن ها برای تصمیم گیری مستقل اعتماد کرد. مهم است که میزان آزادی مناسب را با راهنمایی فراوان متعادل کنید. به نوجوان خود فرصت های زیادی برای تمرین مهارت هایی که شما آموزش داده اید، ارائه دهید. بگذارید پیامد های طبیعی را تجربه کنند و از اشتباهات خود درس بگیرند. با گذشت زمان، آنها اعتماد به نفس بیشتری نسبت به توانایی خود در انتخاب های سالم پیدا می کنند.حفظ استقلال در نوجوانان برای هویت یابی و پیدا کردن مسیر زندگی نیز مهم است.
ارزش او را برای خودش بسازید.
اگر نوجوان شما فقط زمانی احساس خوبی دارد که در شبکه های اجتماعی مقدار معینی لایک دریافت کند یا با شلوارهای سایز مشخصی بیرون رود، زمانی که موقعیت ها با نیازهایشان سازگار نیست، برای حفظ اعتماد به نفس خود تلاش خواهند کرد. پایه گذاری ارزش خود بر روی چیزهای سطحی، شرایط بیرونی یا افراد دیگر منجر به عدم اعتماد به نفس در دراز مدت می شود.
به نوجوان خود کمک کنید تا پایه ای سالم و پایدار برای خود ارزشمندی بسازد. بر ارزش های او تاکید کنید و بیاموزید که ارزش واقعی خود یعنی زندگی بر اساس آن ارزش ها. به آن ها کمک کنید تا ببینند که بیشتر مهم است که مهربان و سالم باشند تا لاغر یا جذاب.
سوالات متداول
1- اهمیت اعتماد به نفس در نوجوان چیست؟
اعتماد به نفس فرزند شما با عزت نفس او مرتبط است و اهمیت بسیار زیادی در زندگی اش دارد که در متن مقاله شرح داده شده است.
2- علائم اعتماد به نفس در نوجوانان چیست؟
مواردی وجود دارد که می توانید به آنها توجه کنید که ممکن است نشان دهنده عدم اعتماد به نفس نوجوانان و یا وجود آن باشد که در متن مقاله ارائه شده است.
3- راه های افزایش اعتماد به نفس در نوجوانان چیست؟
والدین می توانند با سبک فرزندپروری خود به اعتماد به نفس و عزت نفس نوجوان خود کمک کنند که در متن مقاله توضیح داده شده است.
پاسخ مشاور: معمولا گارد دارن، باید اول ذهنشو نسبت به مشاور روشن کنید و بگید که محرمانه میمونه و خیلی از نوجوان ها میرن
پاسخ مشاور: برخی نوجوانان هم هستن که اعتماد به نفس دارن واقعا و کاذب نیست
پاسخ مشاور: یک نشونه به معنی عدم اعتماد به نفس نیست، شرایط محیط هم تاثیرگذاره