اگر شما یا فرزندتان مبتلا به اختلال کم توجهی بیش فعالی (ADHD) تشخیص داده شده اید، ممکن است از قبل از اینکه درمان مناسب برای مدیریت علائم چقدر مفید است آگاه باشید. چه این درمان شامل دارو، درمان یا رویکرد های مکمل باشد، می تواند تفاوت زیادی در کیفیت زندگی افراد مبتلا به ADHD ایجاد کند.
رژیم درمانی برای adhd که شامل رویکردهایی مانند حذف یا افزودن برخی غذاها به رژیم غذایی است، اغلب به عنوان یک رویکرد مکمل برای درمان بیش فعالی در نظر گرفته می شود. رویکردی که به بهترین وجه در ترکیب با سایر رویکردها استفاده می شود و شامل رژیم غذایی برای بیش فعالی کودکان و بزرگسالان است. در این مقاله در مورد رژیم غذایی مناسب adhd و غذا های ممنوعه صحبت شده است.
آیا رژیم غذایی به بیش فعالی کمک می کند
کودکان بیش فعال تمایل به سطوح پایین تری از مواد مغذی خاص مانند اسید های چرب امگا 3، منیزیم، آهن و روی دارند. در کودکان مبتلا به این کمبود های خاص مکمل ممکن است به کاهش علائم بیش فعالی کمک کند. در بزرگسالان مبتلا به ADHD، کمبود برخی مواد مغذی نیز ممکن است به بدتر شدن علائم کمک کند. یک مطالعه در سال 2016 نشان داد که بزرگسالان مبتلا به ADHD تمایل به سطوح پایین تری از برخی ویتامین های B از جمله B2، B6 و B9 دارند. سطوح پایین B2 و B6 نیز با افزایش شدت علائم بیش فعالی همراه بود.
طبق مطالعات، کودکان مبتلا به بیش فعالی نه تنها دارای سطوح پایین تری از ویتامین B12، فولات و ویتامین B6 هستند، بلکه دارای فریتین و اسید های چرب تک غیراشباع هستند. محققان به اشتراک می گذارند که کودکان مبتلا به بیش فعالی نیز تمایل به خوردن غذاهایی دارند که قند و چربی بیشتری دارد، در حالی که غذاهای غنی از مواد مغذی مانند میوه ها و سبزیجات کمتری مصرف می کنند. تفاوت های غذایی مانند این ممکن است توضیح دهد که چرا کودکان مبتلا به بیش فعالی بیشتر احتمال دارد سطوح پایین تری از برخی مواد مغذی داشته باشند.
تحقیقات اولیه نشان می دهد که حذف برخی از محصولات غذایی، مانند غذاهایی که حاوی قند افزوده شده و رنگ های خوراکی مصنوعی هستند، ممکن است به کاهش علائم بیش فعالی به ویژه در کودکان کمک کند. بسیاری از مطالعات روی این مواد بالقوه مضر نشان دادند که حذف آنها از رژیم غذایی برای بیش فعالی تاثیر مثبتی بر علائم ADHD دارد. با این حال تحقیقات در مورد این موضوع از اوایل دهه 2000 تکامل یافته است و نتایج متفاوتی در مورد رژیم غذایی برای بیش فعالی بزرگسالان و کودکان ارائه می دهد.
یک بررسی سال 2019 از 14 مطالعه در مورد ارتباط بالقوه بین الگوهای غذایی و بیش فعالی نشان داد که رژیم های غذایی سرشار از قند و چربی تصفیه شده ممکن است به طور بالقوه خطر بیش فعالی را افزایش دهد، در حالی که رژیم های غذایی سرشار از مواد مغذی مانند میوه ها و سبزیجات به طور بالقوه در برابر ADHD محافظت می کنند. با این حال علی رغم این شواهد، محققان اشاره می کنند که با توجه به تعداد کم مطالعات در مورد این موضوع و طرح های مطالعاتی بالقوه ضعیف برای برخی از مطالعات شامل تحقیقات بیشتری برای حمایت از این پیوند احتمالی مورد نیاز است.
رژیم غذایی مناسب برای بیش فعالی
برخی غذاها در ثابت نگه داشتن انرژی و سطح قند خون فرد و بهبود تمرکز بهتر هستند. این غذا ها ممکن است به ویژه برای افراد مبتلا به اختلال ADHD مفید باشد. در اینجا رژیم غذایی مناسب بیش فعالی برای بزرگسالان و کودکان شرح داده شده است.
غذاهای غنی از پروتئین
پروتئین برای سلامت مغز ضروری است و نقش کلیدی در تولید مواد شیمیایی مغز به نام انتقال دهنده های عصبی دارد. گنجاندن پروتئین در وعده غذایی از افزایش سطح گلوکز خون نیز جلوگیری می کند، بنابراین از بیش فعالی نیز پیشگیری می کند. غذاهای غنی از پروتئین عبارتند از:
-
محصولات گوشت و مرغ
-
ماهی و صدف
-
لوبیا و عدس
-
تخم مرغ
-
آجیل
کربوهیدرات های پیچیده
مانند پروتئین، کربوهیدرات های پیچیده می توانند از افزایش قند خون جلوگیری کنند. خوردن این نوع کربوهیدرات همچنین باعث می شود فرد برای مدت طولانی تری احساس سیری کند که ممکن است مانع از خوردن غذاهای پر از قند شود. علاوه بر این هنگامی که افراد قبل از خواب آنها را می خورند، این غذاها ممکن است باعث خواب بهتر شوند. غذاهای زیر حاوی کربوهیدرات های پیچیده هستند:
-
میوه ها
-
سبزیجات
-
نان و پاستا سبوس دار
-
برنج قهوه ای
-
لوبیا و عدس
ویتامین ها و مواد معدنی
برخی از مطالعات ADHD را با سطوح پایین ریز مغذی های خاص از جمله آهن، منیزیم، روی، ویتامین B-6 و ویتامین D مرتبط می دانند. با این حال، مشخص نیست که آیا این سطوح پایین منجر به ایجاد بیش فعالی می شود و آیا مصرف بیشتر این مواد مغذی می تواند علائم را بهبود بخشد. با این وجود همه آنها از مواد مغذی ضروری در رژیم غذایی بیش فعالی هستند، بنابراین خوردن بیشتر غذاهای حاوی آنها بعید است که آسیبی ایجاد کند. افراد می توانند این مواد مغذی را در غذاهای زیر پیدا کنند:
-
آهن: گوشت گاو، جگر، لوبیا قرمز
-
روی: گوشت، صدف، لوبیا و آجیل
-
منیزیم: دانه کدو تنبل، بادام، اسفناج و بادام زمینی
-
ویتامین B-6: تخم مرغ، ماهی، بادام زمینی و سیب زمینی
-
ویتامین D: ماهی چرب، جگر گاو، زرده تخم مرغ و غذاهای غنی شده
اسید های چرب امگا 3
اسیدهای چرب امگا 3 چربی های ضروری هستند که فرد باید از رژیم غذایی خود دریافت کند. آنها در سلامت قلب و مغز نقش دارند. کودکان مبتلا به ADHD ممکن است سطح چربی های امگا 3 را کاهش دهند. برخی از تحقیقات نشان می دهد که مصرف بیشتر امگا 3 ممکن است به بهبود متوسط علائم کمک کند. طبق مصاحبه ای که توسط گروهی از سازمان های غیرانتفاعی انجام شد، امگا 3 ممکن است توجه، تمرکز، انگیزه و حافظه کاری را در کودکان مبتلا به بیش فعالی بهبود بخشد. با این حال، آنها هشدار می دهند که تحقیقات بیشتری لازم است و اسیدهای چرب امگا 3 جایگزین داروهای ADHD نیستند. برخی از منابع اسیدهای چرب امگا 3 عبارتند از:
-
ماهی های چرب مانند سالمون و تن
-
گردو
-
دانه های چیا
برخی از کارشناسان توصیه می کنند که افراد مبتلا به ADHD هر روز یک مکمل 100 درصد ویتامین و مواد معدنی مصرف کنند. با این حال، سایر متخصصان تغذیه فکر می کنند افرادی که رژیم غذایی معمولی و متعادلی دارند نیازی به مکمل های ویتامین یا ریزمغذی ندارند. آنها می گویند هیچ مدرک علمی وجود ندارد که مکمل های ویتامین یا مواد معدنی به همه کودکان مبتلا به این اختلال کمک کند.
مواد غذایی نامناسب برای adhd
رژیم غذایی مناسب باید ها و نباید هایی داشته و همانطور که برخی خوراکی و غذا ها برای بیش فعالی مناسب هستند، برخی هم ممنوع بوده و در اینجا مواد غذایی نامناسب برای بیش فعالی بزرگسالان و کودکان مطرح شده است.
قند
خوردن غذاهای شیرین می تواند باعث افزایش گلوکز و افت قند خون شود که می تواند بر سطح انرژی تاثیر بگذارد. برخی از محققان ارتباط بین مصرف قند و بیش فعالی در کودکان مبتلا به ADHD را گزارش می دهند. در حالی که برخی از مطالعات نشان می دهد که بین مصرف زیاد شکر و نوشابه های گازدار با شیوع بیشتر تشخیص بیش فعالی ارتباط وجود دارد، تحقیقات دیگر هیچ ارتباطی پیدا نمی کند. حتی اگر علائم ADHD را بهبود نبخشد، محدود کردن مصرف قند یک انتخاب سالم برای همه است، زیرا ممکن است خطر دیابت، چاقی و پوسیدگی دندان را کاهش دهد.
سایر کربوهیدرات های ساده
شکر یک کربوهیدرات ساده یا تصفیه شده است. سایر کربوهیدرات های ساده نیز می توانند به تغییرات سریع در سطح قند خون کمک کنند و افراد دارای بیش فعالی باید آنها را فقط در حد اعتدال مصرف کنند. غذاهای زیر حاوی کربوهیدرات های ساده هستند:
-
آبنبات
-
نان سفید
-
برنج سفید
-
ماکارونی سفید
-
سیب زمینی بدون پوست
-
چیپس
-
نوشابه های گازدار
-
نوشیدنی های ورزشی
-
سیب زمینی سرخ کرده
کافئین
مقادیر کم کافئین ممکن است برای برخی از افراد مبتلا به ADHD مفید باشد، برخی تحقیقات نشان می دهد که می تواند سطح تمرکز را افزایش دهد. با این حال، کافئین می تواند اثرات برخی از دارو ها در درمان بیش فعالی را تشدید کند، از جمله هرگونه واکنش نامطلوبی که ممکن است فرد تجربه کند. بزرگسالان مبتلا به ADHD باید مصرف کافئین خود را محدود کنند، به خصوص اگر از داروهای ADHD استفاده می کنند. در رژیم غذایی بیش فعالی در کودکان و نوجوانان، آن ها باید به طور کامل از مصرف چای، قهوه و نوشابه خودداری کنند. شما نیز اگر مشکل خواب دارید یا اضطراب و حالت تهوع دارید، بهتر است کافئین را به طور کامل کاهش دهید یا از آن اجتناب کنید.
میوه ها و سبزیجات منجمد
اگرچه میوه ها و سبزیجات انتخاب های سالمی برای رژیم غذایی مخصوص adhd هستند، برخی از برندهای منجمد حاوی رنگ های مصنوعی هستند، بنابراین همه برچسب ها را به دقت بررسی کنید. برخی از غذاهای منجمد می توانند علائم ADHD را به دلیل دیگری تشدید کنند، غذاهای درست شده با ارگانوفسفره برای کنترل حشرات نشان داده اند که باعث ایجاد مشکلات رفتاری مبتنی بر عصبی می شوند که شبیه به بیش فعالی و بسیاری از مشکلات رفتاری دیگر هستند.
افزودنی های مصنوعی
برخی از کودکان مبتلا به ADHD می توانند از حذف افزودنی های مصنوعی از رژیم غذایی خود بهره مند شوند. آکادمی اطفال آمریکا (AAP) توصیه می کند که کودکان از این افزودنی ها، به ویژه رنگ های خوراکی اجتناب کنند، زیرا می توانند علائم ADHD را بدتر کنند. افزودنی های مصنوعی همچنین ممکن است با هورمون ها، رشد و تکامل تداخل داشته باشند. بسیاری از محصولات بسته بندی شده و فرآوری شده حاوی رنگ های مصنوعی، طعم دهنده ها و مواد نگهدارنده هستند، از جمله:
-
غلات صبحانه
-
آب نبات
-
بیسکویت ها
-
نوشیدنی بدون الکل
-
پانچ میوه
-
ویتامین ها برای کودکان
آلرژن ها
برخی از محققان ادعا می کنند که حذف آلرژن های بالقوه مانند گلوتن، گندم و سویا می تواند تمرکز را بهبود بخشد و بیش فعالی را کاهش دهد. با این حال، از بین بردن این آلرژن ها به احتمال زیاد فقط به نفع کسانی است که واقعا آلرژی یا حساسیت دارند. قبل از حذف این غذا ها از رژیم غذایی، در مورد آلرژی غذایی با یک پزشک یا متخصص تغذیه صحبت کنید.
سوالات متداول
1- آیا رژیم غذایی به بیش فعالی کمک می کند؟
رژیم درمانی برای adhd که شامل رویکردهایی مانند حذف یا افزودن برخی غذاها به رژیم غذایی است، مناسب بوده که در متن مقاله شرح داده شده است.
2- رژیم غذایی مناسب برای بیش فعالی چیست؟
برخی غذاها در ثابت نگه داشتن انرژی و سطح قند خون فرد و بهبود تمرکز بهتر هستند که در متن مقاله رژیم غذایی بیش فعالی شرح داده شده است.
3- مواد غذایی نامناسب برای adhd چیست؟
رژیم غذایی مناسب باید ها و نباید هایی داشته و همانطور که برخی خوراکی و غذا ها برای بیش فعالی مناسب هستند، برخی هم ممنوع بوده که در متن مقاله مطرح شده است.
پاسخ مشاور: چرا ولی محدود باشه
پاسخ مشاور: بله خوبه